Ігри та кон'юнктура "Батьківщини"

П'ятниця, 11 березня 2005, 17:07
Віктор Ющенко, запросивши Юлію Тимошенко до єдиного блоку для парламентських виборів, очевидно, розумів, що цей дует йому вигідний для того, щоб надалі тримати під своїм крилом чи навіть контролем свого потенційного конкурента на наступних президентських виборах.

Але навряд чи це вигідно самій Тимошенко, яка наразі відмовчується щодо запрошення президента. Хоча Ющенко, виступаючи на установчому з'їзді "Народного союзу "Наша Україна" заявив про єднання з БЮТом та партією Литвина як про доконаний факт.

Водночас, Юлія Тимошенко навіть не з'явилася в Палац спорту, де відбулося народження нової партії Ющенка. А керівник фракції БЮТу Олег Білорус на з'їзді лише натякнув, що таке блокування є цілком реальним.

Однак, це була лише єдина заява і не надто конкретна. Окрім цього факту, наразі причин сподіватися на те, що ця ідея Ющенка втілиться у життя, не так багато. Насамперед тому, що Тимошенко цілком самодостатній лідер з цілком здоровими політичними амбіціями, яка отримавши омріяну посаду прем'єра та величезну народну підтримку, навряд чи зупиниться у своїх амбітних кар'єрних планах.

А щоб ці процеси розмежування Ющенка та Тимошенко як рівнозначних політиків та лідерів розпочалися якнайшвидше, тобто щоб надалі їх не сприймали як одне нероздільне ціле, починати потрібно уже з парламентських виборів. Тому цілком логічною буде відмова Тимошенко іти на вибори у парі з Ющенком.

І те, що такий процес розмежування уже почався, може свідчити ряд прикладів, зокрема на Львівщині. Це і масове поповнення новими членами партійних лав партії Тимошенко, в тому числі представниками старої влади, це і створення в радах різних рівнів фракцій "Батьківщини", це і критика з боку "бютівців" ідеї єднання в один блок з Ющенком та навіть критика його партії.

Однак, це не означає, що Тимошенко обов'язково піде на вибори сама. Адже у Рухів та в УРП "Собор", які ймовірно утворять спільний блок окремо від Ющенка, немає яскравого харизматичного лідера. Щоб пройти виборчий бар'єр, можливо, їм вигідніше буде взяти до себе надпопулярну Тимошенко.

А, якщо ж їхня правоцентристська ідеологія не дозволить їм блокуватися із лівою "Батьківщиною", то, приклавши достатньо зусиль, не виключено, що Тимошенко вдасться домовитися із соціалістами, а саме разом з ними створити потужний лівий блок, а можливо, на перспективу навіть потужну лівоцентристську опозицію.

Антиющенківські ініціативи з низів

Так, поки Тимошенко мовчить щодо створення єдиного блоку, представники низових осередків її партії уже висловилися критично про єднання з "нашоукраїнцями", конкретніше з НСНУ.

Отож, мовчанка прем'єрки може бути лише грою: поки вона свідомо не робить жодних заяв, нібито заочно даючи згоду на блокування з Ющенком, рядові партійці "Батьківщини" в той час обурюються з такої ідеї. Врешті-решт, Тимошенко як дисциплінований партійний лідер нібито вимушено погодиться з такими ініціативами йти окремо на вибори.

Зокрема у коментарі "Поступу", заступник голови Львівського обласного осередку "Батьківщини" Василь Семен поскаржився, що під час президентської виборчої кампанії членів їхньої партії змушували виконувати чи не усю чорну роботу, в тому числі закріпили за "Батьківщиною" Донецьку, Луганську та Дніпропетровську області. А у віддяку на Львівщині партія Тимошенко не отримала жодної посади заступника губернатора та лише одного з двадцяти голів райдержадміністрацій.

Власне, посади ділив найімовірніший майбутній голова обласного осередку НСНУ, віднедавна новий голова облдержадміністрації Петро Олійник. Тоді аргументом Олійника було те, що він у своїх призначеннях віддає перевагу професіоналам, незалежно від їх партійної приналежності.

При тому, що кадровий потенціал "Батьківщини" на Львівщини, в порівнянні із рядом "нашоукраїнських" партій, слабенький. Однак, "Батьківщина" вимагала свою квоту – 25%, про що Олійник і слухати не хотів.

Ось тепер самі й судіть, чи за таких умов матиме бажання 'Батьківщина" блокуватися?", - каже Василь Семен.

Щобільше з вуст львівських партійців Тимошенко лунає критика самої новоутвореної партії Ющенка. Зокрема, що це небезпека зловживання адмінресурсом на виборах, оскільки, до прикладу, на Львівщині партію очолить губернатор, а також, що туди вступають недостойні особи.

Масове паломництво у "Батьківщину"

В унісон з критикою партії Ющенка, відбувається масове поповнення партійних лав "Батьківщини". Адже після того, як Тимошенко стала другою за впливом особою в Україні, її партія зайняла одне з перших місць у рейтингу за кількістю бажаючих отримати її партійний квиток. Що ще раз засвідчило кон'юнктурність українських, в тому числі львівських політиків.

Адже вони розуміють, які тепер важелі впливу отримала партія, очолювана прем'єр-міністром України, а також, наскільки збільшиться прохідний список цієї політичної сили на виборах у парламент та у місцеві ради.

Однак, найприкріше, що сама "Батьківщина" таких політиків до себе приймає, ставлячи під загрозу свій моральний авторитет задля максимального збільшення свого представництва у виконавчих та представницьких органах влади. Що знову ж таки говорить про кон'юнктурність, але тепер самої ж "Батьківщини".

Разом з тим на цьому фоні "Батьківщині" тепер легко буде формувати свої фракції у місцевих радах різних рівнів, знову ж таки для утвердження партії на місцях. І цей процес уже активно триває.

В Львівській міськраді уже оголошено про створення фракції "Батьківщина". В облраді ось-ось про це оголосять. А голова ЛОО "Батьківщина" Іван Денькович заявив, що найближчим часом партійні фракції буде створено у всіх райрадах Львівщини.

Однак, питання знову ж у тому, хто входить у ці депутатські формування і з якою мотивацією вони туди вступають. Наприклад, у Мостиській райраді у фракцію "Батьківщини" увійшли, за словами народного депутата–рухівця Ярослава Кендзьора, колишні "есдеки" та представники штабу Януковича. Вступив у "Батьківщину" і сам голова райради Ігор Стецишин, при тому, що в районі у нього репутація не найкраща.

Зокрема, що він сприяв незаконним оборудкам на кордоні. А щоб втримати свій влив та контроль в районі, будучи колись у провладній партії НДП, вступив у "Батьківщину".

В той час, до фракції "Батьківщина" у Львівській міськраді можуть увійти представники з фракції "Наш Львів", яка багатьма оглядачами називалася "проесдеківською" і її неформальним керівником був начальник обласної податкової, близький товариш Сергія Медведчука Мирослав Хом'як. Він уже покинув "Наш Львів" і куди піде далі наразі, невідомо.

Сам голова ЛОО "Батьківщина" Іван Денькович пояснював, що у "Нашому Львові" є окремі люди, які себе не дискредитували (очевидно, не йшлося про Хом'яка), тому їх перехід у "Батьківщину" буде вітатися. Однак, виникає логічне питання:: де вони були раніше? До партії "Батьківщина" вступили кілька представників з керівного складу міськради.

Тепер ще створюється аналогічна фракція і в Львівській облраді. Входження до неї ряду депутатів переслідує як мінімум дві кон'юнктурні причини.

Перша – створити за допомогою "Батьківщини" реальну політичну опозицію до обласної виконавчої влади, зокрема до губернатора Петра Олійника. Адже до "Батьківщини" мають намір увійти кілька депутатів з фракції "Наша Україна", які складають своєрідну групу підтримки голови облради безпартійного "нашоукраїнця" Михайла Сендака.

Ця група активно намагалася зробити Сендака губернатором. Відповідне звернення вони навіть писали Тимошенко. Хоча те, що головою ОДА має стати рухівець Петро Олійник, який очолював обласний виборчий штаб Ющенка і у якого з президентом дуже хороші стосунки, говорили усі.

Водночас, під ініціативами групи депутатів з облради на підтримку Сендака всі розглядали руку так званого "сірого кардинала" Львівщини нардепа Петра Димінського, який свого часу був у фракції Партії регіонів. Власне, Сендак завжди вважався людиною цього олігарха і через нього Димінський намагався отримати ще більший вплив на область.

Однак, у цій боротьбі-таки переміг Олійник. Після чого з'явилася заява фракції "НУ" в облраді, що її керівництво знімає з себе відповідальність за дії нової влади в області, оскільки, за їх словами, Олійник з ним не радився у своїх призначення на ті чи інші посади.

Отож, зрозуміло, що входити у одну партію з Олійником, тобто в НСНУ, цим депутатам не вигідно, оскільки губернатор, очевидно, очолить обласний осередок партії Ющенка. А в "Батьківщині", яка наразі тут негативно відгукується про НСНУ, їм буде комфортно формувати реальну політичну опозицію до Олійника.

Другою кон'юнктурною причиною входження у фракцію "Батьківщини" депутатів облради є намагання отримати собі вигідне місце під сонцем. Адже до неї увійдуть як ряд депутатів з фракції "НУ", так і швидше за все - із Народної партії України, тобто колишніх аграріїв.

Позиція аграріїв менш-більш зрозуміла – авторитет їхньої партії на Львівщині, серед членів якої дуже багато представників колишньої влади, порівняно з популярністю тут Юлії Тимошенко, значно менший. Отож, будучи у партії Тимошенко, у них більше шансів потрапити у прохідний список на виборах чи отримати якусь посаду за квотою БЮТу.

Теж саме може стосуватися тих "нашоукранців", які замість того, щоб вступати у новоутворену партію президента, вибирають партію прем'єра. Адже, потрапити на передові місця у "Народному союзі "Наша Україна" буде важко, бо у лавах НСНУ опиниться чи не найбільше впливових осіб України та, зокрема, Львівщини.

Отож, з авторитетними та досвідченими кадрами в НСНУ проблем жодних не буде і конкурс на одне прохідне місце там буде великий. Зовсім інша ситуація у "Батьківщині". Її кадровий потенціал, зокрема, в Львівській області бажає бути кращим. Отож, ті люди, які колись змогли себе вже десь добре проявити у політичній діяльності, легко зможуть знайти свою нішу у партії Тимошенко.

Зокрема, серед них і колишній голова колишньої Аграрної партії України та двічі губернатор Львівщини, а нині просто народний депутат України Михайло Гладій. Його вступ у фракцію БЮТ та заяву на вступ у "Батьківщину" стали з одного боку несподіваним, оскільки "бютівці", зокрема на Львівщині, чи не найбільше виступали за тотальну люстрацію, а з іншого боку – цілком логічним, враховуючи вищеназвані причини.

Цей приклад ще раз довів, що "Батьківщина" і кон'юнктура сьогодні питання не родільні. Адже, зрозуміло, що цей крок Гладія пов'язаний з його намагання втриматися на плаву у політикумі, хоча швидше з прагненням спливти із дна. Водночас, "Батьківщина" таким чином, беручи Гладія і йому подібних під своє крило, намагається створити потужну фракцію в парламенті, а також виправити ситуацію з браком професійних кадрів у партії.

Адже Гладій має неабияких управлінський досвід, а те, що він стільки років служив головному ворогу Юлії Тимошенко Леоніду Кучмі в цьому випадку до уваги уже не береться. Відповідно, Гладія навіть можуть обрати головою львівського обласного осередку "Батьківщина". Принаймні, нинішній голова ЛОО Іван Денькович у коментарі інформагентству "Галінфо" повідомив, що якщо треба буде, то він поступиться своєю посадою в партії Гладію.

В той час, бютівці і сам екс-губернатор та екс-аграрій запаслись "залізним аргументом", а саме, що Гладій колись працював в уряді Ющенка. Тоді за такої логіки в "Батьківщину" треба приймати і таких персонажів як Олег Дубина, Василь Дурдинець, Микола Азаров, Олег Мітюков та інших достойників, які працювали при уряді Ющенка.

До речі, у січні ряд представників обласного осередку "Батьківщини" пікетували партійний офіс. Вони протестували проти кадрової політики свого львівського керівництва. Зокрема обурювалися, що їх ні з того ні з сього голова партійного обласного осередку повиключав з партії. А також, що він, не проводячи жодних зборів та нарад на рівні районів, сам визначає кандидатів від "Батьківщини", яких пропонує губернатору призначити на ті чи інші посади.

За словами протестуючих, в результаті до переліку кандидатур потрапляли люди без вищої освіти і відповідного досвіду. До прикладу, головою Самбірської РДА (єдина посада голови РДА, яку отримала "Батьківщина") став начальник ЖЕку.

Мар'яна П'єцух, "Поступ", Львів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді