Березовський: Мене запросили на 1+1 дати інтерв'ю і запропонували оплатити всі витрати на дорогу

Четвер, 17 березня 2005, 09:01
Російський підприємець Борис Березовський, який живе зі статусом політичного біженця в Британії, заявив, що під його намірами відвідати найближчим часом Україну немає жодних політичних мотивів. В інтерв'ю BBC пан Березовський підтвердив, що подав заяву на українську візу і чекає відповіді від українського посольства у Лондоні.



Бі-Бі-Сі: Борисе Абрамовичу, з чим пов'язане Ваше бажання приїхати в Україну саме зараз? Бо планується візит президента Путіна, і дехто каже, що могли б бути ускладнення, якби Ви приїхали до Києва одночасно з президентом Росії...

Б.Березовський: Ви знаєте, що б я не казав, що я жодним чином не намагаюся координувати свої дії з президентом Російської Федерації -- все одно це буде струс повітря і все одно будуть казати, що я хочу йому насолити, дошкулити, що хочу зіпсувати відносини між Україною та Росією. Але факт полягає в тому, що я вперше заявив про бажання приїхати в Україну задовго до того, як з'явилася інформація, що Путін планує відвідати Україну.

Ба більше, я про це заявив ще під час помаранчевої революції -- тобто ще тоді, коли Путін двічі вітав Януковича, а я казав, що приїду в Україну обов'язково, бо її президентом буде не Янукович, а Ющенко. Так що це все чистої води спекуляція, і я раніше від Путіна заявив про бажання поїхати в Україну, щоб зустрітися з новим президентом.

Бі-Бі-Сі: Але ці спекуляції лунають з новою силою і навіть змушують президента Ющенка говорити про небажання обговорювати Вашу поїздку в Україну в контексті україно-російських стосунків взагалі - він сказав, що хотів би, аби україно-російскі відносини були дружніми, а Україна не перетворилася на майданчик для зведення рахунків iз суб'єктами Російської Федерації.

Б.Березовський: Я повністю підтримую цю заяву президента України, оскільки моєю метою не є зведення рахунків із суб'єктами Російської федерації. Це неодноразово лунало в моїх виступах. У той же час я ніколи не приховував, що вважаю, що режим Путіна тоталітарний і веде Росію в безодню. Режим Путіна є небезпекою розпаду Російської федерації.

У цьому й полягала моя оцінка того, що робить Путін. У мене чітко сформульоване п'ять років тому ставлення до режиму Путіна. Я думаю, я був у цьому найбільш послідовним політиком і в Росії, і на Заході. Отже, ще раз хочу повторити - мій приїзд до України ніяк не пов'язаний із приїздом туди Путіна.

Бі-Бі-Сі: Борисе Абрамовичу, а що Ви тоді збираєтеся робити в Україні? Ми вже з'ясували, що це абсолютно не пов'язано із термінами прибуття Путіна в Україну... а що ВИ хочете робити в Україні?

Б.Березовський: Ви дуже коректно зараз це самі сформулювали... Hу, моя мета - їх кілька насправді. Формальним приводом є офіційне запрошення каналу 1+1 дати інтерв'ю. Спочатку це інтерв'ю планувалося на початок цього місяця, потім його перенесли на пізніше.

Це було не просто запрошення, а навіть пропозиція - що мені дуже лестить - оплатити мої витрати на дорогу до України і назад. Але це формальний - хоча для мене значимий - привід.

Бі-Бі-Сі: А неформальний?

Б.Березовський: А неформальний - єдиний. Мені хочеться! Коли людина їде до якоїсь країни, то зазвичай це визначається і діловими міркуваннями, і просто бажанням приїхати до цієї країни. Як-от люди їздять до Італії, до Франції...

Я переконаний, що багато українців їздять без усякого формального приводу на південний берег Франції чи на Карибські острови. Це на неформальному рівні я кажу. А формально - в Україну прилітає президент Фонду громадських свобод пан Гольдфарб. Цей фонд я заснував у 2001 році. Його основне відділення знаходиться в Нью-Йорку, інше - в Латвії.

Стоятиме питання про відкриття філії Фонду громадянських свобод в Україні. Завданням цього фонду буде підтримувати ідею демократії та громадянські інституції в Україні як державі, яка тільки зараз вступає на шлях демократичного розвитку. Одним з напрямків діяльності цього фонду буде підтримка розслідування злочинів, пов'язаних із діяльністю попереднього режиму.

Дуже важливо не допуститися тієї помилки, якої ми допустилися в Росії: ми не стали розбиратися з тими, хто відповідав за мільйонні жертви, коли десятки мільйонів людей виявилися, по суті, в Гулагу. Я вважаю, що це необхідно довести до кінця, і ті, хто чинив злочин, не мають втекти від відповідальності.

Зокрема - ті завдання, які сформулював президент Ющенко, що ті бандити, які, зокрема, убивали Ґонгадзе, які намагалися здійснити в Україні державний переворот, сфальсифікувавши вибори, які намагалися отруїти кандидата в президенти, - вони повинні понести кару.

Бі-Бі-Сі: Борисе Абрамовичу, чи можна повернутися до одного із злочинів, які Ви згадали, а саме смерті журналіста Ґонгадзе. Чи Ви могли детальніше розповісти про Вашу допомогу одному із свідків у цій справі Миколі Мельниченку, якому ви допомагали з його програмою розшифрування його записів?

Б.Березовський: Так, Ви цілком правильно зауважили. Він є ключовим свідком, і на жаль, єдиним ключовим свідком. Оскільки, як Ви знаєте, інший ключовий свідок, колишній міністр Кравченко був убитий. Хоча існують версії, що це було самогубство, я розмовляв з професійними людьми тут у Лондоні, і вони одноголосно заявили, що це абсолютно неможливо.

Людина не може двічі стріляти собі в голову як через психологічні, так і через фізичні причини. Я підтримую ту версію, що він не вчинив самогубство, а був убитий. Що стосується Мельниченка, то він звернувся до мене десь два роки тому, коли він був змушений поїхати з України і просив політичний притулок у США.

Як мені пояснив Мельниченко, у нього було лише дві альтернативи: аби стати спільником злочинів Кучми та його режиму, або обійняти громадянську позицію. Він обрав другий варіант.

Так склалося, що після приїзду у США всі ті люди, які раніше його підтримували, з різних причин не могли допомагати надалі, і він звернувся до мене з проханням. Він там був з родиною, а на Заході, як ви знаєте важко виживати, тому він до мене звернувся з проханням допомогти вижити фізично, але найголовніше - оті всі записи розшифрувати і, головне, легалізувати. Легалізувати означає довести, що це не фальшивка, що там немає вставок і що це не підробка.

Бі-Бі-Сі: Чи ви ставили якісь умови майорові в обмін на допомогу?

Б.Березовський: Безумовно. Я поставив єдину умову: аби він не відмовлявся від того, що робить. Щоб він потім не погодився на жодну змову з будь-ким, коли настане час давати свідчення про ті епізоди, свідком яких він був. Таку обіцянку я від нього отримав. На сьогодні в мене не було жодних аргументів вважати, що він не дотримав свого слова.

Бі-Бі-Сі: Київська влада оголосила, що запрошує Миколу Мельниченка до України дати свідчення і гарантує його безпеку. Чи ви володієте інформацією про наміри пана Мельниченка погодитися чи не погодитися приїхати до України?

Б.Березовський: Ви знаєте, я з ним підтримую зв'язок. Більше того, тепер він перебуває у Лондоні.

У Лондоні, тому що він передзвонив мені з Варшави через кілька годин після, як я кажу, вбивства, а ви можете вважати самогубства Кравченка, і звернувся за допомогою. Він сказав, що вважає себе останнім свідком і що його життя під загрозою. Він попрохав достроково евакуювати його з Варшави, що я власне і зробив. Я замовив літак, надав йому охорону. Він прилетів сюди.

Я з ним неодноразово зустрічався, і тепер, здається, тут перебуває і його адвокат, який вів його справу у США. Наскільки мені відомо, він готується відповісти на ті запитання, які йому задала Генеральна прокуратура по цьому епізоду з Ґонгадзе - і не лише з Ґонгадзе.

Наскільки мені відомо, він сповнений рішучості, аби передати в суд усю інформацію, яка стосується перш за все справи Ґонгадзе.

Бі-Бі-Сі: Стосовно Вашого візиту в Україну. Ви не боїтеся їхати до Києва через можливість Вашої видачі Москві, адже українська влада має різні тлумачення з цього приводу? Наприклад, є заява міністра Давида Жванії, що в разі Вашого приїзду він Вас обов'язково затримає і видасть Москві.

Б.Березовський: Що стосується Жванії, то я читав його заяву і хотів би її зокрема прокоментувати. У мене зі Жванією були і є дуже добрі відносини. Я особисто не знаю, наскільки така інформація достовірна. Навпаки, все, що я знаю про Жванію, підказує мені, що він такого зробити не міг.

Хоча я не виключаю, що в умовах того стресу, в якому вони всі перебували, в умовах певних розбіжностей серед української влади всяке може бути. Я цього не виключаю.

Принциповим є те, що Жванія не є представником влади в обговоренні цього питання. Безумовно, так? Жванія, як відомо, міністр з надзвичайних ситуацій. Мені дуже сумно, якщо мій візит буде розцінюватися як надзвичайна ситуація для такої великої країни, як Україна.

Бі-Бі-Сі: А ось депутат Олександр Волков назвав вас своїм другом і братом і запросив зупинитися у нього вдома. Що вас поєднує з паном Волковим?

Б.Березовський: З Олександром Волковим мене поєднують довгі і довгі роки співпраці на політичній ниві, ще від часу попередніх виборів президента в Україні. Мій досвід спілкування з Волковим лише позитивний, і я йому дуже вдячний за його громадянську позицію і пропоновану допомогу та дім під час мого перебування у Києві.

Я вже подзвонив Волкову і подякував за його пропозицію жити у нього вдома. Що стосується того, як влада повинна оцінювати мій приїзд, то мені здається, що вичерпну позицію міг сформулювати міністр юстиції, головний правознавець країни пан Зварич.

Він чітко заявив, що це питання не є політичним, а юридичним. Юридично це питання однозначне - є Женевська конвенція, яку підписала Україна і яка чітко передбачає і виключає можливість видачі політичного біженця до країни, у якій він переслідується за політичними мотивами, в даному випадку - в Росію.

Інша річ, що між Росією та Україною є домовленість про видачу підозрюваних, але пан Зварич чітко сказав, що Україна - демократична держава і буде керуватися міжнародними конвенціями, які переважають двосторонні домовленості.

Бі-Бі-Сі: Борисе Абрамовичу, Ви все ж таки ділова людина, бізнесмен. Зараз в Україні говорять про можливу реприватизацію, з іншого боку про інвестиційну привабливість. Ви для себе якісь цікаві проекти бачите в Україні?

Б.Березовський: Я завжди оцінюю бізнес із найзагальніших позицій. З цієї точки зору Україна є, можливо, найпривабливішим місцем на планеті для інвестицій. Поясню чому: зміна політичного режиму в Україні приведе до росту капіталізації країни в цілому.

Оскільки демократичний режим з часом стане стабільним. І саме демократичний режим створить нормальні умови для конкуренції в рамках закону. Саме цим демократія відрізняється від авторитарних режимів, коли конкуренція виключається й існує лише в питанні впливу на представників влади. Щодо реприватизації, то мені здається, що нова українська влада не повинна лицемірити у цьому питанні.

У вас відбулася революція, і одним із найважливіших елементів революції є перерозподіл власності. Тому коли Ваш президент каже, що буде реприватизовано не більше 30-40 підприємств, а прем'єр Тимошенко говорить про 3000, то ні те, ні інше твердження не має достатньо підстав. Бо без сумніву, ті, хто підтримував революцію, будуть претендувати на бізнес.

І, звичайно, на бізнес тих, хто був проти революції. Але важливо, щоби влада розуміла, що вона запустила цей процес і його зупинити неможливо. І це було одним із сенсів революції. Але завдання влади не в тому, щоб сказати, скільки підприємств буде реприватизовано, а в тому, щоб забезпечити некримінальний характер реприватизації.

На носі 2006-й рік з парламентськими виборами, які, без сумніву, будуть демократичними. І важливо розуміти, що в процесі демократичних виборів матеріальний ресурс має колосальне значення. Які б казки не розповідали про демократію в західних країнах -- там теж за виборами стоять колосальні гроші.

І дуже важливо новій українській владі допомогти прихильникам революції стати власниками. І тут не треба лицемірити, а треба прямо сказати, що буде саме так.

Бі-Бі-Сі: І наостанок, десь промайнула інформація, що отримання української візи може зайняти ледь не два тижні. У Вас є більш точна інформація?

Б.Березовський: У мене немає більш точної дати. І, може, таке рішення є логічним. Особливо в світлі того, що президент України Ющенко сказав, що до 29-го березня питання про в'їзд в Україну для мешканців країн Євросоюзу буде вирішене в плані безвізового в'їзду. Ну, можливо, це і є вихід з тієї для мене також не зовсім приємної ситуації, коли я опинився поміж інтересів двох держав. Тоді не потрібна буде ніяка віза, і питання про мій в'їзд в Україну буде вирішене автоматично.

Бі-Бі-Сі: В Україну в'їде Борис Березовський чи Платон Єленін?

Б. Березовський: Я маю єдиний документ, який підтверджує, що я живий. Це так званий Travel Document - російською "загранпаспорт". Іншого документа в мене немає. І в цьому документі я записаний як Платон Єленін.

З Борисом Березовським розмовляв Фідель Павленко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді