7 кримінальних справ для відомства Бакая. Кучма не хотів віддати дачу Ющенку

Вівторок, 22 березня 2005, 20:28
Леонід Кучма, напевно, не дуже хотів віддавати свою супердачу в карпатській Гуті ні Ющенку, ні Януковичу. Тому в районі другого туру президентських виборів її передали якомусь дочірньому підприємству.

Це не єдине порушення, виявлене в діяльності Держуправління справами, яке в останні півтора року очолював Ігор Бакай.

У вівторок на прес-конференції начальник департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС Леонід Скалозуб повідомив, що ході перевірки фінансово-господарської діяльності відомства Бакая виявлені 15 фактів протиправної діяльності. Авторами незаконних учинків були посадові особи "ДУСі" й установ, які перебувають у її управлінні.

За матеріалами перевірки прокуратура порушила вже сім кримінальних справ, які стосуються, як правило, незаконного відчуження майна.

Перша справа порушена за статтями 210 й 364 ч. 2 Кримінального кодексу за фактом зловживання службовим становищем і нецільового використання бюджетних коштів особами Держуправління.

За словами Скалозуба, вони в 2003 році незаконно використали кошти держбюджету в сумі більше 82 млн. грн. на оплату авіарейсів, непов'язаних з перевезенням вищої посадової особи держави. Ця справа розслідується Генпрокуратурою.

Друга кримінальна справа порушена за статтями 246, 254 КК за фактом безгосподарного використання земель будинку відпочинку ДУС у Пущі-Водиці.

Мова, швидше за все, йде про 172 гектари землі під Києвом, відведених для баз відпочинку Кабміну. Замість баз відпочинку там згодом виросли дачі депутатів й інших можновладців, які були ними приватизовані.

Але всім не вистачило й на початку 2004 Держуправління попросило ще 530 га, навколо яких і розгорівся скандал про розбазарювання земель заповідника.

Третя справа, відзначив начальник департаменту, порушена за статтею 364 ч. 2 КК по факту зловживання службовим становищем посадовими особами держпідприємства "Санаторій "Гурзуфський" Держуправління справами.

Відповідальні особи без узгодження з Фондом держмайна провели відчуження майна санаторію ім. Пушкіна на користь благодійного фонду "Професіонал" (дітище Азарова), внаслідок чого державі було завдано збитку на суму 21,9 млн. грн. Цю кримінальну справу розслідує прокуратура Криму.

Четверта справа також порушена за статтею 364 ч. 2 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами державного підприємства "Укрінвестбуд" і Держуправління справами.

Вони діяли на користь комерційних структур й у порушення декількох статей Конституції протягом 2002-2004 р. провели відчуження державного майна санаторно-курортних комплексів "Форос", "Дніпро" й "Зорі України", чим завдали шкоди державі на суму більше 85 млн. грн. Цю кримінальну справу також розслідує прокуратура Криму.

 
Синьогора
 
П'ята справа також порушена за статтею 364 ч. 2 за фактом передачі дачі Кучми "Синьогора" у листопаді 2004 року в оренду дочірньому підприємству.

"Синьогора" – це замок приблизно на 5 тисяч квадратних метрів. Три поверхи плюс підземні приміщення, де є 25-метровий басейн, різноманітні "джакузі" і сауни, фонтанчик із джерельною водою плюс вертолітний майданчик.

Внутрішнє оздоблення - мармур і дороге дерево. Меблі й люстри з Італії. За підрахунками комісії, балансова вартість майна більше 4 млн. грн.. Хоча, навіть ця сума, напевно набагато нижча, ніж реальна вартість шедевра, побудованого "Західною залізницею" Кірпи в карпатських лісах.

 
Синьогора. Їдальня
 
Скалозуб відзначає, що в договір оренди не включили нерухоме майно, чим завдали державним інтересам істотної шкоди. Цю справу розслідує прокуратура Івано-Франківської області.

В "Синьогорі" Кучма любив відпочивати взимку. А влітку – у Криму. Під час відпочинку він не раз відвідував дитячий табір "Артек". При цьому привозив щедрі подарунки останній раз, наприклад подарував катер. А от його підлеглі заробили на дітках 3 млн. грн. Це - шоста кримінальна справа, що стосується зловживання службовим становищем посадовими особами міжнародного дитячого центру "Артек" ДУСі.



 
Кучма в Артеку
 
Протягом 2002-2004 р. за рахунок кредитних коштів, отриманих під заставу майнових прав, була проведена реконструкція й ремонт спальних корпусів табору "Морський", причому були значно завищені обсяги виконаних ремонтно-будівельних робіт. Сума збитку, завданого державі, становить більше 3 млн. грн.

Скалозуб підкреслив, що матеріали перевірки зараз спрямовані в Генеральну прокуратуру за підслідністю.

Остання сьома справа стосується незаконної передачі київського готелю "Дніпро" компанії, підконтрольній російському бізнесменові Максиму Курочкіну, якого МВС оголосило минулого тижня у всеукраїнський розшук.

Всупереч вимогах закону України про облік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, майно "Готель Дніпро" вартістю більше 952 млн. грн., яке перебувало в загальнодержавній власності, передали в статутний фонд ВАТ, внаслідок чого державна форма власності готелю була змінена на колективну.

 
Готель Дніпро
 
Сам Курочкін обвинувачення на свою адресу заперечує. "Мене намагаються обвинуватити в якихось розкраданнях, але я ніколи не був держслужбовцем. Я купував, платив за це гроші, які одержувала держава (Україна)", - заявив він минулого тижня в інтерв'ю каналу "Інтер".

За його словами, "у цей час в Україні влада переслідує бізнесменів, які підтримують Януковича", "хвиля йде по всій Україні - вибивають економічну базу з-під опонентів".

"У мене залишався ряд бізнес-проектів, але, на жаль, останнім часом я їх втратив. Через останні події в Україні, у мене там бізнесу зовсім не залишилося", - запевнив Курочкін.

Правда, у МВС так не вважають й настійно хочуть взяти Курочкіна під варту.

"Ми займаємося документуванням його злочинної діяльності", - сказав заступник міністра Геннадій Москаль, підкресливши при цьому, що на даний момент не настільки важливе місце знаходження Курочкіна, скільки збір матеріалів про його протиправну діяльність.

"Зберемо матеріали, нехай суд виносить запобіжний захід", - сказав заступник міністра.

"Зникли сотні мільйонів - під мільярд, якщо підрахувати все, за що була така велика плата московським кримінальним авторитетам", - відзначив він.

Коментуючи порушені справи, Скалозуб сказав: "У кожному випадку мова йде про багатомільйонну суму. Причетність до проведення таких протиправних угод конкретних посадових осіб Держуправління справами буде вивчатися в процесі розслідування порушених кримінальних справ".

По кожній справі, підкреслив він, створені слідчо-оперативні групи, у які входять оперативники департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю.

"Перевіряється також низка фактів, які стосуються зловживання посадовими особами структурних підрозділів Державного управління справами. Зокрема, вивчається законність і цільове використання десятків мільйонів коштів благодійної допомоги на реконструкцію "Артека", а також законність одержання й використання транспортних засобів підприємством транспортного забезпечення ДУСі".

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді