Курочкін: "Пан Порошенко вирішив заарештувати та розстріляти мене"

Четвер, 24 березня 2005, 10:30
Розмова з Максімом Курочкіним, російським бізнесменом, Виконавчим директором "Російського клубу" в Києві

"Газета" знайшла в Москві російського бізнесмена Максіма Курочкіна, якого не може розшукати українська прокуратура.

Він почувається комфортно й у повній безпеці. В інтерв’ю нашому кореспондентові пан Курочкін прокоментував заяви українських урядовців про те, що правоохоронні органи нашої країни готують документи, щоб притягнути його до кримінальної відповідальності за скоєні злочини на території нашої держави.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ оголосило в розшук виконавчого директора "Російського клубу" Максіма Курочкіна. Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль, МВС порушило проти Курочкіна кримінальну справу за двома епізодами. Він також розповів, що Курочкін є московським кримінальним авторитетом. За словами пана Москаля, Курочкін відомий у кримінальних колах Росії під прізвіськами "Макс Бєшений", "Макс Лужніковскій" і "Макс Ліпєцкій".

Заступник міністра також повідомив, що наприкінці 2004 року підприємствам, підконтрольним Курочкіну, передали об’єкти нерухомості в Україні. Зокрема, за словами Москаля, 2 листопада 2004 р. на позачерговій нараді Ради Міністрів Криму підприємствам, які підконтрольні Курочкіну, передали 346 га Ялтинського заповідника.

Також, за версією правоохоронців, 3 листопада 2004-го екс-керівник Держуправління справами Ігор Бакай передав підприємствам, підконтрольним Курочкіну, готель "Дніпро" в Києві. А раніше структурам Курочкіна було передано три санаторії в Криму та дніпропетровський ринок "Заозерка". При цьому пан Москаль зазначив, що ці об’єкти передавали безкоштовно за допомогою різних схем, а підприємства, яким передавали майно, були підставними.

– Ви знаєте, що вас розшукує українська прокуратура?

– Мені розповіли про це батьки, які мають звичку вранці переглядати український інтернет. Усе, що роблять стосовно мене в Україні, – це непристойно для інтелігентних людей. Із високих трибун команда Ющенка заявляє, що політична необхідність вища від закону. В мене як російського бізнесмена виникає запитання: якщо ви виграли вибори, то тепер маєте право відбирати власність у людей, які думають не так, як ви, мають інші політичні погляди? Тепер пан Порошенко вирішив заарештувати та розстріляти мене. Не вдасться, я – громадянин Росії. Минули ті часи, коли російська влада не захищала своїх громадян. Я вірю у свою країну.

– Захищатимете себе в суді?

– Я подам зустрічний позов на панів Піскуна, Луценка, Порошенка, які оголосили мене в міжнародний розшук. Упевнений, що вони не лише відшкодують мені матеріальні втрати в Україні, а й заплатять сотні тисяч доларів за моральний збиток.

– Ви ховаєтеся від російських правоохоронних органів та української прокуратури?

– Ні, я проводжу прес-конференції, зустрічаюся з журналістами. Врешті-решт, займаюся бізнесом, плачу податки і веду світський спосіб життя. Будь ласка, надсилайте мені судову повістку, я не ховаюся.

– А ви знайомі з паном Бакаєм?

– Безумовно, знайомий з Ігорем доволі давно, ще відтоді, коли він не був державним чиновником. У Москві ми з ним зустрічаємося, телефонуємо один одному. Але це було приблизно місяць назад. Де він тепер, не знаю. Треба зателефонувати, запитати, де він живе.

– Вас переслідують із політичних мотивів?

– Звичайно. Наприклад, відібрали ринок у Дніпропетровську, який я купив, попередньо вигравши тендер. А після революції мені сказали: "Ви Курочкін, президент "Російського клубу"? Тоді, будь ласка, поверніть награбоване. А я ж досі плачу в Україні податки. Не думаю, що цим займається особисто Віктор Ющенко, але люди з його оточення відкрили дев’ять тисяч кримінальних справ проти бізнесменів, серед яких російські.

– Який у вас був бізнес в Україні?

– Нині про це нічого говорити. В мене незаконно відібрали все. Я вийшов із банківського, готельного й енергетичного бізнесу ще торік у серпні. Щодо Криму все – абсолютна неправда, в мене ніколи не було у власності санаторіїв і заповідників.

– А з ким із кримських політиків ви знайомі?

– Я товаришував і товаришую із Сергієм Куніциним, прем’єр-міністром уряду Криму. В мене з ним близькі й теплі взаємини. Ми маємо схожі політичні позиції.

– Якщо вас заарештують, ви станете Ходорковським, якого взяли під варту за політику?

– Я себе не асоціюю з Ходорковським, він багатий бізнесмен і серйозна людина.

– Ваш політичний прогноз? Що станеться в Україні найближчим часом?

– Дочекаємося парламентських виборів – і тоді подивимося, хто переможе. Жодні політтехнології не допоможуть команді Ющенка. Україна буде президентською республікою лише до січня.

– Ви знову братимете участь у політичному житті України?

– Особисто – ні, але підтримуватиму ідеї співпраці України з Росією. Я – за Януковича та його програму.

P.S. Кажуть: свита робить короля. Зустріч і розмова в Москві з російським бізнесменом Максімом Борісовічєм Курочкіним, якого розшукує українське правосуддя, дозволила мені зміцнитися в думці, що народ України зробив правильний вибір на минулих президентських виборах. Пан Курочкін, незважаючи на респектабельний костюм, дорогу краватку та "крутий" мобільний телефон, – дуже дивна особистість, зовсім не схожий ані на бізнесмена, ні на дона Корлеоне з "Хресного батька".

Він не страждає від надлишку інформації або освіти. Але пишається своїми друзями, інтелектуалами Ґлєбом Павловскім, Маратом Ґєльманом, Сєрґєєм Марковим. Він був виконавчим директором "Російського клубу" в Києві – громадської організації під дахом російського посольства в столиці України, яку називали одним із центром деструктивних політтехнологій на президентських виборах.

Читайте також:

7 кримінальних справ для відомства Бакая. Кучма не хотів віддати дачу Ющенку

Курочкіна таки хочуть заарештувати

Україна вимагатиме в Росії видати Курочкіна. Якщо буде треба

Міністр МВС Луценко: Курочкін проходить по справі Бакая. А генерала Пукача я прошу терміново дати знати про себе – його можуть убити

Російське лобі Януковича - чи є кримінальний слід?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді