Суркіс побував у МВС. Хто наступний на допит?

Вівторок, 12 квітня 2005, 21:34
Міністерство внутрішніх справ перейшло від виголошення по телебаченню списків підозрюваних до "роботи" з фігурантами кримінальних справ, де фігурує еліта часів Кучми. Не встигла нова опозиція зірвати голос на темі переслідування соратника Ахметова Колесникова, як відомство Луценка взялося за молодшого з Суркісів.

У вівторок президент "Динамо" (Київ) протягом чотирьох годин допитувався в Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. Предмет допиту – зовсім не особливості придбання "Динамо", а передача 6 мільйонів гривень фонду Леоніда Кучми "Україна".

Можливо, інформацію до роздумів МВС надала компанія ворога Суркіса Костянтина Григоришина. Pacific International Sport Clubs Limited просила президента "Динамо" надати письмову довідку про те, кому, коли, з якою метою і з яких банківських рахунків була перерахована ця сума протягом жовтня 2004 року.

Сам Суркіс будь-який кримінальний момент у цих подіях відкидає. Вийшовши з УБОЗу, сказав, що був не на допиті, а на дачі пояснень, підкресливши, що зацікавленість міліції викликана тим, хто саме перераховував гроші.

Щодо самої передачі шести мільйонів фонду екс-президента, то Суркіс називає їх доброчинністю, ставлячи в один ряд з допомогою на лікування Насті Овчар. Кучмі він вирішив виділити грошей навіть попри постійні заяви про неприбутковість клубу – цю тему активно експлуатує "кинутий" акціонер "Динамо" Григоришин.

Він мусить змиритися, бо Суркісів і екс-президента багато чого пов'язує: Кучма хоч, за їхніми словами, не давав їм пільг, зате часто навідувався на футбол і присвоїв Григорію ордени "За заслуги", а Ігорю – звання "заслуженого архітектора". Як жартують, чи то за базу клубу за 25 мільйонів, чи то за пластикові крісла на НСК "Олімпійський".

Коли з'явилася інформація про бажання МВС побачити у своїх кабінетах Суркіса, Кучма зробив крок до порятунку соратників. За словами президента "Динамо", фонд "Україна" має намір повернути або вже повернув клубу ці гроші.

Натомість МВС цікавить, чому кошти на рахунки фонду Кучми надходили з офшорних зон. Звідти, як повідомляє Бі-Бі-Сі, на рахунки заснованих Кучмою Інституту стратегічних оцінок та фонду "Україна" надійшло понад 40 із 55 мільйонів гривень.

Як зазначає речник МВС Микола Фартушний, запитання викликає й те, що гроші надходили на рахунки президентських фондів у короткий проміжок часу, що є нетиповим для більшості благодійних організацій:

"Джерело надходження благодійних коштів може бути різним, чому б не бути й таким. Йдеться про те, щоби подивитися, хто конкретно ці кошти перераховував і чи не були порушені якісь норми закону при цій процедурі", - сказав Фартушний.

Заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль в інтерв'ю "5 каналу" сказав, що формування фонду Леоніда Кучми є показовим для діяльності попередньої влади: "Якщо президентський фонд формувався з офшорної зони, значить, вся наша країна була офшорна зона".

Хто тут крайній? Суркіс?

Тим часом, за Суркісом уже вишикувалася черга претендентів на візит до відомства Луценка. У вівторок оголосили про запрошення на допит:

- депутатів Миколу Гапочку та Віктора Бойка у справі щодо завдання збитків Міноборони у розмірі понад 40 млн. грн.

Бойко нещодавно був призначений Віктором Ющенком на посаду глави Держрезерву. До обрання в парламент в 2002 році був радником голови НАК "Украгролізинг". Гапочка до обрання в парламент був заступником глави Держрезерву.

 
Зліва направо: Гапочка, Бойко, Швець, Шайдеров, Бартенєв
 
Крім того, департамент у зв'язках з громадськістю МВС повідомив, що з 11-15 квітня у міністерстві чекають:

- голову Дніпропетровської облради Миколу Швеця для дачі пояснень за фактом будівництва і відчуження туристичного комплексу "Таврія" в Криму.

- мера Феодосії Володимира Шайдерова. Він запрошується для пояснень ухвалення рішення про передачу в користування комерційним структурам 9 гектарів земельних угідь, що належали Феодосійській нафтобазі.

- директора нафтобази Феодосії Олександра Бартенєва. Довірена особа Януковича, Герой України, як кажуть, відомий в кримінальних колах під прізвиськом "Майор". Мета розмови в МВС – та ж сама, що і у Шайдерова.

 
Кучма з Бакаєм і Грановським
 
- колишнього керівника Державного управління справами і вірогідного громадянина Росії Ігоря Бакая – для пояснень стосовно перерахування коштів на рахунок фонду реконструкції і розвитку Міжнародного молодіжного центру "Артек".

- народного депутата з СДПУ(о) Олександра Грановського з тією ж метою, що й Бакая.

- нардепа Миколу Дзоня для дачі пояснень по діяльності добродійного фонду "Благовіст".

- колишнього главу Хмельницької обладміністрації Віктора Коцеміра – за фактом приватизації земельної ділянки. Коцемір входив до президії Партії регіонів, а ще ходили чутки, що він подарував екс-президенту Кучмі 4-кілограмового золотого лева на ювілей.

- колишнього главу Харківської обладміністрації Євгена Кушнарьова запрошують для пояснень в Київський райсуд Харкова у зв'язку зі складеним адміністративним протоколом відповідно до Закону України "Про боротьбу з корупцією".

- колишнього заступника керівника митниці Тараса Козака, який викликається для дачі пояснень за фактом незаконного відшкодування ПДВ на суму 30 мільйонів гривень;

- колишнього начальника міліції у Львівській області Олега Сала. Він викликається для пояснень з приводу незаконної розтрати державних коштів для будівництва в Сколівському районі Львівщини дачі для екс-міністра МВС Білоконя.

Також відомства обох перевірялося львівською облрадою на предмет надання незаконних наказів про примусовий збір відкріпних талонів під час виборів.

 
Дзонь, Коцемір, Кушнарьов, Козак, Сало
 
А ще депутат Кензьор минулого тижня подав запит до генпрокурора Святослава Піскуна про необхідність перевірки причетності Козака, Сала і керівника львівського осередку СДПУ(о), нардепа Ігоря Шурми до утримання та відвідання підпільного борделю під вивіскою "Кемпінг "Тепла зустріч".

- Також в МВС хочуть бачити секретаря Ялтинської міськради Олександра Чабанова який, до речі, під час виборів був довіреною особою по виборчому округу № 7.

Останнє, можливо, стане невеличкою втіхою для тих, хто кричить про політичні репресії.

Голос мережі

Хоча, як свідчить опитування "Української правди", проющенківськи-протимошенківськи налаштований Інтернет не дуже повірив у версію про репресії проти нової опозиції. Відразу після арешту Колесникова ми запитали читачів, що це значить.

Так, 64% (886 голосів) відвідувачів української версії сайту УП переконані, що справа Колесникова – це кримінал.

12% (163) вважають, що це демонстрація наведення порядку в області, 8% (116) переконані, що це перший крок до Рината Ахметова, 6% гадають, що це спроба знищити донецьку групу.

Стільки ж (6%) вважають, що це політичне переслідування. Менше ніж у цю версію вірять лише в те, що це є намаганням приструнити область (2%).

 
 
На російській версії у кримінальну версію вірить трохи менше – 51% учасників опитування (104 особи), тоді як у політичні репресії 17% (34). 13% вважають, що це намагання знищити донецьку групу, 7% - називають це першим кроком до Ахметова, 6% переконані, що це намагання приборкати область, а 5% називають затримання Колесникова демонстрацією наведення порядку.

Запрошуємо читачів взяти участь у наступному опитуванні і припустити, кого арештують наступним. Опитування як завжди в правій нижній частині сайту


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді