Люди Березовського привезли до Києва записи Мельниченка

Середа, 13 квітня 2005, 12:04
Глава "Фонду громадянських свобод" Алекс Гольфарб та історик Юрій Фельштинський прибули до України для дачі свідчень у справі Гонгадзе.

Приводом для поїздки в Київ стали повістки з Генеральної прокуратури України із запрошенням з'явитися для допиту як свідків у цій справі.

Як повідомив "Українській правді" Гольдфарб, вони прибули до Києва приватним літаком з Лондону. Представники прокуратури зустріли прибулих до паспортного контролю і відвезли в прокуратуру на своєму транспорті.

За словами Гольдфарба, вони мають намір передати в прокуратуру матеріали, отримані від журналіста Юрія Швеця, який проживає у Вашингтоні.

"7 квітня 2005 року пан Швець у присутності адвоката Фонду передав нам усі наявні в його розпорядженні речові докази для подальшого представлення їх в Генеральну прокуратуру України. За його словами, він ухвалив це рішення після того, як переконався, що пан Мельниченко не хоче давати свідчення владі України", - пояснив Гольдфарб.

У розпорядженні Швеця ці матеріали перебували після завершення експертизи плівок, яку проводила провідна в США криміналістична лабораторія "Бек-Тек" у штаті Вірджинія та експерт Брюс Кеніг.

Речові докази стосуються не тільки справи Гонгадзе, але й нападу на депутата Олександра Єльяшкевича та незаконного продажу системи озброєнь "Кольчуга" Іраку.

Ці матеріали включають (1) оригінальні носії із цифровими аудіофайлами, що пройшли експертизу в США, (2) апаратуру, яка, за словами Мельниченка, була ним використана та (3) оригінали актів експертизи, які підтверджують автентичність звукозаписів. Речові докази (записи і апаратура) перебувають у пакетах, опечатаних еспертом у 2001-2002 р. після здійснення експертизи.

 
Оригінальні носії з цифровими аудіофайлами, які пройшли експертизу в США
 
Як уточнюють у Фонді, експертиза проводилася на предмет наявності або відсутності ознак монтажу у звукозаписах. За висновком експертів, представлені цифрові файли не містять ознак монтажу або яких-небудь інших маніпуляцій оригінального звукозапису і є безперервною звуковою доріжкою.

Згідно з думкою фахівців, стосовно цифрових файлів у принципі неможливо встановити, чи є даний запис оригіналом чи "клоном". Проте висновок про автентичність (відсутность монтажу або маніпуляцій) однаково правомірний як щодо аналізу оригіналу, так і щодо "клону".

Епізод по Гонгадзе був наданий експертам у вигляді двох цифрових файлів на компакт-диску. На цій підставі в акті експертизи дані файли позначені як "клони", оскільки компакт-диск не може бути оригінальним носієм.

Що стосується епізодів щодо Єльяшкевича і "Кольчуги", то ці записи були надані у вигляді цифрових файлів на флеш-картах від магнітофона "Тошиба". На цій підставі вони позначені як "оригінал або клон".

 
Магнітофон Тошиба
 
Експерт також встановив, що оригінальний запис по всіх трьох епізодах був зроблений на магнітофоні "Тошиба". Експертиза, природньо, не у змозі встановити чи був даний магнітофон дійсно захований в кабінеті у пана Кучми, чи використаний для клонування записів з іншого носія, наприклад із спецапаратури дистанційного прослуховування. Однак, на думку Фонду, це неістотно для визнання звукозаписів автентичними, оскільки для цієї мети клони рівнозначні оригіналу.

"Форма, у якій надані ці матеріали, відповідає вимогам щодо доказів в американському суді, - сказав Гольдфарб. – На думку наших юристів, цих матеріалів досить, щоб "розмови Кучми" могли бути залучені до кримінальної справи і використані як докази".

 
Оригінальні носії з цифровими аудіофайлами, які пройшли експертизу в США
 
ДОДАТОК

ОПИС МАТЕРІАЛІВ, ПЕРЕДАНИХ ДО ПРОКУРАТУРИ



I. ЕПІЗОД ПО ГОНГАДЗЕ

1. Оригінал лабораторного звіту компанії "БЕК ТЕК" від 8 лютого 2002 року, підписаний експертом Брюсом Кенігом і завірений нотаріусом.

2. Один CD-ROM "Fujifilm" на 80 хвилин, блакитного кольору, опечатаний компанією "БЕК ТЕК" і позначений на CD як Q10108300. Печатка ціла. У лабораторному звіті зазначений CD позначається як Q1. Згідно з лабораторним звітом, на даному CD містяться два аудіо файли у справі Гонгадзе (D990100,3.DMR і DMRA0001.DMR), які пройшли експертизу. Згідно з висновками експерта, зазначені файли є клоном (clone recordings).

3. Опечатаний фірмою "БЕК ТЕК" флоппі диск з програмою для прослуховування аудіо файлів, записаних магнітофоном "Тошиба".

4. Виготовлена фірмою "БЕК ТЕК" неопечатана аудіо касета із записом епізоду по Гонгадзе (Q1), очищена від шумів і звукових перешкод.

5. Цифровий магнітофон "Тошиба", серійний номер 112622, яким, як стверджував Мельниченко і як це підтвердив експерт Кеніг, були створені вищезгадані аудіо файли по Гонгадзе, а також аудіо файли по Єльяшкевичу і "Кольчузі", які пройшли експертизу "БЕК ТЕК" і зазначені нижче. Даний магнітофон позначений в лабораторному звіті як Q2.

6. Опечатані компанією "БЕК ТЕК" два пакети з двома батарейками AAA до магнітофона "Тошиба", позначені у звіті як Q2.

7. Дистанційний пульт для управління магнітофоном "Тошиба", опечатаний компанією "БЕК ТЕК" і позначений в лабораторному звіті як Q3 і опечатаний пакет з двома батарейками ААА до дистанційного пульта, і позначений як Q3.

II. ЕПІЗОД ПО ЄЛЬЯШКЕВИЧУ

1. Оригінал лабораторного звіту компанії "БЕК ТЕК" від 16 лютого 2002 року, підписаний експертом Брюсом Кенігом і завірений нотаріусом.

2. Чіп (16 MB SmartMedia card) у пластиковому пакеті, опечатаному фірмою "БЕК ТЕК". Позначений в лабораторному звіті як Q6. Згідно з лабораторним звітом, на даному чіпі міститься файл DMRA0001.DMR, який пройшов експертний аналіз. За висновком експерта, зазначений файл є оригіналом або клоном (the original or а clone recording). При проведенні експертизи враховувалося, що даний файл також був створений магнітофоном "Тошиба" серійний номер 112622, тому попередній лабораторний звіт по Гонгадзе є складовою частиною і експертного висновку щодо Єльяшкевича.

3. Опечатана фірмою "БЕК ТЕК" аудіо касета із записом епізоду по Єльяшкевичу (Q6), очищена від шумів і звукових перешкод.

III. ЕПІЗОД ПО "КОЛЬЧУЗІ"

1. Оригінал лабораторного звіту компанії "БЕК ТЕК" від 11 квітня 2002 року, підписаний експертом Брюсом Кенігом і завірений нотаріусом.

2. Чіп (16 MB SmartMedia card) у пластиковому пакеті, опечатаному фірмою "БЕК ТЕК". Позначений в лабораторному звіті як Q7. Згідно з лабораторним звітом, на даному чіпі міститься файл DMRA0001.DMR, який пройшов експертний аналіз. За висновком експерта, зазначений файл є оригіналом або клоном (the original or а clone recording). При проведенні експертизи враховувалося, що даний файл також був створений магнітофоном "Тошиба" серійний номер 112622, тому вищезгаданий лабораторний звіт по Гонгадзе є складовою частиною і експертного висновку по "Кольчузі".

3. Опечатана фірмою "БЕК ТЕК" аудіо касета із записом епізоду по "Кольчузі" (Q7), очищена від шумів і звукових перешкод.


IV. ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

1. Копії рахунків фірми "БЕК ТЕК" за проведення вищезгаданих експертиз, виставлених на ім'я юриста і сплачених у рамках фінансування Фондом громадянських свобод, від 11.19.2001 ($6,384.00), від 2.19.2002 ($2,772.00), від 10.20.2001 ($5,145.00) і від 9.18.2001 ($5,450.00).

2. Оригінал лабораторного звіту компанії "БЕК ТЕК" від 10 грудня 2002 року, підписаний експертом Брюсом Кенігом і завірений нотаріусом по епізоду розмови Кучми з Деркачем про матеріали щодо зв'язку В. В. Путіна з санкт-петербурзькою фірмою "СПАГ".

3. Ксерокопія робочого зошита Мельниченка

 
Ксерокопія однієї зі сторінок робочого зошита Мельниченка
 
4. Ксерокопія записки Мельниченка Ю. Фельштинському про передачу матеріалів.

5. Копії документації про фінансування Мельниченка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді