"Платив молодший Клюєв. Це доказано телефонними розмовами..."

П'ятниця, 29 квітня 2005, 18:07
Вахтанг Кіпіані: Це "Подвійний Доказ", програма розслідування. У студії – гість. У жовтні минулого року він був запеклим прихильником тодішньої влади. А сьогодні він запеклий критик влади сьогоднішньої. Назвіть себе, будь ласка.
Заєць: Заєць Володимир, член СДПУ (о), народний депутат.
Кіпіані: Де ви були 23 жовтня 2004 року?
Заєць: В приміщенні ЦВК.

Досьє. Володимир Заєць
До початку кар'єри в СДПУ(о) Володимир Заєць був вчителем та директором сільської школи в Коростишівському районі на Житомирщині. Обіймаючи посаду керівника об'єднаних соціал-демократів, двічі проходить до Верховної Ради за списком партії. Під час виборчої компанії 2004 представляє інтереси Віктора Януковича у шістдесят восьмому окрузі. В другому турі пан Янукович набрав в цьому окрузі двадцять вісім відсотків голосів, а при переголосуванні - 21% - найменше в Житомирській області. "Зоряний час" пана Зайця настає практично після поразки кандидата від влади, коли він представляє його інтереси у Верховному Суді. Володимир Заєць стає одним із найпомітніших "коментаторів" рішень та дій партії "лицарів червоної троянди".

Кіпіані: Чи обіцяєте ви говорити у цій програмі правду, тільки правду і нічого, окрім правди?
Заєць: Обіцяю говорити правду, але не всю правду, але обіцяю не говорити неправди.

Анатолій Борсюк: Ну, а в нашій студії інший свідок. Отже, знайомтеся. Назвіть себе, будь ласка.
Бондаренко: Я, Володимир Бондаренко, народний депутат трьох останніх скликань. Безумовно, був в гущі всіх київських подій. І 23 числа я був в ЦВК до ранку наступного дня.
Борсюк: Тобто, ви безпосередній учасник цих подій, і з вами можна буде відверто і чесно на цю тему поговорити. Дуже добре.

Досьє. Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко - вчитель історії за фахом - зробив непогану кар'єру в радянські часи по комсомольській та партійній лініях. Двічі обирався до парламенту у Києві. "Активіст" партії "Народний союз Наша Україна". Пан Бондаренко є різким критиком столичного мера Омельченка. Під час останніх виборів очолював Київський міський штаб Віктора Ющенка. Брав участь в "захопленні" складів із "чорною поліграфією" на початку жовтня 2004 року. Напередодні дня виборів автомобіль Бондаренка, в якому перебував сам депутат, невідомі в камуфляжі закидали пляшками із займистою сумішшю. Автомобіль внаслідок інциденту згорів.

Борсюк: Повинен у вас запитати, чи ви будете говорити правду, тільки правду і нічого, окрім правди?
Бондаренко: Безумовно, правду і тільки правду.

Кіпіані: Отже, розпочинаємо розгляд справи по суті, про події 23 жовтня 2004 року. Пане Володимир, вам відомі ці кадри? Чи це для вас щось нове?
Кіпіані: Скажіть, будь ласка, чи вам відомо, що до побиття людей причетні представники влади?

 
Заєць
 
Заєць: Що стосується моєї поінформованості, то знову ж таки вона базується на тих повідомленнях, які мали місце в ЗМІ. І нібито причетність тих чи інших політичних команд. Але наскільки я знаю, на сьогодні розслідування не завершено, звинувачень нікому не пред'явлено, а значить і винних поки що не встановлено.
Кіпіані: Давайте спробуємо відтворити обставини цього дня і цього вечора. Чому ви цього дня були у будівлі ЦВК?
Заєць: Я дуже добре пам'ятаю, як у нашому колі, в оточенні Януковича тодішньому, в нашій фракції, обговорювалося питання, що цього дня в ЦВК має прийматись важливе рішення з приводу утворення багатьох дільниць, на території Російської Федерації. Як мені видалося, я сьогодні це вже розумію, цю подію оцінювали як важливу також і наші опоненти.
Кіпіані: Чи вам відомо те, хто нападав на людей, прихильників Ющенка, під будівлею ЦВК?
Заєць: Знову ж таки із ЗМІ, із звинувачень опонентів, я не можу заперечувати, що я не чув цього.

Борсюк: А навіщо ви попросили людей залитися на площі?
Бондаренко: Ні, навпаки, ми навпаки попросили людей піти, а люди не захотіли йти. Ми прийшли, мітинг провели, дали команду розходитись. Я і Червоненко поїхали на інцидент, який стався з депутатом Шуфричем, який збив людину джипом.
Борсюк: Зачепив дзеркалом.
Бондаренко: Дзеркалом, так. Але дзеркало відірвалось від джипа. Коли ми повернулися до ЦВК, ми побачили групу людей, чоловік 250-300, які ні на які наші умовляння, накази не реагували, це дійсно трошки екзальтовані, патріотично налаштовані люди, які не вірили в те, що ЦВК прийме справедливе рішення, вони вирішили залишитися на підтримку.
Борсюк: Тобто, вони знали, що буде розглядатися в ЦВК?
Бондаренко: Вони знали, що буде розглядатися, але те, що будуть ці інциденти, безумовно, ні ми, ні вони не знали.

Кіпіані: За інформацією, яка гуляла пресою, до цієї бійки, до побиття людей, були причетні люди, яких привезли прихильники Януковича, команда Януковича зі Сходу України, яких тримали неподалік від Києва, в будинках відпочинку, на якихось дачах, і потім привезли спеціально під ЦВК з такою метою. Ви як людина, яка була близька, і була одним з моторів цієї команди, підтверджуєте це?
Заєць: На початку я сказав говорити тільки правду, я буду цього дотримуватись. Перебував у спілкуванні досить близькому з людьми із команди Януковича, і можу вам відверто сказати, що ніде, ні в якому режимі в моїй присутності не обговорювався факт присутності таких людей, які перебувають на якомусь чергуванні і можуть в будь-який момент впливати на ситуацію в такий спосіб. Мені це було і зараз я не маю фактів, які б підтверджували або спростовували цю інформацію.
Кіпіані: В який штаб Януковича ви ходили під час кампанії виборчої?
Заєць: В який штаб Януковича я ходив? Я ходив, якщо ми говоримо про правду, у "Зоряний".
Кіпіані: Можливо, питання в тому, що ви не знали, що робиться в іншому, альтернативному штабі, куди ви тільки заходили час від часу?
Заєць: Мені про це нічого не відомо.

 
Бондаренко
 
Борсюк: Ви сказали, що віддав наказ здійснити провокацію генерал Міленін?
Бондаренко: Я думаю, що це був Міленін...
Борсюк: ...а генерал Білоконь немає ніякого до цього стосунку? Це поза його увагою залишалося, і він тут ні до чого...
Бондаренко: ...думаю, що Білоконь не міг бути не проінформований, але зона дії київської міліції і місто Київ і генерал Міленін як заступник міністра внутрішніх справ України був активно в усіх подіях.
Борсюк: Особи їх встановлені?
Бондаренко: Встановлені. Всі ці встановлені.
Борсюк: І де вони зараз?
Бондаренко: Наскільки мені зрозуміло, під час тих слідчих дій, в яких я брав участь, мені стало відомо, що вони дають покази. Суть цих показів невідома, але що це особи зі складу міліції перевдягнуті, що це донецькі, було сказано, а от що вони далі, вони сказали приблизно, що вони перебували, що частина їх перебувала в Козині на одній з баз, частина була розосереджена в Києві на спеціальних квартирах, і виконувала проблемно-цільові програми. Тобто, ставилась якась мета, збиралися люди, вони виконували, і більше їх ніхто в купі не бачив. Тобто, така методика, вона характерна для деяких незаконних дій.
Борсюк: А це побоїще під ЦВК, це справа рук безпосередньо працівників міліції, чи це були якісь кримінальні елементи?
Бондаренко: Я впевнений, що це була якась проблемно-цільова група в змішаному варіанті. Вона не могла бути таким чином організована, якби там не було військових. Вони дуже організовано йшли. Але люди кажуть, що вони дуже організовано вклинились в натовп, почали синхронно бити, хто потрапив під руку. Тому я впевнений, що там були задіяні міліцейські підрозділи, можливо, з елементами якихось бандформувань. Це була боротьба з власним народом, і ми вимушені були діяти, виходячи з обставин. Ми припиняли безчинства і припиняли беззаконня. Якби ми тоді так не діяли...

Борсюк: Відомий вам депутат Нестор Шуфрич, він був одним з найактивніших поборників інтересів в ЦВК щодо відкриття закордонних дільниць в Росії, каже, що бійка під ЦВК була справою рук помаранчевих. Була в першу чергу вигідна їм.

Нестор Шуфрич, народний депутат, СДПУ(о)
Ця бійка стала вигідна, як це банально не звучить, помаранчевим. Тому що до півночі рішення про створення виборчих дільниць в Росії прийнято не було, і можна сказати, що Янукович втратив від 300 до півтора мільйона голосів, в залежності від того, скільки було би відкрито дільниць. І 100%, що в цій бійці не були зацікавлені синьо-білі. Тому що вони від цієї бійки і постраждали. Тому що це стало приводом для зриву роботи ЦВК. А виграли від цієї бійки, це є факт, помаранчеві. А хто зараз її замовляв, рішайте самі.

Геннадій Москаль, заступник міністра внутрішніх справ
Дзвінок був у виборчий штаб. І там один з українських політтехнологів, я думаю, час прийде і його слідство назве, придумав дурнуватий, другим шляхом назвати не можна, план. Тобто, він подзвонив одному своєму знайомому, той знайомий очолював охоронну фірму, той в авральному порядку кого міг, того скликав, обіцяли по $ 500. Тобто, це попали люди, як правило, охоронники, раніше судимі, безробітні, які просто хотіли підробити. Платив молодший Клюєв. Це в мене, хто не вірить, лежать покази, це доказано розмовами телефонними.

Повний скрипт програми "Найкривавіший день президентських виборів"

Скрипт програми "Вибори по-одеськи"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді