За Зварича заступився професор Нью-Йоркського університету

П'ятниця, 29 квітня 2005, 22:52
У п'ятницю ввечері Міністерство юстиції вперше поширило реакцію на скандальну ситуацію з отриманням/неотриманням диплому Колумбійського університету та загалом освітою Романа Зварича.

До "Української правди" від прес-служби Мін’юста було направлено неофіційний переклад листа Рональда Рейні – його представлено як "доктора філософії, головного викладача та директора Академічної ради і студентських послуг в рамках Загальноосвітньої програми Нью-Йоркського університету".

Це є першою картою, яку Зварич кладе на стіл у свій захист – через 15 днів після публікації розслідування Люби Шари. Під час тривалого мовчання довіру уже було підірвано. Зварич зробив велику політичну помилку, коли думав, що пожежа загасне сама по собі. Вийшло навпаки – кожна його заява буде сприйматися з дедалі більшим скепсисом, а кожна нова публікація дипломів інших міністрів – як натяк на, скажемо м’яко, "незрозумілу освіту" Зварича.

"Українська правда" публікує отриманий від Мін’юсту текст, однак зауважує, що ясності щодо диплома Зварича стало не набагато більше: на сайті Кабміну досі значиться, що він закінчив Колумбійський університет і є магістром філософії, хоча слідів цього не залишилось – як відомо, навіть сам Зварич у п’ятницю зізнався, що загубив диплом.

Крім того, очевидна ще одна дивна деталь: "адвокат" Зварича Рональд Рейні пише, що нинішній український міністр "викладав курси філософії в Нью-Йоркському університеті з середини до пізніх 1980-х років". В той час як сам Зварич в інтерв'ю "Фактам" говорив, що в той час уже кинув науку: "Ми зі Світланою познайомилися в 1983 році в Польщі. (...) Справа в тому, що тоді я вже відійшов від науки й працював у Мюнхені особистим секретарем глави Організації українських націоналістів Ярослава Стецька".

Прес-служба Мін’юсту повідомила, що інтерв’ю зі Зваричем для "Української правди" щодо його освіти можливе після 6 травня. Ми можемо це пояснити і як спробою виграти час - є чутки, що міністр відбуває до США з дипломного питання - так і як завантаженістю іншими справами.

Неофіційний переклад

Тому, кого це стосується:

Мені стало відомо, що в Україні виникла контроверсійність з приводу академічного минулого пана Романа Зварича, який наразі є міністром юстиції України. Як колишній його колега по Нью-Йоркському університету, пишу це, аби підтвердити, що він викладав курси філософії в Нью-Йоркському університеті з середини до пізніх 1980-х років і що він мав репутацію талановитого і популярного викладача.

Професор Зварич викладав загальноосвітню програму у Школі перепідготовки та професійної освіти Нью-Йоркського університету. У той час директором нашої програми був д-р Стів Керрі, який сьогодні є членом факультету, а я тоді був асоційованим директором цієї ж програми.

Сьогодні я є головним викладачем та директором Академічної ради та студентських послуг в рамках Загальноосвітньої програми. У той час, коли проф. Зварич тут працював, ми також були членами одного факультету і разом викладали один і той же курс. Проф. Зварич викладав на ад'юнктивній основі, і його титул був "ад'юнктивний викладач".

Як до члену факультету студенти мали до нього звертатися – "професор Зварич". Він викладав на ад'юнктивній (неповний час) основі міждисциплінарний курс, що у той час (ми зараз змінили назву курсу) був знаний, як "Індивідуум та суспільство", який складався з чотирьох курсів, хронологічно організованих зі стародавніх до теперішніх часів і який базувався на "Великій книзі західної традиції".

Це був чудовий курс, і я пам'ятаю проф. Зварича як досвідченого викладача, який був популярним серед студентів.

Щодо дипломів, то я пам'ятаю, що він мав мастерський ступінь у філософії з колумбійського університету. Але, якщо це вимагає підтвердження, таке підтвердження може надійти з Регістратури Колумбійського університету.

У той час було типовим, щоб наші ад'юнкти вже мали ступінь доктора філософії, але деякі з нас були ще на завершальних стадіях у одержанні ступеню доктора філософії (я одержав ступінь у Колумбійському університеті у 1985 році, але почав викладати у 1984 році з мастерським ступенем, що засвідчує завершення навчання перед докторантурою при незавершеності дисертації).

Я переконаний, що Роман мав диплом мастерського ступеня у філософії. Але я не знаю, чи закінчив він докторантуру.

Програма "Велика книга", яку він викладав, вимагала від студентів читати "Республіку" Платона, "Політику" Аристотеля, "Місто Бога" Св. Августина, "Князя" Макіавеллі, "Утопію" Томаса Мора, політичну трилогію Гоббса "Левіафан", "Друге послання" Локка, "Соціальний контракт" Руссо, "Про свободу" Дж. Стюарта Міллса, "Комуністичний маніфест" Маркса і Енгельса.

Це був дуже насичений курс як для студентів, так і для тих, хто його викладав. Новачки та студенти старших курсів напряму (без підручників) вивчали великі ідеї західної політичної традиції. Факультет передбачав, що студенти читали книги, осмислювали ідеї, а також обговорювали різноманітні політичні ідеї та системи. Ті, хто пройшов цей курс, і ті, хто його викладав, отримали чудовий освітній досвід.

Я добре пам'ятаю професора Зварича як добрий приклад викладача, який надихав студентів вивчати великі ідеї західної політичної традиції, і мені особливо приємно довідатись, що Міністерство юстиції вашої країни є у спроможних руках урядовця з таким глибоким розумінням згаданої традиції.

Щиро Ваш,

Рональд Рейні, доктор філософії, головний викладач та директор Академічної ради і студентських послуг в рамках Загальноосвітньої програми Нью-Йоркського університету




Читайте також:

Скандал з міністром Зваричем шкодить міжнародному іміджу України

ЗВАРИЧ ЗАГУБИВ СВІЙ ДИПЛОМ

Міністр Зварич – ще один проФФесор?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді