Фальсифікаціям — ні! Махінаціям — ні! Ні — БРЕХНІ!

Понеділок, 16 травня 2005, 18:39
У суботу після засідання Кабінету міністрів ми спробували почати другий раунд переговорів по організації інтернет-конференції Романа Зварича в "Українській правді". Заявляємо, що наші двері для нього завжди відкриті.

"Українська правда" уже відверто стомилася від Зваричгейту. Якщо міністри, які дозволяють собі неправду, потрібні Україні і її президенту, то, мабуть, немає іншого виходу, крім як змиритися. Проти такої покірної більшості на чолі з всенароднообраним президентом не попреш…

Про це яскраво написали колеги з "Дзеркала тижня". "Прохання президента, адресоване журналістам, "дати спокій Зваричу" — це ляпас. Самому собі. І тим, хто вірив, що неправда — достатня підстава для відставки. Така практика згодом здатна відвернути значну частину пастви від віри. В президента."

Але й цей ляпас можна було б постаратися забути.

Однак висловлювання у вечірньому недільному ефірі пана Порошенка про "замовників та виконавців" кампанії проти Зварича змусили нас знову повернутися до набридлої теми. Нагадаємо, що нас не цікавить ступінь освіти міністра (хоча й це питання не останнє). Однак нас дуже турбують підозри про його патологічну брехливість.

Для початку, звернемо увагу президента і секретаря РНБО на докази, у наявності яких дотепер сумнівається пан Порошенко, якому за видом діяльності належить "бути в курсі".

НАЙВІРНІША ОЗНАКА ІСТИНИ - ЦЕ ПРОСТОТА І ЯСНІСТЬ. НЕПРАВДА ЗАВЖДИ БУВАЄ СКЛАДНА, ВИГАДЛИВА І БАГАТОСЛІВНА. (Лев Толстой)

25 березня. Зварич заявляє, що в нього є диплом магістра філософії.

- По какой специальности вы обучались?

- Философия, право и международная политика. Получил диплом магистра философии. Но в США не был практикующим адвокатом, только в Украине.

Кстати, я не закончил университет, потому что подался в докторантуру. Не закончил и ее - начал преподавать в Колумбийском университете в качестве ассистента учителя.

У меня были свои курсы, вел семинары и тому подобное. Потом в Нью-Йоркском университете мне предложили должность профессора. То есть у меня не было титула "профессор", а только звание. Это разные вещи. ("Факти")

14 квітня. Зварич заявляє, що не пам'ятає, коли він закінчив Колумбійський університет і вперше заявляє, що робота про етику Платона не була дисертацією.

УП: Пане Романе, хотіли б отримати від вас підтвердження, що ви навчалися в Колумбійському університеті.

Зварич: Так.

УП: І в 1981 ви його закінчили…

Зварич: Я не пам'ятаю, коли точно я його закінчив, але точно я там навчався...

УП: На філософському факультеті?

Зварич: І на філософському факультеті, і в школі міжнародних відносин… і там я досить довго був.

УП: Там ви писали свою дисертацію?

Зварич: Ні, дисертацію я не писав, я до того рівня не дійшов, я склав магістер, магістра філософії.

УП: Тобто робота про Платона – це була магістерська робота?

Зварич: Про Платона? Це була робота в контексті одного так званого колоквіуму. От! Треба йти, вибачте… ("Українська правда")

19 квітня. Зварич заявляє, що у нього є диплом Колумбійського університету Нью-Йорку і він його оприлюднить.

"У мне є диплом і я його зроблю надбанням громадськості", - сказав Зварич. На питання, чи це диплом про закінчену освіту Колумбійського університету, Зварич сказав: "Звичайно". ("Українська правда")

29 квітня. Зварич заявляє про втрату документів, які підтвердили б його науковий ступінь.

"Що стосується документів, які б підтвердили мій науковий ступінь, вони усі загублені. Я хочу про це вперше заявити в Україні: я їх не маю в Україні", - заявив він.

"Причина проста: у 1992 році я приїхав в Україну на постійне місце проживання, у 1993 я кидаю американський паспорт у надії, що протягом 2-3 місяців одержу паспорт громадянина України. Але я чекав два роки, не маючи можливості виїхати не тільки з України, але і з Києва", - зазначив Зварич. ("Українська правда")

4 травня. Міністр юстиції заявляє, що має вищу освіту, але визнає, що не має диплому від Колумбійського університету. Він вперше зводить все на питання наявності освіти, а не диплому.

"Я ніколи не казав, що маю юридичну освіту… Я не маю окремого диплому від Колумбійського університету, де я закінчив окрему програму навчання", - сказав Зварич в інтерв’ю "Інтеру". ("Українська правда")

4 травня. Зварич визнав, що не має ступеня магістра філософії чи ступеня будь-якої іншої дисципліни з Колумбійського університету. Чи титула професора. ("Ukrainian Weekly")

10 травня. Зварич остаточно визнає, що в нього немає диплому магістра Колумбійського університету.

"Я не маю диплому магістра від Колумбійського Університету. Натомість я маю ступінь, який дорівнює магістру як в Колумбійському, так і будь-якому іншому науковому закладі. Не маючи такого рівня наукових знань, я би не міг отримати пропозицію від Нью-Йоркського університету бути викладачем. ("Українська правда")

Пізніше того ж дня Зварич заявляє, що в біографічному довіднику "Хто є хто в Україні" в інформації про нього допущені помилки.

Він також заперечив, що отримав "магістра філософії", як це було сказано ним в його інтерв’ю Фактам і "Українській правді"

"Ні, я не можу це підтвердити. Це або я неправильно сказав, або вони мене неправильно записали", - заявив міністр. ("Українська правда")

 
 
НЕХАЙ ЛЮДИНІ НЕМАЄ ЖОДНОЇ ВИГОДИ БРЕХАТИ - ЦЕ ЩЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ВІН ГОВОРИТЬ ПРАВДУ: БРЕШУТЬ ПРОСТО В ІМ'Я БРЕХНІ. (Блез Паскаль)

Того ж 10 травня, в коментарі "5 каналу" пан Зварич заперечив дані з анкети про те, що він є "магістром філософії" і має кандидатську дисертацію про "онтологічні основи етики Платона".

"Це не моєю рукою було написано і я не знаю, що там було поставлено після того, як я скріпив документ своїм підписом, але це не є мій почерк. Я не знаю, чий це почерк. Звичайно, це моя помилка, що треба було мені подивитися, що там про мене написано, але я, знову таки кажу, - можете вірити чи ні - я не читаю, що там про мене написано в таких довідниках", - сказав Зварич.

"Бо я тільки зараз глянув, що там є помилки не лише щодо моєї освіти, але й інших подробиць моєї біографії і, звичайно, я тепер проситиму це спростувати, тобто виправити ці помилки", - додав він далі.

Але кількома годинами раніше, на прес-конференції щодо анкети для "Хто є хто" Зварич сказав: "Там є мій підпис, але там немає жодного брехливого слова. Там є помилки. Для прикладу, там називається моя мама... Я точно не пам'ятаю, але вона того, що їй приписують, не мала. Там є помилки, які довелося б мені за ці роки виправити. Але можете вірити чи ні, але я ні разу не заглядав у той довідник".

По-перше, достеменно відомо, що особисто ознайомитись із викладенням своєї біографії пан Зварич мав можливість ще на початку квітня. 4 квітня "Ukrainian Weekly" пише: "Коли панові Зваричу було представлено його власноручну автобіографічну анкету, яку він подавав у "Хто є хто в Україні", пан Зварич виправив неточність своєї власної попередньої заяви про те, що він був доцентом (асистентом професора) в Колумбійському університеті".

Як відзначає газета, пан Зварич заявляв у своїх біографіях в довідниках "Хто є хто", що він написав "кандидатську дисертацію" про Платона, починаючи з 1994-го року.

А по-друге, кілька слів про те, чи дійсно пан Зварич не заглядав в цей довідник. Ось що пише про це "Поступ", автор якого власноручно щороку доповнює новими відомостями та виправляє дані анкети довідника.

 
 
"І так чинять усі, до кого звертається редакція довідника.

Тому, коли Зварич став пояснювати, що не читав анкети або неправильно зрозумів запитання, я подумав собі, що він просто робить з тата вар'ята. Варто лише порівняти, які відомості подавав Зварич у різні роки в цьому довіднику. Так, довідник за 1997 року інформує конкретно: "Професор. Освіта — Колумбійський ун-т (Нью-Йорк), канд. дис. "Платонівська етика як основа його онтологічних міркувань".

А ось у довіднику за 2000 рік Зварич уже не професор, а "Магістр філософії". А біля вказівки, де отримав освіту, з'явилися й дати - "1976-1981". Хто ж ці дати подав, як не сам Зварич? Уточнилася й назва неіснуючої кандидатської "Онтологічні основи етики Платона". Редакція ніколи б сама не внесла такої зміни. Я собі тілько уявив, кілько б я міг у тоту анкету вписати своїх незахищених кандидатських і докторських робіт!

У довіднику 1997 року Зварич — "з 1987 — проф. Нью-Йоркського ун-ту" А вже в 2000 — нове уточнення: "1981-1983 — асистент проф. філософії, Колумбійський ун-т, 1983-1991 — проф., Нью-Йоркський ун.".

КОЛИ ВИ ЧИТАЄТЕ БІОГРАФІЮ, ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ПРАВДА НІКОЛИ НЕ ГОДИТЬСЯ ДЛЯ ОПУБЛІКУВАННЯ. (Бернард Шоу)

Зверніть увагу на останні дати, які вказують, коли саме Зварич був дійсним професором.

"Я не мав титулу. Я був асистентом. Я мав можливість протягом семи чи восьми років читати лекції. Ця робота не оплачувалась. Я від цього просто мав академічне задоволення, яке я отримував заради академічної підготовки для досягнення моєї мети в Колумбійському університеті, якою була докторантура," розказав він "Ukrainian Weekly".

Відступаючи від своїх численних попередніх наполягань на тому, що він був "професором" у Нью-Йоркському університеті у 1983 – 1991 роках, пан Зварич визнав, що він був "викладачем" ("lecturer").

Джош Тейлор, речник Нью-Йоркського університету, розповів газеті минулого тижня, що пан Зварич був "тимчасовим викладачем" на неповну ставку у 1989 - 1991 роках у Нью-Йоркському університеті на факультеті перепідготовки та професійної освіти".

Тобто, можливо, в пана Зварича робота викладачем рахувалася рік за два чи майже за три. Проте 10 травня на прес-конференції він особисто підтверджує, що таки працював в Нью-Йоркському університеті в період з 1987 по 1991рік.

Окремо зверніть увагу на те, як Зварич пише про зарплату – трохи вище (підкреслений текст). Він каже, що його лекторська робота не оплачувалась. Його колега з Колумбії каже, що Зварич працював на неповну ставку. А в інтерв'ю Фактам Зварич зінався, що жив на широку ногу.

- Когда работал в университете, арендовал шика-а-арную квартиру на Манхэттене: четыре большие комнаты, окна одной выходили на Центральный парк Нью-Йорка. Ее оплачивал со своей зарплаты.

- Сколько тогда получал преподаватель в США?

- Начинал я с заработка 29 тысяч долларов в год. По американским меркам это чуть больше средней зарплаты. Потом стал получать до 38 с половиной тысяч в год. Имел автомобиль "БМВ-Альпио", третья модель. Редкая была машина... Усиленный двигатель... Сейчас ее уже не выпускают. Потом было еще несколько. "Альфа-Ромео-Спайдер", спортивная, кабриолет. Ее тоже любил. А сейчас моя страсть - джип "Мицубиси-Паджеро", спортивный вариант, который стоит около 40 тысяч долларов.

Справа грошей - особиста справа Зварича, але не УП перша її піднімає.)

Про свою докторантуру Зварич також повідомив таке: "У 1978 році я перейшов на індивідуальну програму підготовки докторату під керівництвом професора Герберта Діна, заступника голови департаменту політичної теорії Колумбійського університету. Згодом з ним була погоджена тема майбутньої дисертації "Онтологічні та епістомологічні основи етики Платона".

Однак радіо Свобода з'ясувало, що школа міжнародних відносин Колумбійського університету, куди начебто перевівся Роман Зварич у докторантуру, не мала докторської програми під час його навчання в ній.

Американський професор політології Томас Бернстайн, який викладає у Колумбійському університеті з середини 70-х років, запевняє, що такої програми на факультеті політичних наук (на який був офіційно зарахований Зварич) ніколи не було.

 
 
МИ ТОМУ ТАВРУЄМО НЕПРАВДУ НАЙБІЛЬШОЮ ГАНЬБОЮ, ЩО З УСІХ ДУРНИХ ВЧИНКІВ ЦЕЙ НАЙЛЕГШЕ СХОВАТИ І НАЙПРОСТІШЕ ЗРОБИТИ. (Вольтер)

"Я переконаний, що мета одна – позбутися мене як міністра юстиції. Мабуть, я комусь заважаю"… так думає Зварич. Так думає і президент, який його захищає. Може, він, як і Кучма, не читає пресу і судить про моральні якості своїх підлеглих виходячи з їхньої особистої лояльності?

Особливе прохання до прес-секретарів - роздрукувати цю статтю і покласти її на стіл високих чиновників - жирним виділені позиції, у яких Зварич "змінював" свої свідчення.

А якщо добродії чиновники дочитають цей "пасквіль" до кінця, нагадаємо президентові і секретарю РНБО, що "операцію" проти Зварича, як вони це називають, почала саме "Українська правда". А не міфічні недоброзичливці Зварича - діаспора, мільярдери або вороги Ющенка.

І лист, з якого почалося розслідування, належить аж ніяк не олігархам, які хотіли зняти Ющенка у 2001, як запевняє пан Порошенко, або постраждали через боротьбу Зварича з незаконним поверненням ПДВ. Написала нам людина, яка була у повному шоці від того, що довідалася. Гордий за Україну, він запропонував журналу престижного університету провести інтерв'ю з іменитим українським випускником, а у відповідь одержав – у нас такий не числиться.

Пану Порошенку варто було б знати, що не справа преси подавати до суду, щоб довідатися його версію того, що сталося. Хоча після ефіру на "1+1", таке бажання було – звернутися з позовом проти Порошенка, щоб він забрав свої слова про організаторів "цькування" назад.

Чомусь пан Порошенко не захищав груддю фігурантів інших подібних статей "Української правди" – про те, що Литвин займався плагіатом у 2002 році, або про те, що Янукович купив собі звання академіка неіснуючої каліфорнійської академії.

Більше того, у даній ситуації було б логічне звернення до суду саме Зварича для спростування, як він вважає, фактів, що не відповідають дійсності, про його колумбійський диплом. Однак Зварич вже в той момент знав, що все в цій статті правда.

Нам зараз часто ставлять запитання, чого це ви причепилися до цього Зварича, він не найгірший міністр в уряді! Ну перебрехав, ну й що, з ким не буває?

Дійсно, не найгірший. І поки в нас не було підстав ставити професійні якості цього "політпризначенця". Однак його моральні якості, про важливість яких так довго говорив президент під час революції, не дозволяють нам мовчати.

Міністерство юстиції різними мовами називають міністерством справедливості (правди). Хочеться запитати в пана президента, чи морально це, коли людина, яка каже неправду про себе, буде судити про справедливість стосовно інших?

P.S.

Із психології для батьків

Брехня-гра

У дитячого письменника Миколи Носова (автора "Незнайки") є оповідання "Фантазери". Там двоє хлопчиків вихваляються один перед іншим. І море-океан вони запросто перепливали, і літати раніше вміли, шкода тільки, тепер розучилися. Один навіть на Місяць літав. А іншому, коли він перепливав океан, акула відкусила голову, так він виплив на берег і додому пішов...

Якщо "неправда" вашої дитини полягає у творенні подібних історій – заспокойтеся. Це не має ніякого відношення до нечесності. Просто у вашої дитини багата уява...

Брехня-маніпуляція

Брехня-маніпуляція – це, як правило, неправда заради самоствердження. Її часом буває важко відрізнити від неправди-гри. На перший погляд, різниці жодної. І в тому, і в іншому випадку дитина складає небилиці про себе, свої незвичайні здібності і досягнення. Якщо ж дитина бреше заради самоствердження, її мета – привернути до себе увагу, здивувати, злякати, тобто маніпулювати почуттями інших людей, однолітків або дорослих...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді