Турчинов порушив дві статті Конституції і підтримав звільнення Колесникова і Різака з СІЗО

Середа, 18 травня 2005, 23:01
За 14 років незалежності українці усвідомили, що влада їх використовувала та вдавалася до різних маніпуляцій заради своїх цілей. Такі ляпаси українці звикли отримувати при Кучмі та поки не звикли при Ющенку.

Про те, як депутати голосують на пленарних засіданнях, знає кожен: "чергові" по ряду починають бігати по залі та натискати на кнопки половини фракції під особливий "музичний" супровід.

Але у вівторок у цієї історії трапився оригінальний фінал. Глава СБУ Олександр Турчинов, який зумів уникнути вербування в часи Радянського Союзу і арешту при Кучмі, проколовся при новій владі. Сам того навіть не підозрюючи.

В підсумку вийшло, що керівник головної спецслужби країни виступив проти своїх колег по правоохоронним органам генпрокурора Піскуна і міністра внутрішніх справ Луценка. Адже Турчинов зажадав звільнення зі слідчого ізолятора двох фігурантів найрезонансніших кримінальних справ останніх місяців – голови Донецької обладміністрації Бориса Колесникова і екс-губернатора Закарпаття Івана Різака.

Справа в тому, що картка Турчинова, який уже три з половиною місяці порушує Конституцію, бо не складає депутатські повноваження, проголосувала "за" зміну запобіжного заходу цим підозрюваним у здирництві, а також доведенні до самогубства і хабарництві.

"З метою забезпечення політичної стабільності в суспільстві Верховна Рада України п о с т а н о в л я є: Звернутися до Генерального прокурора з пропозицією розглянути питання щодо зміни існуючого та застосування до голови Донецької обласної ради Колесникова та колишнього голови Закарпатської обласної державної адміністрації Різака запобіжного заходу з урахуванням стану їхнього здоров’я та фактичного результату досудового слідства у кримінальних справах щодо них", - йдеться в тексті постанови, скріпленої голосом глави СБУ.

І те, що Турчинова не було в залі засідань, коли хтось проголосував його карткою "за" – це тільки погіршує його становище. Бо виходить, що він порушив відразу дві статті Конституції: cт. 78 і ст. 84. Крім тієї, що забороняє сумісництво, також і ту, яка вимагає від депутатів голосувати особисто.

Тим не менше, потрібно зауважити, що Турчинов не єдиний сумісник, який "бере участь" у голосуваннях. Разом з ним за звільнення Колесникова і Різака проголосували інші члени команди влади – міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, губернатор Одеської області Василь Цушко і губернатор Полтавської області Степан Бульба.

Слід додати, що ціла низка антизаконників – сумісники із фракції "Наша Україна" – були стриманіші: вони жодного голосу в підтримку такого рішення не дали. Але "нашоукраїнці" відзначилися порушенням у більш благородній справі – підтримали зміни до Митного тарифу України для стабілізації цін на бензин. За це натиснули кнопки міністр фінансів Віктор Пинзеник і міністр економіки Сергій Терьохін.

Загалом, за останній місяць, окрім вище названих представників нової влади, у різних голосуваннях брали участь також цілий комплект порушників Конституції на високих посадах – і секретар Радбезу Порошенко, і нинішній голова Київської облради Євген Жовтяк, і мер Одеси Гурвіц, і керівник ДУС Ігор Тарасюк.

Всі вони, коли стояли на Майдані, обіцяли бути чесними і клялися, що вороття до минулого не буде. Коли, наприклад, віце-прем'єр Клюєв майже рік суміщав цю роботу з депутатством, при цьому, як кажуть, прикриваючись спікером Литвином, який не спрямовував щодо цього депутата подання до суду.

Тепер історія повторюється. Змінилася тільки "криша". Тепер це не спікер, а президент. Який хоч і назвав сумісництво "некоректною поведінкою" та пообіцяв знову попросити їх піти з парламенту, інших кроків для усунення порушень не вжив. Хоча може зробити це протягом двох секунд. Саме стільки треба часу, щоб, якщо ці люди не шанують Конституції, поставити свій підпис під указом про їх звільнення з виконавчої влади.


P.S. "Українська правда" звернулася до прес-секретаря глави СБУ Марини Остапенко з проханням прокоментувати ситуацію, коли шеф спецслужби проголосував за звільнення двох підозрюваних із-під арешту.

Час був пізній, речниця сказала, що "чує про це вперше" і тому не коментує. З нетерпінням чекаємо на її реакцію у четвер зранку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді