Наручники, Прошкуратова і друга черепно-мозкова травма Шуфрича за останні п'ять місяців

Понеділок, 23 травня 2005, 13:12
Нові часи – нові критерії у діяльності опозиції. Якщо при Кучмі ставилися рекорди у тому, скільки разів буде зроблено подання про притягнення до відповідальності Юлії Тимошенко, то при Ющенку – скільки черепно-мозкових травм отримає Нестор Шуфрич.

Минулої п'ятниці Шуфрич отримав другу за останні півроку – перший раз його побили під час інавгурації Ющенка, 23 січня. Тоді першого заступника лідера СДПУ(о) ударив прихильник лідера "Нашої України", внаслідок чого у Шуфрича сталася "закрита черепно-мозкова травма та забій м'яких тканин". Тепер у Шуфрича струс мозку, який став результатом спроб есдеків "відбити" від "беркуту" свого соратника екс-губернатора Закарпаття Івана Різака.

Варто визнати, що СДПУ(о) робить ноу-хау в політичній боротьбі. От Партія регіонів, наприклад, коли арештували Колесникова, не змогла організувати нічого оригінального, а поставила наметове містечко в Маріїнському парку. А СДПУ(о) вирішила діяти відразу, не чекаючи, поки Різака ізолюють. Тому депутат-есдек Тамара Прошкуратова прикувалася до нього наручниками, щоб не дозволити вивезти його в СІЗО.

 
Різак і Прошкуратова в Ужгородському шпиталі. Фото СДПУ(о)
 
Це яскравий винахід у політичній боротьбі, так не робила навіть Тимошенко. Уявляєте її прикутою до чотирьох своїх родичів на чолі зі свекром Геннадієм, яких екстрадиювали з Туреччини, а потім пересаджали по СІЗО?

Для ілюстрації нового стилю в політичних змаганнях фракція СДПУ(о) розмістила на своєму сайті фотографії Прошкуратової, прикутої до скинутого керівника Закарпаття. На одному кадрі вони сидять разом на ліжку. За вікном ще день, година шоста вечора. А насильне їх роз'єднання сталося, як відомо з повідомлень тієї ж СДПУ(о), близько 12 ночі.

Тобто шість годин Різак і Прошкуратова не могли зробити кроку один без одного – ні до туалету сходити, ні газету почитати... Це підтверджує справжні бійцівські якості скромної вчительки з Черкащини, яка волею політтехнологів на чолі з Маратом Гельманом в січні 2002 року була висунута другим номером партійного списку СДПУ(о).

 
 
Про те, як роз'єднували Різака і Прошкуратову, існує дві версії.

Перша – у викладі сайту СДПУ(о), який у заголовку наводить слова Прошкуратової: "Це було жахливо!"

"…Вона розповіла, що уночі раптом в палату увірвалися близько 15 чоловік у формі ОМОНа й у масках, які не представилися. Двоє з них, сказала Прошкуратова, схопили Шуфрича, ще кілька людей "тумбочкою й своїми тілами заблокували (депутата) Воюша в кутку палати", двоє пішли до самої Прошкуратової.

У цей момент Шуфрич вирвався й хотів відіпхнути двох людей, які наближалися до Прошкуратової, після чого, за її словами, його схопили й кілька разів ударили головою об підлогу, він знепритомнів.

Сама Прошкуратова, за її словами, швидше за все, теж знепритомніла, тому що вона не може згадати, яким чином були зняті з неї наручники, і вона побачила вже тільки, як Різака виносили з палати. "Це було страшно, люди в масках", - сказала Прошкуратова.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у Прошкуратової на переніссі невеликий синець і трохи опухла права рука, якою вона, за її словами, була прикута до Різака".


 
Прошкуратова: Невідомий у масці вдарив мене рукою в голову
 
В іншому повідомленні СДПУ(о) говориться, що Прошкуратову "били брутально і цинічно", "по-звірячому, кийками по голові, ногами та головою об підлогу".

"Мене затисли тумбочкою. Шуфрича вдарили головою об підлогу. Він одержав струс мозку. Тамару Прошкуратову придавили до ліжка і вдарили в ніс. Спеціальними щипцями перекусили наручники"
, - розповів депутат від СДПУ(о) Воюш на прес-конференції в Ужгороді.

"Шуфрич отримав тяжкий струс мозку. Колишнього народного депутата, голову комітету Верховної Ради, екс-губернатора Різака з кров'яним тиском 180/90 і з приниженням людської честі і гідності "виволокли" з лікарняної палати, кинули у багажник "джипа" і повезли у невідомому напрямку", - говориться в прес-релізі СДПУ(о).

Також відзначилася заявою і уповноважена з прав людини Ніна Карпачова. Вона переговорила з Прошкуратовою і повірила їй на слово: 15 "омоновців" у масках, брутально і цинічно побили народних депутатів України, а її "придушували до втрати свідомості" за те, що вона намагалася захистити життя людини (Різака) відповідно до закону України "Про статус народного депутата України".

 
Шуфрич у шпиталі Борис
 
Інша версія подій у міліції, яка заперечує насильство – принаймні, щодо депутатів.

"Згідно з висновком експертизи Закарпатського облбюро судово-медичної експертизи, виявлені в Різака хвороби не входять в перелік захворювань, які є підставою звільнення заарештованих з-під варти", - сказано у повідомленні управління зв'язків із громадськістю МВС.

"З метою конвоювання заарештованого Різака до ізолятора тимчасового утримання 20 травня близько 22.00 години до кардіологічного центру прибули працівники спецпідрозділу "Сокіл" й оголосили висновок комісійної експертизи та постанову суду".

"У цей час в лікарні перебували народні депутати України Шуфрич та Прошкуратова, які почали перешкоджати законним діям працівників міліції, висловлюючи погрози на їх адресу та незгоду з рішенням суду, а Прошкуратова прикувала себе власними наручниками до Різака".

"Правоохоронці спеціальним інструментом розрізали наручники, відтіснили народних депутатів від затриманого й доставили його до ізолятору тимчасового утримання Ужгородського міськвідділу УМВС в області"
, - стверджує міліція.

У цієї історії є два висновки.

Перший стане зрозумілим, коли все ж таки встановлять – чи били міліціонери депутатів (що, враховуючи їх досвід за часів Кучми, не виключено). Якщо це правда, тоді треба їх карати – як і тих, що в 2004 за наказом Різака били депутатів під час виборів мера Мукачевого і президента України.

Другий висновок лежить на поверхні – прості вчительки, не вірте політтехнологам, які кличуть вас балотуватися в депутати і обіцяють безтурботне життя! Все може змінитися в один день, коли ваша партія перейде в опозицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді