Слухання по побиттю депутатів СДПУ(о) в Ужгороді

Середа, 1 червня 2005, 13:32
1 червня у день захисту дітей СДПУ(о) отримала змогу розповісти про те, як її депутатів побили в Ужгороді при переведенні в СІЗО екс-губернатора Закарпаття Різака. Історія зіграла з ними злий жарт – рік тому парламент слухав викриття сержанта Джумелі, який розповідав, як завдяки старанням СДПУ(о) фальсифікувалися вибори в Мукачевому.

Тепер СДПУ(о) опинилася на місці "Нашої України".

Під час тих подій, коли били "нашоукраїнців", Нестор Шуфрич заявив, що "з боку окремих народних депутатів почався шабаш в місті Мукачево".

Тепер вже "Наша Україна" і БЮТ мали моральне право цинічно слухати про те, як Шуфрича били головою об підлогу.

Але СДПУ(о) все ж дуже старалася створити маленьке шоу на своїх синяках.


Першим на трибуну вийшов найменш постраждалий Володимир Воюш, який виклав свою версію як все було. Почав здалеку, ще з затримання Різака.

За словами депутата, затримання Різака "з самого початку було шоу", коли його затримали на майдані Мукачевого.

Він нагадав, що затримання Різака відбулося за обвинуваченням у доведенні до самогубства ректора ужгородського університету Сливки, проти якого Різак начебто замовив кампанію в пресі.

Водночас депутат висловив сумнів, що саме стаття в газеті стала причиною самогубства. Воюш також не виключив, що смерть Сливки була вбивством.

"Обставини смерті примушують задуматися над питанням, а чи було це вбивством?
Суперечність свідчень – жінка каже, що зранку ходив на роботу, в університеті заперечують, родичі довго не допускали до померлого медиків швидкої, в лікарню привезли на приватній машині, на тілі померлого кілька ран і кухонний ніж в серці", - зазначив депутат.

Він вказав на те, що розгляд версії вбивства руйнує звинувачення проти Різака, а це комусь не вигідно".

Говорячи про сам факт побиття депутатів при переведенні Різака в СІЗО, Воюш відзначив, що в кардіоцентрі Різак лікувався як арештант під охороною міліції, а "на його лікарів чинився тиск".

"В результаті цього зроблено хибний висновок про можливість перебування Різака в СІЗО під наглядом лікарів. До вечора 20 травня стан Різака погіршився. Незважаючи на це, після 18 години в палату зайшли двоє, які представилися начальником ІВС та в.о міськвідділу міліції, зачитали висновок лікарів про можливість утримання в СІЗО", - розповів Воюш.

В той же час чергові лікарі, за словами депутата, підтвердили у Різака гіпертонічний криз та підвищення цукру, що могло призвести до коми.

Нардепи повідомили про важкий стан Різака, але представники міліції заявили, що "за експертизою, зробленою 10 годин тому, вирішили, що його можна етапувати".

"Тоді Прошкуратова прикріпила себе наручниками до Різака і оголосила голодування. При цьому вона ще раз акцентувала увагу на тяжкому стані хворого, оскільки в нього був гіпертонічний криз", - сказав Воюш.

Незважаючи на це, за його словами, о 22 годині в палату, в якій знаходився Різак, Воюш та інші депутати, "раптово вдерлися 10-15 осіб в чорних масках. При цьому в кімнаті вже не було ні начальника ІМС, ні начальника ужгородської міліції".

"Люди в масках притисли мене до стінки, взяли за руки, здавили. Я почав голосно кричати, що я народний депутат, щоб вони повідомили, хто вони, але відповіді ні від кого не отримав. Я заявив, що їх дії є незаконними. Все це зафіксовано на оперативній відеозйомці", - розповів Воюш.

"В цей час Шуфрича, що лежав на одному ліжку з Різаком, стягли за ноги з ліжка, вдарили головою об підлогу, навалилися на нього зверху. Я чув, як він кричав від болі. Прошкуратова в цей час теж знаходилася на ліжку Різака. Її вдарили по обличчю, на неї навалився чоловік у масці, заломив їй руку, яка була в наручнику. Вона кричала, потім стогнала від болю", - продовжив депутат.

"Обличчя її було накрите подушкою. В іншій руці вона тримала посвідчення народного депутата. Людина в масці залізними кусачками розчепила наручники. Декілька осіб стягли Різака з ліжка, взяли під руки, і без взуття витягли в коридор в напрямку виходу з кардіоцентру. Я вискочив у коридор слідом. Але люди в масках заблокували мені подальший рух. Весь час я намагався дізнатися, хто керує процесом затримання. Але ніхто з працівників міліції не дав мені відповіді", - зазначив Воюш.

За його словами, в цей час через вікно він бачив "як Різака помістили в багажний відсік автомобіля типу "Джип" і повезли не в СІЗО, як визначено судом, а в ІВС, бо в СІЗО о 12 ночі не приймають".

"Його в стані гіпертонічного кризу протримали до ранку у підвалі ІВС без медичного догляду. Людина могла просто померти", - сказав Воюш.

Далі, за його словами, він повернувся в палату і "побачив Шуфрича в шоковому стані, його нудило".

"Прошкуратова перебувала в стресовому стані, в неї розпухла рука, а на обличчі був синець. Медичні робітники кардіоцентру і клініки "Боорис" надали Шуфричу і Прошкуратовій допомогу і відвезли в лікарню Ужгорода", - зазначив Воюш.

Там, за словами депутата, було проведено обстеження, зняті побої, а Шуфричу поставили діагноз струс мозку.

Воюш вказав на те, що депутати "не чинили фізичних перешкод працівникам міліції при виконанні обов'язків", тоді як "люди в масках порушили законодавство".

Він зазначив, що "ніхто з правоохоронців при затриманні не повідомив, за що затримають Різака і що затримання проводять працівники міліції".

"Я вважаю, що було посягання на нас як народних депутатів через нашу політичну діяльність із захисту конституційних свобод громадян, що супроводжувалися діями, що несли загрозу нашому здоров'ю", - заявив Воюш.

Він назвав дії проти депутатів, "політичним переслідуванням з метою залякати народ України".

"Цей випадок став яскравим свідченням свавілля влади. Він показав, що будь-хто з нас в будь-який момент може бути звинувачений у будь-якій справі лише на підставі суб’єктивної думки", - зауважив Воюш.

"Міліція, прокуратура і суд використовуються з метою переслідування інакомислячих", - наголосив депутат.

"Шановний Володимире Михайловичу, після мене будуть виступати представники прокуратури і МВС, я розумію їх позицію, вони будуть вигороджувати своїх. Але лише від депутатського корпусу і вас як глави вищого законодавчого органу народ чекає рішення, яке покладе край правовому свавіллю. Нам треба рішуче засудити незаконні дії, добитися покарання винних", - закінчив виступ Воюш.

Далі прийшла черга Тамари Прошкуратової. Перед початком виступу депутат попросила вибачення за свої емоції та присягнулася на Біблії, що в її промові "жодного слова неправди" вона "не скаже".

"Протягом 5 днів я жила біля Різака. Я бачила, як його поклали в антисанітарну кімнату, коли організували шоу з багатьох міліціонерів. І це де - в кардіологічному центрі, де лежать з інфарктом", - розпочала вона розповідь, як не раз вже повторювала протягом останніх тижнів.

За її словами, тільки коли вона звернулася до губернатора, "Різака перевели в нормальну палату, і міліціонери були замінені просто на трьох хлопців в цивільному".

Вона також стверджує, що аналізи, які робилися в кардіологічному центрі, де знаходився Різак, сфальсифіковані: "В нього постійно брали, оскільки він переніс інфаркт поряд з діабетом, аналіз крові з пальця. І коли це брали лаборанти з цього кардіологічного центру, з тої самої каплі крові брав Іван на аналіз своїм приладом".

"І от лікарі кардіологічного центру говорили, що в нього цукор в крові 3-4, його прилад показував 9-10-11. Нам радили викинути той прилад", - сказала Прошкуратова.

Вона також зазначила, що жоден з лікуючих лікарів, який лікував Різака протягом 10 років, не був допущений до лікування. "Коли ми звернулися з проханням до незалежних лаборантів, нам привезли ось цей документ, який і змусив мене діяти адекватно. Лікарі обласної лікарні підтвердили, що аналіз цукру в його крові такий, який показував прилад Івана Різака", - розповіла вона.

"І тоді мені стало зрозуміло, що результати аналізу кардіологічного центру, де знаходиться Іван Різак, просто сфальсифіковані", - зазначила Прошкуратова і додала, що чергові міліціонери говорили їй, що Різака "все рівно заберуть".

Вона також розповіла, що звернулася до одного з міліціонерів "з проханням принести наручники". "Я діяла спонтанно, я ще не знала, що я з ними робитиму. І тоді, коли я розуміла, що Івана все рівно заберуть, я себе наручниками прикувала до Івана Різака і об’явила голодування", - розповіла вона.

Вона також зазначила, що не перешкоджала суду, а діяла згідно 3 статті Конституції, згідно з якою людина, її здоров'я честь і гідність визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю і статті 8, згідно з якою в Україні діє принцип верховенства права. "Я захищала право Івана Різака на лікування", - пояснила Прошкуратова.

"І я отут присягаюся, що віднині так буду поступати відносно кожного громадянина нашої держави, незалежно від його політичної приналежності", - зазначила вона та додала: "Мене запитували, чи мене дуже вдарили, не знаю, били мене вперше".

"В пресі часто пишуть звернення, я зрозуміла, що це на мою адресу: "Шановні вчителі, не йдіть в парламент, тому що ви одного разу можете стати в опозиції, і тоді хто знає, що з вами буде". Я відповім на це словами Ліни Костенко…"Я вибрала долю собі сама". І що там зі мною не станеться, у мене жодних претензій немає до долі, моєї обраниці", - сказала вона.

"Народ України, ми поважаємо ваш вибір, коли ви стояли на майдані, підтримуючи Ющенка, ви сподівались економічного зростання, покращення вашого добробуту, але я впевнена, що ви хотіли не цього, що нині відбувається в державі", - звернулась вона до українців.

"Я вже зверталася до правоохоронних органів, до прокуратури, мені залишається одне - звернутися до Бога – Господи, якщо ти є, багато робить наш президент задля зовнішньої інтеграції України. Якщо через економічну кризу, штучне зростання гривні, провал "Гринджолів" на "Євробаченні" не бачить цього – вкажи йому. А якщо він, не дай Боже, є режисером розвалу партій СДПУ(о), комуністів, "Регіонів України", пошли йому добре здоров'я і прости його - він не відає, що творить", - сказала Прошкуратова.

"Тоді вони били тих, хто зараз при владі. Зараз б'ють тих, хто був при владі"

Глава слідчої комісії з питань так званих політичних репресій Віктор Мусіяка у своїй промові визнав, що проти депутатів застосовували силу.

"У нас є об’єктивні підстави говорити, що до депутатів застосовували силу, причому надмірну", - сказав Мусіяка під час слухань у парламенті подій в Ужгороді.

"Ми маємо документи на руках і маємо про це стверджувати", - додав Мусіяка.

"Коли я дивився три різні записи оперативної зйомки – ясно, що сила застосовувалася. Щодо Нестора Шуфрича я навіть не знаю, що там відбувалося, бо тільки ноги його мелькнули", - зазначив Мусіяка.

Мусіяка додав, що коли Різак перебував у шпиталі, він уже фактично знаходився під арештом.

"Коли 16 травня було рішення суду про взяття під варту Різака, стан Різака погіршився і його проводжено до кардіоцентру. Біля кімнати знаходитися озброєні вартові. Фактично він був взятий під варту. І коли міліція хотіла перевести до СІЗО, то вона тільки хотіла поміняти місце перебування під вартою", - зазначив Мусіяка.

Мусіяка розповів, що говорив з начальником управління міліції, що Різака "могли перевести зранку, навіщо це робити опівночі".

Мусіяка сказав, що є акт судово-медичної експертизи про те, що з Різаком можна проводити слідчі дії – але він датований 10 годиною 30 хвилинами ранку 20 травня.

"А всі події відбувалися о 23:42. І за кілька хвилин до того тиск у Різака вимірювався 180 на 90, йому зробили два уколи...", - додав Мусіяка.

Він також сказав, що при затриманні міліція діяла у масках.

"Я шукав різні нормативні акти, де дозволено це робити. У законі про міліцію сказано, що коли з громадянином мають справу, то на їх вимогу мають показати посвідчення. Ніде немає в масках...", - зауважив депутат.

Мусіяка нагадав, що депутат із СДПУ(о) Воюш при подіях в палаті Різака вимагав у міліції представитися, але вони цього не зробили.

"До нас, депутатів, стільки у різний час різних скликань застосовували різні засоби... Незважаючи, що є роз’яснення Конституційного суду, що таке недоторканність", - сказав депутат.

"Недоторканність потрібна не для того, щоб захищати особисті інтереси, а щоб захиститися від влади, коли він має честь, совість, мужність говорити ті речі, які владі не подобаються", - додав Мусіяка.

"Тільки завдяки недоторканності багато хто зберіг життя і здоров'я. Часто у нас сидить тут Тимошенко, ви знаєте її історію...", - сказав Мусіяка.

Він нагадав, що недоторканність порушувалася щодо багатьох депутатів: "Згадайте тільки: Тимошенко, Турчинов, Шкіль, Павловський, Хмара, Зубов, Волинець, Семенюк, Терен, Оробець...".

"Змінилася влада. Але що змінилося? В масках бігають до сих пір... Тоді вони били тих, хто зараз при владі. Зараз б'ють тих, хто був при владі", - сказав Мусіяка.

"Це дуже гарний тиск"

Заступник генпрокурора України Віктор Шокін повідомив депутатам, що в результаті інциденту в Ужгороді було порушено дві кримінальні справи.

Про це він сказав на слуханнях у Верховній Раді про побиття депутатів в Ужгороді під час переведення екс-губернатора Закарпаття Івана Різака до СІЗО.

"Перша справа стосується факту перевищення службових повноважень працівниками УМВС у Закарпатській області під час виконання рішення суду про взяття під варту Різака за ознаками злочину частини 2 статті 165 Кримінального кодексу України", - сказав він.

За словами Шокіна, "друга справа була порушена за фактом втручання депутатів у діяльність працівників правоохоронних органів".

"У зв’язку з особливістю цих справ, що вони пов’язані з депутатами, порушенням їхніх прав, особистий контроль буде здійснено генпрокурором України", - заявив він.

Заступник генпрокурора також нагадав, що "коли був затриманий Різак, проти нього було порушено кримінальну справу по доведенню до самогубства ректора Ужгородського університету".

"17 травня була порушена ще одна справа по частині 3 статті 35 КК України – перевищення влади. Йому було висунуто в цьому обвинувачення", сказав Шокін.

Крім того, він повідомив, що 18 травня проти Різака була порушена кримінальна справа за отримання ним хабаря.

"Справи дуже серйозні", - зазначив він.

Щодо стану здоров’я Різака на момент його затримання, Шокін сказав, що перед цим "було здійснено медичну експертизу, де було сказано, що в перелік захворювань, які дають підстави для звільнення арештованих з-під варти, хвороби, якими страждає Різак, не входять".

Шокін також повідомив, що стан утримання Різака в ужгородському СІЗО задовільний.

"Він знаходиться у камері СІЗО. У нього є кольоровий телевізор, необхідні умови харчування", - сказав він.

Крім того, за його словами, "27 травня Різак пройшов обстеження лікарів, згідно з якими тиск у нього на сьогодні складає 125/80".

"Це дуже гарний тиск", - відзначив він.


Завершуючи розгляд питання, спікер Володимир Литвин зазначив, що в людей специфічне ставлення до цього питання: "Бо постає питання, а хто захистить просту людину".

"Бо якщо депутати не можуть узгодити свою позицію, то що вони можуть зробити для України? Цілком очевидно, що в Україні має діяти закон. На прикладі народних депутатів видно, що це не так. І це симптоматично. Але водночас я хочу вам сказати, це стало можливим, коли поділили Верховну Раду, коли почали нацьковувати один на одного депутатів Верховної Ради, а ми байдуже спостерігали", - сказав Литвин.

"Одні раділи, другі обурювалися. Принциповість у нас з'являється тоді, коли зачіпають за живе, коли зачіпають політичні інтереси або особисті. Інша в нас позиція - наша хата скраю. Ми своїми діями заохочуємо, щоб так чинили не тільки з народними депутатами, але й з громадянами. Щоб діяв закон, ми маємо бути об’єктивними, тоді бути порядок. Імпульси правди й об’єктивності мають йти з Верховної Ради", - зазначив спікер.

Щодо конкретного питання, Литвин зазначив, що депутати "не вийшли на консолідоване рішення".

Втім, це не завадило Верховній Раді проголосувати 227 голосами за постанову, де парламент рекомендує звільнити із посади прокурора Закарпатської області Юрія Бенца

Парламент також звертається до генпрокурора Святослава Піскуна й глави СБУ Олександра Турчинова із пропозицією дати правову оцінку факту застосування сили правоохоронними органами до депутатів в Ужгороді в ніч із 20 на 21 травня й притягти винних до кримінальної відповідальності.

Це значний успіх СДПУ(о). Щоб добитися прийняття постанови по Мукачевому, "Нашій Україні" довелося змагатися у парламенті більше місяця.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді