Таємні документи про темні оборудки з газом. Частина друга: Люди з РосУкрЕнерго

Понеділок, 13 червня 2005, 16:18
Компанія "РосУкрЕнерго" була створена АГ АРосГаз Холдінг, новоствореною дочірньою компанією "Газпром Банку", і австрійською компанією "Raiffeisen Investment AG". Згідно з підписаними паперами, обидві сторони володіють 50 відсотками акцій.

Це було зроблено, аби надати респектабельного вигляду компанії "РосУкрЕнерго", яка посіла місце компанії "Eural Trans Gas Kft", що повністю дискредитувала себе. Ця компанія належала трьом румунським безробітним, була зареєстрована у якомусь селищі в Угорщині і підозрювалась у зв'язках з організованою злочинністю.

Українська державна компанія "НАК "Нафтогаз"" також відіграла значну роль у створенні "РосУкрЕнерго", хоча офіційно не є її співвласником і не має жодного стосунку до керівництва нею. Оскільки українські громадяни, які були серед засновників "РосУкрЕнерго", діяли як фізичні особи, а не як державні службовці.

Це відразу викликає низку запитань. Чому "Газпром" виступає як державне підприємство, а "Нафтобаз" – ні? Хоча стосунок "Газпрому" до "РосУкрЕнерго" також здається дивним: навіщо створювати холдінгову компанію з такою метою? Що намагався приховати Олексій Міллер?

Після створення "РосУкрЕнерго" було оголошено, що її очолять два директори – Костянтин Чуйченко і Олег Пальчиков. Останній був представником компанії "Eural Trans Gas Kft" в Москві, і він негайно попав під підозру. І хоча не існує жодних доказів його причетності до будь-яких незаконних дій, преса звинуватила його через його попередню приналежність до дискредитованої компанії. Чуйченко, в свою чергу, був членом правління "Газпрому".

Спочатку в пресі панувала невизначеність щодо ролі австрійської компанії "Raiffeisen Investment AG" і її дійсного стосунку до "Райффайзен Банку". Спікери "Газпрому" так і не дали пояснення цьому стосунку, проте "ad nauseum", нескінченно повторювали, що "РосУкрЕнерго" є "абсолютно прозорою" структурою, тоді як контракт між "Газпромом" і "РосУкрЕнерго" залишався глибокою таємницею.

Та чи була структура "РосУкрЕнерго" насправді прозорою?

Розслідування показали, що "Raiffeisen Investment AG" не має жодного стосунку до "Райффайзен Банку", хоча обидві компанії належать австрійській "Групі RZB".

Як сказав прес-секретар компанії "Raiffeisen Investment AG", фірма не є співвласником "РосУкрЕнерго" і не володіє 50 відсотками акцій, натомість компанія представляє інвестиційні інтереси "групи українських бізнесменів, які раніше працювали на ринку газу" і яким саме належать 50 відсотків акцій. За ці послуги "Raiffeisen Investment AG" отримує гонорар від цих неназваних бізнесменів.

"РосУкрЕнерго" почала свою роботу як "оператор" 44 мільярдів кубічних метрів туркменського газу для України в січні 2005 року. Вважається, що винагорода "РосУкрЕнерго", як колись і "Eural Trans Gas Kft", становить 38 відсотків від загального обсягу транспортованого газу.

В минулому "Eural Trans Gas Kft" отримав 13,68 мільярдів кубічних метрів. Оскільки угоду між "РосУкрЕнерго" і НАК "Нафтогаз" не було оприлюднено, тому неможливо впевнено сказати, скільки отримує "РосУкрЕнерго", але експерти вважають, що ця сума становить близько 500 мільйонів доларів щороку.

З цих коштів 50 відсотків надходять дочірній компанії "Газпром Банку", АГ АРосГаз Холдінг, і 50 – "групі українських бізнесменів"; тобто кожна сторона отримує приблизно по 250 мільйонів доларів щороку. Ні український державний бюджет, ні НАК "Нафтогаз" не отримують жодної копійки від цього прибутку.

Невідомо, скільки залишається від 250 мільйонів доларів кожному партнеру після відрахування необхідних витрат, але експерти вважають, що це має бути сума близько 150 мільйонів доларів.

Отже, основним запитанням є: хто ж ці "українські бізнесмени", яким належать 50 відсотків "РосУкрЕнерго"?

Спеціалісти у галузі нафтової і газової індустрії підозрюють, що одним з них є Юрій Бойко, колишній голова НАК, а другий – Дмитро Фірташ, власник компанії Highrock Properties, який був тісно пов'язаний з компанією "Eural Trans Gas Kft". Деякі джерела стверджують, що Ігор Бакай також є співвласником "РосУкрЕнерго".

Якщо Бойко є співвласником "РосУкрЕнерго", чи ділиться він прибутком з іншими? Якщо Бойко і Бакай є співвласниками "РосУкрЕнерго", чи віддають вони Леоніду Кучмі, або комусь іншому, частку прибутку від "РосУкрЕнерго"?

Це запитання для слідчих відділу фінансових злочинів СБУ.

Щодо Дмитра Фірташа і компанії Highrock Properties, відомо, що ця компанія була зареєстрована в Ізраїлі 20 травня 2002 року юристом Зевом Гордоном. В інтерв'ю ізраїльській газеті "Haaretz" 3 листопада 2003 року Гордон визнав, що він зареєстрував обидві компанії, і що він є другом Семена Могілевича. І хоча це не є кримінальним злочином, все ж таки ці факти дають змогу встановити зв'язок між кількома цікавими особами.

Компанія Highrock також була зареєстрована в інших країнах, а саме:
- в Дубліні, Ірландія, 5 травня 2002 року,
- як Хайрок Холдінгз на Кіпрі 15 січня 2001 року,
- як EFFEMO в Берліні.

До українських компаній, що начебто належать Фірташу, належать: ТОВ КМІЛ, ВAТ Полтава ХОК, ЗАТ "УкрПаливоенергетична компанія", ДП "Електро-Нет", ЗАТ "Барі", ЗАТ "Злагода".

Українським органам доведеться розплутати цей довгий ланцюг компаній і вирішити, чи були порушення закону в діяльності будь-якої з них. Якщо Дмитро Фірташ кристально чистий щодо його ділових справ, ніхто його переслідувати не буде.

Проте, якщо це не так, йому слід заборонити займатися бізнесом в Україні, він має повернути гроші, які він винен іншим компаніям (вважається, що в нього заборгованість перед іншими фірмами близько 28 мільйонів доларів), і, якщо будуть підстави, йому мають бути висунути обвинувачення у фінансових махінаціях.

А поки що президенту Ющенку не слід зустрічатися з ним, і людям з оточення президента слід припинити просування Фірташа.

Ще одною справою для розслідування має стати з'ясування структури власності двох підприємств, пов'язаних з "Raiffeisen Investment AG" Юкрейн Лтд: заводу по виробництву аміаку в Рівно і керамічного заводу в Сумській області, а також клієнтів компанії "Raiffeisen Investment AG", що вже згадувалися на початку цієї статті.

Є запитання до Юрія Бойка щодо його причетності до "РосУкрЕнерго", і якщо він справді є співвласником, то в якості кого він діяв: як приватна особа або як голова НАК "Нафтогаз"? Нехай Кучмин "топ менежер" скаже слідчим, хто є ті українські інвестори, які користуються послугами "Raiffeisen Investment AG".

Чи наполягав Бойко на тому, щоб компанія "Raiffeisen Investment AG" була включена в схему "РосУкрЕнерго"? Якщо ні, кому належала ця ідея?

Бойко має пояснити СБУ, чому "Нафтогаз" не став офіційним партнером "РосУкрЕнерго". "РосУкрЕнерго" була створена, коли він був керівником НАК, він був тісно пов'язаний з її створенням, і він має пояснити, чому Україна залишилась без участі у керівництві і власності "РосУкрЕнерго". Які були підстави для такого рішення?

Важливо зауважити, що, коли на початку року теперішнє керівництво "Нафтобазу" почало розмову про викуп акцій "Raiffeisen Investment AG" в "РосУкрЕнерго", "Газпром" заявив, що не продасть свої акції, і що він не уповноважений говорити від імені "Raiffeisen Investment AG".

Відповідно до достовірних джерел, "Raiffeisen Investment AG", що діє від імені своїх клієнтів - таємничої групи українських бізнесменів - виставила ціну за долю своїх акцій на 1 мільярд доларів.

Сьогодні ця сама група "українських бізнесменів" збирається продати свою частку акцій "РосУкрЕнерго" західній газовій компанії за велику суму грошей. Якщо їм дозволити це зробити, українські інтереси будуть зраджені. В цій ситуації, можливо, Україна могла б навіть звернутися до Швейцарського суду з проханням припинити продаж поки триває розслідування.

Було б помилкою з боку українського уряду платити цим "бізнесменам-інвесторам" будь-що за ці акції.

Якщо так звані "бізнесмени" порушили закон і придбали ці акції незаконним шляхом, або використали на це державні кошти, або зловживали часткою свого прибутку від "РосУкрЕнерго" задля збагачення колишніх українських високих посадовців і їхніх родин, їх слід переслідувати за обман уряду і народу України і за зловживання довірою.

Читайте першу частину журналістського розслідування Романа Купчинського

Таємні документи про темні оборудки з газом


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді