Сусіди Ющенка говорять про порушення їхніх прав

Вівторок, 14 червня 2005, 11:37
Рішуча діяльність Ющенка навколо зміни інтер'єру та екстер'єру свого робочого місця набула ще одного неприємного епізоду.

Як відомо, оскільки Маріїнський палац закривається на ремонт, то приймати делегації Ющенко буде в Будинку з химерами, що навпроти секретаріату президента. Але йому здалося, що місця там для цього мало, і уже півтора місяці тривають роботи з перетворення Банкової на плац.

Точніше, роботи мали б тривати, однак кілька тижнів за синім парканом на цій вулиці нічого не відбувається. Лежить розібраний тротуар, який хочуть зрівняти з проїжджою частиною, щоб усе було на одному рівні.

Узагалі, навіщо було переробляти Банкову, не зрозуміло. У березні Ющенко побував у Берліні, і президент Німеччини зустрічав його у своїй резиденції прийомів. Місця там у два рази менше, ніж під секретаріатом президента, але нічого – всі, включно із сотнею військових почесної варти, вміщаються.

Утім, ремонт на Банковій почали. Одночасно з цим почали обурюватися і мешканці єдиного житлового будинку навпроти секретаріату президента – по вулиці Лютеранській 21/12. Того самого, вікна якого виходять на вікна кабінету Ющенка, і у дворі якого під час революції стояло кілька десятків автобусів з кримським "беркутом".

Минулого тижня на цьому ж самому місці зібралися мешканці будинку обговорювати, як вони будуть протестувати проти дій влади під час ремонту найважливішої вулиці країни. Справа в тому, що два під'їзди цього будинку виходять прямо на Банкову. А оскільки тепер там буде плац, то ці під'їзди хотіли взагалі замурувати – щоб мешканці заходили до квартир через двір.

Люди обурилися. Бо, наприклад, якщо б так сталося, то щоб потрапити додому з метро "Хрещатик" (вихід на вулицю Городецького чи Інститутську), їм довелося б обходити через вулицю Заньковецької і Лютеранську в загальній кількості три квартали під круту гору. В цьому будинку навпроти офісу Ющенка живуть пенсіонери (це правда!), яких така перспектива не дуже порадувала.

Слід пояснити, чим відрізняється те, що планують зробити, від того, як було при Кучмі. Раніше рух по Банковій і підхід до цих входів у будинки був вільний, бо для цього існував невеликий коридор для пішоходів, який залізною огорожею відділяв проїжджу частину від тротуару. Тобто власники квартир по Лютеранській 21/12 із боку Інститутської підходили прямо крізь Банкову. Зараз це їхнє право під загрозою.

 
Той самий будинок по Лютеранській 21/12
 
У підсумку мешканці відстояли те, що їхні парадні не будуть закладати цеглою. Але від цього легше не сталося. Згідно з планом реконструкції Банкової, їхній будинок огородять двометровим парканом, підхід до цих під'їздів буде через "хвіртки", але потрапити туди можна буде лише, пройшовши через контрольно-пропускні пункти, які встановлять на обох боках Банкової.

І тому, чи пускати мешканців будинку до їхніх квартир повз головну вулицю країни, буде вирішувати охоронець. Якщо в Києві немає якихось офіційних делегацій – може й пустить. А якщо в Будинку з химерами будуть офіційні переговори – гарантовано відмовить. При тому, що охоронні заходи можуть тривати півдня чи навіть цілий день.

Звичайно, у людей є право потрапити додому через двір будинку по Лютеранській 21/12. Але якщо, наприклад, якийсь пенсіонер підійшов до Банкової з боку Інститутської, і його не пустили у зв'язку із візитом Путіна, то для проходу додому йому доведеться обходити через усі Липки.

Цих проблем можна було б уникнути, якби для людей залишили цей тротуар із загорожею. Однак це все уже розібране.

 
Розібраний тротуар на Банковій
 
Крім того, люди обурені, що тепер під їхнім будинком буде хоч і фігурний, але паркан. Мешканці першого поверху, у яких вікна виходять на Банкову, упиратимуться очима у огорожу. Звичайно, справа смаку, але приємного в цьому мало.

У центрі ж цієї проблеми з мешканцями прилеглого до секретаріату президента будинку лежить порушення розпорядження Київської міськадміністрації, згідно з яким "Укрреставрація" проводить ремонт Банкової. Там взагалі не передбачалося, що паркан стоятиме вздовж житлового будинку.

Найбільше ж не сподобалося сусідам Ющенка те, що цей ремонт Банкової проводять із порушенням закону. Бо з ними ніхто не радився, хоча "Правила забудови міста Києва" передбачають "врахування законних громадських і приватних інтересів".

Також закон "Про архітектурну діяльність" вимагає, що проектувальники, замовники й підрядники зобов'язані "не порушувати під час проектування, організації та виконання будівельних робіт законні права та інтереси власників і користувачів будинків і споруд, прилеглих до ділянки забудови".

Може, комусь ці проблеми мешканців будинку по Лютеранській 21/12 видаються дріб'язковими. Але вони є показовими, бо пересічні громадяни безпосередньо зіткнулися з найвищим керівництвом нової влади, захопленої "ідеєю фікс" переселень, перебудов і ремонтів. На зборах люди вирішили написати листа Ющенку і на всяк випадок відкладати гроші на адвоката.

P.S. Керівник Держуправління справами Ігор Тарасюк під час інтернет-конференції в "Українській правді" на питання про незручності для мешканців цього будинку сказав, що їхні під'їзди з боку Банкової "будуть заблоковані у випадку проведення протокольних заходів".

"На сьогодні вони мають вихід у двір, і він передбачений проектом реконструкції. І вони будуть користуватися виходами у двір під час протокольних заходів", - сказав Тарасюк.

На час написання статті заступник держсекретаря Маркіян Лубківський заявив, що поки скарг мешканців цього будинку не було. "Ми обов'язково будемо реагувати, якщо такі скарги з'являться", - додав він.

Не минуло й тижня, і заява мешканців з'явилася. Подаємо її повністю про всяк випадок, якщо вона не потрапить до секретаріату.


ЗАЯВЛЕНИЕ
ПО ПОВОДУ ЗАКРЫТИЯ УЛ. БАНКОВОЙ ДЛЯ ПЕРЕДВИЖЕНИЯ ПЕШЕХОДОВ


Мы, жители города Киева, глубоко потрясены действиями властей. Скоропалительным и явно необдуманным решением старинная улица со знаменитым историческим памятником архитектуры – Домом с химерами – закрыта для киевлян и гостей города НАВСЕГДА!

Ни при одной власти эту улицу не перекрывали для пешеходов – перекрыли лишь сейчас, от имени власти, декларирующей себя, как "народная"! Это, безусловно, является грубейшим нарушением прав человека.

Пожилые жители района, инвалиды, участники ВОВ, молодые матери с грудными детьми в колясках НАВСЕГДА ЛИШЕНЫ возможности пройти к своему дому от метро по ровному и близкому пути.

Наши дома со всех сторон окружены улицами с очень крутыми подъёмами – Лютеранской, Круглоуниверситетской, Шелковичной (спуск к Городской больнице).

По этим улицам не ходит НИКАКОЙ маршрутный транспорт (вероятно, из-за повышенной опасности на спуске?).

В зимнее время года подъём и спуск по этим улицам для пожилых людей можно приравнять к взятию горной вершины, когда неизбежна травма, после которой многие уже и не оправятся.

А единственная оставшаяся прямая дорога от метро – часть ул. Шелковичной – находится слишком далеко для жителей близлежащих микрорайонов (три квартала в обход). Людей насильно лишили права передвигаться по родной улице!

Мы поставлены в ужасные условия – ежедневно взбираться вверх, не имея другого выбора. Больному человеку это может стоить жизни. Почему наши жизни противопоставлены какой-то клумбе, ради которой сейчас уже разрушена улица?!

Никому из нас не предъявили документов, доказывающих, что такое насилие может быть законным. Просим Вас защитить жителей, многие из которых уже пострадали, находятся в больницах с инфарктом, гипертоническим кризом или "просто" не могут никуда поехать на метро, а также пригласить к себе людей пожилого возраста.

Борясь за здоровье наших близких и за сохранение родной улицы, мы будем добиваться справедливости, и убедительно просим Вас поддержать нас.

Подписи жителей домов по ул. Лютеранской, Круглоуниверситетской, Дарвина в количестве 235 прилагаются.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді