Українці не простили Тимошенко цін на м’ясо

П'ятниця, 17 червня 2005, 17:47
Ставлення громадян України та Росії до загрози арешту Юлії Тимошенко при перетині російського кордону зіставив у ході всеукраїнського опитування Інститут соціальної та політичної психології АПН України.

Відповідні запитання було побудовано за аналогією з опитуванням, що проводилося в Російській Федерації у лютому Левада-Центром на прохання "Української правди".

Крім того, травневе дослідження громадської думки, результати якого оприлюднив ІСПП, мало за мету виявити оцінку населенням дій нової влади, ставлення громадян до низки подій внутрішньополітичного життя України, її зовнішньополітичної орієнтації.


Співставлення з результатами дослідження, проведеного Левада-Центром, виявило, що серед громадян України набагато менше людей, які вважають, що український прем’єр має давати свідчення російським правоохоронцям:

Російська прокуратура звинувачує Тимошенко разом з колишніми російськими чиновниками у розкраданні коштів міністерства оборони Росії. Як Ви вважаєте, чи повинна прем’єр-міністр України Тимошенко дати свідчення російським слідчим у цій справі? (у %)

-//-Україна,
травень 2005 р.
Росія,
лютий 2005 р.
думаю, що так49.874
думаю, що ні30.012
важко відповісти20.214

Те, що в Росії так багато опитаних вважає, що Тимошенко має бути допитана, пояснюється, вочевидь, двома причинами.

Перша цілком логічна – великодержавні атавізми у російській масовій свідомості. Тут ліки може прописати тільки історія, і, напевне, вони будуть гіркими. Важко сказати, коли це трапиться, але, судячи з усього, процес пішов. Принагідно зауважимо, що глибоко помиляються ті українські націонал-патріоти, які вважають, що Україні автоматично буде добре від того, якщо Росії стане зле.

Друга – не виключено, російська пропаганда, ставлячи за мету дискредитувати в очах свого населення те, що відбувається в Україні, вирішила це зробити, дискредитувавши найяскравішого (та ще й зовні чарівного) лідера "помаранчевих".

Як Ви вважаєте, в разі, якщо Тимошенко не захоче давати свідчення російським слідчим, чи мають російські власті заарештувати її при перетині кордону, щоб змусити дати свідчення по цій справі?
(у %)
-//-Україна,
травень 2005 р.
Росія,
лютий 2005 р.
думаю, що так29.257
думаю, що ні46.223
важко відповісти24.620


Як бачимо, в Україні вдвічі більше респондентів, ніж у Росії поставилося негативно до можливості арешту Юлії Тимошенко російськими правоохоронцями. Але за великим рахунком радіти тут нема чого. Бо 29% українців, які відповіли ствердно, та майже 50%, котрі дали ствердну відповідь на попереднє питання ("...Чи повинна прем’єр-міністр України Тимошенко дати свідчення російським слідчим у цій справі?") однозначно засвідчили, що українська масова свідомість ще не позбулася атавізмів васальної психології.

Недоторканність вищих посадових осіб держави – невід’ємна риса суверенітету держави. Керівників України так довго призначали в Москві, що в українців, здається, на підсвідомому рівні ще не остаточно закарбувалося, що вони їх обирають самі.

Періодичні нагадування про гріхи "комерційної молодості" Юлії Тимошенко, безумовно, політична гра Кремля. Якби було інакше, Генпрокурора РФ Устінова, який із склеротичною несподіваністю час від час згадує "за меблі гроші", вже б давно відправили у відставку. Або довели б вину Тимошенко у суді заочно. Але президенту Путіну, вочевидь, вигідніше, щоб ця справа тліла й її можна було час від часу роздмухувати, аніж щоб перегоріла відразу.

Важливий нюанс. Російські ЗМІ, особливо електронні, займають значну частину українського медіа-простору. Однак їм не вдалося похитнути теплу симпатію, з якою ставляться українські громадяни до свого прем’єра. Зверніть увагу, що серед варіантів відповідей на наступне запитання найбільше відсотків набрав отой, який свідчить, що респонденти стурбовані гіпотетичним негативним поворотом справи:

Як відомо, візит прем’єр-міністра України Тимошенко до Москви, що планувався на квітень, було відкладено за рекомендацією президента Ющенка. Яке з наведених нижче суджень, на Вашу думку, відображає справжню причину відкладення візиту? (у %)

Візит Тимошенко відкладено у зв'язку з труднощами проведення посівної кампанії 13.3
Візит Тимошенко відкладено, аби не допустити її домовленостей з Кремлем щодо майбутніх виборів за спиною президента Ющенка .. 7.1
Візит Тимошенко відкладено через побоювання, що її можуть заарештувати російські правоохоронці, оскільки кримінальну справу проти неї в Росії не закрито 47.1
інша думка 4.0
важко відповісти 28.5


Приємно відзначити, що поки всілякі за розмірами політики двох народів чубляться, самі братні народи, судячи з усього, не мають ані найменшого бажання сваритися між собою. Підставою для такого припущення є розподіл відповідей респондентів по обидва боки кордону на таке запитання:

Як Ви в цілому ставитеся нині до Росії (до України)? (у %)

-//- Україна,
травень 2005 р.
Росія,
лютий 2005 р.
дуже добре 25.8 71.3 72
в основному добре 45.5 16.1 22
в основному погано 10.3
дуже погано 5.8 -//- 6
важко відповісти 12.6


Цікаві результати отримав ІСПП на ще одне запитання в цьому блоці:

У спільній заяві президентів Ющенка та Буша зазначається, що українська та американська сторони зобов’язуються "підтримувати просування свободи в таких країнах, як Білорусь і Куба". Чи підтримуєте Ви це положення спільної заяви? (у %)

цілком підтримую 15.8 29.8
скоріше підтримую 14.0
скоріше не підтримую 15.1 37.3
зовсім не підтримую 22.2
мені це байдуже 10.4 -//-
важко відповісти 22.4 -//-


Мабуть, якби президент Віктор Ющенко зробив подібну заяву в Києві та не в складі дуету, його б підтримало значно більше респондентів. "Бацька" Лукашенко не користується популярністю в Україні. Але білоруси – рідні брати. І, можливо, на підсвідомому рівні українцям не сподобалося, що оцінку порядків у хаті брата була зроблено разом із заокеанськім "стратегічним партнером". Хай навіть з найкращих міркувань.

Наведемо цікаві результати відповідей ще на кілька запитань з мінімальними коментарями.

Нині (опитування проводилося 3-10 травня 2005 року) минає 100 днів від початку роботи структур нової влади. Як Ви оцінюєте за цей період діяльність президента України Ющенка? (у %)

однозначно позитивно 29.3 58.9
скоріше позитивно 29.6
скоріше негативно 15.8 27.5
однозначно негативно 11.7
мені це байдуже 2.2 -//-
важко відповісти 11.4 -//-


Науковці Інституту відкрили цікавий феномен: існує приблизно тримісячний часовий лаг між соціально вагомою подією та реакцією на неї масової свідомості. Не виключено, що негативні оцінки будуть наростати. А регіональний розподіл відповідей несподіванок не приніс. Найбільш негативно оцінюють у Криму – 52,5 %, найменш - на Галичині – 6,5 %.

Аналогічну оцінку здобула й діяльність Кабміну:

Як Ви оцінюєте за цей період діяльність Кабінету міністрів на чолі з Тимошенко? (у %)

однозначно позитивно 29.1 58.1
скоріше позитивно 29.0
скоріше негативно 16.0 28.1
однозначно негативно 12.1
мені це байдуже 1.9 -//-
важко відповісти 11.9 -//-


Слід зауважити, що діяльність уряду під час "бензинової кризи" оцінена респондентами здебільшого позитивно:

А як Ви оцінюєте дії уряду Тимошенко щодо стабілізації ринку пального? (у %)

однозначно позитивно 17.7 46 .6
Скоріше позитивно 28.9
Скоріше негативно 15.7 29.6
однозначно негативно 13.9
мені це байдуже 6.4 -//-
важко відповісти 17.4 -//-


Те, що оцінки рядових громадян значно відрізняються від оцінок експертів та політологів, що, можливо, пояснюється популярністю прем’єра, яка настільки стійка, що навіть помилки у населення з нею не асоціюються. Крім того, далеко не все населення їздить на автомобілях, а от м’ясо їсть усе (щоправда, з різною періодичністю). Тому діяльність прем’єра на м’ясному ринку оцінена негативно значно більшою користю опитаних:

Прем’єр-міністр України Тимошенко обіцяла до 1 травня знизити ціни на м’ясо. Як Ви вважаєте, чи виконала вона свою обіцянку? (у %)

повністю виконала 3.9
частково виконала, частково – ні ... частково виконала, частково – ні 40.7
зовсім не виконала 45.3
важко відповісти 10.1


Поцікавилися соціологи й думкою населення щодо несподіваного та нетривалого обвалу курсу долара.

Чи згодні Ви з наведеними нижче твердженнями? (у %)

Стрімке падіння долара та зміцнення гривні є позитивним сигналом, який свідчить про зміцнення вітчизняної економіки, стабільність ситуації в країні

згоден 29.8
не згоден 36.5
важко відповісти 33.7


Знизивши курс долара стосовно гривні, влада зробила багатшими тих людей, які живуть на гривні

згоден 27.5
не згоден 39.1
важко відповісти 33.4


Падіння курсу долара стосовно гривні збагатило російських нафтових магнатів. Таким чином українські урядовці розплатилися з ними за тимчасове зниження цін на пальне

згоден 25.3
не згоден 16.0
важко відповісти 58.7


Незначна кількість тих, хто усвідомлює, що курс валюти – це не тарілка, яка може випадково падати, переконливо свідчить: Україна ще залишається країною економічного задзеркалля, де за помахом чиєїсь чарівної палички можна за ніч зробити величезні гроші з повітря.

Значний резонанс у суспільстві викликав арешт голови Донецької облради Бориса Колесникова, якого правоохоронці звинувачують у здирництві. На захист Колесникова виступили Янукович, Вітренко та інші опозиційні лідери, на думку яких, його арешт є початком політичних репресій. Що з цього приводу думаєте Ви? (у %)

затримання Колесникова сприймаю як свідчення щирості намірів нової влади вести боротьбу з олігархами та кримінальним капіталом 37.6
думаю, що справа Колесникова є яскравим прикладом політичних репресій, розпочатих "помаранчевою" владою 22.1
гадаю, вся ця історія є звичайною розбіркою мафіозних кланів, і мені однаково, хто з них кого тримає за гратами 19.0
інша думка3.8
важко відповісти17.5


Тут лише одне зауваження. Серед тих, хто зараз говорить про "боротьбу з олігархами та кримінальним капіталом" є чимало тих, хто на очах у всієї України за часів Кучми сам став олігархом. І люди ще не забули, що ці "орателі" тоді говорили.

Як відомо, умовою виходу з кризової ситуації у грудні 2004 року стало одночасне ("пакетне") ухвалення Верховною Радою змін до закону про президентські вибори і конституційних змін, що вже цього року мають істотно обмежити повноваження новообраного президента на користь Верховної Ради та уряду. Нині в українському політикумі знову активізувалися дискусії стосовно конституційної реформи. Що з цього приводу думаєте Ви? (у %)

думаю, що конституційна реформа має бути проведена згідно з прийнятим Верховною Радою законом 19.2
вважаю, що конституційну реформу слід проводити, але на основі прийняття нового закону, а не того, який був нав'язаний старою владою 30.9
на мою думку, найближчими роками змінювати чинну Конституцію не потрібно, це призведе до кризових явищ у системі влади 20.0
інша думка 5.4
важко відповісти 24.5


Мабуть, один з варіантів відповідей набрав 30% значною мірою тому, що в нього був вплетений зворот "а не того, який був нав’язаний старою
владою".


* У проведенні дослідження, опрацюванні його даних та підготовці матеріалів взяли участь Булах, Слюсаревський, Фролов, Черниш.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді