Жаркий міні-Давос Пінчука

Субота, 18 червня 2005, 21:03
Давос-міні

"Медовий місяць", "величезний потенціал", "масштабні реформи", "грандіозні можливості" – такими висловлюваннями протягом двох днів одні з найбагатших і найвпливовіших людей світу описували Україну і її економіку.

Подія ця пафосно називалася Позачерговий український круглий стіл Давоського економічного форуму.

Коли на початку року Віктор Ющенко запропонував виконавчому директорові ВЕФ Клаусу Швабу провести через кілька місяців міні-Давос у Києві, це могло викликати тільки скептичну усмішку з приводу нового прожекту українського президента.

Однак, спочатку нова влада досить успішно, хоч і не без проблем, справилася з Євробаченням. А 16-17 червня команда Ющенка також успішно зуміла продемонструвати інвесторам свої грандіозні наміри і прихильність реформаторам. Але не більше того.

Потенційні інвестори - люди прискіпливі. Їм треба більше, ніж просто наміру. Наприклад, чіткий і зрозумілий план – що збирається робити уряд через 3 місяці, через півроку, через рік і далі.

Люди, здатні вкласти мільйони доларів і залучити мільярди, не бачать ясної стратегії нової української влади. Вони, як і багато українців, хотіли б зрозуміти, що, як і в якому порядку буде змінюватися. І найголовніше – що залишиться незмінним.


Чи є в уряду план…

 
Фото Ройтерс
 
Влада змінилася, політичні ризики скоротилися, але прогностичності в Україні не додалося. "Усе ще дуже складно переконати вкласти гроші в Україну.

Революція не сполучиться зі стабільністю, і не важливо, якого кольору ця революція", сказав Майкл Блейзер, керівник компанії SigmaBleyzer.

"Вам ще дуже багато треба працювати над іміджем. Справи в Україні не завжди йшли погано, але інформація про Україну найчастіше була негативною. Навіть помаранчеву революцію Україна не змогла використати повною мірою для свого іміджу".

Здається, Юлія Тимошенко не зрозуміла заклику гостей подумати над стратегією і конкретним планом.

"Чого-чого, а в програмах новий уряд дефіциту не має", сказала вона, відіславши бажаючих зрозуміти до програми "Блакитна стрічка", до програми, представленої парламенту і, нарешті, до програми дій, затвердженої урядом, вивішеної на сайті Кабміну.

 
Фото Ройтерс
 
Тимошенко була надзвичайно серйозна, якщо не сказати скована. У білому костюмі, як завжди на високих підборах, український прем'єр виглядала б ідеально, якби не блискуче обличчя і повна відсутність посмішки.

Вона дозволила собі пожартувати тільки один раз, відповідаючи на запрошення глави компанії "Нестле", що скаржився на триваючі на його підприємствах перевірки.

"Я обов'язково приїду до вас, але тільки при одній умові – ви не будете пропонувати мені шоколадки. Тому що крім макропоказників я постійно рахую калорії", спробувала пожартувати Тимошенко.

Це чисто жіноче зізнання, кокетливі маленькі навушники, що не руйнують німбоподібну косу на голові, (у всіх інших гостей на вухах були стандартні досить великі навушники) супроводжувалося твердими заявами справжнього лідера.

 
Фото Миколи Лазаренка
 
Запевняння в повазі і цінності для України її північного сусіда Тимошенко супроводила безапеляційною заявою про намір будувати новий газопровід через Чорне море "при будь-якій погоді", щоб уникнути енергозалежності від Росії.

Вона зробила комплімент тим, хто вже інвестував в Україну, назвавши їх "героями".

І пообіцяла прибутки тим, хто прийме рішення прийти на український ринок зараз: "Я знаю, що у вас сьогодні можливо більше питань, ніж відповідей. Ви зараз зважуєте всі за і проти. Але я знаю, що ризик – дуже шляхетна справа і коли ризик вірно розрахований, він завжди супроводжується успіхом. І найбільші прибутки одержують там, де є розумний ризик, але все-таки ризик".

Після її виступу потенційні інвестори збіглися на сцену, щоб ближче розглянути прем’єршу. "Вона – чудова!" сказав один вражений слухач. "Хочу потиснути руку цій сильній жінці", сказав інший, пристроюючись в чергу.


"Немає такого поняття, як непопулярні реформи, якщо їх правильно пояснити людям"

 
Фото Миколи Лазаренка
 
Виступ Ющенка в перший день заходу в супроводі 5–и президентів зібрав набагато більше слухачів. Але його промова не вдалася.

Майже не відриваючи очей від тексту, президент відвів чи не третину свого часу на недоречний екскурс в історію, переплутавши апостолів.

Йому не пощастило навіть з формальностями – Ющенко слухняно прочитав з папірця привітання президентам Азербайджану Альхаму Алієву, Грузії - Михаїлу Саакашвілі, Естонії - Арнольду Рюйтелю, Литви - Валдасу Адамкусу, Молдови - Михайлу Вороніну, Польщі - Олександру Кваснєвському і подякував їм за участь у форумі.

Справа в тому, що Адамкуса на форумі не було, але доброго слова не удостоївся представник Єврокомісії, що сидів на сцені.

 
Фото Миколи Лазаренка
 
Зате в ударі були його колеги-президенти. Особливо Саакашвілі. Самовпевнений як завжди, він натхненно розповів про реформи по-грузинськи.

Саме йому належить повторена потім багаторазово учасниками круглого столу теза: "не буває непопулярних реформ, головне – правильно пояснити їх людям".

Він розповів про ліки для задоволення великих сподівань – це постійний прогрес і дуже швидкі реформи.

Саакашвілі був навіть трохи нетактовний, нагадавши Кваснєвському його теплі відносини з Кучмою разом з відомим твердженням українського екс-президента: "в Україні не може бути революції, тому що Україна – не Грузія".

Він пройшовся по Акаєву, і приділив особливу увагу Лукашенку. "Білоруси не відрізняються від усіх нас за своїми прагненнями. Вони так само, як і ми, заслуговують жити у вільному суспільстві". Закликавши своїх колег до солідарності, Саакашвілі оптимістично припустив, що на наступний міні-Давос інвестори зберуться в Мінську, щоб обговорити досвід уже "білоруської демократії".

Присутні називали "добрим знаком" збіг за часом проведення форуму в Києві із саммітом ЄС у Брюсселі. Тоді вони ще не знали, що другий захід закінчиться провалом.

Здавалося, перший день сприймався президентом скоріше як урочисте, але формальне відкриття заходу. Хоча в умовах жорсткого дефіциту часу, характерного для підприємців такого рівня, варто було б використовувати кожну хвилину.

Можливо, пізніше Ющенко зрозумів свою помилку і його виступ наступного дня сильно відрізнялося від першого.

Президент відмовився від чергового підготовленого папірця і цього разу був явно більш підготовлений. Він оперував цифрами, але закликав до серця.

Він нагадав, що українському уряду "всього 4,5 місяці" і розповів про те, з чим їм довелося боротися.

Були конкретні дати і плани. З 1 липня в Україні буде "єдине вікно" для реєстрації нових підприємств. У найближчі 2-3 місяця уряд виконає свої боргові зобов'язання по відшкодуванню ПДВ.

У жовтні українська влада планує вступити у СОТ. У 2006 році – реформа пенсійної системи, охорони здоров'я, освіти, зміна податкової системи, зокрема, введення єдиного соціального податку на рівні 20%, зниження ПДВ до 16-17%, податку на прибуток до 20%,

Можливо, Ющенку не вдалося відповісти на сподівання інвесторів на всі сто відсотків. Після його промови головуючий Шваб попросив тих учасників форуму, що готові прямо зараз вкласти в Україну, підняти руки.

З залу здавалося, що таких було не більше третини, але, як повідомив УП Коммер Дамен, керівник концерну Damen, що сидів у цей момент на сцені, руки підняли приблизно половина з присутніх у залі.

І ще один конкретний пункт із плану на майбутнє - Ющенко попросив усіх позначити в щоденниках червень наступного року, як дату проведення чергового давоського форуму по Україні. Головуючий Шваб почервонів від несподіванки, але відкрито заперечувати не став.


Скандал

 
Фото Миколи Лазаренка
 
Прямуючи на семінар по темі корупції за участю глави СБУ Олександра Турчинова, один дніпропетровський підприємець, який приїхав на форум зі своєю перекладачкою, пожартував: "Піду, послухаю, як правильно цим займатися".

Слово "корупція", якщо провести лінгвістичний аналіз виступів в Українському домі, стало б, мабуть, найбільш часто згадуваним за два дні дискусій.

(Причому практично на кожній зустрічі, щоб розвеселити публіку як анекдот переказували історію про хабар, на якому міністр Луценко піймав хабарника-даішника) Друге місце впевнено зайняло б слово "реприватизація", і часто ці два поняття йшли поруч.

Той же Турчинов, наприклад, говорячи про корені української корупції, відразу перейшов до реприватизації.

"Масштабна приватизація в Україні проходила в рамках корупційних схем. Більшість підприємств не приватизувалися на конкурсній основі а передавалася фактично безкоштовно тим або іншим кланам, що знаходилися при владі".

"Сьогодні перед урядом стоїть дилема – з одного боку є питання захисту власності, економічної стабільності, з іншого боку стоїть питання корупції.

Дуже серйозною проблемою для уряду є – з одного боку довести народу, що ми серйозно налаштовані в боротьбі з корупцією, ми хочемо, щоб в Україні верховенствував закон, щоб корупціонери відповідали перед законом. З іншого боку ми хочемо, щоб в Україну йшли інвестиції, щоб була економічна стабільність щоб право власності було захищене.

Якщо просто зупинити боротьбу з корупцією, і тими явищами, завдяки яким мільярдна власність стала приватною - незаконно, без конкурсу, без тендерів, то фактично ми даємо амністію і майбутнім корупційним злочинам і проявам, і, у першу чергу, у сфері великої корпоративної власності", переконаний глава СБУ.

Турчинов явно говорив про "Криворіжсталь", що стала головним скандалом форуму. Не відомо, кому більше не пощастило, що гарячі події навколо цього підприємства вибухнули саме в дні міні-Давосу.

Може, новій владі - процес навколо Криворізького гіганта не додає їй довіри з боку інвесторів. А може Віктору Пінчуку, єдиному українському партнерові форуму в Давосу, якого зараз багатії-підприємці називають між собою "той, хто втратив Криворіжсталь".

Ті, хто захищають Пінчука, чомусь вважають, що якби перед виборами він поділився одним-двома мільйонами зі штабом Ющенка, нова влада не мала б зараз претензій до "Криворіжсталі". Це гіпотетичне припущення, як і імовірність того, що Ющенко прийняв би гроші Пінчука.

У п'ятницю між ними відбулася справжня дуель. Словесна. Виграв Ющенко. Пінчук поки не програв.

На церемонії закриття Пінчук у числі виступаючих сидів на кріслі на сцені, в одному ряду з українським президентом. За сценарієм він виголошував промову перед Ющенком.

Він нагадав, що у відповідь на чесну виплату податків і зарплат з боку бізнесу, президент пообіцяв "перегорнути сторінку" у відносинах з бізнесом. Перегорнути сторінку мовою Пінчука означало "дати спокій "Криворіжсталі".

Він пішов далі, закликаючи до перемир'я: "Пане президент, я думаю, зараз прийшов час перегорнути сторінку.

Всі українські бізнесмени, незалежно від того, кого вони підтримували – Ющенка чи Януковича, усі розділяють цінності помаранчевої революції – демократію, ринкову економіку, верховенство права, прозорість суспільства і свободу слова. І звичайно, ми всі любимо Україну, нашу країну".

Зараз хабарі є і вони ще вище. І ви знаєте пояснення бюрократів? Вони говорять – президент заборонив хабарничати, зараз ризик більше, тому і ставки більше.

Далі він зі знанням справи заговорив про революції....

На ці слова Пінчука Ющенко відповів дуже жорстко: "Ті, хто мільярдами крав учора, перший, хто захоче ковток свіжого повітря. І скаже, "знаєте, прийшов час, коли я хочу спокійно спати, спокійно жити, і я хочу бути європейцем".

"...Правда, правий був Пінчук, коли сказав, що хабарі зараз крутіші йдуть. Останнє судове засідання по Криворіжсталі, за деякою інформацією, запропонований був хабар у 10 мільйонів. Доларів. Щоб переконати суд.

І по три мільйони, щоб пролонгувати суд. На щастя, суддя не взяв. Ні 3 мільйони, ні 10 мільйонів. (На цьому моменті публіка зааплодувала). А ставки ростуть, це правда".

І далі по тексту у своїй 40-хвилинній промові Ющенко, не називаючи прізвищ, неодноразово повертався до Пінчука.

То, протиставляючи тих, хто "говорить про ідеали Майдану" тим, "хто його відстоював", то пояснюючи, чому депутати не голосують за законопроекти по СОТ – "одним потрібна сталь, іншим шерсть, третім – рога і копита".

А весь цей час Пінчук нервово витирав чоло білою носовою хусткою, і не знав як реагувати, коли президент фактично звинуватив його в хабарництві.

У сильно охолодженому кондиціонерами залі "Українського дому", здається, одному йому було нестерпно жарко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді