Групу "Приват" потроху відсувають від керівництва "Укрнафтою"

Вівторок, 21 червня 2005, 18:39
Держава перебирає контроль над "Укрнафтою" – яка останні роки Кучми була під крилом групи "Приват" і на базі якої нова влада збирається створювати вертикально інтегровану нафтову компанію. Це вбачається команді Ющенка головним інструментом боротьби з бензиновою залежністю від Росії.

У неділю відбулося засідання зборів акціонерів "Укрнафти". За підсумками компанією і далі керує Ігор Палиця, представник власника 42 відсотків акцій – групи "Приват". Але його повноваження відтепер істотно обмежено.

Головним органом "Укрнафти" стала спостережна рада. Згідно з прес-релізом за підсумками зібрання, тепер спостережна рада затверджуватиме всі без винятку контракти, якщо вони перевищуватимуть 50 мільйонів гривень. До цього наглядовці бралися до справи, якщо договір був понад 200 мільйонів гривень.

Відтепер спостережна рада також прийматиме рішення про розпорядження майном "Укрнафти", якщо сума угода перевищує 1 мільйон гривень. До цього межа, за якої треба було збиратися спостережній раді "Укрнафти", була вище у 200 разів – двісті мільйонів гривень.

Спостережна рада "Укрнафти" тепер складається з шести представників влади (власник контрольного пакету) і п’яти людей "Привату" (42%). Фактично ж контролювати "Укрнафту" від імені Ющенка буде група колишніх бізнесменів з його оточення, серед яких на найвищому державному щаблі зараз за посадою знаходиться перший помічник президента Олександр Третяков.

Третякова обрано членом спостережної ради "Укрнафти". Головою ж цього органу став Сергій Перелома – перший заступник глави "Нафтогазу".

На початку 2000 року Перелома був фінансовим директором "Криворіжсталі", яку тоді очолював Олег Дубина, потів він працював в "Укртатнафті" та повернувся на "Криворіжсталь", коли комбінатом володіли Пінчук з Ахметовим. Це може навести на думку про зв’язок нового голови спостережної ради "Укрнафти" з Дубиною. Насправді ж більш рання біографія Переломи показує його зв’язок з депутатом із оточення Ющенка Олександром Морозовим.

Перелома працював в "Промінвестбанку", Держінвесті України і страховій компанії "Оранта" саме в ті роки, коли в цих структурах був зайнятий Морозов. Враховуючи дружбу між Морозовим, Третяковим і лідером фракції "Наша Україна" Миколою Мартиненком, а також їхню наближеність до Ющенка, випливає, що спостерігати за грошовими потоками "Укрнафти" буде довірена людина президента.

Крім того, до спостережної ради "Укрнафти" увійшли:

- Денис Фудашкін (директор Департаменту податкової та митної політики Мінфіну – до революції людина з таким прізвищем очолювала спостережну раду ВАТ "Чорноморська перлина");

- Дмитро Парфененко (багаторічний заступник голови Фонду держмайна України);

- Андрій Лопушанський (заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" – до того очолював укрпромкомпанію "Добромиль", яку пов'язували з нинішнім главою "Нафтогазу" Олексієм Івченком);

- Ігор Воронін (заступник голови "Нафтогазу" з часів Бойка).

Групу "Приват" в спостережній раді "Укрнафти" представляють:

- Ігор Коломойський, співвласник групи "Приват";

- Геннадій Боголюбов, співвласник групи "Приват";

- Тимур Новіков, перший заступник голови правлiння "Приватбанку";

- Геннадій Корбан, голова наглядового правління компанії-реєстратора "Славутич-Капітал";

- Михайло Кіперман.

Фактично частина "Привату" в спостережній раді після минулого зібрання майже не змінилася – тільки замість голови Дніпропетровської облради Швеця туди пройшов Корбан.

Структуру управління "Укрнафтою" від "Привата" на користь держави було змінено для того, щоб власник контрольного пакету міг реально розпоряджатися ним. І, зокрема, почати будівництво вертикально інтегрованої нафтокомпанії. Але де на це в 2005 році візьмуться ресурси – не зрозуміло. Згідно з прес-релізом, створювати ВІНК будуть за гроші, отримані від прибутку за 2005 рік. На це піде 60 відсотків від запланованих півтора мільярдів гривень. Але буде це в 2006.

Чистий же прибуток за минулий рік буде виплачено дивідендами. 42 відсотки від 1 мільярда 347 мільйонів 36 тисяч 188 гривень відійде "Привату". Решта – в бюджет. Гроші ніколи не бувають зайвими – особливо коли у держави на цей рік величезні соціальні витрати, а у "Привату" – плани щодо придбання каналу "1+1".


Читайте також про плани створення вертикально інтегрованої нафтокомпанії:

Перший помічник Ющенка показав схему щастя, яка засмутить групу "Приват"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді