Ющенка поступово доводять – у вжиток іде слово "говнюки"

Неділя, 10 липня 2005, 18:03
Президент Віктор Ющенко разом з соратниками увійшли у стадію знімання головного постреволюційного аксесуару – рожевих окулярів. Минулої суботи цьому був присвячений з’їзд партії "Народний Союз Наша Україна" – політичного проекту найближчого оточення Ющенка, який за чотири місяці з дня заснування так і не став тим, чим задумувався – головним консолідатором пост-Майдану.

На з’їзд прийшли новоприйнятий член "Народного Союзу Наша Україна" міністра палива та енергетики Іван Плачков з дружиною, міністр транспорту Євген Червоненко також з дружиною (яку посадив від себе через три ряди, але потім публічно цілував), брат президента Петро Ющенко з сином Ярославом – заступником губернатора Харківщини, лікар Ющенка з Відня Микола Корпан і ще понад тисячу триста інших делегатів.

Поки всі чекали на Ющенка, головний менеджер його партії Роман Безсмертний розповів, що встигли зробити за чотири місяці. Тепер у партії 77 тисяч членів, і найкраще справи ідуть на Житомирщині, де процесом керує порошенківський губернатор Жебрівський. Найгірше же на Рівненщині – там на всю радикально-патріотичну область лише 652 члени. Винен у цьому костенківський губернатор Червоній, який затероризував однопартійців Ющенка до того, що з'їзд звернувся до президента підшукати нового керівника регіону.

Безсмертний вирішив здивувати всіх виголошенням банальностей: "Не можна, щоб слова, які звучали на Майдані, були забуті!", "Партія має відповідати за дії своїх членів у владі!" і так далі.

Тим часом до палацу культури КПІ підходив Ющенко. Заради нього на площі включили фонтан, але він цього не побачив, бо зайшов через бокові двері. Перед тим же, як здійснити цей маневр, український президент показав, що його лексикон і далі поповнюється характерними висловлюваннями.

Серед інших вирішив вийти зустріти Ющенка і міністр транспорту Євген Червоненко. Пізніше, мабуть, він про це пошкодував. Ющенко заявив Червоненку, що під секретаріатом президента його переслідує якась жінка-інвалід транспортної галузі, яка вимагає собі квартиру. Червоненко відповів, що його підлеглі дали якусь неправильну відписку на запит щодо її квартирних умов.

На що Ющенко відповів оригінальною реплікою не для зайвих вух. Президент сказав: "Говнюки!"

Було видно, що настрій у Ющенка не дуже. На з’їзд його супроводжувала одна з молодших доньок, яка крутилася у батьківських ногах, і перед входом до зали суворим тоном Ющенко сказав першому, кого побачив – керівнику виконкому партії Єханурову: "Юрій Іванович, візьміть дитину!". Єхануров у цей момент уже не встигав підхопити президентську доньку – та й що з нею йому робити на сцені, бо там було його місце? В підсумку няньчити дитину півтори години перепало раднику президента Вірі Іванівні.

Холеричний настрій Ющенка відбився на його нескінченній (насправді – півторагодинній) промові про політику партії. Це був мікс тверджень про те, що влада тримається – але інколи не дуже вдало – обіцянок Майдану. "Я хотів би, щоб ви не опускали голову додолу і не дивилися у щілини в підлозі. Ті плани, які у нас стоять запланованими – ми їх обов’язково виконаємо", - запевнив Ющенко.

Порно як передвісник Армагедону

Перша жертва поганого президентського настрою виявилася несподівана – вітчизняне телебачення. Ця тема дуже хвилює Ющенка, бо про це ж саме він говорив і на установчому з'їзді "Народного Союзу Наша Україна" у березні. Але тоді він обмежився кількома реченнями. Видно, весь цей час тема не давала спокійно працювати президенту, бо він значно розширив і поглибив своє публічне обурення.

"Я хочу сказати, що ми не отримали національного інформаційного простору. І я не ставлю за мету розкривати карти, як по цьому ринку ми сподіваємося завершити роботу", - несподівано почав Ющенко.

"План є один – в Україні не повинно бути інформаційних монополій! Український інформаційний ринок повинен бути відкритим, конкурентним, прозорим... Нація має знати, хто стоїть за ЗМІ. Ніякі офшори не повинні стояти за так званими українським засобами масової інформації".

"Другими словами, наповнення каналу повинно відповідати суспільним національним потребам. Прикро, коли говориш про будь-який провідний канал, де віщання на українській мові можна знайти на 25%. Сформована нова Нацрада, є жорстка умова ліцензій... Але ми з вами не були свідками, що по умовам недотримання ліцензій хтось із великим міру сього поплатився двома-трьома десятками ліцензій...", - ненав’язливо президент натякнув Нацраді.

"Ми можемо годинами бачити по українському ТБ рекламу горілки, паління, порнографію, все, чого ви вже не можете побачити на російському телебаченні...", - сказав Ющенко дещо перебільшено.

"З цим нація ніколи не зміриться! Це не та дорога, по якій я не хочу, щоб наші з вами діти жили. Це буде проблема для слідуючих поколінь. Давайте ми цей Армагеддон не для своєї землі залишимо". Далі Ющенко взагалі пообіцяв, що "жулики скоро покинуть українське телебачення, й там буде наведений державний порядок!" І зірвав оплески.

В принципі, все це звучить дуже загрозливо. Наприклад, хто ці "жулики" і чому вони раптом зникнуть. Що, готуються арешти? Чи якщо вони звільняться добровільно – то звідки про це відомо Ющенку? Телеканали начебто у нас приватні і не президенту вказувати, кому там працювати. Чи, може, він мав на увазі продаж певних пакетів акцій телевізійних компаній, який чи то відбувся, чи то ні?

На ці питання відповідей Ющенко не дав. Так само як і не згадав, що він дуже хоче створення громадського телебачення. Може, ми просто перебільшуємо його бажання?

"За п’ять місяців я не можу стверджувати, що Україна створила незалежного журналіста. Але я даю слово, що влада перстом не показує будь-якому ЗМІ, жодній камері, що їй показувати", - сказав Ющенко.

Тобто поки всі відзначають розквіт незалежної преси в Україні, виявляється, є щось, що мало подобається президенту. Але він пообіцяв, що скоро все буде окей: "Ми побачимо конкурентність ЗМІ, але саме головне – ми скоро побачимо незалежного журналіста! Ми хочемо випестувати спеціальну касту українських журналістів – гордих, чесних, сміливих. Найкраще транспортують демократію – це засобі масової інформації".

Краще б він всього цього не говорив – не було б приводів його критикувати.

Ющенко потрусить Тимошенко

Потім Ющенко повідомив, що деяких головних реформ доведеться чекати ще рік. Бо попереду вибори, і доти провести вдасться не все. "2006 рік ділиться на дві частини – і частину (реформ) логічно почати з 1 квітня". Одна причин з цього – цей парламент. "Ми за чотирнадцять законів ледь парламент не підпалили", - згадав Ющенко нещодавній розгляд законопроектів по СОТ.

Втім, головне Ющенко обіцяє зробити зараз – спростити життя бізнесу.

"Коли в Туреччині, коли їдеш з аеропорту до столиці, всі площадки зліва і справа увішані табличками "продається площадка"... Проїдьте по нашій дорозі, знайдіть хоч одну площадку? Площадка не продається жодна! Жодна! Перекотиполе, полинь кругом, але площадка не продається..."

"Якщо ти хочеш завести бізнесову справу в Україні, подай заявку на відведення земельної ділянки. А потім пройди 34 сходинки... Ми розуміємо, що це дорога в нікуди? Якщо перед бізнесом стоятиме вибір, куди іти – в Молдову чи Україну, він піде в Молдову, де працює принцип єдиного вікна на організацію бізнесу... Він піде в Туреччину, де пропонують готову ділянку, а не 34 рішення українських сесій і земкомів!", - обурився Ющенко.

Потім Ющенко пригрозив зробити безробітними всіх чиновників, хто не виконав його вимогу щодо "єдиного вікна" для оформлення вантажів на митниці та реєстрації підприємств у держадміністраціях.

"З 1 червня діє принцип єдиного вікна на митниці. Друзі, якщо у вас є свідчення, що на якійсь митниці не діє єдине вікно, то я даю слово, що керівник тієї митниці до вечора буде знятий з роботи... З 1 липня працює принцип єдиного вікна по реєстрації малого та середнього бізнесу. Якщо по достовірній інформації на якійсь території не працює принцип єдиного вікна – перший заступник глави обласної адміністрації буде знятий з посади", - пообіцяв Ющенко.

Слід додати, що раніше, коли він ставив таку вимогу, то обіцяв відставку прямо губернатору. Зараз передумав. Зате він твердий у намірі до 1 вересня скасувати тисячу триста відомчих постанов, які стосуються малого і середнього бізнесу.

"Сьогодні ми маємо 16 тисяч стандартів... ЄС від нас крупно відстав – у них тільки 9 тисяч стандартів. Тому будь-яка операція експорту, імпорту, вхід, вихід з бізнесу – це є система клопотів. Ми хочемо весь цей пакет... Я дав доручення уряду. По багатьох питаннях уряд відстає, Юлії Володимирівні я нагадую через день. Переконаний, до вересня я витрушу, що всі ці рішення будуть виконані. З 1 вересня будемо мати розчищене регуляторне поле".

Коли Ющенко говорив цю фразу, зал, де проходив з’їзд "Народного Союзу Наша Україна", сидів з кам’яним обличчям. Тільки інший Ющенко усміхнувся – при чому гірко. Це був Ярослав Ющенко – заступник харківського губернатора, він же племінник українського президента.

В перерві вдалося дізнатися, що ж ним в той момент трапилося. "Та я просто пригадав, як на одне доручення, яке стосується Харківщини, президент наклав резолюцію уряду дати відповідь протягом двох тижнів. З тих часів минуло два місяці, але відповіді досі немає", - зізнався Ярослав Ющенко. "Але ж ви тільки так не пишіть дуже різко...", - попросив на останок він.

Ющенко відсварив когось схожого на Томенка, тільки в шапці

Тим часом його дядько справді порадив чиновникам не підколювати своїх товаришів по владі. Навпаки, Ющенко наказав урядовцям любити один одного. Інколи навіть через силу.

"Нам треба демонструвати взаємну повагу один до одного. Уряду я мільйон разів говорив – і Томенку, і Терьохіну, ораторам основним... Хлопці, почався день: ви одна команда, робіть компліменти один одному. "В того вдалося те, в того – інше. Ми спробуємо ще так зробити...". Доказуйте, що ви команда, що ви живете однією системою цінностей".

"Треба менше займатися піаром... У негативному сенсі цього слова. Бо для виконавчої влади піар несе одну небезпеку. Політик може піарити свою тему, як комуністи – 14 років. І ніякої відповідальності за це не буде. Вони знають, що ніколи у виконавчій владі не будуть".

"А коли ми говоримо про виконавчі владу, яка з ранку до вечора відповідає за кожну бідненьку людину, за кожну дитину, за кожного солдата – тоді повинні говорити тільки справи. Я знаю, що багатьом на Майдані працювалося набагато легше – шапку одів, значить... Оранжевий мегафончик, з ранку до вечора... Це правильно, велика справа, своїм духом ми підтримали мільйони. Це одна професія... Але службовий кабінет з конкретною відповідальністю – це інша професія..."

Цей шмат промови Ющенка оплесками переривали найчастіше – разів десять. Чомусь присутнім нашоукраїнцям ця тема здалася дуже близькою. Хоча насправді близькою вона є для того, кого Ющенко так коректно відлупцював. З числа згаданих ним Томенка і Терьохіна тільки нинішній віце-прем'єр стояв на Майдані з мікрофоном. Щоправда, шапки на ньому не було...

 
Роман Безсмертний і Микола Мартиненко
 
Якщо своїх соратників Ющенко закликає не сваритися, то на кучмістів, які досі керують у столиці, у нього алергія. Але в цьому питанні президент стикнувся з несподіваним саботажем.

"Ми говорили: змінимо всіх голів районних адміністрацій. Змінили майже всіх, дійшли до самих святих – до Києва. Олександр Олександрович (Омельченко) мені з Зінченком – місяць назад! – обіцяли кандидатури і пропозиції через три-чотири дні. Нічого, доберемося і до Києва, друзі...", - пообіцяв Ющенко.

"Друзі, мова не іде про переслідування, а про те, що перша віра, яка з’являється у людини – це бути свідком зміни".

"Якщо ви думаєте, що прекрасний фахівець глава районної податкової, який працював під проводом, наприклад, Сергія Медведчука і з усіх львівських структур брав хабарі – і сьогодні може працювати на нову політику... Це велика неправда!", - сказав Ющенко.

Далі він попросив уникати приймати таких людей у його партію. Принаймні, в керівництво.

"Нам не треба божків. У кожній області очолити мають суперавторитетні люди, яких шанують на території, які довели боями, виборами... Я не ставлю за мету невдах чи злодіїв вести під прапор "Нашої України". Хоча я знаю, що позиви такі є, і це природно: хто переміг – до того і будуть тулитися".

"Я не кажу, що ми не повинні прощати і бути байдужими до того, хто поступився. Але потрібна демонстрація, що "Наша Україна" будується на нових обличчях, які змінюють обличчя влади", - додав Ющенко.

Пинзеник вирішив зіграти в хитрість

Таким було спілкування Ющенка з партією. Точніше, проповідь. Бо відразу після цього він пішов і слухати не став, що думають про розвиток його дітища інші люди. По дорозі до машини Ющенко домовився провести 19 липня зібрання братства бджолярів і пообіцяв вирішити проблеми кількох пересічних громадян. Як завжди, навколо нього утворився стихійний натовп, де президентська охорона чомусь вирішила, що найбільшу небезпеку для Ющенка несуть саме журналісти.

Загалом так піти – це не характерно для Ющенка і навіть може бути образливо для присутніх. Бо, наприклад, всі форуми з бізнесменами він сидить від початку і до кінця. А таким завчасним уходом Ющенко позбавив себе інформації, що стрімко зростає число соратників, невдоволених тим, що відбувається на підпорядкованій йому території.

Володимир Яворівський, наприклад, повідомив, що "влада втрачає авторитет через недолугість своїх дій", а в оточенні президента мають бути "моральні авторитети нації, а не чиновники за принципом хтось дав більше грошей на вибори, хтось менше". Рівненські нашоукраїнці не можуть більше співіснувати з губернатором Червонієм, а на Донеччині губернатор Чупрун нічого не робить з обіцяного Ющенком і навіть бігборди "Вірю в Україну" повісив на один день – тільки на час візиту держсекретаря Зінченка. Тому цих двох обласних керівників партія Ющенка просить звільнити.

Борис Тарасюк обурений "нетактовними і зухвалими" заявами представників президентської партії щодо його Народного Руху. Є навіть на що поскаржитися Порошенку – в міліції та СБУ на низовому рівні залишилися ті, хто воював проти Ющенка. Крім того, секретаря РНБОУ турбують "піар-технології, які намагаються спаплюжити певних людей". В такому випадку, впевнений Порошенко, на захист своїх членів має виступити "Народний Союз Наша Україна"...

Навесні думалося, що цей літній з’їзд буде слугувати для приєднання до партії Ющенка "Реформ і порядку" і введення їхніх людей до керівництва. Але все вийшло інакше. ПРП не тільки відмовилася від цього, але і організувала листа за підписами Тимошенко, Тарасюка і Костенка, що на вибори 2006 треба іти не єдиною партією, а блоком.

Хоча ці питання з’їзд не розглядав, формальний керівник "Народного Союзу Наша Україна" Роман Безсмертний заявив, що дуже радий такій пропозиції. Це дивно, бо у березні на установчому з’їзді Ющенко казав зовсім інакше – на вибори має бути блок з Тимошенко і Народною партією Литвина. Ніякі Пинзеники, Тарасюки і Костенки як окремі учасники коаліції там не передбачалися – навпаки, таким ультиматумом Ющенко намагався інших нашоукраїнців улитися до його партії.

Те, що Безсмертний підтримує створення блоку "Народного Союзу Наша Україна", тимошенківської "Батьківщини", "Реформ і порядку", Народного Руху і Української народної партії, ще зовсім не значить, що він відбудеться.

По-перше, не відомо, чи передумає Ющенко і чи погодиться він на таку коаліцію. І, по-друге, чи вийдуть ці партії живими із війни за формування єдиного списку на вибори-2006.

Зате безумовно можна говорити, що така конфігурація вигідна Тимошенко. Разом з ПРП, НРУ і УНП вона може сильніше тиснути на оточення Ющенка, що керує "Народним Союзом Наша Україна". Їм ця перспектива теж навряд сподобається.

Тому замість визначеності зібрання ющенківців привнесло ще більше незрозумілостей. Єдине, чому можуть радіти - що внесено зміни до статуту, згідно з яким вони тепер можуть скорочено називатися "Наша Україна". Благо, міністр юстиції Зварич є однопартійцем і може це гарантувати. Щоправда, й Пинзеник думає, що його партія і далі має право на цю назву...



Читайте також про перший з’їзд партії Ющенка тут:

ПартЮщенко


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді