Зарплати Ющенка і Тимошенко – вісім тисяч доларів на двох

Четвер, 14 липня 2005, 17:21
Нарешті стала відома одна з найінтимніших подробиць з життя українського президента і прем’єра. Відтепер вони отримуватимуть зарплату на рівні керівника управління великого банку і не дотягуватимуть до топ-менеджера представництва західної компанії. Що вже не так і погано.

Отже, з червня зарплата президента Ющенка становитиме 23 тисячі 657 гривень, а прем’єра Юлії Тимошенко – 16 тисяч 898 гривень на місяць. Цифри повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко, яка додала, що це сума, з якої будуть вираховуватись податки, і на яку вже не будуть нараховуватись будь-які доплати чи премії.

Як відомо, згідно з нещодавнім розпорядженням уряду, зарплата президента прив’язана до прем’єрської і становить 140% від її розміру. Це правило діє, починаючи саме з червня – але цифра, скільки отримуватиме грошей глава Кабміну, досі була невідома. Відтак неможливо було вирахувати, що ж приносить додому і Ющенко.

18 травня Кабінет міністрів ухвалив підвищити зарплати керівникам держави, але її розмір Тимошенко також не назвала. "Ми вважаємо, що і у президента, і в уряду мусить бути впорядкована зарплата. Вона мусить відповідати рівню роботи, яку виконує чиновник", - зазначила тоді Тимошенко.

Сама Тимошенко у цю середу, коли її запитали про нову зарплату, сказала, що немає часу її отримати. Тепер якщо знатиме, що це купа грошей, можливо, спуститься до бухгалтерії. До всіх цих нововведень, за словами прес-секретаря Тимошенко Віталія Чепіноги, її посадовий оклад складав 2040 гривень.

За словами керівника Держуправління справами Ігоря Тарасюка, відповідно до постанови Кабміну ще від 13 грудня 1999 року, зарплата президента становила 2 тисячі 600 гривень. Сам Кучма за часів президентства, коли його запитали про зарплату, повідомив приблизно таку ж суму, яку йому доводилося в конверті віддавати дружині.

Від розпачу він сплескував руками, випадково показуючи годинник за десяток тисяч євро... "Проблеми потратити зарплату немає. Як кажуть в Одесі: щоб ти жив на одну зарплату!" – пожартував тоді Кучма.

Тепер зарплати чиновників будуть набагато вище. І, можливо, хоч когось це стримає від того, щоб жити за цим принципом Кучми.

Кількість грошей в іншого вищого керівництва України також залежить від Тимошенко. Щоправда, це корелюється не з названою зарплатою прем'єра в 16 тисяч 898 гривень, а з її окладом, який не відомий.

Так, секретар Радбезу і держсекретар матимуть 95% окладу Тимошенко, перший віце-прем'єр Анатолій Кінах порадує 94%. Всі інші віце-прем'єри і міністри матимуть 92% тимошенкіних грошей.

Слід сказати, що у цій ситуації не пощастило іншим державним начальникам. Їхній оклад прив’язано до рівня мінімальної зарплати. Яка з 1 липня складає 310 гривень, а з 1 вересня буде 332 гривні.

Наприклад, керівник Центральної виборчої комісії матиме оклад 5 580 гривень (18 мінімумів), у голови Конституційного Суду він становитиме 4 650 гривень (15 мінімумів). А от керівнику Вищого господарського суду, в руках якого доля мільярдних комерційних суперечок, нарахували оклад 4030 гривень (13 мінімумів).

Втіхою їм можуть бути лише надбавки за ранг держслужбовця, вислугу років, наукове звання і навіть за знання іноземної мови, якщо ці люди можуть на таке розраховувати.

Зарплата Ющенка – в шість разів нижче окладу Шредера

Радикальне підвищення зарплати в Ющенка і Тимошенко дещо наблизило їх до європейського рівня.

У червні цього року були оприлюднені результати дослідження зарплат прем’єрів, проведеного міжнародним консультативним бюро з питань заробітної плати Hay Group. Чемпіоном у розміру заробітку був визнаний німецький канцлер Герхард Шредер. Його основна зарплата без відрахувань і надбавок складає 272 тисячі євро на рік.

На другому місці опинився британський прем’єр Тоні Блера, оклад якого у перерахуванні на євро дорівнює 261 тисячі. Минулого року зарплату Блера було збільшено на 2%.

Трійку добреоплачуваних прем'єрів замикав глава кабінету міністрів Франції із зарплатою в 240 тисяч євро. Далі йде бельгійський прем'єр Гі Верхофстадт, оклад якого дорівнює 192 тисячам євро. У нідерландського колеги Яна Петера Балкененде — 123 тисячі.

Найскромнішу за мірками ЄС зарплату одержував прем'єр Польщі — 49,5 тисячі євро на рік. Але і на цьому фоні стара офіційна зарплата Тимошенко в 300 євро на місяць була б шоком для непідготовленої європейської публіки. Тепер же жевріння на межі виживання можна припинити.

16 898 гривень зарплати Тимошенко на місяць – це 2 748 євро або 3 346 доларів. На рік, за нинішнім курсом Нацбанку, виходить 33 тисячі євро або 40 тисяч доларів.

У Ющенка ситуація ще краще. Його зарплата – це 3 847 євро або 4 685 доларів на місяць. На рік виходить 46 160 євро або 56 215 доларів.

Щоправда, українські керівники поки не дотягують до гаманця президента Росії Володимира Путіна, який в квітні 2004 теж підвищив зарплати собі та чиновникам. Так, що його щорічний заробіток складає 1 мільйон 76 тисяч рублів, що тоді дорівнювало 61 тисячі 800 доларам.

Зате українські лідери значно випередили інших сусідів. У Лукашенка зарплата 300 доларів на місяць. Нещодавно білоруський КВН навіть пожартував, імітуючи голос батька: "Как президент страны получаю триста баксов. Как президент Национального олимпийского комитета - столько же. Да еще как главнокомандующему вооруженными силами доплачивают. Неплохо выходит...".

Після цього в Білорусії було заборонено згадувати у подібних передачах ім'я президента, а всі тексти, які озвучуватимуть у КВН, будуть проходити попередню цензуру.

У президента Молдови Володимира Вороніна середня зарплата дорівнює близько 740 доларів плюс ще 288 доларів пенсії.

Слід сказати, що як східноєвропейські, так і західноєвропейські керівники не можуть змагатися у розмірі оплати праці з президентами США. Зарплата Буша-молодшого – 400 тисяч доларів на рік.

Найперший президент США Джордж Вашингтон мав зарплату в 25 тисяч доларів на рік, що станом на кінець 18 століття було дуже непогано. Щоправда, брати гроші він відмовився, бо був багатою людиною. З усіх наступних американських лідерів так само вчинив лише Джон Кеннеді.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді