Чумацький шлях Віктора Ющенка

П'ятниця, 22 липня 2005, 11:59
Роман Зварич із подивуванням ходить по коридорах та кабінетах нового будинку Мін'юсту, в якому колись був банк "Україна". "Навіщо нам стільки місця?" – дивується. "Я вам зараз покажу свій майбутній кабінет", - інтригує він купку журналістів і веде у приміщення колишнього голови правління банку.

Але перед очима – лише чимала простора кімната блакитного кольору з великим світильником, який Зварич планує зняти. "І що я маю з цим робити?", - бідкається міністр юстиції. "Уявляєте мене в такій великій кімнаті? Ну, ми тут поставимо пару меблевих кутків, але все одно..."

І справді, кімната немала. Як повідомив заступник начальника господарського управління Мін'юсту Володимир Коваль, площа майбутнього кабінету Зварича – 83 квадратних метрів. Майже як хороша трикімнатна квартира.

Потім Роман Михайлович ще більше інтригує: "Я вам покажу щось, чого ніхто з журналістів раніше не бачив: зимовий сад Ющенка!" Щоправда, і з ним Зварич наразі теж не знає, що робити. А викупив Мін'юст його лише для того, щоб не знищили. Як-не-як, а це ж зимовий сад Ющенка.



6 тисяч 411 гривень заплатив Мін'юст у лютому минулого року за 51 одинадцятилітній вазон розміром у людський ріст (фікуси, пальми, монстери, драцени, рододендрон, кавове дерево тощо). Не багато, якщо врахувати, що ціна одного такого вазона може сягати тисячі гривень. А "все решта" (будівля банку на провулку Рильському) дісталось Міністерству юстиції з балансу Кабміну.

Наразі, за порадою журналістів, Зварич зупинився на такій думці: зимовий сад Ющенка буде прес-клубом для журналістів. Будуть собі тут каву пити. І щоб міністра більше не чіпали з його дипломом і нафтою дружини. Краще нехай в саду сидять, а не по серверах Колумбійського університету шастають. Останні два речення, Зварич, звичайно ж, не казав.

Сама ідея "Чумацького шляху", як каже Віктор Близнюк (в часи Ющенка в банку "Україна" був керівником Управління справами банку) належить Ющенкові. На той час Віктор Андрійович був заступником голови правління банку з економічних питань.

Подивився Ющенко на укріплені фінськими скляними "перетяжками" два крила банку і сказав приблизно наступне: "Бути тут Чумацькому шляху". Як сказав – так і вирішили.

За розробку плану саду взявся друг Ющенка, київський художник та архітектор Анатолій Гайдамака. Він і зліпив з пластиліну проект, який потім банк затвердив. Однак, як каже Близнюк, на цьому вплив Ющенка на "чумацький шлях" не обмежився – він і далі постійно цікавився розробками в саду.

"Чумацький шлях" банку "Україна" (так називається цей зимовий сад) – це два бронзові бики вагою 1,1 тонни (той, який стоїть) та 980 кг (той, який лежить), віз із сіном (на який восени для декорації кладуть ще й справжні гарбузи) та купа вазонів.


Сіль, як зізнаються працівники банку, використовують не в саду, а зимою при ожеледиці. "А возів спочатку було три. Оскільки місця для такої колони "чумацьких возів з Криму" не вистачало, то потім два вози забрав із собою Ющенко в Нацбанк", - розповідає Близнюк.

Червоно-бурого кольору доріжка саду символізує власне шлях. Ліхтарі по його краях мають чітко виділяти, що саме ця частина приміщення (із майже 400 квадратних метрів саду) і є чумацьким шляхом. Та й проблем з освітленням немає: довкола купа ламп та спеціальна нічна підсвітка. Однак "декоративні" ліхтарі біля шляху таки працюють, просто зараз їх ніхто не включає – нікому не потрібні.


Два чималі бики, усипані чотириконечними зірками, нібито потомились з довгої дороги з Криму і зупинились біля болітця (невеличке округле підвищення з фонтанчиком, на якому нині тимчасово стоять вазони). Один з них приліг, а інший просто задумано стоїть із зіркою на лобі. "Це не якісь заморські бики, - жартує Віктор Петрович, - це наші, українські! Виготовлені в художній майстерні "Укрреставрації", що у Києві!"


Орало до зимового саду принесли пізніше, хоч він і не вписується в концепцію "чумацького шляху". Просто колись воно було своєрідним символом агробанку і стояло у вестибулі "України". Зараз часи інші й у вестибулі треба, мабуть, Феміду ставити. А викидати "задумку Ющенка" жаль, адже орало на жорнах, як каже Близнюк, придумав Віктор Андрійович сам. Реалізувалась задумка в бронзову копію найстарішого орала з музею в Пирогово.

Любить Ющенко старовину. Але не тільки: "Коли біля банку позрубували дерева, то Віктор Андрійович мені сказав, щоб я забрав з тих дерев різні конструктиви. Потім він їх привіз собі на дачу і використовував, коли сам робив художні вироби", - розповідає Близнюк.

До 1992 року, коли й з’явилась ідея створення зимового саду згадане приміщення мало зовсім інший вигляд (раніше будівля банку належала вищій партійній школі). Не було на вікнах банку декоративного орнаменту, не було містка між кабінетами з двох протилежних відділень. А нині "прикордонники" із кабінетів Мін'юсту беруть за такий перехід по 5 копійок. Але зазвичай "мито" сплачується посмішкою чи жартом.


Не було раніше і переходу із зали засідань банку до зимового саду. Але за вказівкою Ющенка "прорубали" двері в сад, куди пізніше керівництво виходило на перерви у роботі. Потім у зимовому саді з’явились "диванчики". Туди часто приходив Ющенко з колегами аби щось обговорити.


"До 1999 року Ющенко часто навідувався до банку на різні святкування. Зустрічався з працівниками. Ми сідали у столовці і співали гуртом пісні. Ющенко так гарно співає! У нас усіх виходило краще, ніж у "Верьовки", - пригадує минуле Віктор Близнюк. Зараз, зізнається, у Ющенка на це все просто немає часу. "Але як зустрічає когось із "України", то ніколи не цурається, завжди підходить, вітається", - продовжує Близнюк.

За бронзовий зимовий сад (у ньому навіть перила на східцях із бронзи, а на кожній сходинці – по дві бронзові полоски) Роман Зварич візьметься, мабуть, у вересні – тоді планується його переїзд у нові апартаменти. У Ющенка ж поки що, здається не має часу взятись за створення свого президентського зимового саду. Хоча він про це думав.

"Тут непогано було б прибрати проїжджу частину, зробити хорошу паркову зону, газон, невеликий плац для офіційних церемоній... Об'єднати це з іншим рівнем — той, що біля підніжжя Будинку з химерами. Зробити зимовий сад...", - розповідав Ющенко журналістам про бажані види зі свого нового робочого місця.

Однак чумацький шлях із будинку колишнього банку "Україна" забрати вже не зможе: биків забарикадували з усіх боків стіни.

Фото Ганни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді