Андрій Ющенко, син Бога? Частина 2

П'ятниця, 22 липня 2005, 18:47
Історія з машиною BMW M6 Андрія Вікторовича Ющенка викликала бурхливий інтерес в українських народних масах. Поява сина президента на автомобілі вартістю 800 тисяч гривень і до того ж з чеськими номерами – це не бульварна журналістика, як у приватних розмовах намагаються переконати деякі діячі з оточення Ющенка.

Це – виконання доручення президента, який сам клявся, що всі будуть рівні перед законом, й інших закликав повірити. Приводів для підозр ця автомобільна історія дає більш ніж достатньо. Тому "Українська правда" вирішила допомогти батьку нашого героя. Ми спробували продовжити дослідження – і дещо дізналися нове, хоча й не дуже багато.


Найперше, слід поаплодувати коментарю Андрія Ющенка, який "Українська правда" отримала від прес-секретаря глави держави. Там син лідера нації щиросердно зізнався у порушенні закону, за яке у нього повинні були на місці конфіскувати цей самий диво-автомобіль.

Ні, мова не йде про те, що він припаркувався прямо посеред дороги на роздільній смузі й якимсь фразеологічним дивом переконав ДАІшників, які потурбували спокій, не чіпати його. Справа в іншому.

Штрафмайданчик для сина Ющенка

Андрій Вікторович Ющенко знайшов найбільш небанальне пояснення, чому він тепер водить цей надто дорогий автомобіль як для 19-річного сина президента. Він не сказав, що знайшов у лісі пусту машину з ключами в замку. Ні, за словами Ющенка-молодшого, цю машину йому дав покататися "приятель", прізвище якого "з етичних міркувань" він називати не став.

Якщо змусити себе повірити сину президента, що машина не його – тоді виходить, він не мав жодного права нею керувати. Пояснення ми отримали від представника щойно ліквідованої Державної автомобільної інспекції, який попросив не називати його ім'я.

Отже, на легендарному BMW M6 були чеські номери. Це дозволяє власнику машини, якщо він іноземець, після проходження певних процедур на кордоні їздити на ній територією України протягом двох місяців.

Якщо власник хоче й далі використовувати таке авто, він має залишити ці плодючі землі й потім знову заїхати в Україну, щоб повторно отримати аналогічне двомісячне право. Це така легальна схема ухиляння від реєстрації машини в Україні та сплати розмитнення – що у випадку BMW M6 сягнула б 30-40 тисяч доларів.

Якщо ж машина належить українцю, який тимчасово завіз її з-за кордону, то йому треба протягом десяти днів стати на облік в ДАІ, навісити тимчасові українські номери, а свої рідні іноземні здати в МРЕО. Там же він повинен взяти тимчасовий техпаспорт.

Всього цього син президента або його міфічний "приятель" не робили – хоча експлуатували BMW M6 з закордонними номерами понад десяти днів.

З цього можна зробити висновок, що його гіпотетичний "приятель" – іноземець, якщо він може безбоязно їздити з чеськими номерами.

Але у цій легенді Андрія Ющенка "про дружбана з бімером" є слабке місце – на такі машини, які ввезені тимчасово, неможливо оформити доручення. А без нього син президента не може керувати BMW M6. Якщо, звичайно, постійно на сусідньому сидінні не перебуває власник чеської машини, який може підтвердити своє право на авто. Однак Андрій Вікторович у цьому BMW M6 возить себе і свою дівчину Ганну, але аж ніяк не цього фантомного друга.

Є ще один майже неймовірний варіант – припустимо, що доручення Андрію Ющенку було оформлено прямо в Чехії. Тут є певна колізія. Нотаріуси кажуть, що досить лише підтвердити цей документ в чеських органах і з дотриманням всіх норм перекласти українською – і доручення дійсне.

Але по консультації "Українська правда" звернулася до київського МРЕО-8, де обслуговують іноземців, і до Державної митної служби. І там, і там запевнили, що де б не була довіреність видана, якщо машина з іноземними номерами, їздити на ній може тільки власник. Інакше – пряме порушення закону "Про порядок ввезення в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться громадянами на митну територію України".

Там сказано: "Транспортні засоби (...) тимчасово ввезені під письмове зобов'язання про зворотне вивезення, не можуть бути передані у володіння або користування іншим особам".

Тому висновків може бути два – або син Ющенко дійсно є хазяїном цього автомобіля за 800 тисяч гривень, тоді він порушив лише те, що протягом десяти днів не став на облік в ДАІ.

Або ж машина не його і син президента систематично чхає на закон. Що мало при першому ж контролі спричинити доставку цієї машини на штрафмайданчик до з'ясування всіх обставин – бо за кермом була людина, яка не має на це права. Це також потягнуло б за собою невеликий штраф і плату за місце для машини в ДАІ.

Втім, як відомо, авто ніхто не арештовував. При тому, що Андрій Ющенко не просто взяв її покататися на один вечір. Він використовував – а, може, продовжує й далі робити це постійно.

Сина президента щовечора бачили на ній на вулиці Лютеранській в Києві. Більше того, 9 липня у товаристві цієї машини він був зафіксований у Одесі на вулиці Ришельєвській. Є люди, які готові це публічно підтвердити – журналіст каналу ICTV Олександр Бутирський.

Машина з міста борделів

Тим часом "Українська правда" продовжувала шукати чеський гараж, з якого це BMW M6 виїхало до України.

Як відомо, номерні знаки авто – cz 3U1 0401. "Українській правді" у посольстві Чехії в Києві пояснили, що літера U означає місце реєстрації машини – у регіоні Устецький край.

Майже одночасно на зв’язок з редакцією вийшов наш читач Сергій з німецького Дрездена. Його місто знаходиться в 45 кілометрах від обласного центру сусідньої держави – Усті над Лабем (або Усті над Ельбою) – і Сергій там часто буває.

"На вашому фото (машини, якою керує син Ющенка) я бачу, що це не транзитні номера. Власник авто там повинен офіційно проживати. В Usti nad Labem найбільший криміналітет та безробіття в Чеській республіці. Місто знамените борделями, нічними клубами та українською мафією. Клієнти для секс-бізнесу приїжджають з Німеччини, так як Usti nad Labem лежить в 30 км від німецького кордону. Якщо навіть ця машина синового друга – як він стверджує – то тут виникають певні запитання", - написав Сергій.

Запитання виникли й в нас. З іншого боку, слід визнати, що ми не знаємо, чи зареєстровано BMW M6 у цьому підозрілому місті, чи в сусідніх містечках Устецького краю.


Номерний знак з BMW M6, яким користується син президента. Внизу - назва автосалону
Окрім устецьких номерів, на збільшених фото BMW M6 можна розгледіти назву автосалону, де було придбано цей автомобіль. Називається він "Autonagy" й знаходиться в місті Хомутов (Chomutov), що на території цього ж таки Устецького краю.

"Українська правда" зателефонувала до власника автосалону, який назвався паном Нагі та говорив поганою німецькою і російською. За його словами, у них було продано лише одне BMW M6, і власником його став... клієнт з України.

"Цю машину рідко хочуть. І її непросто купити – як, втім, і продати", - сказав пан Нагі.

На заповітне питання, хто ж придбав цей автомобіль, він розчарував: "Це є секретна інформація". Нічого дивного у такій відповіді немає, тому ми запитали напряму, що в Україні існують підозри, що власником є син президента. На це пан Нагі сказав: "Це ваша інформація, не моя!"

Тоді ми спробували пояснити, що якщо підтвердиться факт купівлі у нього машини Андрієм Ющенком, це буде чудова реклама його автосалону. Містер Нагі й тут не дав заговорити собі зуби: "Мені не треба знати, хто купував машину. Головне, щоб все було окей при купівлі. Так і сталося. А хто був покупцем – це вже інша тема".

У такій ситуації з'ясувати приналежність машини можна лише на українських митній та прикордонній службах, де при в'їзді вона була занесена в базу даних. Але, як кажуть, у них немає централізованої системи. Тому, щоб перевірити, на кого зареєстровано BMW M6, яке використовує для власних потреб син президента, – треба знати назву митниці, де автомобіль перетнув український кордон.

"Українська правда" сподівається у цьому питанні на допомогу депутатів, які можуть надіслати запит і відмовити яким відповідним органам буде складніше.

"Моя родина прозвітується перед вами!"

За час після виходу першої публікації стали відомі ще й інші подробиці – поведінки охорони сина президента. За законом його повинні оберігати державні бодігарди. Але, як відомо, Андрій Ющенко заявив, що це приватна фірма – тоді як джерела "Української правди" впізнають у них вишибал з нічного клубу "Чайковський".

До "УП" надійшов лист від представника редакції одного українського журналу. Там розповідається історія, яка ледь не закінчилася бійкою в улюбленому клубі сина Ющенка "Декаданс".

Сварка відбулася між власником цього глянцевого видання і охороною Ющенка-молодшого. Причиною було те, що фотограф журналу зафіксував на плівку сина президента. Фіналом же став грандіозний скандал, який описали так:

"Діалог виглядав як звичайнісінькі розборки, до яких підключилися всі присутні в ресторані відвідувачі. Охорона була озброєна й дозволила собі трохи "зайвих" фраз і відверті погрози. Сам Андрій заохочував таку поведінку своїх "бодігаєв", що більше нагадують бандитів, ніж охоронців. Він сидів і потягував шампанське, обійнявшись зі своєю пасією Ганною".

Журналістське розслідування "Української правди" щодо Андрія Ющенка триватиме, і ми все-таки сподіваємося дізнатися, хто є власником BMW M6, яке заміняє сину президента залізного коня.

Також хотілося б знати, де так вдало "підпрацьовує" син президента, якщо він веде образ життя спадкоємця арабського престолу. І, зрозуміло, у цій ситуації не обійтися без вимоги оприлюднити декларації про прибуток президента, його дружини і сина за минулий рік.

Не далі як у вівторок, під час засідання колегії МВС, Ющенко заявив: "Я вам даю слово, по кожній своїй дії персонально я прозвітуюся перед вами. По кожній приватній операції моя родина прозвітується перед вами". Будемо вважати, момент, коли президент має виконати цю обіцянку, уже наступив.

"Українська правда" звернулася ще раз по коментар до прес-секретаря Ющенка Ірини Геращенко, яка сказала, що зможе дати відповіді на питання після повернення з Японії.

Можливо, секретаріат президента, як зазвичай, сподівається, що скандал "розсмокчеться". Цього разу зам'яти не вдасться. Тільки на сайті "Української правди" першу частину історії про Андрія Ющенка було завантажено майже 70 тисяч разів.

За повним передруком звернулися кілька газет загальним тиражем близько 100 тисяч. Крім того, ця історія про BMW M6 вийшла в найтиражніших українських виданнях "Сьогодні" та "Факти" і перекинулася у російську пресу.

Врятувати репутацію президента у цій ситуації може тільки відвертість, на яку ми сподіваємося.




Початок історії читайте тут:

Андрій Ющенко, син Бога?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді