Ющенко відгородився парканом в стилі Зимового палацу

Вівторок, 23 серпня 2005, 15:58

У Віктора Ющенка тепер новий паркан. Заввишки він два з половиною метри, у найвищій точці на воротах – майже чотири. Цю конструкцію у вівторок зранку почали монтувати на вулиці Банковій, де знаходиться секретаріат президента Ющенка.

Потреба в новому паркані в Ющенка виникла, коли закрили на реконструкцію Маріїнський палац. Проводити переговори тепер він буде або в Будинку з химерами, або в секретаріаті. Відтак прийом офіційних делегацій перенесли прямо на вулицю перед офісом президента, яку взялися перетворити на плац.

Зараз Банкову вимощують гранітними плитами, а прохід до неї по всій ширині з вулиці Лютеранської закривають кованою огорожею. Яка зовні дуже подібна на ту, яку взяли більшовики під час штурму Зимового палацу в 1917 році в Петрограді. Або якою відгороджували Центрвиборчком під час виборів 2004 року.

Ще на кінцівках нової огорожі Банкової гострі штирі. Ніяких приємних асоціацій цей новозведений ансамбль не викликав, якщо згадати, що при Кучмі тут були невеликі ворота на проїжджій частині, які при потребі розсувалися, а пішохідна взагалі не перекривалася, окрім як під час масових мітингів.

Розглядаючи паркан у півтора і ворота у два людських зрости, можна згадати висловлювання самого Ющенка, який уже в статусі президента заявив, що "обличчя європейського міста не асоціюється з парканами, загорожами і шлагбаумами".

"У минулому залишилися часи, коли урядові будівлі були загорожені від народу і біля кожної з них стояли міліціонери. Загороджуватися парканами від народу – це традиція старої влади, від якої час відмовитися", - заявив Ющенко 5 лютого, і за язика його тоді ніхто не тягнув. З тих часів багато що змінилося, включаючи й самого президента...

У вівторок до кореспондента "Української правди", який прибув на місце активних монтажних робіт на Банковій, вийшов один з керівників цього процесу на ім'я Валерій. Він не захотів називати своє прізвище і місце роботи, зате пояснив, що автором огорожі був не Ющенко, а УкрНДІпроектреставрація.

Ще Валерій пояснив, що паркан не можна було робити низьким, бо це не прийнято ставити на площах. Валерій також не згоден, що огорожу саме в такому вигляді поставили навмисно, щоб в майбутньому ні в кого не було бажання взяти Банкову штурмом.

На доказ цього Валерій засунув голову між двома вертикальними металевими прут'ями паркану. За його словами, вона б не пролізла, якби у огорожі була мета захисту від вуличних акцій протесту. Але, як би там не було, взяти секретаріат президента силою, що намагалася зробити взимку нинішня влада, тепер буде майже неможливо.

Керівник Держуправління справами Ігор Тарасюк обіцяє залишити вулицю Банкову пішохідною. Але, як тепер зрозуміло, пройтись по ній можна буде лише якщо будуть відкриті ворота. Тобто раніше, йти чи не йти через цю вулицю, вирішував сам пішоход. Тепер це залежатиме від волі охорони секретаріату президента. Це називається обмеженням прав людини, хоча комусь це твердження може здаватися надто пафосним.

Після перемоги Ющенка невдоволені життям мітингували прямо навпроти центрального входу до президентської канцелярії на Банковій. Це був небачений прояв демократії, люди стояли прямо за огорожею. Яку тепер демонтували. І для протестів залишається місце лише за новим парканом. Бо дуже сумнівно, що тепер якісь групи мітингувальників пускатимуть через ворота на плац.

Тим більше, як розповів той же Валерій, на площі будуть встановлені нові клумби. На "підколку", чому не зробили там фонтан, чоловік жарту не зрозумів і сказав: "Це неможливо, бо грунти і так просідають".

Крім встановлення нового паркану, на Банкову також завезли ліхтарі. Але, запевнили робітники, це ті ж самі, які стояли і раніше. Просто їх пофарбували і розмістять тепер в іншому порядку.

Фото Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді