Держсекретар розказав секрет свого холодильника

Понеділок, 12 вересня 2005, 17:51

Новий держсекретар Олег Рибачук свого часу був єдиним з боку Віктора Ющенка, який публічно підтримав право журналістів "Української правди" розслідувати життя сина президента. Тепер Рибачук, прийшовши на нову посаду, вирішив поставити на собі експеримент про відкритість влади – запросивши на дачу три автобуси з журналістами.

Дача Олега Рибачука насправді не дача, а будинок, де нинішня права рука Ющенка постійно проживає. Знаходиться помешкання у селі Плюти Обухівського району, стоїть на землі площею 30 соток, займає два поверхи і близько 220 квадратних метрів.

Будинок Рибачука. Фото Анатолія Медзика

Преса, яка прибула висвітлювати побут Рибачука, розмістилася у трьох старих "горбатих" ЛАЗах, наданих секретаріатом президента. Уже потім новий держсекретар повідомив, що вирішив не відбирати ЗМІ, які приїдуть до нього, щоб ніхто не був ображений і щоб не морочити голову критеріями відсіву.

Але коли Рибачук на порозі будинку побачив натовп з диктофонами, фотоапаратами і кінокамерами, трохи зніяковів. Він сказав, що не знає, куди всіх розмістити. Однак потім стихійний процес самоорганізувався.

Пресу нічим не пригощали. "Мені тільки що телефонував президент – питав: ну ти там вже жариш-шквариш? Ні. Єдине, що можу вам запропонувати – це воду. І чай для вибраних журналістів", - сказав, жартуючи, Рибачук, намагаючись при цьому робити серйозне обличчя.

Рибачук вважає, що його будинок знаходиться в звичайному селі. "Крутелики тут навкруги наростають, але їх не багато". За словами Рибачука, у необхідності обзавестися будинком його переконував Ющенко ще з часів Нацбанку. "Коли він у Безрадичах почав будуватися, то чотири роки розповідав, що треба бути ближче до землі, поки я наважився".

Рибачук почав будувати, коли ще працював у НБУ, а оселився тут за місяць до відставки уряду Ющенка, перед від’їздом до Греції – тобто на дворі тоді стояв березень 2001 року.

"Зараз Олег досі віддає гроші для погашення кредиту, який він взяв у НБУ для будівництва", - розповіла дружина Інна.

Вигляд збоку. Фото Миколи Лазаренка

Територія Рибачука, обнесена бетонним парканом, межує з річкою. Вихід до якої через задню хвіртку. Крім двоповерхового будинку на подвір'ї, ще є сарай і вольєр для тварин. "У нас чотири собаки, дві кішки і папуга, - розповіла Інна Рибачук. - У собак розділені функції, це зграя, кожна з них несе службу".

Найменший, за словами господарів, займається тим, що ловить мишей. Цей собака тієї ж породи, що і Шурік, який належить Пінчуку і який брав участь у телепривітанні Кучми з новим 2004 роком. Це цвергшнауцер.

Подарунок Ющенка. Фото УП

У 2001-2002 Рибачук один рік і три місяці працював у Салоніках віце-президентом Чорноморського банку торгівлі та розвитку. Він каже, що саме звідти у нього гроші, які дозволяють зараз так жити. Загалом, за словами Рибачука, в декларації у нього близько півмільйона гривень.

Ще з Греції Рибачук привіз папугу – алохвостий африканський жако. "Ми купили його в зоомагазині. Він дивився такими сумними очима, немов казав, що якщо не ми, то ніхто його більше не купить. Коли ми його взяли, він уже умів говорити грецькою мовою, і через два місяці, як ми його привезли сюди, він сказав перші слова українською: "Слава Україні!", - розповіла дружина Рибачука.

За її словами, будинок вони намагалися зробити таким, щоб у ньому був 21 кут, бо це правильно за системою фен-шуй. Інна Рибачук – в минулому викладач гри на піаніно в музичній школі, і дизайном будинку займалася мати однієї з її учениць.

Вітальня Рибачука. Масажне і просто крісло, телевізор, велотренажер. Фото УП

На першому поверсі помешкання знаходиться вітальня, яка одночасно є і кухнею, і їдальнею. Посеред кімнати стоїть масажне крісло, велотренажер, плоский телевізор з діагоналлю під півтора метри. Ще є камін і круте піаніно Yamaha Clavinova.

Кухня Рибачука - без амбіцій. Фото УП

Сімейний бюджет родини тримається на чоловікові та дорослій доньці. "Аня пішла директором школи англійської мови, яку тут в Києві, на Оболоні, відкрила та ж сама школа, яку вона закінчила у Греції", - розповіла дружина Рибачука. Сама вона зараз не працює.

Очевидно, що грошей вистачає – бо, як випливає зі слів Інни Рибачук, утримувати господарство коштує: 120 гривень за електроенергію на місяць, 170 гривень за газ і 150 гривень за телефон – він рахується Обухівським і за дзвінки у Київ платиться як міжгородка.

Крім того, каже вона, у харчуванні вони не вибагливі. "Дуже проста їжа – супчики на воді та велика кількість овочів. Їх так багато, що нам довелося купити другий холодильник", - сказала вона.

Син держсекретаря дванадцятирічний Стас ходить у ліцей "Лідер". "Зараз діти політично дуже підковані. Стасік навчається з сином Пинзеника і ще одного депутата, і вони заводять такі дискусії, що навіть складно уявити", - поділився Рибачук-чоловік.

Родина державного секретаря. Фото Анатолія Медзика

У політичний контекст Інна Рибачук інтегрована на рівні дружби з подружжями членів команди Ющенка. "Це Іра Ігнатенко (дружина міністра екології), Антоніна Шандра (дружина міністра промполітики), Юля Павленко (дружина міністра молоді), Алла Третьякова (дружина першого помічника президента)... Ой, це ж треба всіх перерахувати, щоб ніхто не образився. Ще Аня Мартиненко... (дружина лідера фракції "Наша Україна")".

Так Інна Рибачук видала секрет, що в друзях родини ходять двоє з трьох обвинувачених Олександром Зінченком у корупції.

З Юлією Тимошенко дружина Рибачука не знайома, тільки бачилася на різних заходах, де була передбачена участь політиків разом з дружинами. "У таких випадках вона іде повз присутніх міністрів і з усіма вітається. А так у вузькому колі нам спілкуватися не довелося".

На питання про дружину президента Інна Рибачук усміхнулася, взяла паузу і сказала: "З Катериною Ющенко я знайома...".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді