Скільки (не) вистачить Єханурову?

Понеділок, 19 вересня 2005, 20:11

У вівторок Верховна Рада має голосувати за кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра.

Цей день, схоже, стане іспитом не лише для кандидата на місце голови уряду, але й для президента.

Він покаже, чи є в парламенті проющенківська більшість і чи зберіг глава держави той авторитет, який дав йому Майдан.

Спікер Литвин оцінив шанси Єханурова як 52% на 48%, Кінах – 60 на 40%. В той же час експерти досить критичні в своїх оцінках і думають, що голосів все ж не вистачить.

Рахуємо....

Станом на 19 вересня в парламенті числиться 425 депутатів.

Точно не підтримає Єханурова СДПУ(о), чиє представництво у парламенті нараховує 20 депутатів. Лідер есдеків Леонід Кравчук вже пообіцяв, що фракція "не голосуватиме навіть за янгола, бо вони - опозиція". До того, есдеки останнім часом все частіше підігрують Тимошенко.

Комуністи (56 осіб) брали участь у переговорах з Єхануровим. Остаточне рішення з цього приводу вони винесуть у понеділок. Але, враховуючи демагогічну позицію цієї фракції, висока вірогідність, що голосувати вони теж не будуть з принципу "а баба Яга проти".

Також про відмову голосувати заявили БЮТ та "Регіони України", але тут є нюанси. Особливо, зважаючи на сенсаційну зустріч Віктора Ющенка з Віктором Януковичем. Якщо ще кілька тижнів тому таке рандеву було б безпрецедентною милістю для останнього, то зараз – це скоріше крок відчаю президента, якому ніде шукати опори.

Отже іншого ресурсу не знайшлося, хоча надії були.

У п'ятницю кандидат в прем’єри зустрівся з політрадою СПУ, яка підтримала його кандидатуру. При цьому сторони досягли консенсусу про збереження за соціалістами трьох місць в Кабміні.

У суботу про підтримку Єханурова заявив лідер Народної партії Володимир Литвин, зазначивши, що його партія не просить за це жодних портфелів.

До СПУ на сьогодні входить 26 депутатів, НПУ – 44. Разом це 70 депутатів, до яких сміливо можна приплюсувати позафракційного Володимира Литвина, який також "за" Єханурова.

Не викликає сумніву, що за Єханурова проголосує фракція пропрезидентського "Народного Союзу Наша Україна", яка тепер обміліла до 45 депутатів. Це вже 116 голосів. Щоправда, це тільки якщо "Наша Україна" вся вчасно прокинеться, а окремі її члени не стануть впадати в ревнощі, що інколи з ними трапляється.

Також Єхануров може розраховувати на підтримку рухівців Бориса Тарасюка, який має всі шанси продовжити працювати в Кабміні. Лідер фракції у парламенті В’ячеслав Коваль вже заявив, що "кандидатура Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра може не влаштовувати тільки тих, хто не хоче, щоб у країні стабілізувалася ситуація".

Крім цих фракцій нинішній виконувач обов’язків голови уряду може розраховувати також на підтримку ПППУ Анатолія Кінаха. Лідер партії дуже схвально відгукується про нового претендента. Щоправда, підкріпити свою підтримку Кінах може лише 15 голосами своєї фракції.

Таким чином, в Єханурова набігає 145 голосів на підтримку. Потрібен ще 81. Де їх взяти?

В понеділок про підтримку Єханурова заявила фракція НДП-"Трудової України" з 14 депутатами на борту – яка, не виключено, була створена під поділ портфелів. За словами одного з її лідерів Валерія Коновалюка, фракція збирається запропонувати до складу уряду співголову двопартійного утворення Валерія Пустовойтенка.

Найпевніше, Пустовойтенко претендуватиме на місце міністра транспорту. Чи погодиться на такий торг Ющенко, а з ним і Єхануров, невідомо. Хоча Євген Червоненко може й не зберегти за собою цю посаду, але впустити в уряд Пустовойтенка – це повернутися до прізвищ, що асоціюються зі старою корупційною владою, з якою Ющенко боровся. Тому, можливо, фракція отримає якусь іншу пропозицію.

При цьому слід пам’ятати, що Пустовойтенко є серед підписантів Декларації про співпрацю і стабільність, в якій сторони хоч і не зобов’язувались підтримувати Єханурова, але обіцяли дбати про "забезпечення інтересів Українського народу та зростання його добробуту".

В будь-якому разі, сторони продовжіть зустрічі у понеділок увечері, щоб обговорити всі питання.

Дуже ймовірно, що підтримає Єханурова фракція "Вперед Україна" Пінчука-Мусіяки. Зять Кучми, в якого Тимошенко тільки за останні півроку забрала багато і різного, зробить все від себе залежне, щоб дошкулити давній суперниці.

До того в цій фракції не мають нічого особисто проти Єханурова і вона також підписувала декларацію про співпрацю. Тобто ще теоретично 19 голосів.

Так само підписав декларацію співпраці від імені партії і лідер Української народної партії Юрій Костенко. Ця структура вважала себе ображеною, коли в Кабмін Тимошенко від неї потрапив лише В’ячеслав Кириленко, а Ющенко зарахував їх у чорний список тих сил, які не розглядаються як окремі учасники його блоку на виборах-2006. Крім того, у лідера УНП давні добрі стосунки з Тимошенко.

Але криза підштовхнула Ющенка і Костенка один до одного. Лідер УНП в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі заявив, що його партія не планує виходу з урядової коаліції. Як розповіли "Українській правді" джерела в партії, останні два тижні Костенко "майже жив на Банковій", у нього була не одна зустріч з Ющенком і Єхануровим. Начебто на ній Костенку навіть пропонувалася посада секретаря РНБО. Інший варіант – гуманітарного віце-прем'єра.

Натомість в планах УНП були посади гуманітарного віце-прем'єра (В’ячеслав Кириленко), міністра фінансів (Валерій Асадчев), віце-прем'єра з ПЕК або міністра палива й енергетики (Олександр Гудима). І вони були невдоволені обіцяними портфелями для соціалістів, особливо міністром АПК.

Станом на п’ятницю в УНП були налаштовані голосувати за Єханурова, хоча й вважали, що він не прохідний. Чітке ж рішення має бути ухвалене після засідання вранці у вівторок. Хоча й не були впевнені у всіх партійцях.

Якщо все ж всі голоси УНП (22) зарахувати в скарбницю Єханурова, то вийде загалом 200 голосів.

Є ще фракції партії "Реформи і порядок" та "Єдиної України", а також позафракційні.

"Єдина Україна" Богдана Губського публічно задекларувала підтримку новому уряду з обмовкою, що остаточно прийме рішення про участь у голосуванні після зустрічі з Єхануровим у понеділок о 15.00.

Але зважаючи на те, що Богдан Губський вирішив блокуватися з Тимошенко, щоб продовжити своє перебування в парламенті, то дуже вірогідно, "Єдина Україна" виявиться солідарною з БЮТ.

ПРП свою позицію досі не оприлюднювала. Лідер партії Віктор Пинзеник поки зберігає шанси залишитися працювати в Кабміні. Чого не скажеш про інших. Микола Томенко і Сергій Терьохін зовсім зіпсували свої стосунки з Банковою і побачили нового лідера в образі Юлії Тимошенко.

Крім того, партія ображена на НСНУ через війну за партійний бренд "Наша Україна", який ПРП спочатку сама собі привласнила, а потім цю вивіску в неї відібрав Мінюст. Та й в перспективі виборів місця для ПРП біля НСНУ не було видно.

ПРП – єдина з колишніх осколків блоку Ющенка, що не підписала декларацію про співпрацю, ставши на одну позицію з Блоком Тимошенко.

Як розповів "Українській правді" Тарас Стецьків, засідання фракції може тривати всю ніч. "Моя особиста позиція – треба розмежувати вибори і все інше. Країні треба якось жити сім місяців і їй потрібен уряд. Я вважаю, що треба підтримати Єханурова і буду переконувати в цьому інших", - сказав Стецьків. Скільки таких як він, депутат не назвав, зазначивши лише, що погляди різні.

Тому можливі варіанти: або ПРП підтримає Єханурова, або зробить вільне голосування, або стане на бік Тимошенко.

Якщо ПРП проголосує вся, то шанси Єханурова досить симпатичні. Додаємо до 200 існуючих голосів 19 "Реформ і порядку", плюс треба знайти сім позафракційних. І прем’єрство в кишені.

Але не виключено, що ПРП розколеться, і за Єханурова буде кілька осіб. Скажімо, Стецьків, представник президента Сергій Соболєв і бізнесмен Костянтин Жеваго (не далекий від Порошенка).

Тоді важливо, скільки за Єханурова може проголосувати позафракційних, яких в парламенті 23.

Серед них спікер Володимир Литвин, який буде за, і віце-спікер Адам Мартинюк, який, відповідно до партійної лінії, буде проти.

Позафракційним є нинішній голос Тимошенко в парламенті Олександр Волков, а також Степан Гавриш, який несподівано став наближеним до Тимошенко.

Якщо припустити, що решта позафракційних проголосує за, і хоча б троє прпістів, то виходить 222 голоси.

Плюс в Єханурова є ще резерв у вигляді зареєстрованих ЦВК нових депутатів. Їх четверо, і всі вони списочники блоку Ющенка, тобто можуть дати свої голоси на користь кандидата в прем'єри. Тільки треба, щоб вони у вівторок склали присягу.

І тоді виходять бажані 226 голосів.

Але цьому можуть завадити особисті амбіції, особисті образи (не на Єханурова, а на Ющенка, Порошенка чи ще когось), елементарна недисциплінованість і підкилимні ігри.

Додати шансів Єханурову можуть:

а) відступники від генеральної лінії фракцій, які вирішили не голосувати

б) ті, хто вирішить змінити фракційність. Наприклад в БЮТ є чимало гостей, які прийшли в провладну фракцію, а опинилися в опозиції (ті ж Цкітішвілі чи Хмельницький).

в) допомога фракції Януковича. Незважаючи на те, що вранці "Регіони" відмовилися брати участь в голосуванні, ця позиція могла змінитися після зустрічі Ющенка з їх лідером.

"Не виключено, що фракція Партії регіонів, яка налічує 52 депутати, погодиться віддати Єханурову необхідні голоси в обмін на кілька міністерських портфелів", - вважають експерти MARTIN group. Але в цьому разі уряд виглядатиме як дивний "помаранчево-біло-синій" симбіоз, сформований прибічниками недавніх антагоністів", зауважують вони. Що може неправильно зрозуміти народ і використати на свою користь Тимошенко.

***

Зрозуміло, що Єхануров, президент і їх команда проведуть у консультаціях не лише цей вечір, але й ніч.

Однак не виключено, що голосування у вівторок не буде. Наприклад, СДПУ(о) заблокує трибуну, вимагаючи створити слідчу комісію. Або депутати відкладуть розгляд питання, бажаючи послухати, що скаже опівдні генпрокурор Піскун за підсумками перевірки фактів про корупцію.

Також не виключено, що зранку Єханурову буде поставлено умову – "не голосуємо без політреформи". Ідея належить силам, близьким до Тимошенко, яка запланувала пришвидшити вступ змін до Конституцію в силу.

Полягає вона в тому, щоб спочатку ухвалити закон 3207-1, який стосується внесення змін до Конституції про місцеве самоврядування. Не виключено, що разом з цим документом парламенту запропонують прийняти нові перехідні положення, згідно з якими вся політреформа вступатиме в силу не 1 січня 2006, а з 1 жовтня 2005 року.

Подібні заяви пролунали в понеділок з вуст близьких до Тимошенко Олександра Волкова і лідера БЮТ Олег Білорус. Зрозуміло, що у разі дострокового перерозподілу повноважень між президентом, прем’єром і парламентом логічним є і завчасні вибори. Найбільше голосів набере Тимошенко – і саме вона, а не Єхануров, претендуватиме на посаду голови уряду.

Втім, у іншої сторони – інші плани. Спікер Володимир Литвин вже попередив, що якщо Верховна Рада не прийме позитивне рішення у голосуванні за Єханурова, консультації по цьому питанню будуть продовжені.

Литвин також попередив депутатів, що заблокувавши роботу парламенту і не прийнявши рішення щодо затвердження прем'єр-міністра, Верховна Рада повинна буде взяти на себе відповідальність за економічну, соціальну і політико-моральну атмосферу в суспільстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді