Новий склад Кабміну. Команда Віктора Ющенка і Юрія Єханурова

Вівторок, 27 вересня 2005, 19:50

Кабмін Юрія Єханурова починає набувати конкретних обрисів. У вівторок президент Віктор Ющенко призначив 15 міністрів нового Кабміну. Як і передбачалося, більшість з них перекочували зі старого Кабміну. Дехто з них, щоправда, змінив свій статус. Є в уряді й кілька новачків.

Політолог Андрій Єрмолаєв з центру "Софія" вважає, що "Ющенко обрав зрозумілий як для президента, але досить прямолінійний курс".

"Я не кажу, що це добре або погано. Це створює досить непросту ситуацію для уряду. Ющенко сформував склад уряду із залученням того активу "Нашої України", який виконував функції антикризового менеджменту. На тлі тієї компроматної війни, йому потрібне посилення інших позицій – залучення до складу уряду професіоналів. Крім того, Ющенку важлива реабілітація іміджу, створити умови для успіху "Нашої України" на парламентських виборах", - зазначив Єрмолаєв.

"З іншого боку, новий склад уряду досить вразливий для критиків. "Наша Україна" бере на себе повну відповідальність за ситуацію в країні, оскільки представники "Нашої України" складають ядро уряду. Після 1-2 місяців роботи уряд буде займати більш активну політичну позицію. Можливі і конфлікти, вони є даниною політичної моди, але вони будуть стосуватися більше професійної діяльності", - сказав Єрмолаєв.

На думку політолога Віктора Небоженка, "новий уряд – це старий уряд, звільнений від духу, букви й кадрів Тимошенко та будь-якого її впливу".

"З іншого боку – це чисто технічний уряд, тобто це люди, які не претендують на політичні погляди, на політичну волю, не збираються займатися піаром. Частина з нових міністрів за сприятливих обставин можуть потрапити у передвиборчий список на виборах 2006 року", - зазначив Небоженко.

"Це не уряд героїзму, який демонструвала Тимошенко. Ющенко явно підбирав людей, яких він добре знав, які не будуть конфліктувати, які легко здадуть свою посаду, якщо він вимагатиме заміни. Ющенко сильно втомився від фантастичної й сумбурної роботи попереднього уряду, тому він бере людей, які, він знає, нічого не витворять, коли він кудись виїде, або коли він прийде на засідання Кабміну".

"Перша стратегія була така: сильний прем'єр-міністр і слабкі міністри. Але це закінчилося тим, що практично частина міністрів перейшла на сторону Тимошенко від Ющенка. Зараз він вибрав середнього прем'єр-міністра й середніх міністрів, які приблизно рівні по своїй кваліфікації, по своїй біографії, по своїй незалежності від Ющенка", - сказав Небоженко.

СКЛАД УРЯДУ. НОВІ МІНІСТРИ

Отже, крім прем’єр-міністра Юрія Єханурова, якого призначено в Кабмін минулого четверга, в ньому тепер також працюють:

Перший віце-прем'єр-міністрСтаніслав Сташевський. Інженер–електрик за освітою, до цього він працював у парламенті, до якого обрався від партії "Єдність". До цього в 1992-96 був другою особою будівельної компанії "Київміськбуд", потім працював першим заступником голови Київської міської державної адміністрації.

В 2001 році став міністром палива та енергетики в уряді Ющенка, у спадок на цій посаді залишився прем'єру Кінаху. Наприкінці року його звільнили, і Сташевський пішов готуватися до виборів у парламент, за округом у центрі Києва.

На думку політолога Костянтина Бондаренка з Київського інституту проблем управління, це призначення є логічним: "Сташевський – це давній приятель Юрія Єханурова ще з 1980-х років, коли вони всі – Омельченко, Сташевський, Єхануров і Поляченко – працювали в структурі ГоловКиївміськбуду".

"Колись Єхануров пролобіював призначення Сташевського в уряд Ющенка, зараз він взяв його до себе першим заступником. Сташевський буде тихим виконавцем і дублером Єханурова, якому він довіряє, який не буде його підсиджувати".

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що Сташевському не доведеться нудьгувати: "Я думаю, що Сташевський буде виконавчим директора Кабміну. Оскільки Єхануров, у силу визначених обставин, об'єктивно буде змушений виконувати низку публічних функцій, тому потрібна буде людина, що буде займатися звичайною роботою. Він здатний збалансувати роботу уряду в плані публічних оцінок. Єханурову потрібна організаційно-технічні працівники".

Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко. Член Української народної партії, який в минулому уряді був міністром праці й соціальної політики.

Костянтин Бондаренко: "Якщо потрібно було поставити когось на посаду гуманітарного віце-прем'єра, а не ліквідувати її взагалі, то Кириленко не є найгіршою кандидатурою. Призначення Кириленка є більше політичним рішенням, щоб Українська народна партія Юрія Костенко залишилася з Ющенком".

Андрій Єрмолаєв: "Кириленко вміє сполучити якості члена уряду і професійного менеджера. Він молодий і здатний вирішувати задачі активної політичної роботи".

Віктор Небоженко: "Для Кириленка це перепризначення. Йому сказали йти на цю посаду, він і пішов. Звичайно, це може бути краще, ніж Томенко, тому що Кириленко щиро спробує управляти соціально-гуманітарною сферою, а Томенку більше подобалася публічна, політична діяльність, піар. Там він почувався краще, ніж зустрічатися з директорами шкіл й університетів, лікарень, з пенсійним фондом, де тільки одне питання - дати грошей. Я не думаю, що Кириленко - це якесь символічне призначення".

Віце-прем'єр-міністр з регіональної політики – Роман Безсмертний. Зберіг свою посаду з минулого уряду. Чим опікуватиметься конкретно Безсмертний, в указі президента не вказано. Але Юрій Єхануров йому пропонував працювати над регіональною реформою.

Безсмертний – голова політради партії Ющенка "Народний Союз Наша Україна" та друг звільненого міністра надзвичайних ситуацій Давида Жванії. Також Безсмертний завжди конфліктував з Тимошенко. Не виключено, що йому доведеться суміщати посаду з підготовкою НСНУ до виборів.

Посада ще одного віце-прем'єр-міністра поки що залишається вакантною. В уряді Тимошенко він був куратором євроінтеграції, але в уряді Єханурова такої спеціалізації не буде. Зате може з'явитися профільний віце-прем'єр з АПК або ПЕК.

У першому випадку на крісло претендуватиме радник Ющенка Леонід Козаченко, який був на цій посаді в уряді Кінаха. Віце-прем'єром з питань паливно-енергетичного комплексу лобіювали донецького Віталія Гайдука, але він навряд пройде, бо є представником великого бізнесу – "Індустріального союзу Донбасу". Ще більш неймовірною є кандидатура Олександра Гудими з Української народної партії.

Економічний блок в уряді Єханурова сформовано наполовину. Хто стане новим міністром фінансів, поки не відомо. Як повідомляли джерела "Української правди", для остаточного рішення про перезатвердження Віктора Пинзеника у нього мала відбутися ще одна зустріч з президентом. Ціною перебування в уряді для нього може бути усунення з посади лідера партії "Реформи і порядок", розкол у ній чи принаймні вихід кількох знакових особистостей.

Андрій Єрмолаєв: "Пинзеник, який мовчав при Тимошенко, може заговорити як ідеолог-реформатор при Єханурові. Тоді цю функцію виконував Терьохін, і, на мою думку, не дуже добре".

Міністр економіки – Арсеній Яценюк. До цього працював заступником губернатора Одещини, а в 2003-2004 був заступником голови Нацбанку.

Костянтин Бондаренко: "Прогнозувалося, що після зміни влади Арсеній Яценюк не зникне, і зараз він повертається зі своєрідного заслання у Одеській області. Професійні якості Яценюк продемонстрував під час помаранчевої революції на чолі НБУ. Його повернення є природним явищем, при цьому не можна казати, що його прихід в уряд Єханурова хтось лобіював. Упевнений, що Яценюк у майбутньому ще заявить про себе".

Андрій Єрмолаєв: "Яценюк – дуже перспективна фігура, він може виконати роль одного з економічних ідеологів. Ющенко хоче підсилити економічний блок, одна з задач Ющенко – проведення більш активних економічних реформ".

Віктор Небоженко: "Яценюк дуже сильно підтверджує, що Ющенко, на жаль, принципово не шукає нових людей. Він не будує, як гарний державний тесляр, довгу лаву запасних, щоб оновити українську еліту. Він працює тільки з тими, кого знає: або родичі, або дружні відносини, або ті, кого він знає по роботі в гарному сенсі слова. Поганих він не бере. Але це, чесно кажучи, уже вчорашній день".

Міністр з питань надзвичайних ситуацій – Віктор Балога. Досі був губернатором Закарпаття.

Костянтин Бондаренко: "Він очолив Міністерство надзвичайних ситуацій, бо значна частина коштів МінНС іде саме на Закарпаття. Балога – близький до Ющенка і Порошенка, він отримав доволі потужне міністерство. Балога однозначно зробив ставку на Ющенка ще у 2001 році, та, крім того, самовіддано боровся з СДПУ(о) на їх території. Призначення Балоги – це опосередковане залишення Порошенка у владі".

Андрій Єрмолаєв: "Балога – дивне, ризикове, призначення Ющенка, на межі фолу. Я не знаю, чим керувався президент, коли призначав його. Кілька років Балога був фігурантом політичних розборок між тодішньою опозицією "Нашою Україною" та СДПУ(о). Есдеки вважають, що він чиновник-бізнесмен, і його прихід – елемент дискредитації Ющенка. Я не вважаю, що він належить до великих реформатів. Він проблемний з іміджевої точки зору".

Віктор Небоженко: "Балога робитиме все, що йому скаже Ющенко, він буде намагатися виконати будь-яке його завдання, цей весь уряд виконавців. Ющенко підбирав саме таких людей – Сташевський, Балога тощо..."

Міністр праці та соціальної політики Іван Сахань. Раніше він працював на цій посаді в уряді прем'єра Ющенка, а також Пустовойтенка і Кінаха. Останнім часом був гендиректором ТОВ "Алюміній України", яке є власністю російського мільярдера Олега Дерипаски.

Костянтин Бондаренко: "Сахань – колишній комуніст, і як людина лівих переконань, був найкращим міністром праці та соціальної політики".

Андрій Єрмолаєв: "Це людина, що входить у те число професіоналів, що будуть займатися розв’язанням реальних проблем. Рішення прийняте раціональне. Можна сказати, що Сахань буде знаходитися в управлінні Кириленка і буде виконувати крім прагматичних, певні політичні функції. Нема сенсу розглядати призначення Саханя як самостійне призначення, а скоріше, варто розглядати його в контексті підвищення Кириленка".

Міністр Кабінету міністрів – Богдан Буца. До цього був першим заступником Єханурова у виконкомі партії "Народний Союз Наша Україна".

Костянтин Бондаренко: "Богдан Буца – це львів’янин, який працював з Єхануровим ще у Фонді держмайна в середині 1990-х. І запрошення його на посаду міністра Кабінету міністрів є абсолютно природнім".

СКЛАД УРЯДУ. СТАРІ МІНІСТРИ

- міністром внутрішніх справ президент залишив Юрія Луценка;
- міністром закордонних справ перепризначений Борис Тарасюк;
- міністром охорони навколишнього природного середовища перепризначено Павла Ігнатенка;
- міністром освіти і науки залишився Станіслав Ніколаєнко;
- міністром аграрної політики залишився Олександр Баранівський;
- міністром промислової політики знову призначено Володимира Шандру;
- міністром вугільної промисловості перепризначено Віктора Тополова;
- міністром палива та енергетики знову призначено Івана Плачкова;
- міністром у справах сім'ї, молоді та спорту залишився Юрій Павленко.

Президент уже підписав укази про звільнення міністра охорони здоров'я Миколи Поліщука, міністра культури Оксани Білозір та міністра юстиції Романа Зварича. Але указів про призначення на ці посади досі немає. Також поки що невідомо, хто стане міністром транспорту.

Водночас досі не зовсім зрозуміла ситуація з міністром оборони Анатолієм Гриценком. Указу про його звільнення чи перепризначення оприлюднено не було, однак в.о. заступника глави секретаріату президента Борис Соболєв заявив, що він залишився на посаді.

Ще одним очікуваним призначенням став перехід на місце секретаря Ради нацбезпеки та оборони Анатолія Кінаха. Те, що він не працюватиме поряд із новим прем'єром, було очевидно – вони керують конкуруючими бізнес-об'єднаннями: Кінах очолює союз промисловців і підприємців, а Єхануров – союз малих, середніх і приватизованих підприємств.

Костянтин Бондаренко: "Призначення Анатолія Кінаха в РНБОУ означає, що президент перевів Раду нацбезпеки на ручне управління самим собою".

Андрій Єрмолаєв: "Це правильне рішення, таким чином, президент підсилює роль РНБО. Кінах – самостійний політик, лідер партії, і він поліпшить діяльність Ради нацбезпеки і після Порошенка буде сприяти стабілізації діяльності цього відомства".

Віктор Небоженко: "Ющенко знає Кінаха давно. Особливо Кінах відгукнувся в боротьбі з Тимошенко, він показав себе стійким солдатом, лояльним до президента. І президент ставить людину, якій може довірити РНБОУ і при цьому не буде лютої критики, як це було з Порошенком. Дійсно, він нічого не знає про національну безпеку, але він чітко налагодить роботу й буде щось там робити".

Фото "Української правди", PHL, Нашої України та прес-служби Кабінету міністрів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді