Мельниченко зареєстрував свій товарний знак

Середа, 28 вересня 2005, 19:32

Справа Гонгадзе і записи Мельниченка вже давно стали ознаками передвиборчої боротьби. Тільки тепер, здається, у всіх, хто захоче скористатися заповідним словосполученням "записи Мельниченка", можуть виникнути проблеми, оскільки майстер піддиванних записів вирішив зареєструвати свій промисловий знак.

Якщо раніше Мельниченко ходив з протягненою рукою по сильних світу цього з проханням допомогти на розшифровку записів, то тепер він зможе легально отримувати гроші за свій "товар".

"Українська правда" отримала електронний витяг з бази даних зареєстрованих в Україні знаків для товарів і послуг, що ведеться Українським інститутом промислової власності (в народі – "Укрпатент").

З документа випливає, що 22 лютого 2005 року патентний повірник Микола Хазин за дорученням Мельниченка Миколи Івановича, що проживає за адресою м. Київ, вул. Беретті 8, кв. 128, подав заявку в департамент інтелектуальної власності при міністерстві науки й освіти України.

Об'єктом правового захисту було заявлене словосполучення "Записи Мельниченка", яке охороняється щодо класів 16 (друковані і періодичні видання) і 41 (послуги, пов'язані з аудіо і відеозаписом, а також монтажем).

Департамент прохання задовольнив. Інформація про реєстрацію була опублікована 15 серпня 2005 року в бюлетені "Промислова власність" (видається 15 числа кожного місяця і містить усі реєстрації за минулий місяць).

Тут треба згадати, що влітку цього року редакції "Української правди" та газети "Факти" отримували дивні звернення від адвоката Мельниченка, який просив не використовувати фото майора в матеріалі про прослуховування, а також забороняв поширювати будь-яку інформацію щодо нього або записів, зроблених ним у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми. Привід – майора не влаштовували "пересмикування", до яких начебто вдавалися журналісти.

Крім того, Мельниченко звернувся до одного з телеканалів зняти з ефіру програму, яку готували про нього, і в якій містилися досить неприємні відгуки про його діяльність.

Що стосується самих записів, то, крім Мельниченка, вони, з його ж волі, в різний час опинилися у екс-керівника парламентської комісії зі справи Гонгадзе Олександра Жира, Фонду громадських свобод Березовського тощо.

Ні в першому, ні в другому випадку Мельниченко вже не міг контролювати процес поширення, фактично втративши статус монополії на український "ящик Пандори".

Скотившись на маргінес української політики, Мельниченко вирішив захищатися за допомогою законодавства.

Тепер свідоцтво надає Мельниченку "виключне" право користуватися і розпоряджатися знаком "за своїм розсудом".

Він може ставити свій логотип на товарах і при наданні послуг, для яких його зареєстровано, на упаковці товарів, у рекламі, друкованих виданнях, на вивісках, під час показу експонатів на виставках і ярмарках, що проводяться в Україні, в проспектах, рахунках, на бланках та в іншій документації, пов'язаній із введенням зазначених товарів і послуг в господарський оборот, зазначає стаття закону "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

Той же закон визначає, що використанням знака визнається:

нанесення його на будь-який товар, для якого знак зареєстровано, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов'язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням знака з метою пропонування для продажу, пропонування його для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення);

застосування його під час пропонування та надання будь-якої послуги, для якої знак зареєстровано;

застосування його в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах.

Знак визнається використаним, якщо його застосовано у формі зареєстрованого знака, а також у формі, що відрізняється від зареєстрованого знака лише окремими елементами, якщо це не змінює в цілому відмітності знака.

Так що не виключено, що ми матимемо нагоду побачити навушники з лейблом "записи Мельниченка" чи диванчики аналогічної фірми. Так само як можуть з'явитися у продажу серії звукового триллеру з відповідною назвою.

Свідоцтво надає Мельниченку виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди, якщо інше не передбачено цим законом:

зареєстрований знак стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг;

зареєстрований знак стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання можна ввести в оману щодо особи, яка виробляє товари чи надає послуги;

позначення, схоже із зареєстрованим знаком, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг, якщо внаслідок такого використання ці позначення і знак можна сплутати;

позначення, схоже із зареєстрованим знаком, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання можна ввести в оману щодо особи, яка виробляє товари чи надає послуги, або ці позначення і знак можна сплутати.

Простіше кажучи, якщо хтось почне виробництво аудіокасет під маркою "Записи Мельниченка", або захоче зняти фільм з такою назвою - проти нього можна буде подати позов про порушення прав на знак.

Разом з тим, схоже, Мельниченко так і не може заборонити журналістам згадувати словосполучення "записи Мельниченка" без його дозволу. Це підтверджується пунктом 6 ст. 16 закону "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг":

Виключне право власника свідоцтва забороняти іншим особам використовувати без його згоди зареєстрований знак не поширюється на: [...]

абз. 4: некомерційне використання знака;

абз. 5: усі форми повідомлення новин і коментарів новин;

Мельниченко Микола Іванович володітиме знаком "Записи Мельниченка" до 22 лютого 2015 за умови виплати щорічного збору за підтримку реєстрації. Після цього відповідно до закону "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" допускається продовження строку дії реєстрації на періоди по 10 років.

Захист авторських прав обійшовся Мельниченку в 1020 гривень (без врахування оплати праці повірника): 600 гривень за подачу заявки, 300 гривень за один додатковий клас, 120 (60 х 2 класи) гривень за публікацію свідоцтва.

Кожні 10 років йому доведеться платити близько 270 доларів за продовження дії своїх прав. Хоча стягнення з порушника захищених прав може бути значно більшим. Але чи захоче хтось інший використовувати такий нещасливий бренд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді