Скандальна прес-конференція Зінченка

Понеділок, 5 вересня 2005, 15:57

Прес-конференція Зінченка дійсно була скандальною. Чому колишній держсекретар подав заяву про відставку було головною загадкою уік-енду, що минув.

Казали про те, що він "не спрацювався" з оточенням Ющенка, що йому не сподобалась атмосфера, що в самого Зінченка нічого не вдалося на посаді і це було єдиним можливим для нього рішенням.

Мотивація Ющенка, який того ж дня, без довгих роздумів, звільнив свого колишнього голову секретаріату, натякає, що президенту також не дуже сподобалось, як Зінченко справився із своєю роботою.

Проте заява Зінченка майже один в один повторила скандальний ефір екс-помічника Тимошенко Михайла Бродського. Він каже про корупцію в оточенні Ющенка. Називає Порошенка, Третякова і Мартиненка і вимагає їх звільнення. Як і Бродський, не надає фактів корупції, тільки натякає на участь у перерозподілі власності на ЗМІ та під час реприватизації.

Судячи з його власної заяви, він розповів все, що знає, Ющенку. Але той прийняв його заяву. Це свідчить про одне – або Ющенко не вірить Зінченку, або він погоджується на відкритий корупційний скандал у своїй владі.

Своєю заявою Зінченко справив враження на журналістів. Більшість з тих, хто зміг на цій прес-конференції сісти, довго аплодували йому після заяви.

Водночас дуже слабкою ланкою його промови було те, що всю свою заяву він прочитав із листочка, не відриваючи очей. Він так і не назвав конкретних фактів у переліку корупційних дій оточення Ющенка. І не подивився в очі Порошенку, коли говорив свої гучні фрази.


***

Колишній голова секретаріату Олександр Зінченко звинувачує в корупції секретаря РНБО Петра Порошенка, першого помічника Олександра Третьякова і лідера парламентської фракції "Наша Україна" Миколи Мартиненка.

"Результат зусиль сотень патріотів України намагається використати у власних цілях невеличка групка авантюристів від політики. Утворивши власне кланове LTD, утворивши інформаційну блокаду президента, перевівши його у віртуальний, а не реальний світ, цинічно і нахабно перекручуючи справжнє життя і справжні акценти цього життя, нехтуючи сподіваннями і віруваннями своїми співвітчизників, вони крок за кроком реалізують план максимально використати владу для власного накопичення капіталу, приватизувати й привласнити те, що тільки можливо.

Мета – монополія, перебирання владних повноважень до своїх рук. Пригадайте - узок круг этих акционеров, страшно далеки они от народа".

Якщо не зупинити ці процеси жорстко і вчасно, в країні відбудеться контреволюція.

Слова, що стали лунали останнім часом в критичному плані про оточення президента, потребують персоніфікації. Назву декого. Секретар Ради національної безпеки і оборони Порошенко, перший помічник президента Третяков, кілька їх партнерів, як Мартиненко, цинічно і системно реалізують свій сценарій використання влади у власних цілях.

Зміст сценарію має наступні основні елементи: власність, суди, правоохоронні органи, кадри, засоби масової інформації, влада. Саме Порошенко наполягав і врешті досяг незаконної передачі під контроль РНБО судової гілки влади, хоча вона за самим своїм змістом є незалежною.

Протести представників судової системи стали гласом волаючого у пустелі. Замість очікуваної реформи ми спостерігаємо стогін суспільства від несправедливості того, що має бути вершиною правосуддя.

Знову, як за часів Кучми, повернулося телефонне право і відвертий прямий тиск на суддів.

Земельна реформа, за версією Порошенка, вироджується на систему підпорядкування найважливішого державного ресурсу, здійснюється неприхований і цинічний тиск на суб'єктів господарської діяльності через загрозу втрати ними частини власності. Підприємці Криму, Одеси, Донецька, Іллічівська, Дніпропетровська, Вінниці, Чернівців - добре знайомий почерк.

Для того, щоб повністю розв'язати собі руки здійснюється спроба підпорядкувати собі правоохоронні органи. ... Верхом цинізму і беззаконня є спроба зробити з Ради національної безпеки і оборони, а точніше її апарату, нове НКВД, всесильне і могутнє.

Перший помічник президента Третяков з точністю до мікрона відтворює систему свого попередника в адміністрації Кучми Льовочкіна, увійшовши до наглядових рад Ощадбанку, Укртелекому, видавничої справи, контролюючи процеси у нафтовій і газовій сферах. Саме його зусиллями поновлено на роботі заступника голови НАК "Нафтогазу" пана Воронова, який організовував газові схеми при режимі Кучми", заявив Зінченко.

"Сьогодні Третяков активно працює на ниві перерозподілу сфер впливу в засобах масової інформації. Саме він відрізав президента від адекватного потоку інформації, пропускаючи потрібних людей. Це не складно зробити, відповідно організувавши, точніше дезорганізовувши робочий графік президента, доступ до нього. Ті, хто має власну думку і бачення, живу і нестандартну, по 3-5 місяців чекають на волю першого помічника", продовжив Зінченко.

За його словами, попасти до президента іншої можливості немає, навіть для тих, хто "не менше за Третякова чи Порошенка працював на загальну перемогу революції".

"Порошенко, Третяков і компанія, посилаючись на президента, призначають своїх всюди, де тільки можна, свідомо тиснуть на незалежну судову гілку влади, вільно почувають себе в приватизаційних процесах", заявив колишній держсекретар.

"Здавалося б саме тому у вищому ешелоні влади має працювати вимога Майдану – відокремлення бізнесу від влади. Це саме вас стосується, Петро Олексійович", - звернувся Зінченко до секретаря РНБО Порошенка, який також прибув на прес-конференцію.

Насправді, вони не просто нехтують цим, вони збагнули "влада наша – вона мусить працювати на нас".

"Здається, що відбувається калькування недоліків системи Кучми, навіть партію створюють не як політичну організацію, а як бізнес-клуб, як декор адміністративного ресурсу", - зазначив він.

"Здавалося б, якщо така невеличка група, то чому під загрозою опинилися системні досягнення революції? Відповідь проста – носії загрози мають величезні можливості впливати на державні процеси.. монополізували вплив на президента", - зазначив він.

Він також повідомив, що неодноразово добивався у президента "зупинити Порошенка". "На останніх зустрічах усунення Порошенка і команди з посад стало ключовою умовою можливості моєї подальшої роботи в команді президента", - зазначив він.

Зінченко також зазначив, що раніше не говорив про це, бо "максимально намагався добитись єдності команди". Він підкреслив, що вважає, що секретаріат – один з головних чинників єднання команди.

Він також подякував Ющенку за "надзвичайно яскравий" і тривалий період співпраці, за довіру очолити його апарат, за терпіння.

"Але у кожного є вибір – можна змиритись і увійти в долю. Все стане на свої місця і можна працювати мирно. Спокійно і в злагоді. Я ж не можу і не хочу терпіти цю наругу над законом, і свій вибір зробив на Майдані", - зазначив він.

Він підкреслив, що мова йде не про структуру апарату або додаткові повноваження. "Своєю відставкою я намагаюся максимально гостро і тепер вже публічно дати зрозуміти в першу чергу і самому президенту і всій владній команді крайню небезпеку ситуації. А тих , хто вважає, що бєзпрєдєл був, є і буде, попередити – глибоко помиляєтесь. Я не виторговую дивіденди, заводики чи особливі умови, але треба вжити негайних дій. В першу чергу виконати те зобов’язання, що на себе ми брали на Майдані, те зобов’язання, яке взяв на себе президент і в Сорочинцах 24 серпня – рішуче оновити кадри", - зазначив він.

Він також висловив перелік пропозицій, при виконанні яких він готовий працювати у команді президента. Він запропонував повернути конституційний зміст діяльності всім органам влади. "Архітектура має бути чіткою і зрозумілою. Як для громадян, так і для всіх державних службовців", - зазначив він.

Він також запропонував РНБО повернутись "до колективної роботи", тобто до "до нормальної процедури напрацювання та підготовки державних рішень". Він підкреслив, що апарат має бути "виключно допоміжною ланкою".

Зінченко також вимагає звільнити з посади секретаря РНБО Порошенка, а також утворити президентську раду з найвпливовіших представників суспільства – як майданчик для публічного обговорення найважливіших проблем сьогодення країни. Він підкреслив, що така рада не буде заміною РНБО. Зінченко зауважив, що для того, щоб повернути громадський контроль над інституціями, "потрібно максимально використовувати можливість відповідних інституцій".

Він також повідомив, що неодноразово добивався у президента "зупинити Порошенка". "На останніх зустрічах усунення Порошенка і команди з посад стало ключовою умовою можливості моєї подальшої роботи в команді президента", - зазначив він.

Зінченко також зазначив, що раніше не говорив про це, бо "максимально намагався добитись єдності команди". Він підкреслив, що вважає, що секретаріат – один з головних чинників єднання команди.

Зінченко вимагає не допускати сумісництва в законодавчій і виконавчій владі а також звільнити всіх сумісників.

"Припинити порочну практику головування вищих посадовців у наглядових радах загальнонаціональних компаній та підприємств, які мають на меті отримання прибутків. Думаю, що президент має усі підстави ініціювати відкрите й публічне обговорення на найвищому рівні у різних форматах гострих проблем сьогодення. Тільки так можна почати розв’язувати вузли а не вносити їх. Інакше Помаранчева революція захлинеться. Саме вона підняла з колін тих, хто глибоко був переконаний у неможливості глибоких демократичних змін в Україні. Але скептики помилилися, Помаранчева революція відбулася. Переконаний. Вона переможе й сьогодні. Обов’язково!", завершив свою заяву Зінченко.

На питання, як відреагував президент на його відставку, Зінченко відповів, що "перші симптоми ми починали обговорення в березні і в квітні. Тоді, за словами Зінченка, стосувалося пункту указу президента про судові органи.

"Я намагався максимально тривалий час переконувати президента не підписувати документ, який вкладав в середину контрольних функцій РНБО судову систему", - сказав він.

Він також зазначив, що звільнення людей, яких він назвав, є його умовою для того, щоб "дійсно поновити командну роботу".

"Безумовно, наш президент, думаю, очікує і очікував, що колеги, які в тому числі стоять тут, наберуться мужності до кінця сесії, не вагаючись, написати заяву про своє звільнення від депутатських обов’язків і не камуфлювати ситуацію, направляти цей лист на адресу регламентного комітету, для того, щоб воно тягнулося", - сказав Зінченко.

"Ці мульки ми вже бачили і ними досконало володіє система, яка хоче утриматись", - додав він.

Зінченко вважає, що Ющенко "глибоко усвідомлює ситуацію, що так далі тривати не може". "Я вважаю за неможливе зберігати такий стан рівноваги і просто займатися кадровою чи апаратною роботою в не публічній сфері".

Екс-держсекретар нагадав, що "за умов корпоративної етики" він не міг виступити з такою заявою раніше, перебуваючи на посаді держсекретаря.

"Це було б некоректно по відношенню до президента, до посади, яку я займаю. Я сьогодні виступаю як публічний політик і можу обговорювати будь-які питання", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи доповідав Зінченко раніше президенту про ситуацію в секретаріаті і чи реагував на це Ющенко, Зінченко зазначив, що "реакція відбувалася частково, і в сумованому вигляді сьогодні є підстави говорити, що президент стурбований ситуацією". "Безумовно, у нього відбувається низка контактів з людьми владного спектру", - додав він.

На питання, що збирається Зінченко робити після своєї відставки, він пожартував: "Після цієї прес-конференції я зі своїми друзями піду пообідаю, а потім будемо розбиратися, що далі робити".

Він також відкинув можливість свого призначення на посаду посла України в Росії. "Це дивна пропозиція. Це або виклик піар-техноглогів, або... я не буду далі занурюватися в аргументації", - сказав Зінченко.

Відповідаючи на питання, чому президент раніше не звертав уваги на факти втручання в роботу секретаріату, які вказував Зінченко, він відповів, що "основна причина в тому, що всі ми надто були під зарядом Майдану, і всі ми сподівались на те, що Майдан дасть не тільки організаційні, але й морально-етичні засади формування влади".

"Я кілька разів чув від президента, що це неможливо (втручання), цього не може бути. Це його морально-етична позиція, він, так як і ми всі, стояв на Майдані і очікував від своїх колег винятково етичної і моральної поведінки. Тому я його розумію, чому він одразу не реагував, але я думаю, він зреагує", - сказав екс-держсекретар.

Водночас Зінченко переконаний, що навколо Ющенка є "віддані, чесні, грамотні політики". "Є люди, які готові говорити чесно, говорити мовою правди. Є люди, які готові закомуфлювати...", - продовжив він.

На питання, чи обговорював він ситуацію з Тимошенко, Зінченко відповів: "Ні, я таку низку питань не обговорював з Тимошенко, бо вони стосуються в першу чергу президента... Що стосується цілісності справжніх кроків, які дадуть можливість системно спрямувати у майбутнє країну, то говорили. Говорили щодо системи дій у владної вертикалі, щодо конкретних позицій галузевих, але в такому контексті мова не йшла і не могла іти", - сказав Зінченко.

"Не йдеться про те, щоб я пішов очолювати штаб якоїсь сили. На сьогоднішній день я вирішую зовсім інші задачі", - додав він. Зінченко спростував чутки щодо того, що існує його згода з Тимошенко про очолення ним Блоку Юлії Тимошенко.

"Жодного документу не може існувати, тому що його в природі немає і не може бути. Я, безумовно, з червня місяця обговорював всі політичні питання, бо Юлія Володимирівна разом з Ющенком були лідерами блоку. Після того, як вона стала прем’єром, всі питання, які стосувалися або кадрових, або інших питань, ми, безумовно, обговорювали. Решта питань в такому контексті можуть обговорюватися лише з президентом", - розповів Зінченко.

Водночас Зінченко наголосив, що не ставив президенту вимоги своєї відставки, за його словами, він говорив про свої пропозиції і умови його участі в "командній грі".

Щодо своєї участі у передвиборчій кампанії, він зазначив, що він вже в ній бере участь.

"Будь-яка політична акція, будь-яка заява, напевно, буде тим чи іншим чином впливати. Поки що мова йде про передвиборчий формат, а яким він буде, в якій силі брати участь, чи входити, чи не входити, це ще не на часі... Партійні пропозиції, безумовно, лунали і до цих повідомлень, і після. Це питання мого рішення, але більш пізнього часу", - зазначив Зінченко.

На прохання журналістів прокоментувати заяву радника президента Владислава Каськіва щодо того, що йому доручено реформувати секретаріат президента, що, на їхню думку, могло вплинути на його рішення, Зінченко сказав, що в них "давні дружні стосунки".

За його словами, вони разом з Каськівом розробляли структуру секретаріату. Він також спростував заяву Каськіва, що Ющенко йому доручив реформувати секретаріат. За його словами, він отримав лише "формальне завдання завершити, наприклад, процедуру обрання на посаду".

"Він цим займається і мені здається, він близький до остаточного результату", - додав Зінченко.

На питання, як саме відбувалася розмова Зінченка з Ющенком, коли президент прийняв його заяву, екс-держсекретар сказав, що він особисто приніс заяву президенту.

Водночас він відмовився коментувати відносини з президентом. "Ми говорили абсолютно спокійно, з розумінням, неодноразово, а деталі дозвольте мені залишити за собою", - сказав лише він.

Зінченко також спростував версію, що його звільнення пов’язане із заявою радника Тимошенко Михайла Бродського про існування корупції в оточенні президента і його звинувачення на адресу Порошенка. "Воно (звільнення) не пов’язане з заявою Бродського, НЗФ... В політиці всі явища визрівають... Деякі позиції визрівали 1,5 – 2 місяці", - сказав він, додавши, що "ті нездорові елементи, які є у владі, треба замінити якнайшвидше".

Зінченко негативно відповів на питання про подальші можливі відставки в секретаріаті. "Я не думаю, що якісь гучні відставки будуть в секретаріаті, оскільки ви поінформовані з позицією президента... Всі колеги продовжують працювати на президента", - сказав він.

На питання, чи не планує Зінченко піти в опозицію, він відповів, що не знає, "що таке опозиція сьогодні". "Я думаю, що сьогодні опозиція настільки неструктурована і не здатна робити серйозних кроків, що я думаю, що вирішальною буде ситуація, яка вималюється в середині самої владної структури, яка відтворить ті процеси, на які сьогодні тільки натяк є. В самій владі буде більше розуміння, що відбулось...", - зазначив він.

Повертаючись знову до теми оточення президента, Зінченко наголосив, що в ньому є багато "прагматиків, патріотів, чесних людей" і є люди, "які узурповують нібито елементики, які здатні об’єднуватись дуже швидко". За його словами, вони концентруються, і їх складно подолати "тим порядним людям, які приходять до влади".

На питання, чи може Зінченко навести докази корупційних дій, які він навів і чи готовий він надати їх суду, екс-держсекретар відповів, що "якщо ви подивитесь навколо, то ви побачите докази". "Я пропоную Петру Олексійовичу на сайті вивісити мою аргументацію, а ще краще на 5 каналі зробити опитування... Цікаво перевірити, скільки відсотків, скільки дзвінків буде або на підтримку, або не на підтримку такої точки зору", - запропонував Зінченко.

"Але, безумовно, держсекретар, через якого проходить весь документообіг в цій країні значного порядку, він напевно відслідковує якісь ситуації... Кому вірити – це справа президента. Це наслідки його спілкування, робити будь-які висновки. Це воля президента, він на те і президент... Він дивиться, чує, спостерігає ситуацію...", - зазначив він.

Зінченко також повідомив, що не почув особистої критики від Ющенка під час їхньої розмови.

Президент пройшовся по завданнях секретаріату, достатньо критично, як він завжди виступає... Це нормальна робоча зустріч. Якщо хтось думає, що у президента є час збирати нараду і оголошувати подяки, то не зовсім так уявляється робота...", - сказав він, додавши, що "тут не було особистих докорів".

За словами Зінченка, після його відставки не сталося "нічого страшного". "Важелі впливу – так, але в цілому, я думаю, є різні способи впливу... Є два перших заступники, є заступники, є якась система організації... Це не так важливо, як здається... Робота йде", - сказав він.

Зінченко також зазначив, що не розраховував на те, що президент не підпише заяву про його звільнення. "На що розраховувати, коли о 20 годині президент сказав, що він приймає відставку. Він повідомив через Ірину Геращенко (прес-секретар Ющенка) своє рішення", - додав він.

На питання, яким чином Зінченко збирається надалі відстоювати свої переконання, Зінченко відповів: "Я буду виборювати, а не говорити, як я буду виборювати".

Зінченко також пообіцяв прийняти запрошення від різних телеканалів, зокрема від 5 каналу, який вважається близьким до Порошенка, для участі у "відкритих дискусіях". "Умови, що це сьогодні, чи обов’язково завтра і який канал – це моє рішення... Протягом тижня ми будемо вести публічну дискусію", - пообіцяв він.

На прохання журналістів прозвітувати про проведену роботу на посаді держсекретаря, Зінченко зазначив, що "зміни в Секретаріаті відбуваються з першого дня".

"З Каськівим ми цим (реформами) займаємось 3 місяці. Ми домовились, що затверджуючи першу структуру секретаріату, ми домовились, що це буде тимчасова структура для того, щоб адаптувати цю структуру до нових умов. Петро Олексійович визначається з апаратом РНБО, ми зробили це набагато швидше...", - зазначив Зінченко.

За його словами, Секретаріат "зайняв позицію клею владної машини". "Потрібно докупи всіх збирати, це фундамент. Треба, щоб тут були спеціалісти кабміну, громадських організацій", - додав він.

"Перше, з чим я звернусь до моїх колег, це працювати на президента. Я мітинги не влаштовую. Всі меседжи сьогодні стосувались того, що треба працювати, активно допомагаючи президенту в цих питаннях...", - сказав Зінченко в кінці своєї прес-конференції.

Після Зінченка його місце в залі Інтерфакса зайняв Петро Порошенко.

"Друзі, сьогодні, напевно, один з важких днів у житті – я надзвичайно розчарований такою поведінкою Олександра Зінченка і несу безпосередню відповідальність, оскільки свого часу, коли виборча компанія президента була в розгарі, я був одним із тих, хто прийшов до Олександра Олексійовича і запросив його на посилення команди, переконував тоді ще кандидата в президенти Ющенка, що це є людина, яка значно посилить команду, яка має командний дух і яка довела і може довести, що інтереси Майдану, інтереси команди, що перемогла, і відповідальність перед Майданом за ті результати, які ми обіцяли досягнути - це є наше спільне завдання". Так розпочав своє слово Петро Порошенко.

"Безумовно, я ще залишаюся державним службовцем, тому не можу коментувати як політик вчинок, який здійснив Олександр Олексійович. Я можу пояснювати це різними речами: перевтомою, емоційним навантаженням. Але мені було надзвичайно приємно, що за весь час свого виступу, коли він читав текст і потім коли він відповідав, він жодного разу не спромігся подивитися мені в очі.

Я наголошую, що Олександр Олексійович Зінченко, як держсекретар мав всю повноту влади в державі для того, щоб довести і притягти до відповідальності всіх тих, кого він згадував в своєму виступі. Більше того, саме йому президент своїм указом довірив питання боротьби з корупцією, коли була створена група по боротьбі з корупцією, в яку увійшли представники СБУ, прокуратури, міністерства внутрішніх справ, яка працювала декілька місяців. І обов’язки якої була саме координація дій по боротьбі з корупцією и вищих ешелонах державної влади.

Я наголошую, що зобов’язання Зінченка при наявності будь-якої інформації або щодо земельних відносин, або щодо судової гілки влади або щодо власності чи будь-чого іншого, була не позиція політичних звинувачень бездоказових на пресі – це завдання опозиції – завдання влади – довести здатність розслідування і притягнення до відповідальності осіб, які вчинюють корупційні дії.

Я наголошую, що жоден факт, який навів Олександр Олексійович... Ні щодо комісії по земельним відносинам вона за функцією своєю не здатна приймати рішення про виділення земельних участків, їЇї функція лише нормативне впорядкування. Укази, якими вводяться в дію рішення РНБО по земельних відносинах 2 місяці знаходяться в секретаріаті. Це коли за конституцією і законом вони готуються в апараті РНБО і передаються лише на підпис без будь-якої корекції. 2 місяці не підписується указ про інвестиції.

Жодне кадрове призначення як в структурі Ради так і у владній вертикалі не здійснюється без того, щоби цей указ не візувався особисто Олександром Олексійовичем і їм випускався. Разом із тим щододо обов’язків секретаря РНБО - можливо, лише 2-3% призначень з ним погоджується і подальша доля цих кадрових указів ні апарату, ні його секретарю просто невідома.

Я думаю, що якраз зараз є час Олександру Олексійовичу підвести певні підсумки діяльності секретаріату президента за 7 місяців. Варто було б прозвітувати, які це досягнення за ці 7 місяців має секретаріат. Як відбудована владна виконавча вертикаль, яким чином секретаріат президента піклується про голів обласних державних адміністрацій, в який спосіб відбувається кадрова політика...

Чи взагалі у нас виправдана наявність посади державного секретаря, коли в Україні не створена вертикаль держсекретарів в міністерствах, що дійсно створює загрозу другого уряду? Я не готувався до прес-конференції... Я поступив як людина, а не як секретар РНБО. Мені хотілося бути присутнім при реалізації сценарію, а я думаю, що відставка Бродського, заява про відставку Олександра Олексійовича – це просто можливість розв’язати руки для того, щоб зсередини зірвати владну команду. Я впевнений, що цього не відбудеться.

Я хотів би наголосити, що Петро Порошенко є абсолютно самодостатньою людиною, він ніколи не тримався і не буде триматися за посаду. Так як він прийшов у владу - він не став на жодну копійку багатше, на жодну акцію багатше. В такій спосіб він і піде з влади.

Я наголошую зараз, що жодного впливу секретар РНБО не має ні на прокуратуру, ні на СБУ, ні на МВС. І саме та жвава дискусія і звинувачення секретаря про те, що ми нібито штучно прискорюємо реформування правоохоронних органів – яскраве свідчення, що у нас керівники правоохоронних органів можуть самостійно висловлювати свою точку зору.

Я наголошую, що я готовий до будь-яких публічних дискусій з Зінченком або будь з ким іншим, тому що ми маємо демонструвати абсолютно чесні і прозорі стандарти влади.

Ключовим досягненням влади є абсолютно інша ситуація в медіа-просторі. Ми дійсно сьогодні маємо інші засоби масової інформації. Ми маємо інші телеканали в кожному з них можемо мати публічну дискусію.

Але ви знаєте, чого б я хотів почути? Один конкретний факт по відношенню до будь-якого з прізвищ, який він згадав. Один конкретний факт – є така-то подія, ми розслідували, я готовий довести! Я їх не почув...

Переконаний, що такий сценарій має два виходи. Перший вихід - це команда згуртується, що уряд, секретаріат президента, РНБО, політ партії об'єднаються і здатні продемонструвати народу єдність і принцип командної гри.

І другий принцип. Втекти і зайняти позицію сторонню. От я вважаю, що величезного геройства в поході у відставку немає… Втекти з корабля, я думаю, що певного геройства в цьому немає".

Він висловив думку, що таким чином Зінченко розпочинає передвиборчу кампанію в лавах "Пори".

"Я вважаю, що хтось намалював йому картину, що на посаді секретаря він не має жодних політичних перспектив. Я вважаю, що соціологічні дані показали його популярність, і що саме час йому зараз очолити "Пору", і компанію в "Порі" почати саме в такий спосіб, і сьогодні ми бачимо початок цієї кампанії", заявив Порошенко.

"Наголошую, що Зінченко як держсекретар мав всю повноту влади, щоб довести і притягти до відповідальності всіх тих, про кого він казав", заявив Порошенко.

Жодної дискусії чи жодної претензії від пана Зінченка я не чув", додав Порошенко. "Для мене була повна несподіванка, яким чином він мирився з тими фактами корупції, про які йому було заздалегідь відомо", заявив Порошенко.

На думку Порошенка, "все, що відбувається, дискредитує владу у всіх її складових". Він також висловив припущення, що заяви про його корупційність викликані тим, що його "діяльність непокоїть певні круги, певні клани".

В цьому контексті він згадав запропоновану ним реформу правоохоронних органів, яка, на його думку, "зачіпляє надзвичайно широкі корупційні круги".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді