Бджоли Ющенка полетіли до Тимошенко

Понеділок, 10 жовтня 2005, 13:16

"Наша Україна" Віктора Пинзеника повернулася до старої назви Партія "Реформи й порядок" і вирішила вести переговори з партією "Батьківщина" про створення блоку на виборах. Такий підсумок з'їзду партії, що відбувся у суботу.

Наступний з'їзд, який заплановано на грудень, має визначити лідера партії. Поки ним залишається Віктор Пинзеник. Але, не виключено, що вже за кілька місяців його змінить, скажімо, Микола Томенко.

Як відомо, під час вересневого розлучення Ющенка з Тимошенко прпісти стали на сторону останньої. А Микола Томенко взагалі був одним з рупорів звинувачень у корупції оточення президента. В свою чергу польові командири помаранчевої революції Тарас Стецьків і Володимир Філенко навіть закликали знову зібрати Майдан, щоб нагадати владі про його цінності.

Втім, ближче до голосування за кандидатуру нового прем’єра Юрія Єханурова в ПРП відбувся поділ на радикальних і поміркованих. Перші були категорично проти нового прем’єра, другі пропонували подумати про Україну і відмежувати економіку від виборів. Ситуацію заплутало те, що лідер партії Віктор Пинзеник вирішив залишитися працювати в уряді.

Напередодні призначення Микола Томенко поставив перед партійним лідером питання руба: або посада в уряді, або посада голови партії. Пинзеник помовчав кілька днів, а потім видав заяву, де заявив, що залишається в уряді і попросив однопартійців не розкидати каміння.

Крок у відповідь не забарився – один з керівників обласної організації партії повідомив, що ПРП скликає позачерговий з'їзд, на якому розгляне питання керівництва партії.

Втім, бліц-кріг не вдався. В раді партії не вистачило голосів за зміну Пинзеника, хоча багатьом хотілося бачити на його місці Томенка. На з'їзд довелося виносити питання оцінки політичної ситуації і обрання керівництва виборчого штабу.

У суботу в готелі "Київ" зібралося трохи більше 100 делегатів з'їзду. Кожну організацію представляли по 2-3 делегати. Кажуть, скликали нашвидкуруч, а в секретаріаті партії про з'їзд узагалі дізнались від журналістів.

Члени президії виглядали напруженими. Пинзеник сидів, схрестивши руки на грудях, Володимир Філенко, зчепивши пальці на рівні рота, розглядав стіл, а Томенко всі чотири години з'їзду щось постійно писав.

У вступній промові Пинзеник нагадав про те, що ПРП було кістяком виборчої компанії Віктора Ющенка як на місцях, так і в самому штабі. Що саме вони курували основні стратегічні напрямки компанії, готували людей, переконали залучити широкі маси до кампанії, щоб Ющенко став справді народним президентом.

Цим самим голова ПРП пояснив, чому влітку 2004 їх партія вирішила взяти собі назву "Наша Україна", що викликало тоді чимале обурення інших соратників Ющенка, а в 2005 – ще й суперечки з Мін'юстом.

Але тепер партія вирішила таки повернутися до старої назви ПРП.

Далі Пинзеник окреслив причини розпаду команди президента: "Нова команда змогла ефективно пропрацювати недовго. Далі почали проявлятися хвороби старої системи. Деякі політики невірно зрозуміли установки Майдану. Вони увірували, що люди вийшли на Майдан, щоб підтримати виключно їх. Сприйняли прихід до влади як індульгенцію на будь-які інші дії".

"Зміна влади не супроводжувалася змінами системи влади, чітким розмежуванням окремих структур влади. Деякі члени команди замість здійснення швидких реформ займалися перетягуванням повноважень і взаємопоборюванням. Все більшого розголосу набували факти корупції, хабарництва, контрабанди, спроби взяти фінансові потоки під свій контроль", - сказав Пинзеник, зазначивши, що все це було видно з його міністерства, яке займається фінансами.

"Все це стало причинами того скандалу, свідками якого ми стали у вересні. Скандалу, який з огляду на розвиток ситуації, міг вибухнути раніше. Більше того, можу стверджувати, умови для таких скандалів зберігаються і надалі", - зауважив він.

Окремим пунктом Пинзеник відзначив відсутність у парламенті пропрезидентської більшості, що робило старий, а тепер і новий уряд "заручником кулуарних домовленостей".

"Динаміка на місцях є нульовою. Більшість чиновників, в кращому випадку в чергове змінивши партквиток, зберегли свої місця. В гіршому випадку - місцева бюрократія саботує рішення центральних органів влади... Знову на передній план рвуться олігархи, поряд зі старими голову піднімають нові. Знову політику прагнуть здійснювати з метою збереження капіталу", - наголосив Пинзеник.

"Всі останні події, скандали, пов’язані з відставкою уряду, так чи інакше зводяться до боротьби через перегрупування капіталів. Гроші хочуть перемогти народ. Поки українська політика не звільниться від впливу олігархічного капіталу, важко сподіватись на зміну системи влади, бо ця система обслуговуватиме тих, хто вклав більше грошей у її формування", - додав голова ПРП.

Відзначивши, що відставка Тимошенко призвела до розколу помаранчевої команди й розчарування та зневіри в ідеалах Майдану у людей, Пинзеник озвучив намір партії й надалі боротися за повернення єдності цієї команди.

Він нагадав, що до парламенту поки що проходять три мега-блоки – БЮТ, НСНУ та Блок Януковича – жоден із яких не здатен самостійно сформувати більшість і уряд.

"ПРП робитиме все можливе для об'єднання політичних сил, які умовно називаються помаранчевою командою. В разі, якщо не вдасться сформувати єдиний блок і єдиний список, ми будемо обстоювати ідею вироблення чітких правил гри під час виборів і наполягати, щоб президент виступив гарантом чесних виборів. ПРП докладе всіх зусиль для створення урядової коаліції на базі "Нашої України" і блоку Тимошенко. Відсутність такої коаліції означатиме повернення до часів кучмізму і зради ідеалів Майдану", - наголосив Пинзеник.

Голова ПРП не став пропонувати форми участі ПРП у виборах, відзначивши, що вона є відкритою для перемовин з усіма, крім крайніх лівих, бандитів та скомпрометованих осіб.

Незважаючи на те, що Пинзеник більше любить фінанси, ніж політику, він все ж зміг у своєму виступі розставити акценти так, щоб дати зрозуміти партії Ющенка все, що він про неї думає, але й не спалити з нею остаточно мостів.

Утім, здається, для решти його однопартійців питання вибору вже вирішено на 90%. І називається воно блокуванням з "Батьківщиною". Не дарма ж єдиним гостем на з'їзді був "бютівець" Андрій Шкіль, який попросив прпістів не чекати зими чи кінця осені, а вже зараз бігти під крильце Юлії Володимирівни. "Ми чекаємо братню партію в складі блоку, щоб разом іти й перемагати", - закликав він, зібравши бурхливі оплески прпістів.

Керівник київської ПРП Володимир Бондаренко, який вже встиг побувати в "Народному союзі" і вийти з нього, висловив сподівання, що ПРП знайде "свій шлях з тією частиною помаранчевих, які дійсно залишились на принципах Майдану".

Щодо Пинзеника, то Бондаренко висловив побажання, щоб він залишався в уряді і проводив там лінію партії.

На відміну від партійного лідера він вже прямо оголосив претензії до конкретних людей в оточенні Ющенка, яких колись вважав партнерами, а тепер називає їх поведінку "дивною".

"Петро Порошенко заявив на з'їзді міської організації, що революція закінчилася, згортайте все, у мене все в порядку – є шматок власності, є посада. Таку позицію зайняли і наші колись хороші союзники як Микола Мартиненко, який розпочав війну за територію фабрики "Київ" з газовими атаками і кривавими побоїщами людей. Як ми можемо бути тепер з ним? Чи той же Давид Жванія, який активно використовує спецтехніку для боротьби зі своїми конкурентами в бізнесі. Ми повинні добиватися, щоб навколо Ющенка або не залишилося тих перевертнів, або тоді нам треба міняти позицію і щодо самого президента", - зазначив депутат.

А ось керівник Одеської організації ПРП, керівник штабу Ющенка в області Володимир Курінний і зовсім висловив своє "фе" президенту.

Особливо зачепило Курінного те, що зараз до керівництва "Народного союзу Наша Україна" у його регіоні прийшли люди, які колись були в партіях опонентів.

"В мене є питання по регіональному складу і до блоку Тимошенко, але, на жаль, стоїть питання вибору меншого з зол. Мушу сказати, що в ніяке порівняння НСНУ не йде з жодною з сил. Коли в організації є керівники штабів СДПУ(о), Партії регіонів чи вся Морська партія Сергія Ківалова за "Нашу Україну", - зазначив він.

"Коли у Сергія Васильовича Ківалова, отця фальсифікації виборів, у приймальні висить плакат, на якому написано "Сергію Васильовичу, Щиро ваш Віктор Ющенко 2.07. 2005", то, вибачайте, з цією партією вже йти неможливо!", - образився Курінний.

В рішенні партії Курінний просив підкреслити, що ПРП відмовляється від назви "Наша Україна" саме тому, що "вона дискредитована новоствореною партією (НСНУ), точніше деякими людьми".

Партійному керівнику він рекомендував вийти з уряду Єханурова і просив розпочати переговори з БЮТ з урахуванням інтересів ПРП при формуванні списків. А якщо переговори не матимуть корисних для партії результатів - іти на вибори самостійно. Обидві пропозиції зустріли оплески в залі.

Головний радикал Микола Томенко обійшовся на з'їзді без обвинувачень у корупції оточення Ющенка, натомість оголосив нову місію для себе і ПРП - "допомогти Ющенку стати президентом, і допомогти утворити справжній уряд народної довіри на чолі з Юлією Тимошенко".

А далі все ж пустив кілька шпичаків в бік команди президента – за Кучму, що освячує роботу уряду, за закон про недоторканність депутатам місцевих рад, за те, що міліціонер Пінчука вже створює комісію по плівках Мельниченка, і черговий прояв кумізму у владі.

Як виявилося, новопризначений губернатор Закарпаття, керівник Закарпатської ПРП пан Гаваші є кумом міністра надзвичайних справ і свого попередника Віктора Балоги. І хоч той розповів, що хрестив дитину, яку Балога взяв із дитячого будинку, і вже був на той час його заступником, осад, як кажуть залишився.

Ще одним пунктом виступу Томенка стала ідея неприпустимості того, щоб президент очолив список НСНУ. Мотивував це Томенко тим, що проти цього - 70% українців а також тим, що у випадку, якщо НСНУ з Ющенком набере 20%, а блок Януковича - 21%, то той виявиться легітимнішим, ніж вся українська влада в цілому.

Під кінець Томенко запропонував провести рейтингове голосування щодо того, із ким блокуватися на виборах. Але тут його трошки опустили партійці, сказавши, що такого в порядку денному нема. На що Томенко образився й запропонував інший варіант – сидіти і нічого не робити.

Втім, рядові прпісти не хочуть сидіти на місцях і в принципі уже готові втягнутись до нової кампанії і навіть блокуватись з БЮТ, але при цьому мають свої зауваження до сили Тимошенко, зокрема регіонального складу, і свої думки про партійні списки. Тобто не хочуть стати чорновою силою у чергового лідера.

Краще за інших, здається, всю дискусію, яка відбувається всередині членів ПРП, озвучив Володимир Філенко, перевівши все у звичний для себе жарт.

"Знаєте, як каже Зюганов? Дивіться, які ці хохли хитрі – розкололи команду Ющенка на президента і псевдоопозицію Тимошенко і грають один одному на руку. Так я вам скажу, що ми з тих хохлів найхитріші, бо частина з нас пішла в НСНУ, половина, правда, й повернулася, а ще частина не дійшла. А частина вже у Юлі Тимошенко у списку, а ще частина в - "Порі", - пожартував Філенко.

"Але якщо Ющенко і Тимошенко помиряться, то для країни це "во!" (піднімає великого пальця догори), а для ПРП кон'юнктурно – не дуже. Бо можуть сказати: "ви дуже умнічалі", і ми виявимося непотрібні ні там, ні там", - зазначив він.

"А якби хто дуже поспішав в сторону БЮТ, то я б штани дуже не закочував, бо там нас жінка чекає, може й не зрозуміти такий вигляд", - додав депутат.

Філенко висунув себе на роль переговорника з БЮТ щодо формування блоку (щоправда, він їх вже й так веде разом з Ігорем Гринівим), і пообіцяв відстоювати інтереси партії не з позиції свого місця в списку.

"А хто дуже вже хоче зараз в БЮТ, то хай веде, але я потім побачу, наскільки свіжі чи не свіжі ви звідти вийдете... Вибач Андрію (Шкілю), хороші у вас там хлопці сидять, але кажуть: "ми тебе Володя візьмемо, Тарасика візьмемо, Колю візьмемо, а його ще подумаємо", - показує Філенко на Терьохіна і сміється.

Втім, з'їзд ПРП все ж ухвалив резолюцію, де фігурує пасаж про необхідність розпочати переговори з "Батьківщиною" щодо створення спільного блоку.

Коли один з рядових прпістів просив виключити назву конкретної сили і замінити її на словосполучення "вести переговори з іншими силами", на нього всі дружно зашикали і проголосували резолюцію в цілому.

В розданій на початку її редакції немає жодного слова про штаб і уповноважених вести переговори. Втім, в останньому слові Віктор Пинзеник не без образи в голосі натякнув, що якщо є бажання, щоб якась група вела переговори від імені партії, то треба ставити питання про зміну керівництва партії.

Він ще раз підкреслив, що пішов в уряд свідомо, і вийде з нього лише якщо його діяльність суперечитиме уявленням Пинзеника. Таким чином, лідер ПРП залишив собі ще один місток для відходу, у випадку, якщо захоче зберегти за собою посаду голови партії.

Оскільки дуже схоже, що вже до зими в ПРП хочуть бачити на чолі не фінансового Пинзеника, а піарного Томенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді