Як Щербаня брали у США

П'ятниця, 14 жовтня 2005, 01:48

Щербань і Ющенко. 2001 рік

Після серії невдач та скандалів влада отримала нарешті тему, з якою не соромно вийти до людей на річницю Майдану. Колишній губернатор Сумщини, одне з найодіозніших облич кучмізму, і, між іншим, 44 номер передвиборчого списку "Нашої України" у середу вдень був затриманий у США.

Боротьба за його повернення стане позитивним піаром і святом справедливості – того й іншого уже зачекалися від помаранчевої команди.

Щербаня пов'язали в портовому місті Тампа сонячної Флориди. Він жив у квартирі в дорогому районі, не змінював зовнішність за допомогою пластичних хірургів і при затриманні не чинив опору.

Взяли Щербаня силами департаменту внутрішньої безпеки США. Як кажуть джерела "Української правди", він був не готовий до такого розвитку подій. Хоча варто було б – адже Щербань не міг не знати про закінчення візи. Можливо, його надія була на адвокатів – не дарма син екс-губернатора зняв в Україні готівкою кілька десятків мільйонів доларів.

Щербаня взяли за тією ж схемою, що і Лазаренка – він не мав права перебувати на території США. У нього просто закінчилася віза. Щоправда, Павло Іванович, за версією американських прокурорів, встиг відмити гроші на території Штатів – тому він шостий рік дихає американським киснем. А от екс-губернатор має всі шанси скоро побачити рідні горизонти – бо, є інформація, існує політична домовленість про його передачу Україні.

Щербань і Волков

Джерела у вітчизняній прокуратурі кажуть, що Щербаня за місяць до затримання принаймні двічі викликали до імміграційної служби і запитували щодо місця його помешкання. Спочатку він дав неточну інформацію, що і спричинило його повторний візит до американських чиновників. Втім, начебто Щербаня ця активність не сильно схвилювала – бо такі правила для потенційних іммігрантів.

Можливо, деякі причини його спокою і в тому, що ще в липні американські адвокати виступили із заявою до ФБР – їхній клієнт українського походження є "жертвою політичних переслідувань на батьківщині". Втім, у джерел УП немає даних, що Щербань просив про політичний притулок – саме так відразу після затримання у аеропорті імені Кеннеді в Нью-Йорку зробив Лазаренко.

Тепер протягом 10 днів має відбутися суд, який вирішить, чи депортувати Щербаня додому. В цьому і була хитрість України: поки Щербань мав право перебувати у США, його не могли арештувати в цій країні – бо за умов відсутності угоди про екстрадицію між Києвом і Вашингтоном "червона картка" Інтерпол не діяла на американських правоохоронців.

Але як тільки у Щербаня закінчилася віза, він став звичайним нелегалом, який підлягає посадці на рейс додому. Тим часом Луценко уже збирається їхати в "Бориспіль" особисто зустрічати високопосадового втікача.

Вилучене при обшуку в Щербаня в Україні

Українська сторона сподівається, що судові процедури щодо Щербаня у США завершаться швидко, бо, кажуть, є політична воля провести все за полегшеною процедурою. Депортацією займається окремий суддя, який розглядає десятки подібний справ протягом доби.

Втім, у випадку з Щербанем не виключено і затягування справи – бо з мексиканцями це поставлено на потік, адже вони, на відміну від нашого "героя", не мають грошей на адвокатів.

Перед цим же навколо справи Щербаня в США та Україні відбувалися дивні явища.

По-перше, тривалий саботаж з боку відомства Піскуна. Спочатку воно відмовилося накласти арешт на рахунки Щербаня, і одного дня його син за довіреністю батька зняв тридцять мільйонів доларів готівкою (начебто з банку "Родовід"). При цьому Департамент фінансового моніторингу також пропустив цю цікаву операцію.

Куди потім Щербань-молодший подівся з джипом грошей, невідомо. Але очевидно, що саме за їх рахунок жив батько в США – бо у Флориді, кажуть джерела, він гроші не знімав.

Також тривалий час слідчий Генпрокуратури відмовлявся скасувати закордонний паспорт Щербаня – щоб він не міг з США переїхати до іншої країни. І тільки коли син екс-губернатора взяв з банку "кеш", у цій справі Генпрокуратура змінила слідчого.

Не менш цікаві події відбувалися в США. Джерела "Української правди" кажуть, що Щербань тривалий час перебував "під ковпаком" ФБР, яке відслідковувало його пересування. Але в якийсь момент – не виключено, що за допомогою адвокатів – цей зіркий погляд американських правоохоронців притупився. І тільки термінові контакти на неформальному рівні українських найвищих посадовців та керівників Держдепартаменту США врятували ситуацію.

Щербань і Рибак з Партії регіонів

У разі повернення в Україну Щербаня затримають на 72 години, протягом яких МВС збирається отримати дозвіл від Сумської облради на його арешт – тепер такі вимоги до депутатів місцевих рад.

Але навіть якщо Щербань потрапить під слідство, то, схоже на те, в СІЗО він проведе не більше півроку. Очевидно, що рятуватися від в’язниці він буде у передвиборчому списку однієї з партій.

Після обрання ж у наступний парламент він вийде на волю – і генпрокурору доведеться питати у Верховної Ради дозволу на його арешт.

А іміджу жертви режиму Щербаня найбільше пасуватиме мандат від Партії регіонів, лідера якої він завзято підтримував на президентських виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді