Медіарейтинг. Кучма випередив Зінченка та Кінаха

Вівторок, 18 жовтня 2005, 15:21

Період з 10 по 15 жовтня, за результатами моніторингу змісту 75 друкованих ЗМІ

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ

Традиційно лідирує за представленістю президент Віктор Ющенко. Екс-прем’єр Тимошенко та прем’єр-міністр Єхануров протягом минулого тижня були менш інтенсивно представлені у ЗМІ порівняно із Ющенком відповідно у 2.9 і 3.7 разів.

При цьому показник ІМА для друкованих ЗМІ прем’єр-міністра Єханурова скоротився порівняно із минулим тижнем на 25%. Приблизно у 4.5 рази менш інтенсивно порівняно із Ющенком представлені у друкованих ЗМІ Віктор Янукович та Володимир Литвин.

Окрім перерахованої п’ятірки, до першої десятки лідерів за медіа-активністю увійшли Петро Порошенко, Святослав Піскун, Юрій Луценко, Леонід Кучма, Олександр Мороз.

З першої десятки (порівняно із позаминулим тижнем) вибули Олександр Зінченко, Анатолій Кінах. У той час як Леонід Кучма перейшов з другої десятки у першу. Олександр Мороз третій тиждень впевнено займає місце у першій десятці по друкованих ЗМІ.

Другу десятку політиків очолюють Роман Безсмертний, Анатолій Кінах та Олександр Зінченко. Останні у другій десятці Микола Томенко та Павло Лазаренко, який на минулому тижні став повноправним гравцем друкованого медіа-простору України. ІМА Лазаренка приблизно в 1.5 рази менше ІМА лідера другої десятки Романа Безсмертного, та в 17 разів менше, ніж ІМА Ющенка.

На позаминулому тижні співвідношення представленості у друкованому медіа-просторі між 20 та першим місцями був 1 до 30.

Третю десятку ІМА відкривають Олександр Турчинов та Леонід Кравчук. 30 номер за ІМА належить Ігорю Ліховому.

Мадіарейтинг найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ вітчизняних політиків
(за індексом медіаактивності - ІМА).
Період з 10 по 15 жовтня.
Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".

Оцінка характеру представленості політичних діячів в друкованих ЗМІ за шкалою "негативно-позитивно-нейтрально" традиційно демонструє, що домінуюча більшість повідомлень, а точніше 80%, мали нейтральний характер. ЗМІ переважно представляють позиції суб’єктів політичного процесу в констатуючому стилі. Негативна трактовка дій політиків друкованими ЗМІ складала 13% (15% на позаминулому тижні), а позитивна – біля 7% текстів.

Найбільш виражений негатив, за абсолютною частотою повідомлень, супроводжував повідомлення, пов’язані із Ющенком, Тимошенко, Порошенком, Піскуном, Януковичем, Литвином.

За відносним рівнем домінування негативу над позитивом як і раніше лідирує Петро Порошенко. За цим показником за екс-секретарем РНБОУ йдуть Святослав Піскун та Леонід Кучма.

Зазначимо, що інтенсивність негативних оцінок в друкованих ЗМІ діяльності Порошенка перевищувала позитивні оцінки у 30 разів. На позаминулому тижні таке співвідношення щодо Порошенка було менше у три рази. Відносно позитивний образ Януковича позаминулого тижня "перевернувся" на негативний, де негатив перевищує позитив на 50%.

У першій десятці лідерів лише Єхануров та Луценко були представлені в друкованих ЗМІ більш інтенсивно у позитивній тональності, ніж у негативній.

За абсолютним рівнем позитивної представленості у друкованих ЗМІ лідирують Ющенко та Янукович. Абсолютний рівень позитива Юрія Єханурова дещо зменшився протягом останнього тижня, але, за великим рахунком, залишився на вже досягнутому якісному рівні.

У таких безумовних лідерів медіапопулярності у друкованих ЗМІ як Ющенко і Тимошенко їх негативна представленість, відповідно, в 4 і 4.6 разів домінує над їх позитивною представленістю в друкованих ЗМІ.

На позаминулому тижні для них це співвідношення було 5 до 3. Таким чином, образ Ющенка у ЗМІ став відносно позитивним, а Тимошенко отримала у ЗМІ негативну оцінку.

Рейтинг тональності представленості найбільш згадуваних у друкованих ЗМІ
політиків (диференційні індекси медіактивності ІМА).

Період з 10 по 15 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".

2. Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ.

Лідером представленості у друкованих ЗМІ серед політичних партій є НСНУ, який лідирує у порівнянні з "Батьківщиною" (яка перейшла, порівняно із позаминулим тижнем, з третього місця на друге) та Партією регіонів (яка, порівняно із позаминулим тижнем, перейшла з другого місця за ІМА на третє).

Відрив НСНУ від "Батьківщини" та Партії регіонів, за ІМА, становить 14% та 32%. Отже, відрив між 1 і 2 місцями зменшився більше ніж у два рази: на позаминулому тижні відстань між НСНУ (1 місце) та Партією регіонів (2 місце) склала 30%.

За трійкою лідерів йдуть СПУ та СДПУ(о), які теж обмінялися місцями у рейтингу медіактивності. Далі - НПУ, КПУ, ПРП, "Пора". УНП Костенка та НРУ Тарасюка займають, відповідно, 10 та 11 місця.

За ними слідують СПУ і СДПУ(о), які також обмінялися позиціями за тиждень. Далі йдуть НПУ, КПУ, ПРП. "Пора" продовжує займати 9 місце. УНП Костенка и НРУ Тарасюка посіли, відповідно, 10 і 11 позиції.

Третю десятку політичних партій відкриває партія "Соціалістична Україна", а завершує Ліберальна партія України.

Мадіарейтинг найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ вітчизняних партій
(за індексом медіаактивності - ІМА
).
Період з 10 по 15 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".

Партії-лідери минулого тижня НСНУ та "Батьківщина" були відносно збалансовано представлені у друкованих ЗМІ за співвідношенням позитивних та негативних оцінок їх діяльності. Навіть представленість НСНУ була на 11% більш позивна, ніж негативна. На позаминулому тижні співвідношення негатива до позитива відносно НСНУ складало 5.5. до 1.

Найбільш чітко виражене домінування позитива на негативом, так само як і на позаминулому тижні, було представлене в діяльності Партії регіонів (в 4 рази) і СПУ (в 3 рази).

Рейтинг тональности представлености найбільш згадуваних у друкованих
ЗМІ політиків (диференційні індекси медіактивності ІМА).

Період з 10 по 15 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".

3.Список ЗМІ, які вивчались при складанні рейтингу

33 канал, Аграрная неделя, Агроперспектива, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Верже, Вечерние вести, Вечерний Харьков, Вечерняя Одесса, Високий Замок, Вісті Придніпров'я, Власть денег, Время, Время-Ч, Газета по-киевски, Голос Крыма, Голос України, Деловая столица, День, Донбасс, Еженедельник 2000, Жизнь, Запорожская правда, Запорожська Січ, Зеркало недели, Известия-Украина, Ильичевец, ИнвестГазета, Индустриальное Запорожье, Истеблишмент, Киевские ведомости, Киевский телеграфъ, Коммерсантъ (Украина), Компаньон, Комсомольская правда, Контракты, Корреспондент, Крым.ru, Крымская газета, Крымская правда, Крымские известия, Крымский обозреватель, Крымское время, Луганская правда, Львівська газета, Місто, Молодогвардеец, Наша газета, Наша газета+, Одесские известия, Одесский вестник, Первая Крымская, Подробности, Полуостров, Порто-Франко, Профиль-Украина, Рабочая газета, Республика Крым, Свободная трибуна, Сегодня, Сейчас, Сельская жизнь, Сільські вісті, Суббота плюс, Украина и мир сегодня, Україна молода, Україна молода, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Финансы для всех, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Юг

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді