Мовне питання: боротьба за права меншин чи за голоси виборців?

Середа, 19 жовтня 2005, 16:42

Україна є поліетнічною державою. Всеукраїнський перепис населення 2001 року зафіксував наявність представників більш як 130 етносів. Але існує перевага двох етносів – українців та росіян.

За даними перепису, 37,5 млн. осіб (77,8% від загальної кількості населення) – українці та 8,3 млн. (17,3%) – росіяни. Від 30 до 300 тис. осіб складають ще 16 народів: білоруси, молдовани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки, татари, цигани, азербайджанці, грузини, німці та гагаузи.

У міських поселеннях українці становлять 73,3%, росіяни – 22,4%, інші етноси – 3,7%, у сільській місцевості відповідно – 87,0%, 6,9% та 6,1%.

Українську мову вважають рідною 67,5% населення, для 29,6% рідною є російська, 2,5% – інші мови. В сільській місцевості питома вага населення, яке вважає рідною мовою українську, досягає 85,8% (російську – 9,5%), у міських поселеннях ситуація дещо інша: 58,5% вважають українську рідною, а 39,5% - російську.

У 4 з 27 регіонів України респонденти рідною вважають переважно російську мову (Севастопольська міськрада, Автономна Республіка Крим, Донеччина та Луганщина).

У трьох регіонах - Запорізька, Одеська та Харківська областях - кількість осіб із рідною українською та російською мовами приблизно однакова.

Понад дві третини населення решти двадцяти регіонів вважають рідною українську мову.

Отже, від 17% (етнос росіян на території України) до 30% (ті, які вважають російську мову рідною) населення України теоретично були б не проти врегулювати мовне питання в Україні. І це добре розуміють політичні сили України, адже відповідна кількість голосів виборців ніколи не буде зайвою.

За останній час на розгляд парламенту було запропоновано три законопроекти, що стосуються регулювання мовного питання:

1) зміни до закону "Про мови в Українській РСР", внесеного Олександром Морозом (СПУ), січень;

2) законопроект "Про гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської мови, а також регіональних мов або мов меншин в Україні", поданого депутатами Фіксом, Воюшем, Шуфричем (СДПУ(О)), лютий;

3) законопроект "Про застосування російської мови в Україні", внесеного депутатом Мироненком (КПУ), квітень.

Щодо статусу мови

Проект комуністів не стосується статусу мови взагалі. Проект СДПУ (о) говорить, що рішення про юридичне закріплення статусу російської мови, а також мови меншини, відмінної від російської, носії якої складають значний відсоток населення на території села, селища, міста, району, району у місті, області приймаються відповідно сільськими, селищними, міськими, районними, районними в місті та обласними радами, а на території Автономної Республіки Крим – Верховною Радою АРК.

Проект СПУ підходить до цього питання цікаво. Зазначається, що відповідно до Конституції України державною мовою в Україні є українська мова. Але вводиться таке поняття, як "офіційна мова".

"Офіційними мовами в Україні є мови, які визнаються робочими мовами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, використовуються у службовому спілкуванні, освіті і культурі, веденні документації та діловодстві, при проведенні офіційних засідань, в інформаційному просторі, а також у відносинах з громадянами".

Офіційними мовами на всій території України є українська та російська мови.

Нарівні з українською та російською мовами в адміністративно-територіальних одиницях, в яких широко розповсюджені інші національні мови, ці мови також використовуються як офіційні.

Рішення щодо використання як офіційної поряд з державною і російською інших мов приймається представницькими органами відповідних адміністративно-територіальних одиниць і є обов'язковими для місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, судових, прокурорських органів, органів арбітражу та інших державних органів.

Таким чином, СПУ змогла краще за інших сформулювати статус російської мови і при вдалих технологіях це б змогло дати додаткову підтримку партії серед російськомовного населення.

Використання мови у сфері освіти

Проект комуністів в цьому аспекті програє, в ньому лише зазначено, що в Україні гарантується вільне використання російської мови у сфері освіти, культури, науки.

Проекти СДПУ (о) та СПУ детально описують ситуації, що можуть скластися в тій чи іншій місцевості.

"Адміністрація середнього навчального закладу другого та третього ступенів, професійно-технічного навчального закладу, вищого навчального закладу, що розташований у місцях (село, селище, місто, район, район у місті, область), де юридично закріплений статус російської мови, а також регіональних мов, або коли в цих місцях компактно проживають представники кількох мовних груп, жодна з яких не становить більшості населення даної місцевості, при прийнятті на навчання проводить опитування серед учнів (студентів) про мову навчання та відповідно до результатів цього опитування формує навчальні групи (класи).

Навчальна група (клас) з певною мовою навчання формується у разі, якщо кількість опитаних, які виявили бажання навчатися певною мовою дозволяє сформувати окрему навчальну групу (клас)", - говориться в проекті СДПУ (О).

Взагалі, проект комуністів на фоні СДПУ(о) та СПУ виглядає досить невиразно: він не якісно написаний до того ж загальними фразами.

Проекти СДПУ(о) та СПУ намагаються якнайбільше описати можливі випадки. У своїй основі, законопроекти намагаються дублювати Європейську хартію регіональних мов або мов меншин, ратифікованої Україною. Зокрема, це стосується розділу, де йдеться про питання принципів державної мовної політики.

Всі законопроекти зазнали краху, але на цьому мовне питання не буде закінчено. Адже жертвувати левовою часткою голосів виборців не збирається ніхто...

Станіслав Вискуб

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді