Чи стане Чорномирдін співвласником "Криворіжсталі"?

П'ятниця, 21 жовтня 2005, 23:26

Історія війни за "Криворіжсталь" добігає проміжного – а, можливо, і остаточного фіналу. У понеділок має стати відомий новий власник цього заводу, а одна з клятв Ющенка на Майдані знайде своє втілення у життя. Найдорожче українське підприємство відійде одному з трьох претенденті.

АРСЕЛОР-ІСД

Представники влади не приховують, що найбільш бажаним переможцем є люксембурзький "Арселор", який бере участь у конкурсі спільно з "Індустріальним союзом Донбасу", створивши консорціум "Індустріальна група".

З керівниками "Арселору" протягом останніх чотирьох місяців зустрічалися прем’єр Юлія Тимошенко під час візиту до Парижу, знову ж таки прем’єр Юрій Єхануров під час відвідин Брюсселю, а також – тоді ще віце-прем'єр Олег Рибачук, який перебував у Люксембургу.

Ющенко і Тарута

Члени делегації, які супроводжували Тимошенко до Франції, сказали, що "Арселор" заявив готовність заплатити 3 мільярди євро за "Криворіжсталь".

Автор цих слів був свідком, як сталевари з нетерпінням чекали на зустріч з українським прем’єром, переминаючись з ноги на ногу в фойє посольства України в Парижі. Вони явно хотіли, щоб в Тимошенко залишилася про них добра згадка – і подарували їй щось у коробці з назвою відомої фірми шкіряних аксесуарів "Lancel".

Шансів "Арселору" додає те, що їх партнером є улюбленець Ющенка Сергій Тарута. Він зблизився з президентом на грунті любові до старовини. Тарута є співвласником колекції скифського золота, і саме звідти було взято тисячорічний медальйон, в якому Катерина Ющенко фігурувала на прийнятті після інавгурації її чоловіка.

Про близькість Тарути свідчить включення його до офіційної делегації, яка на чолі з Ющенком у березні відвідала Берлін. Там же Тарута зізнався "Українській правді", що під час виборів підтримував Ющенка. Крім цього, Ющенко особисто брав участь у церемонії пуску першої машини безперервного лиття заготовок на ІСДешному Алчевському меткомбінаті.

Більше того, Ющенко лобіював перед президентом Польщі Квасневьским, щоб саме ІСД став переможцем конкурсу з продажу комбінату "Гута Ченстохова".

На темі "Криворіжсталі" між представниками "Індустріального союзу Донбасу" та Пінчуком трапилася заочна дискусія. Взимку, коли в зятя Кучми тільки почалися проблема, він у приватних розмовах наводив аргумент, що страждає від репресій з боку нової влади: "Чому в мене забирають Криворіжсталь, тоді як ІСД заплатив за меткомбінат імені Дзержинського в шість разів менше – хоча він лише в два рази менше за потужністю від криворізького флагману?"

Перемога консорціуму "Індустріальна група" буде для Ющенка поєднанням приємного (все таки свій Тарута) і корисного ("Арселор", утворений в результаті злиття французької, іспанської і люксембурзької компаній, є чистим представником європейського бізнесу, куди так хоче інтегруватися Україна).

Успіх "Арселору" буде сигналом для інших західних гігантів, що в Україну можна вкладати мільярдні інвестиції. Крім того, це буде і політичний маяк. А у Ющенка під час листопадового візиту до Франції буде ще одна тема, яку можна обговорити з Шираком.

МІТТАЛ СТІЛ

Компанія індуса-мільярдера Лакшмі Міттала "Міттал Стіл" намагалася брати участь у приватизаційному конкурсі в 2004 році. Тоді він називався LNM Group, але через умови, написані спеціально для Пінчука і Ахметова, не був допущений до великої гри.

Компанія Міттала все одно не припиняла боротьбу навіть після оголошення конкурсу, коли був очевидний її провал. В Києві працювала делегація LNM Group, яка зустрічалася як з представниками тодішньої влади, так і опозиції.

Кучма ж взимку 2004 особисто бачився з Мітталом і закликав придбати не "Криворіжсталь", а недобудований Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд.

Міттал, попри все, перебуває в непоганих стосунках з Віктором Пінчуком. Про що свідчить, наприклад, таке: під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі Міттал прийшов на ланч, влаштований зятем Кучми.

"Міттал Стіл", як і "Арселор", є гравцем номер один на світовому полі металургії. Хоча компанія індуса активніше використовує офшорні технології та має гіршу репутацію через більш цинічний підхід до відносин з трудовими колективами. Це було також однією з причин конфлікту, яка заблокувала придбання ними "Гути Ченстохової".

За наявною інформацією, "Міттал" намагався знайти вихід на президента Ющенка за допомогою його брата Петра. Які це мало результати – невідомо: про їх зустріч у Києві не повідомлялося. Хоча Ющенко бачився з Мітталом в Давосі під час його сніданку з великими бізнесменами.

Як повідомив один із учасників цього заходу, ще тоді взимку Ющенко пообіцяв Мітталу, що комбінат буде продано вдруге.

СМАРТ-ГРУП

На відміну від двох попередніх учасників, було сюрпризом побачити серед фіналістів боротьби за Криворіжсталь "Смарт-груп" росіянина Вадима Новинського. Очевидно, що своїх коштів на цю покупку в нього немає. Але хто виступає партнером, представники цього претендента відмовилися повідомити. Багатоденні контакти "Української правди" з приймальнею Новинського закінчилися нічим. Там навіть відмовилися надати для публікації його фотографію.

Про контакти Новинського на верхніх поверхах української влади відомо небагато. Зокрема, в гарних відносинах з ним перебуває радник Ющенка Віра Ульянченко.

Новинський був на першої конференції "Влада та бізнес – партнери", організованій Українським союзом промисловців і підприємців Кінаха. Після закінчення цього заходу Новинський опинився в числі тих бізнесменів, які відгукнулися на заклик Ющенка і поїхали до Батурина в спільному автобусі. Так президент "розвів" екс-олігархів на гроші для фінансування відбудови гетьманського палацу.

Новинський з Санкт-Петербургу. На початку приходу до України його патронував керуючий справами президента Єльцина Павло Бородін. Він особисто виходив на Кучму і лобіював Новинського, кажуть джерела. Пізніше прикриттям Новинського став Віктор Чорномирдін. Кажуть навіть, що вони є партнерами ледь чи не у всіх підприємствах.

Зокрема, син Чорномирдіна разом з Новинським намагаються засвоїти Яковлевський рудник у Білгородській області Росії. Але для того, щоб там з'явився гірничо-збагачувальний комбінат, потрібно прокласти залізничні рейки. Які будуть проходити по землі, що належить фірмі Олени Батуриної – дружини Юрія Лужкова. Та пускати Чорномирдіна з Новинським відмовилася, і між ними виник серйозний конфлікт.

Головним активом в Україні у Новинського є Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат. Зараз він коштує не менше мільярда доларів, але повний контроль над ІнГЗК свого часу обійшовся Новинському в суму, яка в десятки, якщо не сотні разів менша.

Спочатку Новинський постачав нафтопродукти на Запоріжсталь та вивозив з заводу металопродукцію. На Інгулецький ГЗК він прийшов, поставляючи туди вибухівку. В обмін він отримував руду, яку відправляв на ту ж таки Запоріжсталь.

Власником стартового пакету акцій ІнГЗК Новинський став завдяки схемі, схожій на ту, яку Пінчук з Ахметовим застосували у 2004 році на "Криворіжсталі". Тут теж були прописані дивні умови приватизаційного конкурсу – до нього допускали тільки ті фірми, які постачали на комбінат вибухівку. На ІнГЗК Новинський перейшов дорогу іншому російсько-українському підприємцю Костянтину Григоришину.

Щоб придбати це підприємство, Новинський взяв кредит у банку одного з нинішніх впливових депутатів. В обмін він обіцяв продати половину пакету ІнГЗК, але пізніше "передумав" і просто віддав борг – за рахунок грошей, зароблених на цьому гірничо-збагачувальному комбінаті.

Контроль над Інгулецьким ГЗК Новинський отримав за рахунок додаткової емісії. І злі язики кажуть, що російському підприємцю допомагав у цьому член Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Віктор Івченко – чоловік згаданої помічниці Ющенка Віри Ульянченко.

Іншим активом в Україні у Новинського є Південний гірничо-збагачувальний комбінат. Про те, як він його отримав, ще кілька років тому в жорстких виразах могла б розповісти Юлія Тимошенко – попередня власниця ПівдГЗК.

Кажуть, що тоді нардеп Олександр Турчинов особисто виїжджав на місце захищати підприємство від Новинського і групи "Приват", які об'єдналися, щоб витиснути Тимошенко. Крім цих двох, начебто свою долю на Південному ГЗК отримав і Віктор Медведчук.

Злі язики стверджують, що тоді з Тимошенко розрахувалися лише частково. Але після того, як вона стала прем’єром, начебто отримала несподіваний подарунок долі – ту частину, яку їй "забули" віддати, коли вона перебувала в опозиції.

Крім двох гірничо-збагачувальних комбінатів, Новинський володіє в Україні Макіївським меткомбінатом, а в Придністров'ї він має частину на металургійному заводі в Рибниці. Крім нього там є доля у російського узбека Алішера Усманова, звільненого радника Ющенка сірійця Хареса Юссефа і всім відомого Григорія Суркіса. При цьому Новинський, як уже згадувалося, представляє не тільки свої інтереси, але і Віктора Чорномирдіна.

Знайомі з Новинським характеризують його як жорсткого бізнесмена. Щоправда, є також і ті, хто кажуть про Новинського як про людину делікатну, спокійну і релігійну, підкреслюючи, що він не брав участь у політиці на боці якоїсь зі сторін.

Можливими партнерами Новинського в придбанні Криворіжсталі можуть бути як Усманов (336 місце в рейтингу журналу "Форбс", капітал 1,8 мільярда доларів, раніше судимий), так і група "Приват". Ще одним донором Смарт-груп в цій боротьбі за може бути російський "Внешторгбанк".

Маючи за собою постать Чорномирдіна, йому буде нескладно залучити додаткові ресурси.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді