Медіарейтинг. Піскун вибив з рейтингу Кучму

Вівторок, 25 жовтня 2005, 13:31

Період оцінки – з 17 по 22 жовтня за результатами аналізу 1300 статей в 64 друкованих ЗМІ

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ.

У першій десятці політиків за інтенсивністю медіаприсутності в друкованих ЗМІ (див. мал.1) традиційно лідирує Ющенко. Єкс-прем'єр Тимошенко та прем'єр-міністр Єхануров були у три рази менш інтенсивно представлені у ЗМІ порівняно з Віктором Ющенком. Приблизно у 3.5 рази менш інтенсивно – порівняно з Ющенком – був представлений у ЗМІ спікер Литвин та у 4.8 разів - Віктор Янукович.

Окрім перерахованої п'ятірки, у першу десятку лідерів увійшли Святослав Піскун, Петро Порошенко, Роман Безсмертний, Микола Мартиненко і Віктор Пинзеник. Останні троє перемістилися до десятки лідерів з другої десятки.

Із першої десятки у порівнянні із позаминулим тижнем вибули Юрій Луценко, Леонід Кучма, Олександр Мороз. При цьому Кучмі належить 18 місце, а Морозу – 78 місце. Медіа-активність останнього на минулому тижні була нижче медіа-активності Ющенка у 129 разів.

Нагадаємо, що перший тиждень жовтня таке співвідношення для Мороза складало 1 до 10. Подібно до Мороза, впав і рейтинг Павла Лазаренка.

Другу десятку політиків очолює Олег Рибачук, а закриває її ще керівник ФДМ Валентина Семенюк. Третю десятку відкриває мер Олександр Омельченко та закриває її Анатолій Матвієнко.

Медіарейтинг найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ вітчизняних політиків за індексом медіа-активності - ІМА. Період з 17 по 22 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ". Загальна кількість політиків, що рейтингуются, - 100 осіб.

Найбільш виражений негатив, за абсолютною частотою повідомлень, супроводжував повідомлення, пов'язані із Ющенком, Порошенком, Тимошенко, Януковичем, Піскуном, Литвином і Безсмертним.

За відносним рівнем домінування негативу над позитивом як і раніше лідирує Петро Порошенко (співвідношення 25 до 1). У попередні тижні це співвідношення було 30 до 1, ще раніше - 10 до 1. Також активно представлені у негативному світлі Піскун (18 до 1) та Безсмертний (11 до 1).

Продовжує "погіршуватись" образ Януковича: протягом минулого тижня негатив домінував над позитивом у 3 рази. На позаминулому тижні це співвідношення було лише 1,5 до 1.

Аналогічна ситуація спостерігається і в образі нового прем'єра. Вперше на минулому тижні інтенсивність негативного представлення Єханурова домінувала над позитивом (1,7 до 1).

Серед лідерів медіа-активності лише Юрію Луценку вдається утримувати домінування позитивної тональності образу над негативною. Щодо Луценка, то на минулому тижні позитив домінував над негативом у 5 разів.

Серед першої двадцятки політиків подібне співвідношення позитиву/негативу у публікаціях спостерігається у Турчинова, Яценюка та Томенка.

За абсолютним рівнем позитивної представленості лідирують Ющенко, Тимошенко, Литвин. Але для цих політиків негативна тональність публікацій відповідно у 4.5, у 2 та 1.3 рази домінує над позитивом. На позаминулому тижні це співвідношення було відповідно 4, 4.3 і 2.8.

Отже, можна зробити висновок, що тональність у друкованих ЗМІ образу Ющенка дещо погіршилась, а образи Тимошенко та Литвина отримали більш виражене позитивне забарвлення.

Абсолютний рівень нейтральної представленості в ЗМІ зменшується практично у 12 разів (10 і 14 разів у два попередніх тижні) при порівнянні 1 місця (Ющенко) з 11 місцем (Луценко на минулому тижні) і 1.9 рази при порівнянні інтенсивності нейтральної представленості 11-ого міста (Луценко) і 21-ого міста (Кармазіна).

Рейтинг тональності представленості найбільш згадуваних у друкованих ЗМІ політиків (диференційні індекси медіа-активності ІМА). Період з 17 по 22 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ". Загальна кількість політиків, що рейтингуются, - 100 осіб.

2.Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ.

Лідером представленості в друкованому медіапросторі України на минулому тижні знову лишається "Народний союз Наша Україна". Він лідирує над "Батьківщиною", що утримує друге місце, і Партією регіонів, що обіймає третє місце.

При цьому зазначимо, що відрив між НСНУ та "Батьківщиною" скорочується. За трійкою лідерів йдуть КПУ, СПУ, НПУ і СДПУ(о). Закриває першу десятку партій ПСПУ. А от партія "Пора" залишила першу десятку лідерів та очолила другу десятку, практично в 6 разів поступившись рейтингом-індексом – НСНУ.

Третю десятку партій відкриває РУП, а закриває партія "Громада", ІМА якої менше лідеру рейтингу у 60 разів.

Медіарейтинг 10 найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ політичних партій.
Період з 17 по 22 жовтня. Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".
Загальна кількість політиків, що рейтингуются, - 100 осіб.

В образі партії-лідера рейтингу медіа-активності (НСНУ) на минулому тижні на фоні значного домінування інтенсивності нейтральних повідомлень негатив домінував над позитивом у 2.3 рази.

На минулому тижні представленість НСНУ була, навпаки, на 11% більш позитивна, ніж негативна, що, вочевидь, було нетиповим явищем, оскільки раніше співвідношення негативу до позитиву в НСНУ було 5.5 до 1 і 4 до1.

На відміну від НСНУ, партія "Батьківщина" утримала баланс минулого тижня і, більше того, в її образі позитив домінував над негативом на 13%.

Суттєво погіршився образ Партії регіонів. Негативна представленість Партії регіонів домінувала над позитивною у 3.5 разів. Минулих тижнів це співвідношення було оберненим – позитив домінував над негативом в 4 рази.

Медійний образ СПУ як і раніше більш позитивний, ніж негативний – у 2.5 разів - на попередньому тижні позитив щодо СПУ перебільшував негатив у 3 рази. Аналогічний характер співвідношення позитивної представленості до негативної спостерігається у ЗМІ щодо СДПУ(о) (співвідношення 5 до1 на користь позитиву).

Рейтинг тональності представленості у ЗМІ найбільш медіа-активних партій
(диференційні індекси медіа-активності
). Період з 17 по 22 жовтня.
Дані інформаційно-консалтингової агенції "КомІнформ".
Загальна кількість політиків, що рейтингуются, - 100 осіб.

Перелік видань, які моніторились при складанні рейтингу

CN – Столичка; Коммерсант-Украина; CN - Столичные новости, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Вестник недвижимости, Вечерние Вести, Вечерний Киев, Власть денег, Газета по-киевски, Газета по-украински, Голос України, Деловая Украина, Деловой журнал, Демократична Україна, Дело, День, Еженедельник 2000, Зеркало недели, Известия – Украина, Инвестгазета, Киевские ведомости, Киевский капиталист, Київ сьогодні, Київська правда, Кієвскiй телеграфъ, Компаньон, Компаньон-Стратегии, Комсомольская правда в Украине, Контракты; Корреспондент; Комментарии, Коммунист, Личный счет, Московский Комсомолец в Украине, Наша газета +, Подробности, Правда України, Публичные люди, Рабочая газета, Сегодня, Сельская жизнь, Совершенно секретно –Украина, Столиця, Труд, Товариш, Украина и мир сегодня, Україна молода, Українське слово, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Без цензуры, Деловая неделя- FT, Деловая столица, За Київським часом, Закон и бизнес, Мегаполис, Меридиан, Профиль – Украина, Сільські вісті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді