Луценко долатиме ями. Філенко співає. Тимошенко попереджає про Януковича

Вівторок, 22 листопада 2005, 18:13

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в своїй промові на Майдані з нагоди річниці революції сказав, що переконаний - помаранчева команда зможе перемогти, якщо й далі буде триматися разом.

Луценко почав виступ з розповіді, як зустрічав львівський потяг з революціонерами і як люди вітали їх з вікон прапорами.

А ще він наголосив, що не віддасть нікому своє свято.

Луценко майже кричав, що в цей день не збирається "посипати голову попелом", тому що колишні опоненти революції її критикують, зокрема Нестор Шуфрич, Віктор Янукович і "рижий таракан".

"Я знаю, чому ці діячі хочуть применшити роль помаранчевої революції, бо вони бояться і хочуть уникнути кримінальної відповідальності. Я знаю, більшість хоче спитати, чому вони не в тюрмі", - зазначив він.

ін також відзначив, що міліція, яку він очолює, за ці 8 місяців зафіксувала 1100 справ по посадових особах, які здійснили крадіжку на більше ніж 18 мільярдів.

"Я хочу сказати, що якщо не при мені, то при іншому, і якщо не при Піскуні, то іншому нормальному генпрокурорі вони будуть відповідати", - знову майже кричав Луценко.

"Шановний Майдане, я казав вам на цій сцені, що Ющенко - це ключ до дверей, за якими свобода. Ми стояли тут не за пенсії, не за кусок ковбаси, і навіть не за конкретного політика, якого зробили президентом. А за нашу свободу. І ми відкрили ці двері разом з вами", - звернувся Луценко до Майдану.

"Інша справа, що давайте задумаємось, як ми цим скористались цією свободою. Я вважаю, що є море питань до виконавчої влади і ви маєте право їх задавати. Але є ще одна особливість - забагато салютів було вкінці Майдану. Ми розійшлися, сподіваючись, що Ющенко дасть нам автоматично і свободу і демократію, і нормальне життя", - зазначив міністр.

Він звернувся до людей продовжувати втілювати ідеали в Майданах кожен у собі і в своєму місці.

"Панове, невже ми зібралися тут посипати голову попелом, як кличе нас Шуфрич, каятися перед бандою, яку ми перемогли?! Ні! Ми прийшли святкувати і сказати, що нічого страшного не сталося", - наголосив Луценко.

"Є лише одна проблема. Помаранчева команда забула, що отримала владу на 5 років, і треба було пахати 5 років, а не думати пор свої меркантильні питання", - додав він.

"І зараз не хочу оцінювати те чи інше крило переможців, що сьогодні патріотизм вимірюється не втому, хто більше посипав голову попелом. Не тому, хто більше лайна кине на своїх героїв. Патріотизм вимірюється в тому, щоб в своєму окопі зробити все залежне при такій владі і в такій ситуації", - зазначив Луценко.

"Минулого року Януковичу малювали 45%. Де вони? Пішли за вітром. А сьогодні помаранчева команда в складі "Нашої України" (близько 20%), БЮТ (близько 20%), Соцпартія (близько 10%). Ми повинні перемогти. Ми можемо це робити, коли будемо разом. А хто нам заважає? Один блок "Я" і один блок "Ми". Так ми ці ями перескочимо (Не в первой!) якщо будемо разом!", - сказав міністр.

Він закликав команду забути чвари і запевнив, що помаранчева команда зможе перемогти, бо "ви не дасте їм розсваритися".

Ще один польовий командир Тарас Стецьків наголосив, що учасники помаранчевої революції "зробили головний вчинок – подолали страх і піднялись до рівня Майдану".

"Ми звалили владу, яка здавалось існуватиме століття і наші ідеали житимуть завжди", - зазначив він.

"Ми мусимо гордитися тим, що прості українські люди зробили найкращу революцію в світовій історії, показали, що ми великий народ. Ми завоювали свободу і маємо людську гідність", - сказав Стецьків.

"Водночас ми маємо не тільки про свято говорити. Ми впевнені, що політичні лідери "Сили народу" скажуть, що вдалося зробити за рік і чесно попросити пробачення за те, що виконати могли і не виконали", - зазначив Стецьків.

Він також закликав до об'єднання помаранчеві сили. "Наші сили були єдині – СПУ, НСНУ, БЮТ – теж саме ми маємо зробити сьогодні. І ті, хто привели народ до перемоги, мають забути про образи, простягти руки і пообіцяти, що створимо коаліцію помаранчевих сил", - наголосив він.

Стецьків наголосив, що така коаліція "критично необхідна", щоб не дати силам реваншу прорватися до влади.

Екс-віце-прем'єр Микола Томенко закликав людей, які прийшли на святкування річниці помаранчевої революції на Майдан Незалежності, "допомогти" президенту Віктору Ющенку скасувати Меморандум порозуміння з Віктором Януковичем.

"Я хотів би, щоб ми, як і рік тому, допомогли президенту. Так історично склалося, що нещодавно він підписав Меморандум з Януковичем, де є пункти про те, щоб пробачити фальсифікацію і відновити депутатську недоторканність", - сказав Томенко, виступаючи на Майдані.

"Давайте допоможемо Віктору Ющенку і сьогодні проголосуємо за відміну цього Меморандуму з Януковичем. Хто за те, щоб відмінити цей Меморандумом?", - запитав Томенко, і у відповідь люди почали кричати.

Томенко також закликав людей "проголосувати" за те, щоб гроші, отримані від приватизації "Криворіжсталі", були віддані на компенсацію заощаджень внесків Ощадбанку.

Томенко зазначив, що "абсолютна більшість людей переконані, що домовлятися треба всередині помаранчевої команди, а не з біло-голубою командою".

"Попри всі розбіжності, цінності революції – це те, що єднає всіх у помаранчевій команді. Ми переможемо на цих виборах", - сказав він.

"Я хотів би, щоб ми згадали старі часи, і старій і новій владі нагадали, що свободу не спинити", - сказав Томенко, і люди на Майдані підхопили це гасло і почали скандувати "Свободу не спинити!"

В кінці виступу Томенка люди почали скандувати "Україна!"

Водночас Роман Безсмертний у своєму виступі подякував всім, хто організовував і допомагав Майдану під час революції.

"Не вистачить медалей, щоб нагородити всіх тих, хто забезпечував життя Майдану, учасників помаранчевої революції", - сказав він.

"Можливо, за цей рік ми щось робили не так, можливо, ми щось робили невірно, але рік тому ми зібралися і перемогли. Я впевнений у тому, що країна, яка народила таких бійців, які стоять перед вами, вона здатна не тільки здійснити революцію, а й забезпечити благополучне життя", - додав Безсмертний.

Після виступу Безсмертного невелика група людей на Майдані почала вигукувати "Ганьба!"

Володимир Філенко, виступаючи на Майдані, сказав, що рік тому люди "прийшли побороти неправду захистити свої права".

"І ми це зробили. І як би наші опоненти говорили, що цього не було, це було. Я вам хочу нагадати, пам’ятаєте, тут стояв Тарас Чубай, поруч біля нього стояв Тарас Стецьків і зяких пісень ми починали? "Лента за лентою, набої подавай, український повстане, в бою не відступай!", - проспівав Філенко.

За його словами, коли люди на Майдані зрозуміли, що перемогли, вони заспівали іншу пісню: "ты проснешься утром, здарсьте, видишь, Кучмы нет при власти. Как прекрасен этот мир!", - знову заспівав Філенко.

"Пам’ятайте і не забувайте, що якби сьогодні при владі був вірний наслідник Леоніда Кучми Віктор Янукович, ми б з вами збиралися не тут. Ми б з вами не про це говорили. і ми б говорили про інші проблеми і в інших місцях, а багато з нас дивилися б у вікна через решітки", - сказав він.

Філенко закликав людей не розчаровуватися і висловив переконання, що "попереду все буде добре, все буде класно, бо ми будемо збиратися на Майдани, якщо у нас будуть виникати проблеми".

У виступі зі сцени Майдану лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник сказав, що незаперечним досягненням цього року є те, що "ми більше не боїмося влади".

"Коли я прийшов до Мінфіну, у всіх дірках текло, все виглядало як решето, у дірках якого зникали народні кошти", - сказав Пинзеник.

Він звернув увагу, що коли Ющенко прийшов до влади, в країні був переддень фінансової кризи.

"На дверях мого кабінету при попередниках була табличка з надписом: "Грошей немає. Але будуть. Можливо". Сьогодні я поміняв табличку з надписом "Гроші з'явилися", - заявив Пинзеник. Він пояснив, що уже напередодні, 21 листопада було виконано бюджет за доходами за 11 місяців.

Лідер партії "Пора" Владислав Каськів повідомив, що для нього зараз "найщасливіша хвилина, бо, як не дивно, "Пора" вперше стоїть на цій сцені".

"Зараз такі самі люди, така сама погода, тільки мало віри", - сказав Каськів та закликав "всі помаранчеві сили створити урядову коаліцію, коли прийдуть до парламенту".

Каськів також звернув увагу, що зараз стали поважно говорити про "Януковича та інших клоунів".

"Ми забули, що рік тому його називали не Януковичем, а Банюковичем, бо йому місце в тюрмі", - сказав Каськів.

Лідер Християнсько-демократичного союзу Володимир Стретович наголосив: "Україна довела, що не Росія. І не словами колишнього президента, а майданами по всій Україні".

Юрій Костенко, лідер Української народної партії сказав, що "в складі єдиної помаранчевої команди на виборах не повинні бути ті політики, які не пройшли шлях очищення".

Лідер Народного Руху, міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявив, що "відчуває гордість за президента, де б його не приймали – в Бундестазі, Сенаті чи Сеймі".

"Його зустрічають стоячи і проводжають оваціями. На очі наворочуються сльози, коли я бачив, як зустрічали президента по всьому світу", - сказав Тарасюк.

Крім нього, з політичних лідерів виступили керівники Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко і Української республіканської партії "Собор" Анатолій Матвієнко.

Після них взяв слово боксер Віталій Кличко, який сказав, що помаранчева революція відкрила новий шанс для майбутнього українців.


Прем’єр-міністр Юрій Єхануров, виступаючи на Майдані, сказав, що "Майдан це лише початок нашого шляху, відправна точка відродження України".

"Я пам’ятаю, як я стояв біля штабного вагончика плече в плече з вами. Ми стояли і думали, яким буде наше майбутнє, думали, що робити завтра, дискутували, що робити після перемоги", - сказав він.

За його словами, "потрібен час, воля до змін, час, щоб ці змінти стали незворотними".

"Ми зробили перший крок. Це був важкий іспит, і, на жаль, не всі його витримали, проте навчання не закінчене. Сьогодні перед нами нове завдання - перетворити дух Майдану на зростаючий потенціал української економіки", - сказав Єхануров.

Прем’єр зазначив, що нинішня урядова політика – "це втілення надій і сподівань Майдану".

"Запорукою того, що вони стануть реальністю є ваша енергія, підтримка президента і конструктивних сил Верховної Ради, професійної урядової команди", - сказав він.

"Я звертаюся до ветеранів Майдану. Ми не маємо права на розпач. Всім відомо, що, на жаль, свіже повітря збуджує апетити. Проте наш обов’язок – завершити оновлення України", - додав Єхануров.

В свою чергу секретар РНБО Анатолій Кінах заявив, що під час революції громадяни "захистили право будувати чесну справедливу демократичну державу".

Він зазначив, що влада має "наповнювати кредит довіри людей реальними справами, добробутом, вмінням захищати українські інтереси".

"Нам необхідно не тільки будувати потужну економіку. Нам потрібно зміцнювати і моральне і духовне здоров'я кожного з нас і суспільства. Чесність, порядність, патріотизм повинні бути в основі консолідації суспільства. Тільки так ми переможемо. Правда на нашій стороні і перемога за нами", - заявив він.

Лідер СПУ Олександр Мороз заявив, що перед Днем Свободи вагався, чи прийдуть люди на Майдан, чи ні.

"Спасибі, що ви сьогодні разом тут. Відчуваю сьогодні подвійне почуття. Коли ознайомився зі сценарієм, вважав, що тут повинні виступати не лише політики, бо це наша робота. Тут мають виступати справжні герої Мадану – це ви. Ви, хто першими прийшли сюди. Ті бабусі, хто приносили на Майдан шкарпетки, привозили продукти, своїм теплом зігрівали тих, хто приїхав сюди", - сказав він

"Жодна революція не відбувається без жертв. Нинішня революція не стала такою", - зазначив він і закликав всіх, хто зібрався, вшанувати пам'ять Георгія Гонгадзе хвилиною мовчання.

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко під час виступу на Майдані попередила учасників помаранчевої революції про ризик реваншу з боку Віктора Януковича на наступних виборах.

"Сьогодні реванш як ніколи можливий. Сьогодні у Януковича не просто шанс. А якщо ми з вами нічого не зробимо – то у нього стовідсотковий шанс", - сказала Тимошенко на Майдані.

Тимошенко також звернулася до присутніх: "Я хочу спростувати безглузді чутки що, Тимошенко десь там проти Ющенка. Якщо ви десь хоч слово від мене таке почули... Повірте – це слово не може бути почутим".

"Тому що це президент, якого я разом з вами намагалася привести до влади. Хіба я можу зруйнувати хоч крок його поступу?", - сказала Тимошенко.

Вона також закликала учасників помаранчевої революції об'єднатися навколо того політичного лідера, який на посаді прем’єра відстоюватиме їх ідеали.

"Наступні парламентські вибори – не такі самі, як були попередні. Адже політреформа позбавляє повноважень президента України та надає потужні повноваження прем’єр-міністру. Вибори зведуться до того, хто керуватиме державою ", - додала Тимошенко.

"Так, як я і вся наша команда підтримала Віктора Ющенка – так само я закликаю згуртуватися навколо обрання прем’єра, який уособлюватиме те, за що ми боролися", - сказала Тимошенко.

Лідер БЮТ попередила, що "на цих виборах насаджається тема, що Тимошенко боротиметься з Ющенко".

"Це пропаганда, яку не повинні слухати. Ющенко – це президент України і він не балотуватиметься в прем’єр-міністри", - пояснила Тимошенко.

Вона закликала людей не впадати у відчай учасників помаранчевої революції: "Підніміть голови, розправте плечі! Ви робите Україну!"

"Якщо ми з вами одного разу вже встали з окопів – то наші нинішні розчарування, розпач, наша спокійність чи байдужість – це як останній патрон у серце", - сказала Тимошенко.

Лідер БЮТ заявила, що у неї немає "ніякої образи, що десь в певний час нас відправили у відставку".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді