З’їзд Тимошенко за закритими дверима і що крізь них вдалося побачити

Субота, 26 листопада 2005, 19:19

"Батьківщина" Юлії Тимошенко виявилася другою після Партії регіонів Януковича, яка підтримала нову політичну моду – провела закритий з’їзд. Відбувалося це у суботу в конгрес-холі готелю "Київський". Пресу туди не акредитовували, а та, яка прибула самовільно, навіть не пускали погрітися у фойє – де, зрозуміло, було неможливо підслухати партійні секрети.

З'їзд "Батьківщини" Тимошенко провела у новинці від "Луї Віттон"

Оскільки не було навіть підсумкового брифінгу когось з лідерів партії, то так і не вдалося зрозуміти, навіщо було робити цей захід в підпільному режимі. Єдиний присутній представник прес-служби "Батьківщини" Петро Якобчук – той, що замість "народу" ніс Тимошенко на руках під час річниці Майдану – в коментарі був дуже чіткий: "Іди питай це в делегатів!".

Серед учасників з'їзду опинився і екс-фігурант справи ЄЕСУ Євген Шаго

Самі ж учасники повідомили, що нічого особливого вони не обговорювали – просто проголосували за створення Блоку Юлії Тимошенко та висунули делегатів на міжпартійний з'їзд, який урочисто відбудеться 7 листопада в палаці "Україна".

"У нас просто робочий з’їзд. А сьомого числа ми будемо робити феєрверк!", - пообіцяв Василь Онопенко – лідер Української соціал-демократичної партії, яка стала поки єдиним партнером "Батьківщини" в числі засновників БЮТ для виборів 2006 року.

Про те, що в Блок Тимошенко поки входять лише дві сили, Олександр Турчинов мовчить. Замість цього каже, що "зараз іде дуже активний процес формування партії "Батьківщина". В числі майбутніх членів він назвав частину "Собору", яка відкололася від Анатолія Матвієнка, персонально Миколу Томенка, що одноосібно вийшов з партії "Реформи і порядок", а також "Єдину Україну" Богдана Губського.

Андрій Шкіль шукає вхід на закритий з'їзд

За словами Андрія Шкіля, який прибув на з’їзд "Батьківщини" із зібрання "Єдиної України", там ухвалили рішення влитися у ряди партії Тимошенко.

Таким чином, у Томенка як коментатора тепер складна ситуація – раніше він називав блок Литвина відстійником для кучмістів, а зараз якась зменшена копія вимальовується у блоці Тимошенко. Принаймні, в цьому було не складно переконатися, уважно вдивляючись у обличчя учасників з’їзду "Батьківщини".

Микола Томенко вперше не знає, як коментувати

Наприклад, серед нових тимошенківців вдалося побачити таких:

- Василь Хмельницький, співвласник "Запоріжсталі", людина, яку називали спонсором проектів та близьким другом Людмили Кучми,

- Микола Баграєв, друг Віктора Пінчука, три роки перебував у фракціях партій, які підтримували Кучму і Януковича,

- Олександр Фельдман, довірена особа Януковича на виборах-2004, три роки перебував у фракціях партій, які підтримували Кучму і Януковича,

- Ігор Плохой, три роки перебував у фракціях партій, які підтримували Кучму і Януковича,

- Валерій Сушкевич, обраний в парламент за списком блоку Кучми "За єдину Україну", два роки перебував у фракціях партій, які підтримували Кучму і Януковича,

- Андрій Веревський, два з половиною роки перебував у фракціях партій, які підтримували Кучму і Януковича.

Василь Хмельницький обмінюється телефонами

А Андрій Веревський свій телефон нікому не віддасть

Тимошенко дивиться на Плохого й Фельдмана

Також, очевидно, що після злиття "Єдиної України" та "Батьківщини", місця в БЮТ будуть у Богдана Губського, Сергія Осики та Олександра Задорожнього. Останній, між іншим, три роки був постійним представником Кучми в парламенті.

Наводиться цей перелік не з метою докоряти людям їхнім минулим. Ні, просто нечесно називати кучмістами одних і забувати про інших.

Так само дивно виглядає дискусія щодо перебування у списку БЮТ Олександра Волкова, якого відправили у почесне заслання займатися виборами в Криму. Адже скільки він працював з Кучмою, стільки ж Губський був партнером Суркіса та Медведчука!

Втім, за інформацією "Української правди", ці хвилі навколо Волкова завершаться нічим, і він стане депутатом з БЮТ.

Так само серед кандидатів від блоку Тимошенко буде й Михайло Бродський, який на знак протесту через присутність Волкова навіть відмовився балотуватися за списком БЮТ.

Принаймні, у коментарі "Українській правді" Тимошенко заявила, що поверне цього свого соратника на місце. "Михайло Бродський залишається в партії. Він вчинив прекрасний патріотичний крок, він хоче, щоб було найкраще для нашої команди. Але я звернуся до Михайла Бродського і запрошу його в список", - пообіцяла Тимошенко.

Всі фото Ганни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді