БЮТ-ПРП: Труднощі переговорного процесу

Понеділок, 28 листопада 2005, 10:07

Старт виборчої кампанії одночасно дав відмашку дерибану місць у списках. Цей процес не з приємних навіть у монолітних силах, а для блоків і взагалі скандальний.

Місяць тому ПРП на своєму позачерговому з'їзді вирішила почати переговори про блокування з партією Тимошенко. Тепер настав час підбити попередні підсумки. Незважаючи на те, що формально з'їзд ПРП був скликаний для переобрання керівництва партії (її головою знову став Віктор Пинзеник), все ж центральною темою стала домовленість сторін.

"Проект угоди про створення виборчого блоку з партією "Батьківщина", як це було доручено попереднім з’їздом, пройшов етапи підготовки. На сьогоднішній день ми знаходимося в стадії, коли є невирішеними і незафіксованими кілька питань, з яких ключовим є формат участі партії в блоку в місцевих виборах", - повідомив делегатам з'їзду один з учасників переговорів Сергій Соболєв.

"Ми зробили все, щоб в угоді зафіксувати всі формалізовані рішення, які стосувалися місцевих виборів. Станом на третю ранку сьогодні, коли закінчились остаточні переговори констатовано наступне: партіям учасникам запропоновано зробити перерву у своїх з'їздах, щоб була можливість остаточно погодити текст угоди", - розповів він.

Таким чином, за словами Соболєва, залишається час для того, щоб до 20 грудня провести спільний з'їзд партій-учасниць блоку і сформувати на ньому спільні списки. Окрім того, партія матиме час для прийняття рішення по виборчій кампанії, у випадку, якщо "рішення з'їзду буде іншим".

Ось так максимально завуальовано один з переговірників повідомив про те, до чого їм удалося домовитися з "Батьківщиною".

Решту інформації до партійців мали, слід розуміти, донести керівники обласних осередків, з якими якраз перед початком з'їзду було проведено так звану "летючку".

Один з керівників президії партії, зібравши їх біля вікна, повідомив подробиці останніх переговорів із командою Тимошенко, які тривали з шостої години вечора п’ятниці до третьої ночі суботи.

Пізніше Тарас Стецьків в коментарі УП про результати перемовин з "Батьківщиною" зазначив, що, "на жаль, вони не закінчились результативно". "Імовірність (блокування) зберігається, так само як не виключено, що партія змушена буде вибирати інший формат участі в компанії", - сказав він.

Серед найбільш дискусійних питань, за його словами, були питання конфігурації блокування на центральному і місцевому рівні, а також питання майбутньої перспективи коаліції у парламенті тощо.

А між тим ПРП під час з'їзду спіткав сюрприз – Микола Томенко вийшов із партії, щоб зосередитися на виборчій кампанії блоку Тимошенко.

"Я дуже хотів, щоб ми стартували як команда, яка працюватиме в блоці Тимошенко - ви чули на минулому з'їзді мою позицію, що треба домовлятися. Так само я сьогодні переконаний, що не можна нам одночасно хвалити професійний уряд Юрія Єханурова, і агітувати за новий чесний уряд Юлії Тимошенко", - заявив Томенко з трибуни з'їзду.

"Я знаю, як велись сьогодні переговори. Я намагався зробити їх результативними, і якщо всю правду сказати, то однією з проблем переговорного процесу було те, що партія має свого представника в уряді", - додав він.

"Моя позиція була однозначною, щоб ми ухвалювали рішення і говорили про майбутній уряд, а не допомагали уряду Єханурова, який буде першим номером НСНУ. Переговори закінчились тим, чим закінчились... В нас є час, щоб їх вести, але оскільки я займав більш радикальну й жорстку позицію, то було б нечесно, аби я далі залишався в партії, адже я автор стратегії блоку Тимошенко", - зазначив екс-віце-прем'єр.

"І коли буде наступний з'їзд, я сподіваюсь, що буде ухвалено рішення, що ми працюємо з блоком Тимошенко в єдиній команді. А я поза партією робитиму все можливе, щоб ці переговори завершилися успішно", - сказав Томенко і пішов під оплески залу. У спілкуванні з журналістами він повторив, власне, ті ж самі тези.

"Я робив усе, щоб переговори закінчились успішно. І фактично, залишається однією з принципових тем, чи братиме участь ПРП і надалі в уряді Єханурова. У цьому велика проблема. Ця тема була неприйнятною для "Батьківщини", і тому в переговорах було зроблено перерву", - повідомив він.

Але, як кажуть інші партійці, тема Пинзеника не була основним каменем спотикання.

"Пам’ятаєте, з чого почалася перша світова війна? З того що вбили австрійського принца Франца Фердінанда, але це був лише привід", - відзначив один з учасників перемовин.

Відхід Томенка викликав хвилю емоцій у його екс-однопартійців.

"Ми вже раз були в силі, яку називали переможною. Але побачили там масу перефарбованих перевертнів… Ми - партія, а не група, щоб їх висмикувати й писати чужі програми", - заявив на з'їзді керівник київської організації Володимир Бондаренко.

Лінію Бондаренка продовжив Тарас Стецьків. Він відзначив, що, якщо раніше Львівська організація виступала за об'єднання з БЮТ, то тепер сумнівається. І на те є дві причини.

"Перша – це наша позиція, і я вважаю її абсолютно правильною, що якщо на березень місяць не буде визначено і застережено інтереси ПРП на місцевих виборах, то не треба домовлятись, бо ми отримаємо нуль".

"Друга причина залежить від нашого великого партнера. І полягає вона в тому, що не всі в "Батьківщині" хочуть бачити партнером ПРП, а хочуть бачити 5-6 прізвищ. І, на жаль, перший приклад такої політики ми отримали вже сьогодні. Це все може призвести до того, що ми станемо перед дилемою – іти на вибори самостійно", - зазначив Стецьків.

І одразу ж закликав не боятися такого вибору, оскільки партія справді може йти сама або, наприклад, з "Порою" (її лідер Владислав Каськів був єдиним іншопартійним гостем на зібранні ПРП).

От тільки для такого походу партії необхідно створити свою мега-ідею, щоб конкурувати з мега-партіями, а потім четвертою силою сформувати в парламенті більшість із БЮТ, НСНУ та СПУ, додає Стецьків.

Тим часом рядові партійці розходилися в поглядах щодо формату участі у виборах. Хтось радив партійному керівництву поступитися заради рядових людей (мався на увазі Пинзеник), а хтось звинувачував перемовників і керівництво в тому, що вони намагаються забезпечити собі теплі місця. Хтось агітував за БЮТ, а хтось під оплески залу радив іти з "Порою".

Послухавши такий розмай думок, породжених невизначеністю й непоінформованістю однопартійців, один із перемовників Ігор Гринів вийшов на трибуну і виклав виставлені блоком Тимошенко умови.

Мова про зустріч у п’ятницю, де планувалося підписати угоду про блокування. Саме на цій зустрічі і був поставлений пакет вимог. Серед основних умов "Батьківщини" - неучасть Віктора Пинзеника в списку блоку Тимошенко, якщо він залишається працювати в уряді Єханурова.

У випадку, якби Пинзеник залишив посаду в уряді, йому б запропонували місце в списку, але за межами першої п’ятірки.

Другою умовою було те, що місцеві вибори – це "повна прерогатива рішень за блоком Юлії Тимошенко".

За словами Гриніва, ПРП удалося погодити лише дві кандидатури на посади мерів, на решту було "накладено табу". При цьому партія отримала вимогу щодо небалотування Тараса Стецьківа на посаду градоначальник Львова.

Було заявлено, що у випадку входження ПРП до Блоку Тимошенко у вигляді партії вона отримає лише 20% у списках, тоді як входячи окремими особистостями, вона б отримала 30%.

"Ми сказали – хай буде 20, але партію ми не здамо", - наголосив Гринів. Він відзначив, що переговори – "це складна річ", додавши, що переговорники боролися по кожному регіону і не готові були поступатися.

Гринів каже, що виставлені умови не є позицією особисто Тимошенко, а частини її команди.

Як на диво, партія сприйняла цей холодний душ досить спокійно, без емоцій. Можливо, тому, що вже не раз проходила цими сходами, і не один раз її звідти кидали.

"Я знаю, що таке Юля. Всі вони однакові. Але мені шкода цих людей. У Ющенка їх стільки раз кидали, що більше не можна туди йти", - сказала одна з членів оргкомітету з'їзду.

Але, незважаючи на всі кидки, партія не ризикнула ухвалити рішення про самостійний похід на вибори і залишила ще два тижні на переговори. Як і раніше, в основному вони йтимуть з Тимошенко, на другому плані - "Пора".

***

Тим часом, у таборі Тимошенко все ж наполягають на тому, що головною перешкодою в перемовинах є позиція Віктора Пинзеника.

"Стартом переговорів мала стати позиція лідера партії. Ми збираємося нещадно критикувати уряд і бюджет, і як тоді виглядатиме те, що в уряді працює учасник блоку? Я прихильник того, щоб усі переговори велися не тільки чесно, але й логічно. А яка ж тут логіка?", - сказав в коментарі один із представників БЮТ, який побажав залишитися неназваним.

"Ми говорили про це представникам ПРП, але нам передали точку зору Пинзеника, що він хоче працювати в уряді. Хоче – гаразд. Але треба щось зробити з партією. Нехай тоді люди ідуть у блок поодинці, і нема проблем. Або хай передасть керівництво партією комусь іншому", - додав співрозмовник.

А от щодо списків на місцеві вибори, то співрозмовник переконував, що про це поки що не йшлося. Він зазначив, що БЮТ планує підтримувати на місцевих виборах популярних особистостей.

"Щодо виборів мера Києва й Львова - ми не будемо беззастережно підтримувати кандидатури ПРП! У Стецьківа зараз 6% підтримки, а Бондаренко підтримує Кличка – це теж не наш проект", - зазначив він.

Щоправда, він не каже, а який тоді резон ПРП терпіти поряд із собою таких "видатних" особистостей як Волков, Губський, Хмельницький, тощо. Особливо зважаючи на те, що ПРП назавжди може перестати бути самостійним проектом, якщо ще раз піде на вибори з кимось у блоці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді