Замість "Макдональдсу" Тимошенко відсвяткувала день народження у "Липському особняку"

Понеділок, 28 листопада 2005, 20:56

Або чорний піар добрішає, або це вправна підробка під брудні технології. Три роки тому Ющенка "мочили" фальшивими листами від його імені, які мільйонними тиражами поширювалися всією країною силами "Укрпошти" і де лідер "Нашої України" визнавав себе внуком Мадлен Олбрайт і американським шпигуном. Зараз героєм (анти?)піару стала Юлія Тимошенко, а події розгорталися у переддень її дня народження, який святкується 27 листопада.

Тимошенко, крім цінних подарунків, отримала один незвичайний. В суботу та неділю в Києві поширювалися кольорові листівки із зображенням екс-прем’єрки, яка з усмішкою запрошувала на свій день народження... в "Макдональдс".

"Точну кількість листівок, яка була поширена, ми не знаємо. Є різні версії – від кількох тисяч до кількох екземплярів. Але їх роздавали на вулиці та кидали у скриньки як у Києві, так і у Дніпропетровську", - сказав "Українській правді" представник блоку Тимошенко.

Фото "Ліга"

Вгорі листівки міститься веселе привітання Юлії Володимирівни зі святом, а трохи нижче – символіка очолюваної нею партії "Батьківщина", що мало б свідчити про спільну акцію цієї політичної сили з американським фаст-фудом.

Під час фальшивого заходу на честь дня народження Тимошенко кожен міг нібито отримати безкоштовне "Біг Тейсті меню". У листівці також йшлося, що акція проводиться в усіх ресторанах "Макдональдс" міста Києва. "Користувачів послуги "Мак Драйв" чекає 50-відсоткова знижка. Приходь! Тебе чекає незабутнє враження від "Макдональдс", - говориться в запрошенні.

Найцікавіша і найкумедніша частина листівки – це нібито спогади екс-прем’єрки "зі сльозами на очах про мамині бутерброди, які вона дбайливо складала" в її шкільний портфель. "І я рада, що для мільйонів українських дітей такою мамою став ресторан "Макдональдс", - цитують псевдо-Тимошенко у листівці.

Крім того, навколо постаті Юлії Володимирівни красується ціла компанія дитячих іграшок, а також Рональд Макдональд, серце цього бренду. Саме він запрошує "взяти участь в акції "День народження Батьківщини" на честь дня народження першої жінки України".

Під всією композицією – підпис "У колі друзів", а у правому нижньому куту листівки – відомий слоган реклами Макдональдсу "Я це люблю!". Виглядає досить безневинно як для втомленої чорним піаром України.

На листівці не зазначено жодних вихідних даних, а "Біг-тейсті меню", яким збиралися пригощати відвідувачів, як виявилося, взагалі не подають в українській мережі ресторанів.

За словами менеджера по зв'язках із громадськістю "Макдональдс" Михайла Шуранова, таку страву в Україні ще не готують, хоча "в інших країнах вона є, зокрема і Росії".

Як розповів Шуранов у коментарі УП, ще кілька днів тому в Києві та інших містах у ресторани почали звертатися охочі відсвяткувати день народження Тимошенко. "Перші сигнали з'явились ще в суботу. Дехто не уважно прочитав, і пішов до ресторану, як тільки отримав листівку", - зазначив менеджер.

Проте, замість очікуваного пригощання, на людей чекав неприємний сюрприз. Цього ж дня компанія "Макдональдс-Україна ЛТД" заявила про свою непричетність до акції і звернулася в міліцію з проханням розібратися в ситуації з незаконним використанням її торгової марки.

Шуранов також повідомив, що охочих скуштувати "біг-тейсі" від "Макдональдс" за здоров'я Тимошенко було небагато. "В середньому нараховувалося 5-6 таких осіб на кожен ресторан "Макдональдс", ми пояснювали людям, що ми не маємо жодного відношення до цієї акції, і вони йшли, не висловлюючи особливого протесту чи обурення, скарг не зафіксовано".

Фото "Ліга"

Пізніше, у понеділок, про свою непричетність до листівок офіційно заявив і Блок Юлії Тимошенко: розповсюдження фальшивих запрошень на акцію в "Макдональдс" він назвав "брудною політичною технологією".

"У фальшивках з символікою партії "Батьківщина" та торгового знаку "Макдональдс" містилася відверта брехня", - заявила прес-служба. Крім того, БЮТ одразу розцінив провокацію "як спробу підірвати їх лідерські позиції" на виборах-2006.

Є ще один момент, який дуже непокоїть Тимошенко: що створювачі фальшивки "не погребували жодними етичними принципами, цинічно обдуривши дітей, які належать до основної категорії відвідувачів "Макдональдс".

"Організована інформаційна диверсія покладає моральну відповідальність на нинішню владу за виявлення замовників і виконавців провокації та попередження випадків застосування чорних технологій взагалі", - заявив на додачу БЮТ.

Тимошенківці здогадуються і про авторів жарту. У прес-релізі сказано, що у них є інформація – "замовники провокації знаходяться в колі тих політичних сил, які активно виступають за підписання "декларації про чесні вибори".

Як відомо, цього прагне президент Ющенко. Але очевидно, що авторами такої м'якої технології могли бути самі тимошенківці, щоб продемонструвати "підступність" влади і підсилити "образ жертви". При чому історія з Рональдом Макдональдом ніяк не шкодить іміджу екс-прем'єрки, зате в майбутньому завжди дозволить посилатися на це як на першу ластівку брудних піар-штучок. "Що ви вірите у всякі брехні про мене – ви ж бачите, вони навіть Макдональдс мені підкладали!", - у разі чого зможе заявити Тимошенко.

Втім, її представники ображаються, коли починаєш так натякати. Якщо прес-реліз блоку Тимошенко звинувачував тільки натякаючи, то її соратник Михайло Бродський прямо заявив "Українській правді", що знає, хто організував історію з "Макдональдсом".

"Це привіт Юлії Володимирівні від Пінчука за "Криворіжсталь" та Нікопольський феросплавний! Нехай Пінчук подає на мене до суду за ці слова, що хоче, те й робить! Але це справа рук московської бригади політтехнологів Пінчука, яких я шукаю і обов’язково знайду. А коли знайду, то натягну їм око на одне місце!", - пообіцяв Бродський в коментарі УП.

Він не погоджується, що в цьому немає нічого образливого. "Метою акції було зробити боляче Юлії Володимирівні! А боляче тому, що це співпало з днем народження...".

"Українська правда" звернулася до приймальні Віктора Пінчука з проханням по коментар, але так його і не отримала.

Водночас один із депутатів від БЮТ зазначив "Українській правді", що у вчиненні "цієї провокації" підозрює... "послідовників Гліба Павловського". Із закидом, що це виглядає надто ніжно як для цього чорного технолога, не погодився.

"А хіба це не чорна технологія? Якби тебе поздоровили так з днем народження? Це удар нижче пояса!", - сказав він. "Я тут бачу руку Павловського. Може, не його самого, а учнів. Бо це дуже в стилі Павловського – робити такі провокаційні підробки".

На користь російського політтехнологічного сліду могло бути те, що страва, яку пропонують скуштувати разом з Тимошенко, подається у російській мережі фаст-фуду. Але, з іншого боку, таке неспівпадіння з українським меню досить очевидне. Тому це може свідчити також і на спробу підробити московський стиль.

Представник БЮТ повідомив "Українській правді", що вони ініціюватимуть звернення до прокуратури для з'ясування правди у цій історії, а також проведення журналістського розслідування. Втім, дуже не вірить, що колись стане відомо, хто ж справді замовив макдональдсовські листівки. Так само як не названий і автор тих "чорних" листів проти Ющенка.

***

А тим часом Юлія Тимошенко "в колі друзів" дійсно святкувала день народження у закладі громадського харчування. У понеділок після обіду для цього було орендовано один з найкращих київських ресторанів "Липський особняк".

Крім їжі та напоїв, гостям був запропонований перегляд невеликого комедійного фільму про Тимошенко, зробленого автором "Веселих яєць" Дмитром Чекалкіним.

Завершилося свято тостом Тимошенко за присутніх, де вона висловила упевненість у перемозі-2006 і сказала, що влада, яку їм треба взяти, "лежить на долоні". Але при цьому закликала готуватися до будь-якого розвитку подій після виборів.

Тимошенко також повідомила, що присвячує своє життя служінню народу, бо "добра слава варта набагато вище, ніж гроші". В одному з речень вона дорікнула Ющенку: "У нашого президента не вийшло, бо висока творчість не в’яжеться з дріб’язковістю, заздрощами".

Наостанок Тимошенко сказала, що 45-річний вік, якого вона досягла, "нічого не значить для політика".

Про те, що Тимошенко подарували, "Українській правді" відомо небагато. Так, Микола Томенко презентував "Кобзаря", виданого в 1914 році у місті Катеринославі – нинішньому Дніпропетровську. А Михайло Бродський порадував свого політичного лідера набором постільної білизни та верблюжачою ковдрою. Майже те ж саме він подарував і на весілля Євгенії Тимошенко з Шоном Карром.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді