З'їзди Тимошенко і Литвина – в режимі секретності, без Волкова і Пінчука

Субота, 17 грудня 2005, 23:20

Блоки Юлії Тимошенко і Володимира Литвина дуже різні, але є і дещо спільне. Так сталося, що на цих виборах стало розвагою рахувати кучмістів у їхніх списках. А в суботу було визначено кандидатів у депутати, після чого стало очевидно, що переміг спікер – у нього значно більше представників команди колишньої влади, хоча і не знайшлося місця для Віктора Пінчука.

Але БЮТ став чемпіоном в конспіративній номінації – за кількістю закритих з'їздів: якщо Литвин провів тільки перший раз за зачиненими дверима, то Тимошенко – уже вдруге під час цих виборів.

З’їзд Блоку Тимошенко проходив у залі готелю "Експрес", і ніщо не говорило про історичні події, які творилися на якомусь з поверхів цього об’єкту "Укрзалізниці". На зборах партії "Батьківщина", які місяць тому проходили в іншому готелі – "Русь" – на дверях хоча б красувався транспарант. Тут же взагалі жодного натяку.

Юлія Тимошенко прибула на зібрання, і свій коментар журналістам обмежила одним словом – на питання про настрій відповіла: "Чудовий!" Ображено прослідував до ліфту колись найбільш багатослівний Микола Томенко – побачивши мікрофон 5 каналу, він відвернув голову і сказав: "Спочатку запросіть мене на ефір..."

Фото персонального фотографа Тимошенко Олександра Прокопенка

Єдиною людиною, який охоче спілкувався з пресою, був Михайло Бродський. Його прізвища не було у списку, тому він почував себе вільно на цьому зібранні й відразу після початку спустився у фойє, сів на диван і почав розповідати.

Бродський не приховував гордощів: "Уявляєш, не спрацювала фонограма гімну, і всі делегати почали співати без музики. А Юлія Володимирівна сказала, що тепер це стане традицією на наших з’їздах!".

Далі Бродський розповів, що з'їзд проходить у закритому режимі, бо вони... "образилися" на журналістів за коментарі щодо можливої появи одіозних постатей у БЮТ.

Михайло Бродський. Фото Мирослави Галак

Потім Бродський розкрив технологію, якою тимошенківці будуть відбивати атаки, що в їх списках опинилися депутати з фракцій Кучми. Особливо хотілося запитати про Василя Хмельницького – бо дуже він цікавий персонаж, спонсорував проекти Банкової ("Жінки за майбутнє", Партія зелених, Компартія оновлена) і особисто Людмили Миколаївни, робив це охоче і з кайфом. Але Бродський так не вважає.

"Якщо говорити про кучмістів, то були ті, хто був у полоні, і ті, хто брав у полон. З прохідної частини БЮТ у 150 кандидатів буде 6-7 людей, які до 2004 року були в полоні. І Вася – з їх категорії. Ну і що, що він підтримував Люду Кучму?! А Женя Червоненко стояв перед нею на колінах, дарував Кучмі свої ордени! І що? Нічого!!!", - почав гарячкувати Бродський, але відразу заспокоївся.

На закид же, що членство в списку коштувало Хмельницькому 5 мільйонів доларів, він запропонував невдовзі проаналізувати внески у передвиборчий фонд БЮТ.

Іншим кандидатом в депутати від блоку Тимошенко став власник "АвтоЗАЗу" Таріел Васадзе. Колись він наслухався від прем’єра Тимошенко багато поганих слів, що за рахунок пільг отримує щороку сотні мільйонів прибутку. Але, пояснив Бродський, зараз Васадзе "покаявся".

"Він теж був полоненим при режимі Кучми. А зараз він виконав нашу вимогу – він віддає гроші на завод, він вкладає туди прибуток!", - додав Бродський.

Не бачить нічого дивного він й у появі в списку Олександра Абдуліна, якого злі люди свого часу приписували до Ігоря Бакая та Олександра Волкова. "Я знаю Сашу багато років. Він прийшов у нашу фракцію відразу після революції. Він сказав: "На моїх людей нападає Вася Червоній (губернатор Рівненщини)". А ти ж знаєш, нам гидко, коли переслідують за політичними мотивами! Абдулін виявився чесним, він сидить у Рівненській області, допомагає партійній організації", - пояснив Бродський.

Своє ж майбутнє Бродський бачить в Київській міській раді. Фактично, він уже живе ним: "Так, сміття будуть у Києві вивозити вчасно! Поспилюю всі рекламні щити, які встановили у місті! На Грушевського 9-а знесу два поверхи, які збудували для Януковича! Парцхаладзе забере свої "Квадрати" з Бессарабки, а там будуть транспорті розв'язки та паркінги! Якщо не захоче йти звідти, то проведемо в Києві референдум! На Хрещатику пиво продавати не будуть! Телеканал "Київ" і футбольний клуб "Арсенал" виставимо на аукціон! Хто винуватий, що немає другого Суркіса – але команда не буде жерти бюджетні гроші!"

Богдан Губський. Фото Мирослави Галак

Поки Бродський ділився планами на майбутнє, БЮТ затвердив свій список. Назвати його сюрпризом не можна з двох причин. По-перше, ніхто його журналістам не показав, і тому "Українській правді" доводиться посилатися на власні джерела, які розповіли про нову гвардію Тимошенко. По-друге ж, багато з тих, хто очікувався у цьому списку, в ньому опинилися.

Щоправда, слід визнати, що до команди БЮТ не потрапили інші сумнівні діячі, які примірялися під Тимошенко. Там не буде ні екс-прокурора Святослава Піскуна, ні голови Вищого господарського суду Дмитра Притики (бо вони вже в Партії регіонів), ні Василя Маляренка (цієї суботи він став п’ятим номером блоку Литвина).

Жертвами "антикучмістської чистки" стали Олександр Волков (екс-помічник екс-президента) та Олександр Задорожній (екс-постпред в парламенті екс-президента). Всупереч прогнозам, у списку не виявилося депутатів з колишніх провладних фракцій – Петра Димінського, Ігоря Насалика та Ігоря Плохого.

Водночас знайшли свій прихисток в БЮТ Микола Баграєв (при Кучмі вважався людиною Пінчука) та брати-банкіри Буряки (старший – кум Ющенка, молодший обрався до цієї Верховної Ради за спонсорською квотою "Нашої України").

Від колишнього "Яблука" в списку БЮТ представлені Сергій Одарич і екс-губернатор Луганщини Олексій Данилов, від розпущеної "Єдиної України" – Богдан Губський та начебто Сергій Осика (джерела УП не наводять точну інформацію щодо нього).

Сергій Терьохін. Фото Мирослави Галак

Місце в списку одержав радник Тимошенко з питань євроінтеграції Григорій Немиря, один з колишніх керівників ЄЕСУ Євген Шаго, а також багаторічний прес-секретар лідера БЮТ Віталій Чепінога, якому дісталося 87 місце. Таким чином, отримала продовження традиція походу речників у парламент - раніше в кандидати були висунуті прес-секретарі Януковича, Ющенка і партії "Наша Україна".

До прохідної частини блоку Тимошенко також потрапили політологи Володимир Полохало та Дмитро Видрін, засновник газети "Високий замок" Степан Курпіль та редактор видання "Свобода" Олег Ляшко, колишній член "Народного Союзу Наша Україна" Володимир Яворівський і екс-міністр економіки Сергій Терьохін.

І зовсім анекдотичну історію розповідають про ще одного прихильника Юлії Тимошенко: її чоловік Олександр, якому публічно було відмовлено в балотуванні, вирішив не здаватися і письмово звернувся до дружини, щоб його включили до списку. На що Тимошенко так само письмово відповіла: "Ваше прохання не підлягає задоволенню".

Хто такі "МИ" – діти Кучми?

Набато сумніше проходило зібрання блоку Володимира Литвина. Для проведення з'їзду вибрали зал Київського торгово-економічного інституту на Лісовому масиві. Як пояснив депутат Олег Зарубинський, який взявся бути ведучим прес-конференцій Литвина на партійну тематику, усі інші гідні приміщення в центрі Києва були зайняті – бо на дворі уїк-енд проведення партійних зборів.

Протягом появи на публіці Литвин жодного разу не усміхнувся. Фото Мирослави Галак

Литвин на питання про настрій скривився як від зубного болю. Можливо, причина в тому, що цієї суботи він порушив традицію та не зіграв у футбол. Сам же спікер сказав, що відчуває себе "виснаженим і втомленим", що є невідворотнім результатом "напруженої роботи над виборчою програмою".

Більше того, Литвину довелося активно попрацювати і на самому з'їзді. Він особисто зачитав програму блоку свого імені, а потім всіх 450 кандидатів у депутати, які підуть у парламент під прапором "МИ".

Хоча не факт, що виборча концепція залишиться у тому знайомому всім "ностальгічному" вигляді, як її запропонував Литвину Ігор Єремеєв (сьомий в списку). Так, дедалі активнішим у оточенні спікера стає крило колишнього першого помічника Кучми Сергія Льовочкіна, якого обрали 13 номером і який потусувався тільки в кулуарах з'їзду, а після його початку кудись поїхав.

Сергій Льовочкін іде в політику. Фото Мирослави Галак

Другим номером списку стала співачка Софія Ротару, яка, за словами Литвина, буде боротися з деградацією в Україні культури та духовності. Третім іде космонавт-екс-радник Кучми Леонід Каденюк, четвертим – історик Віталій Смолій, який є співавтором книжок з Литвином. Замикає першу п’ятірку голова Верховного суду Василь Маляренко.

До другої п’ятірки, крім Єремеєва, увійшли депутати Катерина Фоменко (шоста), Олег Зарубінський (восьмий), Василь Калинчук (дев'ятий) та Вадим Гуров (десятий). Останній є людиною Олега Дубини.

Цей колишній перший віце-прем'єр та фаворит Кучми опинився на 25 місці в списку. Його, у свою чергу, також можна вважати нечужим до Віктора Пінчука. Ходили навіть "брудні" чутки, що насправді в "Криворіжсталі" були долі не тільки зятя гаранта та Рината Ахметова, а ще й Дубини, самого Кучми та Григорія Суркіса.

Також креатурами Пінчука в списку Литвина можна вважати його давнього соратника Ігоря Шарова (21 місце) та бізнесову подругу Юлію Чеботарьову (23 позиція), яка сидить із зятем Кучми в одному офісі у прибудові до "Горизонт-тауера".

Самому Пінчуку не пощастило – він так і не зміг зламати політичне рішення Литвина про його шкідливість для блоку. При цьому публічно спікер пояснює ситуацію з особливим цинізмом – проблема, виявляється, тільки в тому, що... Пінчука в список не запропонували партійні осередки:

Новації перекладу. Фото Мирослави Галак

"Список формувався на підставі регіональних організацій, які висували кандидатів у первинному осередку, потім обговорювали в районній організації, на обласній конференції і подавали сюди до центрального штабу. Якщо його не було висунуто (місцевим осередком), то про які розмови може іти мова (щодо участі в списку)".

Далі Литвин запевнив, що серед його кандидатів у депутати немає "жодної людини, яку б не запропонували партійні організації".

Як і у історії з блоком Тимошенко, на з'їзді Литвина журналістам не роздали затверджений список, тому "Українська правда" з вдячністю послуговується інформацією власних джерел, які склали цей перелік просто на слух під час того, як голова блоку його зачитував на закритому з'їзді.

Отже, 11 позицію в списку посіла колишній лідер Аграрної партії Катерина Ващук, 12 став керівник Печерської районної адміністрації Києва Анатолій Коваленко, 13 – Сергій Льовочкін, 14 – депутат Василь Шпак, 15 – його колега Микола Шершун.

На 16 – депутат Сергій Касьянов, 17 – депутат-екс-голова Держкомрезерву при Ющенку Віктор Бойко, 18 – колишній начальник Держмитслужби при Кучмі Микола Каленський, 19 – депутат Нвєр Мхітарян, на 20 місці в списку – Іван Чиж, який є лідером партії "Справедливість", що виступила учасником Блоку Литвина.

Анатолій Коваленко і Нвєр Мхітарян. Фото Мирослави Галак

21 місце займає керівник депутатської групи "Народний блок Литвина" Ігор Шаров, 22 – Іван Куцик, 23 – Юлія Чеботарьова, 24 – депутат Анатолій Гіршфельд, 25 – Олег Дубина.

26 – депутат Володимир Плютинський, 27 – знову депутат Віктор Заічко, 28 – ще один депутат Валерій Мартиновський, 29 – одеський бізнесмен Борис Кауфман, який володіє концерном "Оверлайн" (Одеський завод шампанських вин, Одеський лікеро-горілчаний, Ізмаїльський винний, бренд "Мягков"), 30 – депутат Василь Надрага.

Володимир Семиноженко і губернатор Одещини часів Кучми Сергій Гриневецький. Фото Мирослави Галак

На 31 місці – голова правління державної компанії "Укрресурси" Віктор Ржоткевич, 32 – депутат Валерій Самоплавський, 33 – Іван Фурсін (вважається близьким до Льовочкіна), 34 – депутат Олег Салмін, 35 – депутат Віктор Развадовський, 37 – депутат Сергій Терещук, 38 – депутат Валентин Савицький, 39 – депутат Микола Нощенко. Під 40 номером – колишній віце-прем'єр в уряді Кінаха та улюбленець Людмили Кучми Володимир Семиноженко.

41 місце посідає депутат Анатолій Льовін, 42 – депутат Станіслав Косінов, 43 – депутат Олександр Біловол, який є соратником Олександра Волкова – минулого року його навіть обрали лідером партії "Демократичний союз", яка формально підтримала Януковича в президенти. На 44 позиції – депутат Олександр Шевченко, 45 – ще один депутат Іван Рішняк.

Єдиний фотограф, який побував усередині на з'їзді Литвина, був його особистий - Олександр Клименко

Власне, на цьому прохідна частина списку блоку закінчується – бо для того, щоб отримати стільки мандатів, на виборах треба набрати під вісім відсотків. Якщо це буде зроблено, то вважатиметься непоганим результатом для Литвина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді