Металургійний імідж Мороза: мінус Луценко, плюс Деркач

Неділя, 18 грудня 2005, 12:41

Перед наступними парламентськими виборами СПУ змінить імідж – до традиційних "перевірених чесних і порядних" людей вона вирішила додати металургійних директорів. Маючи традиційно велику групу підтримки у центрі, партія Мороза збирається зазіхнути на східноукраїнських виборців Януковича чи принаймні Симоненка. Втративши найбільш позитивного героя списку Юрія Луценка, партія поповнила свої ряди доволі одіозними Володимиром Бойком і Андрієм Деркачем. І це ще не все.

До з'їзду соціалісти готувались ретельно. Увесь Київ завішали малиновими стрічками в стилі помаранчевої революції, виготовили спушні накидки і кепки, розставили палатки з агітаторами.

Жовтневий палац, де традиційно проходив з'їзд, прикрасили стендами з фотографіями партійного життя.

Початок зборів зробили в дусі соцреалізму – Валентина Семенюк з виступом на тему "був час засіву, а тепер прийшов час збирати урожай", дівчатка в національних костюмах і традиційний коровай на рушнику для лідера партії.

Незважаючи на святковий антураж, на обличчях багатьох головних персон читалася знервованість. Перед початком міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вперто не зізнавався, чи піде він на вибори.

Луценку на з
Луценку на з'їзді було весело. Фото Максима Левицького

"Аякже, обов’язково піду, проголосую", - віджартовувався міністр, а на уточнення, чи означає це, що він буде у списку, відказував: "Зараз почнеться з'їзд, ви все почуєте".

Міністр Ніколаєнко між тим переконував, що Луценко буде другим у списку. Але ще один депутат СПУ вже знав, що Луценка не буде серед кандидатів: "Ющенко вперся: або номер у Соцпартії, або крісло міністра".

Ще одну інтригу в залі створював майор Мельниченко. Впевнено зайнявши місце в першому ряду, він направо і наліво роздавав автографи під постійними спалахами фотооб’єктивів. Втім щастя Мельниченка було недовгим, і через якийсь час журналісти про нього забули.

Вже коли всі розсілись по залу, можна було побачити, що біля Мельниченка сіли депутати Карнаух і Вернигора, тоді як Андрій Деркач розмістився буквально під крилом Юрія Луценка.

Питання списку було другим у порядку денному, тому Олександр Мороз вирішив потягнути інтригу. Більше години він виступав із промовою про політичну ситуацію в Україні, зачепивши при цьому і світову глобалізацію, і дитячі майданчики.

І чого б не торкався лідер СПУ, із ним завжди була теза, що зробити може це лише його партія.

"Наша мета - потужна фракція у парламенті, яка може стати основою проурядової коаліції. Ми не можемо бути "золотою акцією". Ми зобов’язані бути основою коаліції. Це потрібно не нам, це потрібно суспільству", - наголошував він.

"В будь-якому разі у нас є всі можливості (і досить підстав) для того, щоб із певністю заявляти: наша партія входитиме в "двійку –"трійку" призерів кампанії. І результати призерів будуть сумірними", - зазначив Мороз.

Міністру Ніколаєнко весь з
Міністру Ніколаєнко весь з'їзд носили скарги. Фото Максима Левицького

За словами, СПУ буде вирізнятися від основних конкурентів, "не ворогувати з ними, але розвінчувати розповсюджувані міфи".

"Один з них, - про те, що нібито уряд Тимошенко послано у відставку за свою трансформацію вліво і це проявилося в зростанні зарплат і пенсій. Давайте об’єктивно оцінювати те, що сталося. Уряд Тимошенко разом із парламентом змушені були відрегулювати емісійні доплати, здійснені Януковичем. Ті доплати привели до шаленого стрибка цін, а пропагандисти з Партії регіонів намагаються його віднести тепер на пасив нової влади. І це вже другий міф, який треба вміло й методично розвінчувати", - наголошував Мороз.

Ще одна шпичка - вбік СДПУ(о) і їх референдуму про вступ України до НАТО.

"Викликає несприйняття лукавство і кон’юнктурність позиції об’єднаних соціал-демократів. ..Всі чудово розуміють, що ставлення до проблеми "Україна-НАТО" має регіональні особливості. Тому гра на цій темі в період непростих виборів загрожує поглибленням розколу суспільства", - застеріг Мороз.

"Ми ідеологічна, не бізнесова партія, у нас немає, вибачте на слові, "дурних" грошей. Але у нас є тисячі і тисячі небайдужих людей. Вони здатні організувати інших на добрі справи. І це, повторю, вартніше благодійництва чи іншого виду допомоги", - наголосив лідер СПУ.

Втім це не завадило СПУ заручитися підтримкою бізнесовців, які потрапили в прохідну частину списку партії, витіснивши на задвірки навіть деяких депутатів. Так, Микола Карнаух, який був одним з двох соціалістів, які подолали кумівську мажоритарну, опинився у восьмій десятці.

Втім, найбільша втрата списку СПУ – міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який мав бути другим номером.

Його доля вирішувалася у п'ятницю пізно ввечері на зустрічі Мороза, Луценка з президентом, коли Ющенко поставив вимогу, щоб міністри-силовики не йшли по списках партій. "Я висловив заперечення, навів свої аргументи, які зараз цитувати не хочу, але вранці президент проснувся з тією ж позицією", - сказав Мороз.

Водночас він висловив переконання, що імідж Луценка й надалі працюватиме на імідж Соцпартії. "Це як в анекдоті: зустрічаються двоє молодих людей, в неї обручка на руці, але вона каже, що це нічого не значить", - сказав він.

Тепер Луценка має замінити медіаресурс Андрія Деркача, а також авторитет і ресурс Володимира Бойка у Донбасі.

Деркач обрав собі найкраще місце. Фото Максима Левицького
Деркач обрав собі найкраще місце. Фото Максима Левицького

Соціалістів не зупинила ні перманентна участь батька Деркача у скандалах, пов’язаних з плівками Мельниченка, ні те, що самого Деркача часто називали "похресником Кучми", ні давнє знайомство червоного директора Бойка з другим президентом України.

Важливішим виявилося інше. Як заявила журналістам Валентина Семенюк, "ці люди на своїх підприємствах вже давно робили соціалізм".

"Були дискусію і щодо окремих кандидатур. Чим раніше була відома Соцпартія – тим що там абсолютно не заангажовані і не заплямовані такі люди. Так хай вони такі і будуть. Нехай мають 3%, але будуть такі, думають інші. А ми хочемо не 3%, а 33%! Для цього в наші списки ми взяли цілу групу промисловців, керівників виробництва, які у наших складнющих умовах демонструють ефективність роботи", - роз’яснював Мороз партійцям на з'їзді.

"Що ти робитимеш з 7% в парламенті – критикувати владу, а нам треба владу формувати", - наголосив лідер СПУ.

Тому, за словами Мороза, після 38 місця в списку розмістилися так звані "ефективні менеджери".

Фактично стільки СПУ могла б спробувати набрати без вливання одіозних осіб. Тепер же деяким бізнесовцям, які хочуть отримати парламентське крісло, доведеться чимало попрацювати, щоб опинитися в омріяному місці – попіарити партії в регіоні, а, може навіть, повпливати на голосування у власному колективі.

Хоча і в межах перших трьох десятках партії досить людей з значно більшими ресурсами. Крім Бойка й Деркача, там опинились керівник "Азоту", голова банку, гендиректор "Турбоатому" та ще один "іллічівець".

Якщо раніше "коньком" соціалістів були плівки Мельниченка, тепер їх змінять промислові "конячки".

Фото Максима Левицького
Фото Максима Левицького

А от Миколі не довелося опинитися в списку СПУ. За словами Мороза, у п’ятницю на політраді він запропонував включити екс-майора в список на "прохідне місце" десь в районі 40-50 місця. Але Мельниченко відмовився. За версією Мороза - щоб далі боротися з кучмістами, не втягуючи в це СПУ. За версією Мельниченка – через Деркача.

Конфлікт Мельниченко-Деркач суттєво пожвавив рівномірний плин з'їзду Соцпартії. Майор Мельниченко кілька разів поривався вийти на сцену, але Мороз увесь час зупиняв його ініціативу, кажучи "пізніше".

Зрештою він прорвався на сцену після виступу Юрія Луценка. Почавши з ліричного "я той самий Мельниченко, що самотужки вирішив писати Кучму" він перейшов на викриття Деркача.

"Коли я дізнався, що в списку буде Деркач, я відмовився. Я не зможу дивитися людям в очі", - заявив Мельниченко і нагадав, що писав керівництву Соцпартії записку про Деркача, зокрема й про те, що завдяки діяльності його батька (Леоніда Деркача), Мороз у 1999 році не став президентом України...

Втім, вигнати Деркача майор не вимагав. Тільки просив "врятувати обличчя партії", взявши в список Єльяшкевича.

Мельниченка не дуже послухали. Микола Рудьковський щось нервово жестикулював Морозу і від активних дій його зупиняла лише ніжна рука Валентини Семенюк.

Семенюк і Рудьковський спілкувалися очима. Фото Максима Левицького
Семенюк і Рудьковський спілкувалися очима. Фото Максима Левицького

Водночас на захист Деркача рішуче став Луценко, який зазначив, що Деркач-молодший уже 2 роки працює з їхньою командою.

"Андрій зробив свій вибір і показав, що кожен може видавити із себе кучмізм по краплині. Він ризикував своїм життям, коли разом з іншими людьми блокував своєю машиною дорогу Кучмі до АП", - зазначив Луценко, додавши, що не "здаватиме своїх друзів".

Мельниченко хотів сказати ще щось, але Мороз спровадив його зі сцени зі словами, що "так не чемно робити". Майор пішов. А соціалісти продовжили обдумувати список.

Представники областей були розставлені у ньому у відповідному ранжирі. Їх позицію визначили робота місцевих осередків під час кампаній 2002 та 2004 років, а також внесок в розбудову партії. Відповідно до визначеного рейтингу осередків кожен з них зміг висунути своїх кандидатів.

"Це звільняє мене від необхідності приймати суб’єктивне рішення", - зазначив Мороз.

Мороз час від часу поглядав на коровай
Мороз час від часу поглядав на коровай. Фото Максима Левицького

Окрім "корінних" соціалістів місця в списку СПУ отримали представники двох партій, що влилися протягом останнього року до СПУ. Так, представники афганців, що делегували в СПУ начебто 40 тисяч членів, отримали 4 місця в першій сотні списку. А "Громадський контроль" за 20 тисяч партійців отримав 2 місця.

За словами Мороза, Бойко привів за собою в Соцпартію в "партію іллічівців" – "понад 300 тисяч виборців". Усіх у партію звісно не взяли, зате квоту у прохідній частині списку бойківцям все ж виділили (відповідно до домовленостей 5 осіб у першій сотні кандидатів).

Мороз похвалився, що не забув у списку і власну молодіжку, хоча скільки місць вона отримала не сказав. А от із жінками вийшла неув'язочка – лише чотири на першу сотню. "Ми не змогли провести тезу, щоб у кожній п’ятірці був один представник іншої статі. Ну, щоб не були одні жінки, але й чоловіки траплялись", - пожартував Мороз і пообіцяв виправитись до наступних виборів.

Окрім того, сам Мороз міг внести в кожну десятку дві свої кандидатури, "щоб не пропустити якусь знакову фігуру". Втім, як запевняє лідер СПУ, він скористався цим правом лише 4 рази.

Обговорити список рядові партійці змогли лише в кулуарах – вперше з’їзд Соцпартії обійшовся без пункту "дискусії". Говорили різне. Але під час голосування лише група в центрі залу підняла мандати "проти". Їх виявилося лише 20, плюс 15 тих, що отрималися. А от 420 виявилися "за".

Перші сім десятків виборчого списку Соцпартії виглядають так:

1. Олександр Мороз - лідер СПУ
2. Валентина Семенюк – голова фонду Держмайна, у 2002 була четвертою
3. Станіслав Ніколаєнко – міністр освіти
4. Іван Сподаренко – народний депутат, головний редактор "Сільських вістей"
5. Сергій Червонописький – лідер партії "Свіча", що влилася в СПУ
6. Йосип Вінський – депутат, перший секретар політради СПУ
7. Іван Бокий – депутат, у 2002 був другим
8. Володимир Бойко – депутат, гендиректор комбiнату імені Iллiча
9. Андрій Деркач – депутат, власник ТРК "Ера". Судячи зі слів Мороза, він "з СПУ з 2002 року, вніс неоціненний вклад в перемогу Ющенка, оскільки "Ера" працювала саме в цьому напрямку".
10. Олексій Малиновський – депутат

11. Степан Бульба – полтавський губернатор
12. Василь Цушко – одеський губернатор
13. Олексій Кунченко – керівник 'Северодонецького об'єднання "Азот", яке так захищали соціалісти
14. Микола Рудьковський – депутат, у 2002 був 9-м
15. Михайло Гончаров - глава правління Східно-європейського банку
16. Галина Гармаш - депутат
17. Василь Волга – лідер партії "Громадський контроль", що влилась в СПУ
18. Ярослав Мендусь – радник Мороза з 10-річним стажем, керівник виборчого штабу попередніх кампаній
19. Анатолій Бугаєць – гендиректор "Турбоатому"
20. Олександр Баранівський – міністр АПК

21. Іван Бондарчук – перший секретар Вінницького обкому
22. Сергій Сінченко - перший секретар Київського обкому
23. Микола Садовий - перший секретар Кіровоградського обкому
24. Леонід Мордовець - Перший секретар Сумського обласного комітету СПУ
25. Сергій Матвієнков – нардеп, заступник гендиректора комбінату імені Ілліча
26. Сергій Чукмасов – керівник виборчого штабу в Дніпропетровській області
27. Володимир Тарасов - перший секретар Харківського обласного комітету СПУ
28. Віталій Шибко - нардеп
29. Євген Філіндаш – нардеп, керівник молодіжної організації СПУ
30. Поляков – керівник будівельного холдингу

31. Сергій Кузьменко - перший секретар Запорізького обкому СПУ
32. Михайло Данилін – начальник виборчого штабу у Києві
33. Сергій Чмир - перший секретар Миколаївського обкому СПУ
34. Геннадій Савосін – другий секретар Хмельницького обкому, помічник нардепа
35. Юрій Зубко – заступник голови партії "Свіча"
36. Урбанський – керівник компанії з вантажних перевезень
37. Михайло Мельничук – депутат
38. Петро Устенко – кримська організація СПУ
39. Леонід Сергієнко – депутат Ради

40. Григорій Дашутін – депутат
41. Зелумеддінов – менеджер з Черкаської області
42. Олег Зімін – депутат
43. Дмитро Рудковський – депутат
44. Володимир Бадагов - генеральный директор Полтавського гірничо-збагачувального комбінату
45. Владислав Теличко – начальник виборчого штабу в Донецькій області
46. Микола Мельник – депутат
47. Володимир Мухін – харківський осередок СПУ
48. Анатолій Клименко – депутат
49. Ігор Сміяненко – екс-депутат, директор з виробництва КДГМК "Криворіжсталь"
50. Геннадій Задирко – секретар політради СПУ з пропаганди

51. Копцов – представник Черкасьської організації
52. Леонтій Самчук - перший секретар Рівненського обласного комітету
53. Володимир Сулименко - перший секретар Луганського обласного комітету
54. Олександр Федосов – начальник економічного відділу ММК Ілліча
55. Анатолій Черніков – головний редактор партійної газети СПУ "Товариш"
56. Колос – керівник юрвідділу політради СПУ
57. Віктор Грязєв – СМУ, молодіжна СПУ
58. Наталія Мезенцева – керівник секретаріату фракції СПУ
59. Тернавський – представник комбінату Ілліча

60. Приставкін – перший секретар Закарпатського обласного комітету
61. Дімов - перший секретар Севастопольського осередку
62. Євген Таліпов - перший секретар Львівського обласного комітету
63. Семиштан – представник організації "Свіча"
64. Аркадій Філімонов - перший секретар Севастопольського міськкому СПУ
65. Юрій Головчанський - перший секретар Івано-Франківського облкомітету СПУ
66. Микола Мілінчук - перший секретар Волинського обласного комітета СПУ
67. Анатолій Голубченко – екс-віце-прем'єр в уряді Пустовойтенка, голова асоціації металургів
68. Віталій Опришко - доктор юридичних наук, професор,
член кореспондент НАН
69. Михайло Степанов - перший секретар Київського міського комітету


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді