"Наша Україна". Блок Ющенка без Ющенка – з його квотою, але без його харизми

Понеділок, 19 грудня 2005, 21:51

У блоку "Наша Україна" є велика проблема. Картинка красива, але слухати неможливо. Разом із минулорічною перемогою вони втратили харизматичного лідера. І тим, хто обурюється занудними виступами Ющенка про "соціальний захист дитинки-сиротинця", варто було б сходити на міжпартійний з'їзд "Нашої України". З собою рекомендувалося брати подушку і ковдру.

Блок "Наша Україна" взяв старт на вибори-2006 в приміщенні нового "Експоцентру" на Лівобережній. Фінальне зібрання вирішили проводити за традиційним у ющенківців яскравим західним стандартом – промова політика змінювалася піснею від зірок Майдану. Але, на відміну від попередніх разів, поєднати це стало неможливо.

Співи справді були чудові. Проблема – в керівниках блоку, що сидять з кам’яними обличчями, склавши руки на колінах й інших органах, коли Олег Скрипка співає про "Весну", яка має з'явитися в житті цих людей.

Або ще проблема в тому, що вони не вміють говорити без папірця, яскраво і небанально. У хід іде набір фраз, які застрягають у зубах, мов радянська карамель "Іриска". На третьому реченні виступу Кінаха хотілося доспати втрачені за останні п’ять років сни – а Анатолій-то Кирилович підіймався на сцену двічі...

Замість щасливих фанів лідер ВВ бачив упитані обличчя партійної еліти

Потенціал є в Юрія Єханурова, який тепер став обличчям "Нашої України". Інколи він хоча б вміє мислити образно – порівнявши януковичів з кровопивцями: "Сіючи між помаранчевих недовіру, ми створюємо умови повернення до влади політичних вампірів. Раніше вони живилися суспільною апатією, а зараз – розчаруванням, раніше – нашою слабкістю, а зараз – гризнею".

Однак промовляв все це Єхануров з виразом й інтонаціями людини, яка хоче якнайшвидше піти зі сцени, закритися в кабінеті та вираховувати газовий баланс в держави.

СПИСОК "НАШОЇ УКРАЇНИ"

Про інших засновників блоку "Наша Україна" – лідерів Народного руху, Конгресу українських націоналістів, "Собору" і Християнсько-демократичної партії – взагалі згадувати не варто, щоб не засмучуватися. Сірі обличчя, кондові фрази, застебнуті на всі гудзики піджаки, сорочки та інші елементи туалету.

Одна з представниць штабу "Нашої України" пояснила, що одягати у светри і джинси політичних вождів не можна – бо невибаглива публіка в провінції, побачивши таке по телевізору, сприйматиме це як вияв несерйозності. Можливо, але мінімальна розкутість хоча б у зовнішньому вигляді може врятувати – тим більше що на календарі була неділя. А так єдине враження, яке залишається від цих промов – це їхнє занудство.

Показово, що вдруге за останні два тижні Віктор Ющенко – між іншим, почесний голова "Нашої України" – проігнорував зібрання своїх соратників. Також показово, що з назви блоку зникло прізвище самого президента. Пояснюючи це, прес-секретар Тетяна Мокріді навела слова свого керівника Романа Безсмертного, який втрату частини бренду аргументував заявою Ющенка про неучасть у передвиборчому списку – а відтак "нашоукраїнці вирішили нікого не обманювати".

Пояснення дивне, бо інший представник керівництва "Нашої України" Борис Безпалий заявляв – навіть якщо глава держави не піде у список, блок все одно може носити ім'я Ющенка, бо в там перебувають його брат і племінник.

Натомість один чоловік в оточенні Ющенка під час розмови з "Українською правдою" дав зрозуміти, що вся справа в невдалій партійній чистці, яку "Народний Союз Наша Україна" так і не зумів провести у листопаді. Після того, як з ради НСНУ не вдалося вивести Порошенка-Третьякова-Жванію-Червоненка, президент погіршив ставлення до свого дітища.

Колись Микола Катеринчук зареєстрував символіку на Андрія Ющенка. Його батько в список не пішов, але коліром користуватися дозволив. Фото Ганни Андрієвської

Самі "жертви/герої" корупційного скандалу, яких більше не викликають на сцену, і тому вони тусуються в кулуарах, не виглядають пригніченими. Навіть Євген Червоненко, якого не включили до списку. Він тепер губернатор Запорізької області, а, за наказом Ющенка, чиновники мають визначатися – або в список, або в крісло. Екс-міністр транспорту освоюється на новому місці.

"У мене побутові проблеми – бо я не знаю, де жити! Але я це питання вирішую, весь час проводячи на роботі", - гордо повідомив Червоненко журналістам. Втім, пізніше він зізнався, що вночі приходить до готелю, який знаходиться напроти обласної адміністрації.

Петро Порошенко, який тепер значиться як президент благодійного фонду власного імені, отримав 33 місце. Він сказав, що не мав відношення до формування списку, та почав кокетування. "Я достатньо скромна людина, і мене б задовольнила і 70, і 80, і 90 позиція. Бо я впевнений у гідному результаті на виборах. Будь-який інший сценарій означає реванш!", - сказав Порошенко.

Молодий студент Олександр Третьяков. Фото Ганни Андрієвської

Спілкуючись з журналістами, він паралельно фотографувався з делегатами і критикував інші блоки за прийом вчорашніх соратників Януковича-Медведчука. Закид не був адресований комусь конкретно, але у фразі Порошенка читалась відповідь бютівцям, які напередодні пояснювали появу деяких одіозних прізвищ у своєму списку:

"Мені не подобаються тези, що спочатку кучмістів брали в полон, а тепер їх кудись заводять і десь перевиховують у помаранчевій команді. У частині списку, яка представлена "Народним Союзом Наша Україна", немає жодної людини, за яку соромно".

Які регіони будуть зоною відповідальності Порошенка, він поки не знає. А ось Олександр Третьяков займеться Кіровоградщиною. Ще у нього здійснилася мрія – серед кандидатів від "Нашої України" він на тому ж 41 місці, як і чотири роки тому.

Екс-перший помічник Ющенка іде на вибори у несподіваному статусі – в списку він значиться як слухач Національної академії держуправління при президенті України. Третьяков пояснив, що на другу вищу освіту він поступив у серпні, а зараз перевівся з заочного на стаціонар. Вчитися три роки, на лекції він ще не ходив, але обіцяє почати. "Буду обов’язково! Адже я відчуваю, що мені це потрібно".

Давид Жванія, якого назвали таким, що "тимчасово не працює", на з'їзд взагалі не прийшов. Мав право образитися – у списку він на 69 місці, а начальник управління з його "Бринкфорду" Марина Лєдомських – аж на 218.

Квота Ющенка

Загалом аналіз виборчого списку – заняття набагато цікавіше, ніж політична складова з'їзду. Поява на четвертій сходинці Ольги Герасим'юк викликала найбільше здивування: людина не розуміється на політиці, ніколи не заявляла про симпатії до "Нашої України", і раптом таке визнання неіснуючих заслуг перед партією.

В штабі пояснили, що вони проводили дослідження, яке показало: "мексиканськими сльозами" у телерозповідях Герасим'юк завоювала серця простих людей. Хоча інші джерела кажуть – генпродюсер каналу 1+1 опинилася у списку за наказом Ющенка.

Так само як і співачка Руслана, що посідає наступну позицію. Вона виграла у заочній конкуренції з Святославом Вакарчуком – який також висувався "Народний Союзом Наша Україна", але який у підсумку зник зі списку. За інформацією людей з керівництва НСНУ, проблема в тому, що зірка лідера "Океану Ельзи" заважала йому погодитися на інше місце, окрім тільки першої п’ятірки. Але воно, як видно, було вже зайнято.

Загалом, попри холодні відносини між Ющенком і його партією, він зумів провести у список масу своїх людей. Так, в першій десятці завдяки президенту опинилися, окрім співачки та тележурналістки, також віце-прем'єр В’ячеслав Кириленко, депутат Ксенія Ляпіна, член ЦВК Руслан Князевич та готова на самоспалення заради Ющенка Лілія Григорович.

Також, за словами джерела, президент наполіг, щоб у списку з'явилися:

– на 27 місці – директор Центру інституційного розвитку Наталія Прокопович

– на 32 місці – голова правління "Київміськбуду" Володимир Поляченко

– на 35 місці – президент Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда Україна" Катерина Левченко

– на 43 місці – міністр юстиції Сергій Головатий

– на 46 місці – депутат Володимир Мойсик, якого Ющенко збирався, але не призначив генпрокурором замість Піскуна

– на 56 місці – заступник міністра надзвичайних ситуацій Станіслав Аржевітін, якого з Ющенком об’єднує любов до козацтва

– на 101 місці – голова Дніпропетровської облради і давній друг родини Кучми Микола Швець, що взагалі не піддається розумінню

– на 122 місці – президент благодійного фонду "Товариство Приятелі дітей" Марина Криса

– на 127 місці – заступник міністра внутрішніх справ Лідія Перечкіна.

Останнє взагалі виглядає нонсенсом, бо Ющенко заборонив балотуватися за списком Соцпартії головному міліціонеру Юрію Луценку. Але з Перечкіною президента об’єднує спільне банківське минуле.

Цікавим також є й інше спостереження – давня соратниця Ющенка Віра Ульянченко раптом зруйнувала міф свого впливу на президента, опинившись аж на 118 місці. Якби глава держави захотів, він зумів би домогтися для неї більш пристойної позиції.

Крім того, у списку немає прес-секретаря Ющенка Ірини Геращенко, намір якої йти до парламенту збудив журналістські кола. Але, схоже, тут інша ситуація – президент її просто не відпустив.

Квота Кінаха

Зате у списку "Нашої України" на цих виборах є батько і син (Петро Ющенко – 40, Ярослав Ющенко – 97), а також рідні брати (Станіслав Довгий – 28, Тарас Довгий – 64).

Хоча син старшого Довгого дружить з Андрієм Ющенком, його батько потрапив у список за квотою Партії промисловців і підприємців. Загалом структура Кінаха викликала найбільше запитань у старих нашоукраїнців.

Квота Кінаха викликала здивування у багатьох нашоукраїнців. Фото Ганни Андрієвської

Кожен з учасників блоку формував свою частину окремо, але намагаючись узгоджувати людей з керівництвом НСНУ. І там дуже дивувалися, коли Кінах раз за разом передавав прізвища бізнесменів, які ніколи в політиці помічені не були – відтак підсилюючи підозри, що їх партнер по виборам просто продає місця у своїй частині.

Не дуже радувало їх, що за квотою Кінаха доведеться вести до парламенту вчорашніх кучмістів (Заплатинський і Бастрига). А остаточно збунтувалися керівники "Нашої України", коли секретар Радбезу став проштовхувати у їхній спільний список Ганну Антон'єву – та, яка, згадувалася у контексті кримінальної справи про діяльність благодійного фонду "Артеміда". І, що показово, після першої відмови цій громадянці Кінах не заспокоювався.

Деякі керівники НСНУ взагалі стали замислюватися, навіщо їм у блоці Партія промисловців і підприємців – бо все це відбувалося на фоні розборок усередині "Нашої України" щодо людей, яких можна було запідозрити у банальній купівлі місць. Зокрема, з переліку кандидатів у депутати з квоти НСНУ зник брат Костянтина Жевага. Але на 101 місці з'явився Ігор Пукшин – який є юристом співвласника "Запоріжсталі" бютівця Василя Хмельницького.

За квотою Кінаха в списку опинився колишній баскетболіст Олександр Волков. Ті, хто бачить у цьому передвиборчий піар-крок, помиляється – зірка радянського спорту зараз працює тренером у клубі "Київ", до якого має пряме відношення Дмитро Фірташ. Той самий, якого пов'язують зі схемою постачання туркменського газу через "РосУкрЕнерго" – і де начебто є інтерес навіть у Севи Могилевича, активно розшукуваного американським ФБР.

Тим, хто вірить у чистоту помислів, варто замислиться, чому окрім Волкова у списку опинився і президент цього баскетбольного клубу Віталій Хоменко – на потенційно прохідному 120 місці?

Ще один пункт, який можуть використовувати для дискредитації "Нашої України" – це присутність назви Міжрегіональна академія управління персоналом у графі "місце роботи кандидатів". Віце-президентом МАУП працює 17-й номер, екс-мер Львова Василь Куйбіда. Цей навчальний заклад, відомий махровим антисемітизмом, нещодавно був названий причиною нескасування для України поправки Джексона-Веніка.

Квота без адмінресурсу

Найголовніша ж інтрига, яка залишилася після з'їзду "Нашої України" – це те, хто і як виконає заповіти Ющенка про неприпустимість роботи у виконавчій владі у разі балотування в парламенту.

У виборчому списку з числа губернаторів присутні керівники Житомирщини Павло Жебрівський (49 місце) та Кіровоградщини Едуард Зейналов (65 місце). Є прем’єр Єхануров і секретар Радбезу Кінах. Міністри представлені Тарасюком, Кириленком, Головатим, Павленком, Тополовим, Сташевським і Шандрою. Уже згадувалася заступниця міністра МВС Перечкіна.

А є ще глава "Нафтогазу" Івченко і його заступник Лапушанський, керівник державного "Чорноморнафтогазу" Горошкевич, заступник голови Фонду держмайна Бондар, представник президента в уряді Лановий, той же заступник міністра МНС Аржевітін, кілька віце-губернаторів та начальників районних адміністрацій. Є навіть оперний співак з корочкою радника президента Володимир Гришко.

У Олексія Івченка поки немає підстав хвилюватися

За великим рахунком, щоб не було підозр у використанні адмінресурсу, їх усіх треба звільняти. Саме так ставив питання Ющенко. І помиляються ті, хто думав, що вимога визначитися – на посаді або на вибори – стосується лише міністрів і губернаторів. Насправді Ющенко говорив ширше – бо недарма взяв самовідвід з балотування заступник голови секретаріату президента Іван Васюник.

Але, якщо всі чиновники подадуть у відставку, Ющенко опиниться у пастці своєї вимоги – бо тоді кадрові дірки з'являться в половині міністерств. Тому існує кілька ідей. Одну з них озвучив після з'їзду керівник ради "Народного Союзу Наша Україна" Роман Безсмертний: "У списку, окрім першої п’ятірки, уже немає ні міністрів, ні глав обласних адміністрацій".

Тобто виключення зробили тільки для Єханурова, Кінаха і Тарасюка. Але потім пішли чутки, що залишитися в кріслах мають Павленка і Кириленка – ну, бо у них же немає особливого адмінресурсу, правда? І що не можна звільняти з посади в розпал газової кризи голову "Нафтогазу" Олексія Івченка. Тим більше що він є лідером Конгресу українських націоналістів, який виступає засновником блоку, і для нього явно треба якісь поблажки.

Ну а як же звільняти з посад Головатого і Перечкіну, якщо у список їх включили за наполяганням президента? Чи що робити з міністром вугільної промисловості Тополовим, якщо він і півроку не попрацював міністром?

Одним словом, є великі шанси, що ідею забовтають, з правила, вигаданого Ющенком, так само вигадають виключення. І все буде як завжди.

...Яскравий за формою і пустий за змістом міжпартійний з'їзд блоку "Наша Україна" закінчився дощем із конфетті та фінальною піснею у виконанні гурту "Кому вниз". Соліст Андрій Середа за своєю статурою і лисиною нагадав одного політичного опонента нашоукраїнців. Тому по залу поповзли чутки: "Диви-диви, он Міша Бродський співає!...". Це був один із нечисельних веселих моментів на цьому зібранні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді