Росія перемогла

Четвер, 22 грудня 2005, 13:34

Кремлю ще не вдалося підвищити ціни на газ (і навряд чи вдасться суттєвим чином), але путінська команда вже може святкувати перемогу. Завдати шкоди Україні їм вдалося, і при цьому практично ніяких затрат зі свого боку вони не понесли. Достатньо було говорити про підвищення ціни на газ у якомога більш погрозливий спосіб, і результати не забарились.

Зараз можна констатувати, що більшість населення України впевнені, що Росія здатна вчинити "газову розправу" за Україною, що наша держава абсолютно незахищена в енергетичному плані, і т.п.

У суспільстві панує невизначеність. Бізнес від такої невизначеності страждає у першу чергу: яку ціну на газ йому прогнозувати на наступний рік? Як будуть (і чи взагалі будуть) працювати основні енергозалежні галузі української економіки? Який буде попит, яка пропозиція?

На ці питання підприємцям необхідно мати відповіді, інакше вони будуть згортати свою активність. Що вони, імовірно, і роблять.

АКЦІЯ

І причина цієї негативної тенденції лише в одному – ніхто в країні не спромігся донести до громадськості інформацію про реальний стан справ.

1. Це не правда, що Україна купує газ у Росії по 50 доларів! Ну немає самого процесу купівлі! Просто є угода, яка передбачає, що за транзит російського газу у напрямку Європи Україна бере близько 2,195% газу за кожні 100 км відстані. І все. Усі цифри в доларах у контракті – умовні.

2. Україна не залежить тотально від російського газу. Блакитне паливо походженням за РФ займає останні роки лише близько третини у споживанні України! Наприклад, 17 млрд. кубометрів, які Україна має намір отримати від Росії як плату за транзит у наступному році – це близько 25% споживання. Близько 20 мільярдів – планований власний видобуток. Усе інше – Туркменістан, який не може продати свій газ Росії навіть за "неринкових" 60 доларів.

3. Росія не може зупинити поставку газу в Україну. По-перше, якщо це вона зробить, то будуть великі штрафні санкції від партнерів "Газпрому" в ЄС. По-друге – як Росія може розраховувати транспортувати газ, не вносячи за нього плати, тобто не відраховуючи Україні ті 2,2% за кожні 100 км? Це неможливо ні юридично, ні фізично, ні логічно - чому "Нафтогаз" взагалі повинен безкоштовно транспортувати газ?

4. Між Україною та Росією до 2009 року існує контракт, де зафіксовані умови поставок газу в Україну. Змінити контракт жодна зі сторін в самовільному порядку не може! Якщо б Україна 5 років тому домовилась би купувати газ по 20 доларів до 2009 року, то і тоді б Росія не мала б юридичного права розривати контракт. Навіть якщо б вважала б ринковою ціну у 2000 доларів. Це треба було чітко пояснити усім – українці не дурні, розуміють, що таке підписаний контракт, на який не можуть впливати будь-які подальші події.

5. Президент після майже трьох місяців цькувань України цією самою "ринковою" ціною заговорив про обґрунтування поняття ринковості.

Де ви були раніше, пане Ющенку? Де ви були, коли російські мас-медіа розповсюджували напівбрехню і брехню, а наші підприємці не знали, що буде з ціною на газ, яку вони мусять вносити у бізнес-плани на наступний рік? Де були пани Івченко, Єхануров, Плачков?

Чи понесуть відповідальність чиновники, відповідальні за інформаційну політику? Чи взагалі існують такі люди у природі?

Чи зробить українське керівництво висновки, що потрібно керувати країною, а не мріяти?

Чи стане нарешті президенту зрозуміло, що збільшення кількості іноземних радників з будь-яких вашингтонів та брюсселів не робить Україну державою, здатною захищати свої інтереси – хоча б на власній території, хоча б у виграшній для себе ситуації?

Росія виграла вже, принаймні, один бій у газовій війні. Що буде далі?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді