Тимошенко розпочинає кампанію. З Заходу

Понеділок, 5 грудня 2005, 10:01

Юлія Тимошенко відкрила сезон передвиборчих турів по Україні, почавши свої поїздки з західної столиці - Львова. І хоча перед тим вона побувала у своєму рідному Дніпропетровську, лише цього разу Юлія Володимирівна дала офіційний старт своєї кампанії.

"Я, як і колись, приїхала першою до вас - тому що вірю, що ваш дух і віра можуть підняти половину України", - сказала вона львів’янам і пообіцяла приїжджати до них "частіше, ніж до будь-якої області".

Стратегічним завданням Тимошенко на Заході відтепер є відвоювання якомога більшої кількості спільного з Віктором Ющенком електорату, і поки настрої львів’ян їй у цьому допомагають. Симпатики Тимошенко у Львові кажуть, що на останній мітинг Ющенка у місті вони ходили ледь не з яйцями за те, що він їх "зрадив", підписавши Меморандум з Януковичем, а Тимошенко в їх очах зараз виглядає чи не останньою надією на зміни.

Сентиментальна Юля

Розпочала свій візит до Львова Тимошенко з відвідання реабілітаційного центру "Джерело" для дітей з фізичними та розумовими вадами. Як повідомили його працівники, Тимошенко там не вперше. "Наш центр не має державної підтримки і утримується на гроші батьків, бізнесменів, меценатів, тому ми раді будь-якій допомозі. От Юлія Володимирівна до нас приїжджала і привезла 40 інвалідних візочків для наших діток…", - каже один з працівників "Джерела". До Тимошенко ставляться у центрі ледь не як до найбільшої благодійниці і покровительки.

'Тимошенко

Діти зустріли Тимошенко різнокольоровими кульками. Фото УНІАН

На приїзд екс-прем’єрки чекали близько 50 бабусь і дідусів і приблизно стільки ж журналістів. Останніх спочатку вперто не хотіли впускати за огорожу центру. Побачивши наполегливість репортерів, прес-служба вирішила зробити невеличкий трюк, оголосивши, що літак Юлії Володимирівни запізнюється майже на годину і розсадивши їх по автобусах грітися. Втім, уже за кілька хвилин до подвір’я під’їхало авто, з якого вийшла Тимошенко у супроводі охорони і свого соратника Андрія Шкіля.

З першого ж кроку вона опинилася в обіймах, ризикуючи при цьому втратити свою косу, бо охочих потриматися за неї було чимало. Люди зі сльозами на очах розповідали Тимошенко, як вони її люблять. "Юля, ми тільки за вас!", "Ми вас любимо!", - говорили вони. "Я вас теж люблю, дякую вам, мої рідні!", - в стилі американських серіалів відповідала Тимошенко і продовжувала обніматися й цілуватися з ними.

Проходячи по подвір’ю, Тимошенко встигла пустити ще кілька повітряних поцілунків мешканцям сусідніх будинків, які повиходили на балкони і повиглядали з вікон.

Тимошенко зі своєю тезкою. Фото УНІАН

Тимошенко зі своєю тезкою. Фото УНІАН

У самому центрі Тимошенко зустріли так само з обіймами і поцілунками. Діти раділи, коли вона заходила до їхніх кімнат, а деякі навіть називали її мамою. У відповідь Тимошенко дарувала їм іграшки і прапорці з символікою БЮТ.

За півгодини екс-прем’єрка встигла обійти майже всі кімнати, оглянути церкву і майбутню школу. Працівники центру скаржилися на брак фінансування і недостатню турботу з боку держави. Вислухавши це, Тимошенко одразу ж дала пораду, де знайти гроші. "Я думаю, що в нас є достатньо депутатів-бізнесменів, і треба їх трошки пошерстити", - сказала вона.

Спілкуючись з батьками неповносправних дітей, які по черзі викладали свої проблеми, Тимошенко пообіцяла "вже з понеділка" взятися за їхні проблеми. "Я повернуся, ми піднімемо всі законопроекти про бюджет. Я думаю, що таких дітей не так багато в Україні і можна суттєво їх підтримати", - пообіцяла Тимошенко.

Коли ж один з керівників центру похвалився, що штаб БЮТ допоміг дітям з транспортом, вона засміялася: "Це ваші (львівські) бізнесмени, це не наші".

Таку картину подарував Тимошенко хлопчик Ілько. Фото Олександра Прокопенка

Таку картину подарував Тимошенко хлопчик Ілько. Фото Олександра Прокопенка

В одній з секцій Тимошенко зустріли піснею "Вітаємо вас", яку дітям доводилося виконувати по декілька разів, бо вони боялися пропустити її появу. Тому "вітали" по черзі спочатку всіх журналістів, а потім працівників центру.

Крім пісні, Тимошенко дісталася картина одного з вихованців, яку вона обіцяла повісити у своєму кабінеті, і футболка з символікою "Джерела" "для занять спортом". "Я точно буду її вдягати, навіть коли не буду займатися спортом", - пообіцяла Тимошенко, і під спів "Многая літа" пішла писати свої побажання у книзі пам’яті.

"З великою вдячністю за створення центру і всіх прекрасних справ. Хай Господь допомагає дітям та батькам, а я зроблю все, щоб держава не була до вас холодною та байдужою", - вивела вона, мабуть, від хвилювання, пропустивши літеру "с" у слові "вдячність". Але після швидкої реакції прес-секретаря описку було виправлено.

На прощання Тимошенко знову розцілувалася з дітьми і роздала автографи, підписавши журнал "Elle" зі своїм зображенням на обкладинці.

На вулиці за огорожею на Тимошенко чекало вже близько сотні людей, які своїми криками змусили її ходити по заметах снігу і знову обійматися. "Юля, ви наша!", - говорили вони, а Тимошенко відповідала: "Я ваша, навіть не сумнівайтеся у цьому!"

Отримавши свою порцію поцілунків і обійм, спритні бабусі бігли вперед і ставали попереду черги. Помітивши таку "карусель", в яку потрапила Юлія Володимирівна, Шкіль наказав охороні: "Забирайте її, бо це вже ті самі люди".

У кав

У кав'ярні. Фото Олександра Прокопенка

Наступним пунктом програми Тимошенко було відвідання львівської кав’ярні, проте вона несподівано вирішила завернути у собор Св. Юра і помолитися за душі загиблих в автокатастрофі, яка напередодні сталася у Львівській області.

Помолившись, Тимошенко таки вирішила випити кави. У кав’ярні на неї вже чекали місцеві журналісти, яким вона дала інтерв’ю. Попиваючи каву і куштуючи тістечко, Тимошенко розповіла, як Ющенка "кидає під танк" його оточення, роблячи першим номером у списку НСНУ.

"Так зване "оточення президента" і досі має величезний вплив на президента, таким чином, це "оточення" намагається за будь-яку ціну відстоювати свої копропоративні інтереси, які не мають нічого спільного з інтересами України", - сказала вона.

Тимошенко знову кличе на барикади

Після кав’ярні Тимошенко пішла мітингувати. Біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралося 10-15 тисяч людей з прапорами "Батьківщини". До виступу Тимошенко народ "розігрівав" хор "Трембіта". Її поява на сцені була у стилі Ющенка – поряд стояли найближчі соратники, а виступ розпочався з гімну.

На народному віче, яке зібрала Тимошенко, вона заявила, що самостійно йде на вибори, бо, мовляв, так вони з Ющенком зможуть набрати більше голосів. "Якщо ми підемо двома колонами (з НСНУ), ми візьмемо більше голосів в парламенті", - сказала вона.

Натомість відчувалося, що Тимошенко намагається підготувати "найактивніших політично" львів’ян до можливих нових барикад. Вона агітувала їх бути активними і не розчаровуватись, нагадуючи про "головний бій", який ще не виграно – парламентські вибори.

Попри традиційні запевнення у своїй відданості президенту, Тимошенко вкотре розповіла, що стала жертвою інтриг оточення Ющенка і "системи, яка може перекусити попалам", а також клялася у відданості і запевняла, що попри привабливі пропозиції "жодного разу не зрадила" сподівання народу.

"Можливо, після того з мене зробили б відбивну котлету. Може, після того вони зробили з мене політика і прем’єр-міністра, який безграмотний економічно. Для цього ціла машина працювала!", - пожалілася Тимошенко.

На фоні власної агітації вона час від часу "підкладала свиню" Ющенку. За її словами, в президентській партії буде йти "дуже сильне оточення, яке буде руйнувати все те, що ми робили до того".

У центрі Львова Тимошенко скликала Народне віче. Фото Олександра Прокопенка

У центрі Львова Тимошенко скликала Народне віче. Фото Олександра Прокопенка

"Можна віддати голоси за НСНУ, але тим ми посилимо тих людей, які працювали на розкол, руйнацію, зраду", - говорила Тимошенко, натякаючи на свого головного ворога Петра Порошенка (до того вона нагадала, як він підступно хотів зайняти прем’єрське крісло, а потім розгорнув проти неї "кампанію").

Розгортаючи тему ворогів, Тимошенко повідомила, що через місяць після того, як вона стала прем’єром, "нові і старі клани почали переговори про об'єднання". "Через два місяці вони вже спільно снідали, через чотири – вже будували спільний достатньо потужний бізнес", - розповіла вона.

Застрахувалася Тимошенко й від критики на свою адресу, адже вона знає, що парламентські вибори будуть "на 10 порядків бруднішими, ніж президентські"."Ви собі не уявляєте, скільки до Києва приїхало озброєних виробників бруду", - сказала вона.

Закінчила мітинг Юлія Володимирівна настановами про те, що не слід "розпорошувати голоси" на виборах, а треба "піти і розповісти", як треба голосувати.

"Якщо ми згуртуємось, якщо ми не помилимося з голосуванням, якщо ми віддамо вірно голоси на виборах всенародного прем’єр-міністра, у нас є шанс перемогти і на 5 років закріпити можливість все ж таки змінити курс України. У нас ця перемога на долоні лежить, але щоб її взяти потрібно трошечки мати сил і бійцівського духу", - емоційно агітувала Тимошенко.

"Я не лінива людина, я об’їду кожне село! Я знаю, що і на Схід ми пройдемо! Я прошу вас: давайте станемо однією потужною командою, яка не здасть цю барикаду, яку ми вистраждали на наших помаранчевих майданах!"- закликала вона і під скандування "Ю-ля! Ю-ля" пішла крізь натовп до своєї машини, збираючи по дорозі букети квітів і подарунки.

Безкоштовний піар

Наступні два заходи, на яких побувала Тимошенко, відбулися за сприяння її новоспеченого соратника - голови Львівської облради Михайла Сендака. Прес-конференція відбувалася у приміщенні облради, безпосередньо у залі засідань, а прямий ефір – на 12 каналі Львівського обласного телебачення. Таким чином, Тимошенко продовжила агітувати спочатку перед журналістами, а потім і з екрану телевізора.

Різницю між прес-конференцією і щойно відпрацьованим мітингом помітити було важко - Тимошенко продовжувала проробляти передвиборчий месидж. Вона знову говорила про реванш колишньої влади і закликала журналістів до співпраці: "Я звертаюся до всіх вас – допоможіть нам в цьому, тому що від того, як ми будемо складати адекватне бачення людей, що сьогодні є політика і як її роблять, від того буде залежити й результат. Ви знаєте, що багато людей орієнтуються на ваше слово".

"Я думаю, що політика втратить багато, якщо наша політична сила втратить так вже багато на цих виборах… Тому докладіть зусиль, щоб наш з вами результат не був песимістичним", - додала вона на прес-конференції.

'Тимошенко

Тимошенко подарували футболку "Карпат". Фото Олександра Прокопенка

На прямому ж ефірі вразили відверто позитивні питання і схвальні оцінки "незалежних експертів", які коментували слова Тимошенко у студії. Серед них – директор Центру політичних досліджень Анатолій Романюк, який сказав, що старт передвиборчої кампанії Тимошенко "задав хороший тон і високий рівень".

"Я думаю, що львів’яни оцінять роботу Юлії Володимирівни. І коли ми говорили, що в листопаді ми мали тільки 50% підтримки, я думаю, що це та відправна точка, від якої відтепер буде вона набирати не лише у Львівській області, але й в усій Україні", - сказав він.

Інший експерт – голова громадського об’єднання Комітету виборців України у Львові Роман Кошовий подякував Тимошенко за приїзд і назвав його "надзвичайно програмним й ідеологічним".

В кінці ефіру Тимошенко "від усіх шанувальників футболу" було подаровано футболку львівської команди "Карпати", яку вона знову ж таки пообіцяла регулярно вдягати.

Таким чином, колекція подарунків Тимошенко поповнилася картиною, двома книгами про помаранчеву революцію і двома футболками, які їй доведеться носити на зміну помаранчевій від Донецького "Шахтаря".

Але справжній подарунок від львів’ян Тимошенко сподівається отримати трошки пізніше. На виборах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді