Революція забула захищатися

Вівторок, 17 січня 2006, 12:28
 

Лише та революція чогось варта, яка вміє захищатися, заявив Ульянов-Лєнін, юрист-недоука й економічний примітивіст, але вправний революціонер-практик.

Його революція принесла незчисленні страждання, десятки мільйонів людських жертв, не давши нічого, крім деградації і лампочки Ільїча. Попри це результати жовтневого перевороту зуміли протриматися кілька десятиліть. Може, завдяки вмінню захищатися.

Натомість в Україні помаранчева революція лише за рік встигла дати людям демократію, свободу слова, хоча б теоретичну можливість для простих людей "достукатися" до справедливого рішення, абсолютно нереальну за часів Кучми, а також відчутне зростання соціального забезпечення для частини населення.

Україна за цей рік встигла вийти із зовнішньополітичної безвиході та ще й отримати двох культурно не чужих нам союзників, які з надією дивляться в бік Києва, і чиї лідери щедрі на панегірики для України – Грузії і Молдови.

Завдяки останнім змінам Україна отримала реальний шанс стати лідером православного світу і повернути свою глобальну місію та ідентичність.

Слід відзначити, що Москва з усіма її значними можливостями заробила вдячність лише одного союзника – Олександра Лукашенка, та й то періодично з ним свариться. 

Факт, що протягом останнього року в Україні на 6% зменшилася злочинність, у разі його грамотного піару міг би дати істотний результат для популяризації державної політики.

Той же Лєнін робив піар на тому, що спочатку відібрав усе, а потім роздав по 100 грамів хліба. Пропагандистська машина Сталіна розповідала про "щасливе життя" і зниження цін на піку людських бід.  

Зовсім в інших, людяних умовах українська помаранчева революція демонструє значно слабшу здатність захистити свої здобутки.

В Україні найбільші ЗМІ виявилися відстороненими від моралі, патріотизму і т. д., крім одного – інтересів своїх власників. ЗМІ готові давати в ефір будь-яку інформацію, незважаючи на те, як вона відіб‘ється на моральному здоров‘ї суспільства, не кажучи про національні інтереси.

Назвати такий стан речей свободою слова не повернеться язик. Адже, саме відповідальність є визначальною ознакою свободи.

Чомусь, американські журналісти мають достатньо такту, щоб не показувати інтерв‘ю Бен Ладена після церемонії вшанування жертв терактів 11 вересня.

На жаль, ЗМІ ще тільки належить зрозуміти, що запитувати у комуністів або Наталі Вітренко про національні інтереси України не варто – вони просто некомпетентні.

В країні досі не налагоджено елементарної інформаційної політики. Уряду потрібен був цілий тиждень, щоб більш-менш пояснити суспільству, що угода по газу з Росією є успіхом України.

Західні ЗМІ розуміли це одразу після підписання угоди. Медійна еліта країни в чергове продемонструвала брак здатності адекватно розуміти реальність, а влада – брак уміння витлумачити державну політику.

Інша проблема – українці ніколи не повірять у встановлення справедливості доти, доки не будуть покарані люди, яких вони вважають головними винуватцями злочинів і бід країни протягом півтора десятка років.

Демонстрація невідворотності покарання за вчинене є основою соціальної дисципліни.

Насправді, брак такої невідворотності – набагато більш значуща причина випадків розчарувань помаранчевою революцією, ніж зростання цін. Пообіцявши амністію діячам попереднього режиму, влада випустила з рук унікальний ресурс. 

Українська влада дуже чітко дотримує закон, коли це стосується діячів попереднього режиму, і нехтує ним, коли йде мова про мільйони українських громадян, потерпілих від цих діячів.

Що було б з Україною в разі перемоги Януковича, неважко змоделювати за характером ведення його передвиборчої кампанії з озброєними "бригадами", побиттями, викиданнями хворих з лікарень, а породіль – з пологових будинків.

Можливо, демократія – занадто велика розкіш для шанувальників сталінізму. До речі, у конституції Німеччини записано, що норми демократії не поширюються на людей і групи, які мають на меті її знищити.

Німеччині вистачило досвіду фашизму, який знищив мільйон німців, щоб дійти цієї думки. Невже нам мало комунізму з десятками мільйонів загиблих українців?

Ціла низка політичних сил вдаються до дій, які послаблюють Україну, тобто завдають шкоди безпеці України, і тому мають підпадати під визначення злочину, передбаченого ст..111 Кримінального Кодексу України: "Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду ... обороноздатності, державній безпеці України".

Ця стаття передбачає ув‘язнення терміном від 10 до 15 років. Тобто від двох до трьох каденцій парламенту. 

Українське "добро" виявляється позбавленим кулаків. У той час, як Україні конче необхідне усвідомлення своїх власних унікальних загроз, протидія яким має реально визначати засади державної політики.

Для США і деяких країн Європи сьогодні головна загроза – тероризм. Для боротьби з ним ці держави приймають "Патріотичні акти" та антитерористичне законодавство, яке, до речі, подекуди обмежує права особи.

Для України головні загрози інші – державна зрада і сепаратизм  з боку окремих політичних сил, а також енергетична безпека та триваюче беззаконня на значних територіях країни. Тому нині основні зусилля держави мають з усією рішучістю бути спрямовані на нейтралізацію саме цих загроз.

Олександр Палій, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді