Оточення Ющенка і Тимошенко спростовують їхнє побачення

Понеділок, 23 січня 2006, 13:18

Від 8 вересня, дня відставки першого помаранчевого уряду, минуло п'ять з половиною місяців, але Віктор Ющенко так досі й не поговорив з Юлією Тимошенко. У неділю вони зустрілися під час святкування Дня соборності України, однак все обмежилося привітаннями.

Плутанину внесла газета "Комерсант", яка написала, що між Ющенком і Тимошенко у неділю відбулася розмова, при чому повідомив виданню про це начебто керівник секретаріату президента Олег Рибачук.

Однак протягом дня не вдавалося знайти жодного підтвердження проведення довгоочікуваної зустрічі колишніх соратників. А увечері "Українська правда" отримала відповідь від самого Олега Рибачука.

За його словами, Ющенко і Тимошенко просто на словах в присутності інших політиків привітали один одного зі святом. "Окремої зустрічі не було. Це був обмін поцілунками на морозі", - сказав Рибачук.

У прес-службі Тимошенко теж не знають про її якусь спеціальну зустріч з Ющенком. "Мені про це нічого не відомо. Я знаю тільки, що вони привітали один одного перед святкуванням Дня соборності", - повідомив УП речник Тимошенко Віталій Чепінога.

Обійми Ющенка і Тимошенко зафіксував особистий фотограф лідера БЮТ Олександр Прокопенко

Після осіннього звільнення між Ющенком і Тимошенко був лише один візуально-тілесний контакт – вони також поцілувалися в щоку під час святкування річниці Майдану 22 листопада.

За словами джерел "Української правди", екс-прем'єр давно шукає зустрічі з президентом, однак він її постійно переносить. Ющенко сподівався, що чим пізніше відбудеться розмова, тим нижчим буде рейтинг Тимошенко, і тим легше буде відмовити її претензіям отримати крісло прем'єра після виборів.

Про що говорили Ющенко і Тимошенко протягом кількох секунд у неділю, невідомо. Однак у неділю вона також брала участь у церемонії покладання квітів – їй було відведене місце в другому ряді, посередині між спинами Ющенка і Литвина. Там лідер БЮТ уперше з'явилася на публіці в біло-бежевій шубі до п'ят із щипаної норки.

Тимошенко опинилася в кроці від Ющенка. Фото Олександра Прокопенка

"Я прийшла сюди, щоб висловити єдність, президент закликав усіх до соборності заради України, і я відгукнулася на його запрошення", - сказала Тимошенко в Будинку вчителя, де відбулася офіційна частина святкування Дня соборності. Там президент, прем'єр і спікер стояли на сцені, а лідер БЮТ сиділа в залі.

У своєму виступі Ющенко роздав кожній свашці по ковбасці. Фото прес-служби президента

Тимошенко запевнила журналістів, що відтепер їхні політичні взаємини з Ющенком потеплішають, про що передає "5 канал". Утім, під час свого виступу президент не забув покритикувати неназваних політиків, в яких легко вгадувалися вчорашні соратники.

Так, при згадуванні газового конфлікту в промові Ющенка супутники Тимошенко, які сиділи поруч, почали аплодувати, але президент дав зрозуміти, що фраза не була компліментом на її адресу, зазначає "Комерсант".

"Мені соромно за деяких політиків, які поводяться так брудно в цій темі. Бог усе бачить. Бог буде аплодувати і давати підтримку тим, хто істинно служить Україні", – заявив Ющенко, але додав, що готовий забути старі образи і "нікому не ставить ультиматумів".

Ющенко оглянув також експозицію на честь Дня соборності. Фото прес-служби президента

Завершивши виступ, Ющенко урочисто вручив державні нагороди. Один з учасників церемонії зненацька підтримав ідеї президента. "Я хотів би, щоб ви помирилися, прямо зараз!", – звернувся він до політиків, які стояли на сцені. Єхануров і Литвин, посміхнувшись, потисли один одному руки, а з гальорки донеслося: "Юлю туди ще треба!" Утім, Тимошенко залишилася в залі, зазначає газета.

Ющенко вручив звання Героя України Ніні Матвієнко...

...а Богдану Гориню - орден Ярослава Мудрого. Фото прес-служби президента

По завершенні заходу Рибачук розповів "Комерсанту", що Ющенко справді сподівається на примирення з Тимошенко і Литвином, з яким він також зустрічався.

"Мова йде про те, щоб була більшість у парламенті. І я сьогодні спілкувався з прихильниками Тимошенко з цього приводу. Я думаю, ви бачите, що риторика Литвина змінилася. Як і риторика президента", - додав Рибачук.

Але головним доводом на користь примирення політиків, на його думку, має стати "інстинкт самозбереження". Рибачук не сумнівається, що в ініціаторів відставки уряду незабаром знизяться рейтинги, і відступатимуть вони, а не Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді