Як Медведчук і Янукович привітали Ющенка з днем народження?

Четвер, 23 лютого 2006, 18:27

За споконвічною традицією української політики, день народження президента є святом підлабузництва. Тому Віктор Ющенко цього дня тікає з Києва.

Минулого року президенту пощастило – він перебував у Брюсселі на самміті НАТО, й, відтак, уникнув тисняви у своїй приймальні. Члени делегації Порошенко, Третьяков і Зінченко вручили Ющенку в подарунок ручку та сувенірну бджолу.

Дісталось Ющенку і від європейських лідерів – наприклад, прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер презентував помаранчеву краватку зі спеціальною символікою: буквою "Ю". По-серйозному святкувати із соратниками Ющенко сів уже в київському барі "О'Брайанс" – туди прийшли навіть прем’єр Юлія Тимошенко та спікер парламенту Володимир Литвин.

Гості зайняли другий поверх закладу, який продовжував обслуговувати інших відвідувачів у звичному режимі. Тоді міністр внутрішніх справ Луценко подарував Ющенку мольберт, а міністр надзвичайних ситуацій Жванія – каску пожежника.

Цього року Ющенко теж зник із Києва. Офіційне підтвердження, що президент поїхав у гори, "Українська правда" змогла отримати тільки увечері.

"Віктор Ющенко зустрічає день народження у вузькому родинному колі в карпатській резиденції "Гута", - сказала його прес-секретар Ірина Геращенко.

За її словами, Ющенко встиг покататися на лижах. А наступного дня, у п’ятницю, відбудеться його робоча поїздка на Івано-Франківщину, де він проведе нараду на теми лісового господарства і туризму.

Від родини Ющенко отримав у подарунок молитовник 1777 року видання, а наймолодші діти вручили президенту власноруч зроблені картинки.

Співробітники прес-служби підготували для глави держави альбом з фотографіями першого року його правління.

Також, за словами Геращенко, Ющенку надходять привітання від простих людей. Телефонувала навіть баба Параска, яка вишила для нього чергову сорочку і погрожувала найближчим часом її передати.

Перед минулим днем народження Ющенко закликав громадськість не робити йому дорогих подарунків.

Аналогічне прохання пролунало і цього разу. За словами представника секретаріату президента, можливість святкувати з родиною і є найкращим подарунком для Ющенка.

Щоправда, пізніше сам глава держави повідомив, що найкращим подарунком є "підтримка українського народу".

З днем народження Ющенка привітали інші перші особи держави. Юрій Єхануров побажав йому зберегти коло друзів. "Холод влади зазвичай сильно впливає", - пояснив прем'єр, зазначивши, що президент країни з часом стає дедалі самотнішим.

"Мені б дуже хотілося, щоб він залишався людиною дружньою, щоб біля нього було багато людей, яких би він міг завжди назвати друзями. І щоб було місце, куди можна було б піти й відчути щиросердечне задоволення", - сказав він.

Водночас голова Верховної Ради Володимир Литвин з парламентської трибуни закликав депутатів привітати Ющенка та побажати йому "здоров’я, витримки і успіху".

Ющенко на день народження. Фото прес-служби президента

"Українська правда" спробувала з'ясувати в політичних соратників та опонентів Ющенка, що вони хотіли б побажати йому на день народження.

Віктор Медведчук, СДПУ(о):

"Щиро бажаю Віктору Ющенку здоров'я".

Володимир Литвин, Народний блок Литвина:

"Як людині бажаю Віктору Ющенку здоров’я, витримки та стійкості. Як президенту, бажаю йому стати над політичною сутичкою, над гілками влади. Це дозволить йому бути арбітром надії. Я вважаю, що саме ця риса сьогодні потрібна для України".

Юрій Ключковський, "Наша Україна":

"У першу чергу бажаю здоров’я. Бо хочеться, щоб президент вирішив свої проблеми, які в нього виникли під час виборчого процесу. У першу чергу мені б хотілося, щоб президент залишався собою. Бо той моральний імпульс, той імпульс захисту національних інтересів усього народу, який він вніс в українську політику, треба зберегти та розвинути. Мені хотілося б побажати сили волі, наполегливості і удачі".

Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко:

"Як людині бажаю Ющенку здоров’я, як президенту – кращої команди, ліпшого оточення і все ж таки віри у те, що він в стані змінити Україну як президент. А не шукати виправдань, чому Україну не міняють інші гілки влади".

Нестор Шуфрич, СДПУ(о):

"У першу чергу – здоров’я. Здоров’я самому Ющенку, здоров’я його родині, дітям... Безумовно, я би міг висловити ще низку політичних побажань, але думаю, що це некоректно робити у день народження. Якщо ж бути політкоректним, то побажав би Ющенку бути більш обережним і відповідальним".

Віктор Янукович, Партія регіонів:

Прес-секретар Януковича повідомила, що він надіслав Ющенку телеграму з привітаннями, де побажав президенту здоров'я та праці на благо України.

Олександр Турчинов, Блок Юлії Тимошенко:

"Я би побажав йому у першу чергу здоров’я. Ну і в другу чергу, йому прийшов час брати відповідальність на себе. Період президентського навчання пройшов, треба уже ставати справжнім президентом".

Микола Мартиненко, "Наша Україна":

"Хочу побажати Віктору Андрійовичу успіхів у його нелегкій справі, сил та міцного здоров’я. Ми на правильному шляху! Я переконаний, що наш президент справиться з тими завданнями, які стоять перед нашою Україною".

Віктор Пінчук:

"Я буду вітати президента, але не хотів би оприлюднювати свої побажання через пресу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді