В день народження Кобзаря Ющенко розповів як палив "Бєломор-канал"

П'ятниця, 10 березня 2006, 09:57
Фото Миколи Лазаренка

Віктор Ющенко – відомий український патріот. Він любить рідну землю, мову і її творчих геніїв. Особливо Тараса Шевченка. На його честь він назвав свого улюбленого молодшого сина, під час президентської кампанії він читав не підручники риторики, а "Щоденник" Кобзаря, нового міністра культури він викликав з канівського музею Шевченка і в день народження генія засвідчив шану йому не тільки традиційним покладанням квітів, але ще й лекцією студентам Київського університету імені Шевченка.

Щоправда, говорив президент не стільки про творчий геній Кобзаря, скільки про речі більш насущні.

Прибувши до пам’ятника трохи раніше одинадцятої години ранку, президентський ескорт повністю зайняв студентську парковку. Через це біля червоного корпусу утворився суцільний хаос з машин, які лишали, де прийдеться.

Поклавши квіти, Ющенко направився до актової зали червоного корпусу Київського національного університету в червоній краватці та зі своєю незмінною свитою: Вірою Ульянченко та Іриною Геращенко.

Президент був у гарному гуморі і почував себе досить розкуто. Коли під час його промови у повній тиші в одного з операторів упав штатив, президент одразу всіх заспокоїв: "Не хвилюйтеся. Це не замах. Це просто камеру впустили".

Почав свій виступ Ющенко, як завжди, з позитивних здобутків нової влади за останній рік. Він привітав студентів зі скасуванням поправки Джексона-Веніка, що викликало бурхливі оплески в аудиторії. І розповів, наскільки покращилася економіка, та зросли доходи українців.

Ще один привід похвалити себе і свою владу - завдяки помаранчевій революції світ по-іншому подивився на Україну, з'явилося більше інвестицій.

Далі Ющенко заглибився в міжнародні стосунки: комісія Путін-Ющенко, делімітація російсько-українських кордонів, шельф Чорного моря і навіть ядерні відходи.

Президент прочитав студентам справжню лекцію на тему "В чому різниця між поняттями "відпрацьоване ядерне паливо" та "ядерні відходи".

Наступна частина доповіді була присвячена планам на 2006 рік, серед яких пріоритетними Ющенко назвав реформи судової та правоохоронної систем.

"В 2006 році ми можемо змінити фінансування цих систем, вдвічі збільшити зарплатню, провести кадрові зміни. Ця реформа вже розпочалась. Вчора на засіданні РНБО ми розглядали ці питання, і вони були відправлені на доробку. Результат буде через два тижні", - переконував Ющенко.

Ющенко відповідає на питання студентів

Всі ці речі цікаво було слухати тим, хто прийшов разом з президентом, його секретарям та прес-службі, на їх обличчях сяяло таке задоволення, що мимоволі згадуєш радянські часи. Ніхто не звернув увагу на те, що у залі сидять переважно студенти, і ця статистика їх мало турбує.

Пізніше Ющенко згадав, мабуть, що він розмовляє саме із студентами, і розповів про реформу освіти. Щоправда, і тут студенти нічого нового не почули.

Президент поділився, як сприятиме європейській інтеграції України, приєднанню української освітньої системи до Болонського процесу:

"Йдеться про серйозні зміни у вищій школі, починаючи від уніфікації навчальних процесів і програм та закінчуючи уніфікацією спеціальностей. Українські вузи готують спеціалістів за десятками напрямків, які не визнаються у світі".

"А приєднання до Болонського процесу уніфікує (слово "уніфікація" було ключовим протягом усієї промови президента) українські стандарти вищої школи із загальноєвропейськими. Випускники вузів, отримавши дипломи міжнародного зразка, матимуть нові можливості для працевлаштування", - малював райдужні перспективи президент.

Далі Ющенко знову повернувся до прози життя і пішов громити вузівську корупцію та розповідати про "дитинку-сиротинку".

"За минулий рік рівень державного замовлення у вищих навчальних закладах зріс із 47% до 54%. Завданням реформи є також боротьба з корупцією у вузах, у тому числі під час вступних іспитів. Це те, що ми хочемо принести в політику освіти з квітня місяця", – сказав він.

Ющенко розповів, що нині триває розробка програм для здобуття вищої освіти дітьми з малозабезпечених та багатодітних родин. Окрема програма, яку буде реалізовано в рамках Року села, стосуватиметься дітей з сільської місцевості.

Ющенко також підкреслив, що в Україні "багато багатих людей, і вони повинні платити податки країні". "Ми живемо в податковій системі, яка була розроблена за радянських часів. Прикро, що нерухомість не оподатковується. Але це буде вирішено в 2006 році", - пообіцяв президент.

Шевченківська лекція Ющенка тривала, як і заведено у вузах, годину і 20 хвилин.

Фото Миколи Лазаренка

Насамкінець Ющенко торкнувся головної теми - парламентських виборів. Він застеріг, що агітувати студентів не буде – вони самі оберуть того, кому довіряють.

Але, як завжди, пообіцяв, що влада зробила все для забезпечення прозорих і демократичних виборів – "натомість громадськість має усвідомити свою відповідальність за вибір, який зробить 26 березня".

"Давайте навчимося разом із правом вибору формувати свою високу відповідальність за тих, кого ми обираємо. Йдеться не про вибір кольору, йдеться про спосіб життя, до якого ми або хочемо повернутися, або ні", – звернувся до присутніх Ющенко.

"Мені, як громадянину України боляче, коли сьогодні люди, які ще півтора роки тому формували тіньову політику, стають політичними лідерами і закликають націю повернутися до минулого".

"Ніхто на тарілочці з синьою кайомочкою не принесе ці блага, які не даються трудом! Ніхто подарунків Україні не дасть – нам все треба змінити своїми руками", – підкреслив Ющенко.

Планувалося, що після закінчення промови студенти ставитимуть питання, але пощастило лише трьом.

Перше стосувалося боротьби з алкоголізмом та курінням у дітей.

Це питання пробудило в Ющенку сентиментальні спогади: "Пригадую, як до 1 класу я курив, а потім заслав давню подругу до магазину, вона "Бєломор-канал" купила, і ми по шість цигарок взяли, корови пасли і після цього іще добре попрацювали...".

Друге питання було про НАТО, а третє про вже згаданий Болонський процес.

Одна зі студенток поцікавилася, чи не спровокує ця система після закінчення навчання виїзд фахівців за кордон.

Ющенко так не вважав і на доказ навів приклад своєї дружини.

"Коли вона була маленькою, її батько, електрик в українському селі, сказав (моя дружина завжди хотіла стати дипломатом): де б вона не була, найкрасивіше у світі - в Україні, найбільше у світі пташок - на Украні", - згадував президент про своїх родичів-"американців".

"І коли вона пройшла певний життєвий шлях, закінчила два університети і приїхала до України, я її запитую: "Ну як тепер?. Ти пожила в квартирі, де немає не те, що гарячої води, холодної води немає, де взагалі мало що могло подобатися, навіть при таких установках життя?". Вона мені каже: "Оте, що мені батько говорив, повністю відповідає тому, що я бачила", - повідав Ющенко секрети своєї сім'ї.

Вражений таким спартанським духом своєї дружини, Ющенко тепер назавжди переконаний, що нікому й в голову не прийде поїхати з України.

Ющенко залишав університет в гарному гуморі, чого не скажеш про студентів, які вистояли в черзі біля мікрофона, але поставити своє питання президенту так і не змогли. Наступного разу президентським спічрайтерам було б краще писати промову хвилин на 15, а решту залишати на вільне спілкування.

Тоді б студенти, можливо, почули геніальні перли Ющенка з перших вуст, а не перетравлювали ворохи статистичних даних.

Відповідаючи на одне з питань, Ющенко висловив свою шану студентам і сказав: "Ви є ліпшою частиною суспільства, мої діти такі, як ви, певна група моїх дітей"... Після чого аудиторія почала аплодувати, а дехто навіть засміявся.

До речі, студента КІМВ Андрія Ющенка в залі видно не було. Мабуть, в цей час пари відвідував...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді