Ахметов, Пінчук і Тарута – мільярдери у версії "Forbes"

П'ятниця, 10 березня 2006, 17:01

Провідний американський діловий журнал "Forbes" оприлюднив свій щорічний список мільярдерів. Як і минулого року, до списку найбагатших потрапило три українці.

Найбагатшим з українців залишається власник компанії "Систем кепітал менеджмент" Ринат Ахметов.

На сьогодні зі статками 1,7 мільярди доларів він посідає 451 місце в списку світових багатіїв.

За розрахунками експертів, порівняно з минулим роком Ахметов втратив близько 700 мільйонів доларів, через що опустився на 193 позиції вниз.

Зять колишнього президента Кучми, глава корпорації "Інтерпайп" Віктор Пінчук займає 645 місце. Його статок журнал оцінив у 1,2 мільярда доларів. У 2004 року Пінчук перебував на 507-му місці із 1,3 мільярдами.

Замикає українську трійку голова ради директорів корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Сергій Тарута, який розділив 645 місце в рейтингу з Пінчуком. Його статок журнал також оцінив в 1,2 мільярди доларів.

Незважаючи на те, що донецький бізнесмен опустився в рейтингу на 25 позицій униз, його статки, за розрахунками експертів "Forbes", за минулий рік зросли на 200 мільйонів.

Цікаво, що "Forbes" ні словом не згадує про іншого співвласника ІСД Віталія Гайдука, хоча, за зізнанням самого ж Тарути, у них рівні долі.

Тому можна вважати, що в американському виданні Тарута представляє двох осіб. У випадку ж, якщо б журнал подавав капітали кожного з акціонерів "Індустріального союзу Донбасу" окремо, то в рейтинг не потрапив би жоден з них.

Список українських мільярдерів у версії "Forbes" значно відрізняється від опублікованого восени минулого року списку польського журналу Wprost, в який потрапили семеро українських бізнесменів.

Згідно з тим рейтингом, серед українців найвища позиція була в акціонера "ПриватБанку" Ігоря Коломойського – 12-те місце (2,8 мільярда доларів). На 13-му місці йде Тарута з 2,4 млрд. доларів, і лише на 15-му місці в рейтингу – Ахметов з 2,1 млрд. дол.

27-ме місце польське видання віддало Віктору Пінчуку з 1,5 млрд. дол. На 51-й позиції в рейтингу – власник банку "Аваль" Федір Шпиг з капіталом у 800 млн. дол. На 62-му місці – власник Укрсіббанку Олександр Ярославський, капітал якого оцінюють в 650 млн. дол. На 95-й позиції в рейтингу ста найбагатших людей Центральної і Східної Європи – екс-секретар Ради нацбезпеки України Петро Порошенко, капітал якого оцінений у 350 млн. дол.

Втім, польському виданню ще треба заробити той авторитет, який має рейтинг американського видання.

Загалом, за підрахунками "Forbes", за останній рік число мільярдерів у світі збільшилося на 102 особи і досягло 793-х, а їх сукупні статки становлять близько 2,6 трильйонів доларів.

Як відзначила в передмові до рейтингу головний редактор "Форбса" Луїза Кролл, головним локомотивом бурхливого росту рядів багатіїв стали фондові ринки, які знаходяться в періоді становлення – російський, капіталізація якого з лютого 2005 по лютий 2006 року підвищилася на 108%, індійський (54%) і бразильський (38%).

Розміщення багачів на карті світу
Розміщення багатіїв на карті Євразії

Доказом цього, зокрема, є те, що цього року до списку "Forbes" потрапили 33 росіянина, тоді як минулого року їх було лише 27.

Втім, лідерами рейтингу, як і раніше, залишаються американці. Традиційно очолює список голова компанії Майкрософт Білл Гейтс, чий капітал за останній рік виріс з $46,5 мільярда до $50 мільярдів, і інвестор Воррен Баффетт, статки якого зменшилися з $44 мільярдів до $42 мільярдів.

На третє місце піднявся мексиканський телекомунікаційний магнат Карлос Слім Елу ($30 мільярдів).

Четверту позицію займає засновник мережі меблевих магазинів ІКЕА швед Інгвар Кампрад ($28 мільярдів), а п'яту - власник сталеливарної імперії, в яку входить і українська "Криворіжсталь", індієць Лакшмі Міттал ($23,5 мільярда).

Шосту сходинку в рейтингу посів партнер Гейтса Тім Аллен ($22 мільярда). На сьомому рядку розмістився глава модних компаній "Луї Вуіттон" і "Крістіан Діор" француз Бернар Арно. Можливо, підвищити свої статки йому допомогла і українська жінка Юлія Тимошенко – пристрасна прихильниця логотипу LV.

На восьмій сходинці рейтингу саудівський принц Валід бен Талал аль-сауд ($20 мільярдів), на дев'ятій – канадський видавець Кеннет Томсон ($19,6 мільярда). Замикає першу десятку власник гонконгських концернів Чи Кашин ($18,8 мільярда).

А ось, що пише про українських мільярдерів "Forbes":

Ринат Ахметов



Вік 39

Статки: заробив сам

Джерело: сталь, вугільні шахти
Статки: $1,7 млрд.
Громадянство: Україна
Проживання: Донецьк, Україна
Промисловість: різні сфери

Сімейний статус: одружений, 2 дітей
Донецький Національний технічний університет, бакалавр

Його ключова власність комбінат "Криворіжсталь" був реприватизований минулого року та проданий Лакшмі Міталлу. Провів декілька місяців за кордоном, поки кримінальні слідчі досліджували його минуле. Останнім часом повернувся та бере участь у парламентських виборах. Може стати прем’єр-міністром країни.

Віктор Пінчук

Вік: 45

Статки: заробив сам

Джерело: сталеві труби
Власний капітал: $1,2 млрд.
Громадянство: Україна
Місце проживання: Дніпропетровськ, Україна
Виробництво: різні сфери

Сімейний стан: одружений, 2 дітей
Дніпропетровський металургійний інститут, докторантура

Будучи зятем екс-президента Леоніда Кучми, засновник конгломерату "Інтерпайп" Пінчук має дружні стосунки з елітами: він організував найбільший приватний ланч під час цьогорічного Давоського форуму для реклами України.

Він також спонсорував експозицію українських представників під час Венеціанського фестивалю "Біенналє". З іншого боку, він був співвласником "Криворіжсталі", найбільшого комбінату України, який був реприватизований та проданий "Міттал Стіл", а також Нікопольського комбінату, який, схоже, спіткає така ж доля. Пінчук каже, що він буде продовжувати боротьбу за свою власність. Наразі він підписав угоду про продаж "Укрсоцбанку" італійському "Banca Intesa" за більше, ніж 1 мільярд доларів.

Сергій Тарута

Вік: 51

Капітал: заробив сам

Джерело: сталь, вугілля
Статки: $1,2 млрд.
Громадянство: Україна
Місце проживання: Донецьк, Україна
Промисловість: різні сфери

Сімейний стан: Одружений, 2 дітей

Головний власник сталевого, вугільного та енергетичного конгломерату "Індустріальний союз Донбасу", до якого він приєднався в 1995 році. Після програшу конкурсу за Польський меткомбінат "Гута Честохова" "Міттал Стіл", Тарута виборов його і придбав за 380 мільйонів доларів минулого червня. Це сталося після його згоди на певні соціальні програми. Продовжує шукати інші інвестиційні можливості за межами України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді