Спостерігачі не побачили значних порушень у виборчій кампанії

П'ятниця, 17 березня 2006, 09:29

Міжнародна місія Європейської мережі організацій за спостереженням за виборами (ENEMO) вважає, що виборча кампанія в Україні проходить вільно й без значних порушень.

Про це сказано у звіті місії за спостереженням за виборчою кампанією з 24 лютого по 15 березня.

У звіті зазначається, що ситуація із проведенням передвиборної кампанії значно покращилася порівняно з 2004 роком, зокрема, немає повідомлень про централізоване застосування адміністративного ресурсу, спостерігачі зазначають лише одиночні випадки тиску або примусової агітації з боку директорів або роботодавців стосовно своїх працівників.

Спостерігачі також зазначають, що для проведення кампанії партії й блоки, в основному, використовують платні рекламні ролики в засобах масової інформації, теледебати й пряме поширення агітаційних матеріалів.

В окремих випадках партії подавали скарги про напади на їхніх працівників або неетичні кампанії проти них, спостерігачі місії продовжуватимуть стежити за розвитком справ за цими скаргами.

Місія також зазначає, що Центральна виборча комісія працює на належному професійному рівні, справедливо й прозоро, її засідання проводяться прозоро й відкрито для спостерігачів, рішення приймаються оперативно й неупереджено.

"ЦВК приділяє увагу інформуванню українців про їхні виборчі права й процедуру проведення виборчого процесу", - йдеться у звіті.

Спостерігачі зазначають, що в кінцевому результаті підвищення уваги ЦВК до зловживань і використання адмінресурсу призвело до того, що їхня кількість зменшилася.

Водночас, місія висловлює стурбованість роботою територіальних і дільничних виборчих комісій, зокрема, їхньою неповною комплектацією й недостатнім матеріально-технічним забезпеченням.

У місії беруть участь 42 довгострокових спостерігачі, ще прибудуть 340 короткострокових для спостереження в день виборів.

Як повідомляло агентство, ENEMO направить не менш ніж 388 спостерігачів на вибори Верховної Ради.

ENEMO - група громадських організацій з 16 країн Східної й Центральної Європи й Центральної Азії.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді