Мери, яких ми обрали. Повний список

Четвер, 6 квітня 2006, 15:58

Їх обрання завжди залишається в тіні виборів до Верховної Ради, але викликає куди більші скандали.

Їм не дають недоторканність, але при цьому конкуренція на цю посаду становить часом сорок осіб на місце. Це все про голів міст, тобто мерів.

Мерські вибори 2006 року багато в чому відобразили тенденцію парламентських виборів.

На заході головами міст стали, в основному, представники "Нашої України" чи вихідці з помаранчевих сил, на сході – в основному, "регіонали".

Хоча іноді особа мера переважувала його партійну належність чи неналежність, і він виїжджав на власному авторитеті, грошах чи загадковій ментальності виборця.

Загалом, "Наша Україна" отримала п'ятьох мерів, Партія регіонів - 5, Блок Литвина, СПУ та Блок Костенка і Плюща отримали по одному меру.

Решта мерів воліли йти на вибори самовисуванцями, щоб отримати більшу підтримку електорату.

У п'ятьох обласних центрах вибори мера будуть переголосовані.

Пропонуємо вам список мерів, які перемогли в містах-обласних центрах.

Леонід Черновецький

Найбільша сенсація, як відомо, трапилась в Києві, де міським головою став депутат, банкір і прочанин "Посольства божого" Леонід Черновецький.

Він отримав 31,83% голосів виборців за результатами підрахунку голосів на 100% дільниць.

Щоправда старий мер Омельченко поки не поспішає віддавати йому ключі від ратуші.

Мером Дніпропетровська втретє став Іван Куличенко, який вперше обрався на цю посаду ще в 2000 році.

Іван Куличенко

Кажуть, тоді йому начебто допоміг стати мером Валерій Пустовойтенко, і з того часу в місті не з'явилось альтернативи градоначальнику.

Як писали місцеві ЗМІ, міський голова намагався дистанціюватися від політичних партій, позиціонуючи себе представником всієї територіальної громади. Водночас, його називали більше наближеним до представників дніпропетровської групи - того ж Пустовойтенка, Пінчука, а цього року його пов'язували з Тимошенко.

Михайло Добкін
Мером Харкова став кандидат від Партії регіонів Михайло Добкін, який напередодні виборів встиг перескочити з тонучого корабля Медведчука на більш успішне судно Януковича - він обирався на посаду мера вже за підтримки "Регіонів".

За Добкіна проголосували 309 413 жителів Харкова, другий результат - у колишнього мера міста Володимира Шумілкіна, який набрав 167 386 голосів виборців. Третьою тут фінішувала комуністка Алла Александровська з 57 978 голосів.

Міським головою Луганська став представник Партії регіонів Сергій Кравченко, голова кам’янобродського району міста. Кажуть, вагомий внесок у перемогу кандидата зробила реклама за участю Віктора Януковича. Водночас, як пише місцева преса, мер не в найкращих стосунках з керівником облради Тихоновим і екс-губернатором Єфремовим. Тож не виключено, що Луганськ стане скоро епіцентром внутрішнього "регіонального" протистояння.

Олександр Лук'янченко
Мером Донецька знову став Олександр Лук'янченко, висунутий Партією регіонів. Колись висуванець одного з батьків партії, Володимира Рибака Лук'янченко, довгий час вважався "людиною" Ахметова і Колесникова, але за свою першу чотирирічку зміг стати досить самостійним гравцем.

Згідно з поданими протоколами дільничних комісій, за кандидатуру Лук’янченка віддали голоси 339 тис. виборців.

Взагалі ж на Донеччині більше ніж в 20 містах мерами стали представники Партії регіонів. Наприклад, в рідному Януковичу Єнакієві мером став чоловік, який свого часу змінив Януковича на посаді директора автобази.

Збережено старорежимну гегемонію і в Запоріжжі. Тут мером переобрано Євгена Карташова.

Євген Карташов

За результатами обробки 100% протоколів, на виборах міського голови за самовисуванця Карташова проголосували 36,5% виборців.

За кандидата від Партії регіонів, Володимира Кальцева - 30,51% (125391), за Петра Сабашука - 16,06% (66016).

До речі, саме таким був розклад і три роки тому, коли екс-голова запорізької облдержадміністрації став вперше мером міста. Єдина відмінність – з того часу прихильників у Карташова стало на 14% менше.

Карташов серед інших мерів славиться нелюбов'ю з боку президента. Останній раз він навіть обізвав мера "паханом".

"Влада повинна бути лакеєм для своїх громадян, а ви робите із себе пахана!", - заявив Ющенко, звертаючись до мера під час останніх відвідин міста.

Не люблять Карташова і в Партії регіонів. Нещодавно газета Партії регіонів написала, що Карташов подарував школі м’яч, зроблений начебто зі шкіри убитого ним чоловіка. Зараз мер Запоріжжя вже оскаржує інформацію в суді, пише "Комерсант".

Анатолій Кукоба
Збереглася стара влада і в Полтаві. Міський голова Полтави Анатолій Кукоба офіційно оголошений переможцем виборів мера міста.

За Кукобу віддали свої голоси 43% виборців, або 64,569 тис. з 150,164.

Як відомо, Кукоба заправляє в Полтаві з 1990 року. А останні чотири роки був мером Полтави, сидячи при цьому у Верховній Раді. Депутати ніяк не хотіли позбавити колегу-сумісника депутатських повноважень, а в місті ніхто не наважувався оголосити нові вибори. Так і жила Полтава 4 роки без мера, зате з телесюжетами про нього у кращих традиціях темників.

До речі, свій "подвиг" Кукоба може повторити і цього разу. Адже він уже обрався до Верховної Ради нового скликання 98 номером Партії регіонів.

Валерій Пащенко
На відміну від Полтави, Черкаси повторили свою історію 2002 року. Там скасували результати виборів мера, на яких переміг самовисуванець Валерій Пащенко. Кандидат скаржиться на протидію людей з оточення Тимошенко.

За словами Пащенка, задовго до виборів депутати-представники блоку Юлії Тимошенко Богдан Губський і Володимир Олійник вимагали від нього зняти свою кандидатуру на користь кандидата від "Нашої України" і Соцпартії, заступника голови Черкаської обладміністрації Володимира Космини.

4 квітня територіальна виборча комісія ухвалила рішення про визнання виборів недійсними, а Пащенка заднім числом зняли з виборів.

Володимир Гройсман

Мером Вінниці став нинішній голова міста "нашоукраїнець" Володимир Гройсман.

Незважаючи на досить молодий вік, 28 років, він вже двічі встиг побувати мером.

До цього був депутатом міськради, а до роботи у владі очолював ПП "Юність", яке управляло місцевим ринком.

Віра Шелудченко
Ще одну перемогу "Наша Україна" мала отримати в Житомирі, де переомжцем виборів стала директор ООО СП "Житомир-Полісакс" Віра Шелудченко.

Остання йшла на вибори не лише як представниця пропрезидентської партії, але і як керівник громадської коаліції "До ладу!". Вона виграла змагання у екс-губернатора Сергія Рижука, який був біля керма облдержадміністрації останнього року президентства Леоніда Кучми, а зараз очолив обласний виборчий штаб Партії регіонів. втім перемогу виявилося святкувати рано. Вибори визнали не дійсними.

На виборах мера Львова переміг керівник ГО "Самопоміч" "нашоукраїнець" Андрій Садовий.

Андрій Садовий
За крісло міського голови Львова змагалося 16 кандидатів. Основною інтригою було протистояння Садового та Куйбіди. "Наша Україна" підтримала колишнього мера Львова, заступника голови НРУ Василя Куйбіду, а Андрій Садовий заручився підтримкою обласного осередку НСНУ на чолі з "губернатором" Петром Олійником та блоку "Пора-ПРП".

Втім, ті, хто пограв Садовому, не збираються здаватися і вже оскаржили результати виборів у суді.

Віктор Чайка

У Рівному переміг нині діючий міський голова, член Народного Руху Віктор Чайка.

64-літній Чайка балотувався на посаду мера Рівного втретє. До цього він обирався на цю посаду в 1998 і 2002 році. Кандидат у мери від блоку Юлії Тимошенко Валерій Богуцький набрав 15,6% голосів виборців.

В Тернополі переміг голова правління місцевої птахофабрики Роман Заставний.

Роман Заставний

Його також підтримали обласні осередки Соціалістичної партії, НСНУ і ГО "Пора". Мер Тернополя вже пообіцяв, що після перемоги продасть свою птахофабрику, але попередив, що дуже прискіпливо поставиться до вибору її нового власника.

За його словами, продаж відбуватиметься прозоро і відкрито, щоб ніхто не звинуватив його в тому, що, обійнявши посаду мера, він продовжує займатися бізнесом, повідомляє прес-служба "Нашої України".

Богдан Шиба
На виборах мера Луцька переміг перший заступник голови Волинської обласної держадміністрації, екс-бютівець Богдан Шиба.

Його вже оголосили переможцем на виборах, хоча шестеро інших кандидатів на посаду мера вимагали переголосування виборів.

Віктор Анушкевічус
Під час місцевих виборів свято приходило на вулицю не лише великих партій. Наприклад, Українська народна партія, яка пролетіла на виборах до Верховної Ради отримала свого мера в Івано-Франківську. Ним став директор приватного підприємства "Ритас" Віктор Анушкевічус.

Новому меру 44 роки, за освітою він конструктор, а до цього часу очолював у міськраді депутатську групу "Не словом, а ділом".

У Чернівцях посаду мера за собою зберіг нинішній керівник міста, самовисуванець Микола Федорук.

Микола Федорук

За даними виборчкому, за Федорука проголосували 43,714 тис. виборців, або 39,85% від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Між іншим, це вже четверте його мерство.

За найближчого суперника Федорука, самовисуванця, члена партії "Народний союз "Наша Україна" Михайла Сеничака проголосували 17,216 тис. виборців, або 15,69%.

Сергій Ратушняк
Мером столиці Закарпаття Ужгорода став тричі екс-мер міста, представник блоку Литвина, який, за висловом місцевих ЗМІ, "нині шукає шляхи до "серця" Юлії Тимошенко, Сергій Ратушняк.

За нього проголосувало 38,44% виборців.

Досі Ратушняк був депутатом Верховної Ради, де 10 разів встиг змінити свою фракційність, встановивши своєрідний рекорд.

Володимир Чайка
У Миколаєві на виборах мера переміг чинний мер Володимир Чайка, якого підтримала Партія регіонів, а Віктор Янукович особисто не раз хвалив і називав найкращим мером України.

Кажуть крім того Чайка раніше мав непогану підтримку в Києві, але втратив її, розійшовшись у поглядах з Анатолієм Кінахом. Конфлікт між ними трапився начебто через різні підходи до долі Чорноморського суднобудівного заводу, придбаного братами Чуркіними.

Володимир Сальдо
У Херсоні мером став Володимир Сальдо, 50-річний самовисуванець, який керував містом з 2002 по 2005 рік.

Якраз Сальдо виступав антиподом Чайки у виступах Віктора Януковича, де він розбирав комунальну структуру двох міст. Щоправда раніше таких гріхів Янукович, зокрема за часів власного прем'єрства, не помічав.

Едуард Гурвіц
Мером Одеси став нині діючий міський голова Едуард Гурвіц.

Як відомо, цей пост Гурвіц відбив у Руслана Боделана, оскаржуючи чотири роки вибори мера Одеси-2002 в судах і домігшись перемоги лише після помаранчевої революції. Якраз на той час одесити вже вповні зненавиділи Боделана за розбиті дороги, вибоїни в яких на честь мера назвали "боделанками".

Цього разу вибори в Одесі пройшли мирно. За Гурвіца проголосували 224,703 тис. виборців, або 56% від загальної кількості виборців, що взяли участь у голосуванні.

При цьому завдяки Гурвіцу "Наша Україна" потрапила і до міськради, де блок "Наша Одеса" посів друге місце. Як пише "Дело", "Наша Україна" використовувала непоганий імідж одеського мера серед частини городян для придбання симпатій виборців".

Микола Рудьковський
Соціаліст Микола Рудьковський переміг з результатом 38,64% на виборах мера Чернігова.

Як пише газета "Дело", перемога в Чернігові була прогнозованою. Лідер місцевих соціалістів регулярно приїжджав у Чернігів, щоб очолити акції у стінах мерії з вимогою знизити плату за комунальні послуги.

"На руку Рудьковскому зіграв розкол у помаранчевому таборі. У Чернігові розкол пройшов не тільки по лінії БЮТ — НСНУ, але і між прихильниками НСНУ. Перший заступник губернатора і керівник обласної організації НСНУ Олег Обушний заявив про підтримку Рудьковского. А колишній губернатор часів правління Леоніда Кучми, а нині позаштатний радник президента, Микола Бутко горою встав за мера Олександра Соколова. Його також підтримали Партія регіонів і Союз ветеранів Афганістану", - зазначає видання.

У результаті Соколов оскаржив результати виборів у суді, який заборонив офіційно оголошувати переможця на виборах мера. Але першого квітня рішенням апеляційного суду заборону було знято і 6 квітня було оголошено про перемогу Рудьковського.

Геннадій Мінаєв
За офіційними результатами на виборах мера Сум переміг Геннадій Мінаєв, який набрав 28,80% голосів. За нього проголосувало 46 655 сумчан.

Незважаючи на те, що результати виборів не були оскаржені, новий мер вже в понеділок змушений був прийти на роботу з охороною через погрози на його адресу.

Вибори в Хмельницькому не відбулися.

Причиною стала відсутність кворуму міськвиборчкому при видачі відповідних бюлетенів виборчим дільницям. Комісія не змогла виконати рішення Хмельницького апеляційного суду щодо зняття з реєстрації нинішнього міського голови Миколи Приступи та прийняти рішення про видачу бюлетенів на виборчі дільниці міста.

Результати виборів мера Кіровограда стануть відомі не раніше закінчення судових позовів і розгляду скарг. Те саме стосується долі мера Сімферополя.

Тож, на відміну від парламентської кампанії, меріада в Україні триває, і не виключено, що в окремих випадках може затягнутися на роки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді