Блокування з Тимошенко вилилося у блокування центру Києва

Четвер, 6 квітня 2006, 17:06

Керівництво президентського "Народного Союзу Наша Україна" напередодні ввечері займалося злісним порушенням правил дорожнього руху. Після 19 години нашоукраїнці зайняли своїми машинами ледь не всю проїжджу частину вулиці Богдана Хмельницького, бо по сусідству вони проводили збори ради партії. Зібрання було присвячено єдиному питанню – чи допускається створення коаліції з Януковичем?

Майже дві сотні однопартійців Ющенка приїхали до будинку "Київпроекта". Кандидата в мери від НСНУ Олександра Омельченка ніколи не цікавило будівництво підземних паркингів у центрі столиці, тому машини новоприбулих делегатів ставити було ніде. І нашоукраїнці вишикували весь свій автопарк у два ряди (!) по вулиці Хмельницького. Прямо під знаком "зупинка заборонена" і попередженням, що неправильно припарковані машини забере евакуатор.

Все це масове ігнорування закону відбувалося на очах інспектора ДАІ, який відмовився виконувати свої обов’язки і штрафувати водіїв, які залишилися сидіти всередині, чекаючи своїх шефів. Він також навіть не захотів винести їм зауваження.

"А що я можу зробити? Ти подивись, які в них номери!", - засмучено дриґав опущеним жезлом даішник.

На нашоукраїнських машинах і справді стояли козирні таблички з гербами або суфіксами "ВР". Здається, Луценко скасував ці номери ще рік тому. Але на його підлеглих вони продовжували діяти магічним чином.

Поруч стояла машина дорожнього спецпідрозділу "Кобра", але й вони ніяк не реагували на небачене нахабство – припарковані у два ряди машини на одній з центральних магістралей міста.

"У нас тут інша робота, нас це не стосується", - пояснив старший лейтенант.

Звичайно, автопарк членів "Нашої України" не може похвалитися "Бентлі", який з'явився у активістів блоку Тимошенко.

Але транспортні засоби НСНУ нічим не поступаються Партії регіонів, яка минулого місяця в такий же спосіб блокувала вулицю Суворова під час свого з'їзду.

Підрахунки показали, що соратники Ющенка мають у своєму розпорядженні п’ятнадцять "Мерседесів" S 500, чотири старих шестисотих "Мерседеси", шість джипів "Мерседес", три "Ауді", три "Лексуси", три джипи "Фольксваген Туарег", три представницьких "Фольксвагени Фаетон", п’ять джипів "Тойота", дві "Тойоти Камрі", два "Субару", один джип "Ленд Ровер", один джип "Міцубіші", два "БМВ" сьомої моделі та одну спортивну "БМВ"-шістку.

Пасажири цих гідних автомобілів засідали за закритими дверима, вирішуючи, з ким об’єднуватися в новій Верховній Раді. Відбувалося все без самого президента, який вшосте за останні півроку проігнорував збори соратників.

"Наша Україна" виграє в Тимошенко час

Перші люди почали виходити з будинку після 23:00, коли минуло чотири години від початку зборів.

Запорізький губернатор Євген Червоненко, побачивши на вулиці журналістів, зрадів. "Фонд Олбрайт нагородив мене нагородою за найбільш чесні вибори серед областей України! Чому ви про це не пишете?", - відразу заявив він не по темі (бо питання, стосувалося того, чим, власне, закінчилася нарада нашоукраїнців.

Червоненко кудись дуже поспішав, ледь не розбивши об залізний парканчик дверцята власного "Ауді", тому обмежився однією фразою: "Прийнято рішення запросити до коаліції всі сили, які хочуть об'єднатися в ім'я стабільності та для виконання програми президента!"

Червоненко. Фото НСНУ

Слова Червоненка могли значити лише одне – НСНУ вирішив почати переговори з Партією регіонів...

Але, як виявилося через десять хвилин, губернатор все неправильно зрозумів.

Інші однопартійці Червоненка пояснили, що рада НСНУ ухвалила протилежне рішення: обмежити коло переговорів двома силам: блоком Тимошенко і соціалістами Мороза.

Це випливає з документу, за який проголосувала більшість членів ради. Називається він "Протокол про наміри учасників коаліції демократичних сил".

Там немає жодного слова про те, хто обійматиме які посади, зате сказано, що вони будуть реалізовувати "програму президента Віктора Ющенка".

Конкретні реформи, які коаліція буде втілювати в життя, має виробити робоча група. Її повинні створити після підписання нашоукраїнського "протоколу про наміри" Тимошенко і Морозом. Ділити посади будуть в останню чергу.

"А як же ви хотіли? Тільки так!", - зарядила оптимізмом нашоукраїнка Ксенія Ляпіна після того, як вийшла з закритого для преси засідання.

"Спочатку ми маємо визначити, що робитиме коаліція. Буде реприватизація чи не буде? Яка буде економіка? Як ми ідемо до Світової організації торгівлі? А потім уже будемо визначати, хто це буде зробити найкраще!".

Як відомо, БЮТ і соціалісти у своєму документі "меморандум про коаліцію" хочуть поламати сценарій – спочатку кожен учасник коаліції витягує собі посади, а потім вони пишуть програму дій.

"Такого не буде! Меморандум, який розсилає Юлія Володимирівна, він помер до виборів!", - заявила Ляпіна.

За її словами, "не треба займатися дерибаном" – "Наша Україна" не підтримує узгоджений між Тимошенко і Морозом проект меморандуму ще й тому, що там пропонують ділити посади, які не відносяться до компетенції парламенту (наприклад, губернаторів).

Таким чином, процес, який Тимошенко хотіла завершити визнанням свого прем’єрства о 22 годині 26 березня, затягується на місяць-півтора з невизначеними для БЮТ наслідками.

Жванія. Фото НСНУ

Як аргумент нашоукраїнці наводять приклад з Морозом: коли йому передали проект коаліційної угоди, він викреслив звідти інтеграцію до НАТО як одну з засад діяльності.

"Яке він мав право, якщо зовнішня політика – це прерогатива президента! Він визначає міністра закордонних справ і міністра оборони!", - обурився після засідання ради анонімний співрозмовник з "Нашої України".

Рада НСНУ доручила Єханурову та Безсмертному провести переговори з Тимошенко і Морозом для підписання "протоколу про наміри" і узгодження програми дій коаліції.

Але і цим наради не обмежаться. Наступний документ – проект угоди про коаліцію між БЮТ, "Нашою Україною" та Соцпартією – буде ще раз винесений на збори 186 керівників НСНУ.

Союз з Януковичем не пройшов

В ухвалених радою НСНУ документах немає пункту, за який б'ється Тимошенко, про те, що право внести прем’єра має той, хто набрав більше голосів на виборах з числа учасників коаліції. І чим завершиться ця гра, невідомо.

Зате відомо, що під час зборів НСНУ була спроба провести інший пункт, за яким "Наша Україна" готова підписати протокол про коаліцію з іншими силами, обраними до парламенту, тобто з Партією регіонів та КПУ.

Жебрівський. Фото НСНУ

Цю поправку запропонував колишній губернатор Житомирщини і близький соратник Петра Порошенка Павло Жебрівський.

Як відомо, сам екс-секретар Радбезу ніколи і ніде особисто не виступає з неоднозначними заявами про можливий союз з Януковичем – це функція його колег.

Пункт про відкритість коаліції для донецьких знайшов підтримку 74 людей і не був ухвалений – бо потрібно, щоб "за" проголосувала половина від 186 членів ради НСНУ. Втім, радіти цьому юлефанам не варто – більшість виступаючих на зборах в "Київпроекті" розкритикували дії Тимошенко під час виборів.

"Майже вся рада НСНУ (три четверті присутніх) виступила проти Юліного прем’єрства. Одна людина під час виступу прямо так і заявила: "Вся країна не може два тижні займатися працевлаштуванням Тимошенко!", - розповіло джерело, яке було присутнє на засіданні.

Чи не єдиним, хто змирився з цією перспективою, був Ігор Юхновський.

Порошенко. Фото НСНУ

Найменш різке із звинувачень стосувалося того, що це саме БЮТ відмовився від назви "помаранчева коаліція", запустивши замість цього словосполучення "демократична коаліція".

Крім того, за словами учасника зборів, у проекті коаліційної угоди в реченні про "реалізацію курсу президента" Тимошенко викреслила прізвище Ющенка. Так глава держави став безіменний.

Головні опоненти повернення Тимошенко в прем’єри виходили з засідання мовчки. Віра Іванівна, яка останніми днями зачастила до донецьких, вийшла під руку з Ольгою Герасим’юк, а Петро Порошенко – з Миколою Мартиненком.

Екс-секретар Радбезу сам сів за кермо свого неправильно припаркованого авто.

"На те є й переговорники, щоб шукати компроміс", - сказав Порошенко про досягнуте рішення. Наступне питання було таке: чи значить тепер, що Тимошенко буде прем’єром? Може, Петро Олексійович не зрозумів суті запитання та каверзи журналістів, а може, й справді так думає. Але його відповідь пролунала так: "Цього не буде!".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді